(18-04-2026, 09:45)adrian1 Wrote: ...
Probabil ai channeling, pentru ca rasnesti prea fin. Pucul umed este un alt semn ca rasnesti prea fin. E normal sa ramana lipit pucul cand scoti portafiltrul, "e boala lor". Daca ramane cafea pe marginea sitei cand arunci pucul ar fi un semn ca e doza cam mica, dar mai depinde si de cafea, ceea ce ne duce la cea mai importanta intrebare...
Ce cafea folosesti? nu te teme sa spui pe nume, ca nu exista raspunsuri gresite, doar daca e prajita de mai mult de 3 luni.
"nu este teribil de cremos" este ori pentru ca e cafeaua veche, pentru ca rasnesti prea fin, sau pentru ca e doza prea mica
Multumesc Adrian!
Am umblat azi doar la gradul de rasnire. Deci tot 15g (si asa, trebuie sa manevrez cu grija wdt-ul ca sa nu dau cafea afara din filtru), am crescut rasnirea de la 14 la 16 (asa, ca orientare). Am scos 40g dupa 20s. Aspectul a fost destul de bun, doar ca impresia (si dupa gramaj) este ca a curs cam repede. Ideea e ca dupa ce a inceput sa bage apa, a inceput sa curga destul de repede ceva gen melasa, foarte inchisa la culoare, dar firicel subtire. Apoi aproape ca s-a oprit, abia mai picura, dupa care a inceput sa curga mai tare, mai tare si decat la inceput, avand culoarea caramel cu lapte sa zic.
Gustul mi s-a parut destul de OK, sotia a zis ca e foarte amara. Culmea, mie nu mi s-a parut excesiv de amara. OK, eu nu o pot bea asa, dar am degustat inclusiv la cafenele si la targul de cafea chiar mult mai amara. Partea buna as zice, este ca n-am simtit deloc acru.
Ma gandesc maine sa cresc la 16g sa vad ce obtin, dar sa am grija la tamping. Azi am impins destul de bine, cumva instinctiv stiind ca am mainat mai grosier.
Hai sa vad daca pot pune o imagine cu puck-ul.
Despre cafea.
De cand am luat Lelit-ul, am folosit doua cafele:
de la Mabo: FRANCISCA & OSCAR CHACON, Costa Rica (Washed) Cafea de Specialitate
Este descrisa "Vanilie, Ciocolată, Fructe de pădure, Nuci, Corp mediu, Aciditate scăzută, Dulceață ridicată", prajire "omni". Asta a fost prima care a intrat in expressor. Ca nota, cred ca avea cam 7 zile de la prajire, aparent lumea zice cam 14 zile pentru expresso. Insa mie asa mi s-a parut mai faina ce am folosit pana acum. Evident, posibil sa gresesc.
Apoi a urma de la Guido, din care inca mai am: Columbia El Encanto, cu note de "bomboane, ganche, zmeură", prajire omni.
Aceasta a fost cea mai aparte cafea de pana acum, pentru ca are o aroma extrem de dinstincta si puternica, fie ca o miros in punga fie rasnita fie dupa ca expresso. N-am stiut sa identific aroma, mintea imi tot spune cuvantul "cardamom" dar nu sunt sigur si nici n-am la indemana niste condiment sa verific. Ideea este ca inclusiv expresso-ul iese foarte aromat, asemanator cu ceea ce am baut la CoffeeEast la un stand de prin Arad, nu mai tin minte exact, facut la V-filter.
La inceput nu-mi placea aceasta aroma a cafelei (asta de la Guido), dar vad ca "it started to grow on me"... deci nu stiu ce sa spun.

Oricum, pe langa acesta aroma ramane valabil tot ce am zis cu amar/acru etc.
Iar cafeaua la care vreau sa ma intorc este de la Origo, Guatemala Blue Ayarza (note de vanilla, blackberry, toffee), doar ca asa cum ziceam, este deocamdata prea proaspata. Inaintea asteia foloseam Colombia Las Perlitas, dar era probabil un micro lot si nu mai e la vanzare.
Printre, in special pentru sotie, am mai facut ceva Etiopia de la un prieten, doar ca este veche, are peste un an. Ea pare ca a fost o cafea buna, mediu prajita, arata bine si se simte ok-ish si la atata timp de la prajire.
Acum nu stiu daca foloseste la ceva tot ce am scris, dar ca sa aveti idee.
(17-04-2026, 21:49)Silviu_Iulian Wrote: Daca extragi 1:2 in 23 secunde cu gust de amar poate pleci de la temperatura prea ridicată pentru prăjirea respectivă.
Te-ar ajuta și un portafiltru fără fund să vezi dacă ai puck-prep-ul bun. Dacă orice ai face nu iese echilibrată extracția poate si alinierea cuțitelor să influențeze gustul, dar ar fi ultimul lucru la care să umbli!
...
Interesanta aplicatia! O sa mai urmaresc!
Cum ziceam, temperatura scade pe masura ce se extrage - e normal? Sau conteaza "mult" doar temperatura initiala? Pleaca de la 94-95 grade (oscileaza lent) - asa a venit setat aparatul si n-am modificat inca.