Welcome Back Log In Create Account

Durata extractie ~2 minute - Problema

Salutare,

Mi-au ajuns ieri rasnita DF64 gen 2 impreuna cu espressor-ul Lelit PL41TEM.

Astazi am incercat sa fac primele cafele, dar observ ca este o problema in ceea ce priveste timpul de extractie.

Incepe sa curga sub forma de picaturi abia dupa 30 de secunde, iar timpul total pentru a extrage 36g de cafea este undeva in jurul a 2 minute.
De asemenea textura finala e destul de ciudata (am atasat poza).

La rasnita:

Am setat punctul zero , iar o portie de boabe de 18g le-am macinat la 10, iar o alta la 15.

La espressor:

Am utilizat tamper-ul pentru a presa cafeaua in portafiltru, am invartit fara forta, iar dupa l-am strans bine in espressor.

In portafiltru am introdus sita mai inalta.

Presiunea este in zona indicata cu verde, mai spre finalul ei, iar temperatura de start este 94-95 grade.

Puck-ul este foarte umed la final, iar la una dintre cafele a ramas blocat cand am scos portafiltru.

Imi puteti spune, va rog, unde credeti ca ar fi greseala/greselile?

Multumesc frumos!

Reply
Salut, rasneste cat mai grosier pana intregul tau timp de extractie al celor 36g sa fie in 30-35 de secunde. Sa extragi 36 g de cafea in 2 minute este enorm.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
Multumesc de raspuns! Dar are legatura faptul ca daca rasnesc mai grosier cafeaua va fi mai prajita, mai tare ca si aroma? Am crezut ca daca rasnesc mai fin, inseamna ca gustul cafelei va fi mai light, mai acid.

Reply
Gustul se schimbă într-adevăr în funcție de timpul de extracție , și de obicei, fiecare cafea are fereastra optimă de extracție, nefiind un timp general valabil pentru toate cafelele.
Îți recomand să urmărești câteva clipuri despre extracția espresso, despre sub si supra extragere, și cum influențează asta gustul în ceașcă. Te va ajuta să înțelegi mai bine ce ai în ceașcă la rezultatul final și cum îl poți ajusta de la o extracție la alta.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
(05-12-2025, 19:32)Cosminml Wrote: Multumesc de raspuns! Dar are legatura faptul ca daca rasnesc mai grosier cafeaua va fi mai prajita, mai tare ca si aroma? Am crezut ca daca rasnesc mai fin, inseamna ca gustul cafelei va fi mai light, mai acid.

Exact PE DOS ! Huh
Ce ma intriga la tine este faptul ca ai presiunea in zona buna... Confused
Ca sa extragi in 2 minute ar trebui sa mearga OPV-ul non-stop...

In Suceava ia legatura cu @umarianos, iti face el o scolire rapida care te va scuti de kg de cafea aruncata pe experimente.
Nu ca nu ar fi util sa inveti... dar se poate invata si din 3 extractii doar, una spot-on, una sub si una supraextrasa...

Reply
Multumesc mult tuturor pentru raspuns! Intr-adevar, macinam mult prea fin.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)