25-02-2020, 18:40
Salutare!
Urmaresc de ceva timp forumul, detin cunostintele minime si reusesc sa prepar un espresso decent.
Stim cu totii ca sunt multe variabile in prepararea unui espresso bun si ma intrebam daca pot gasi o constanta, si anume dozarea in functie de densitatea cafelei:
- in unele posturi se recomanda(?) 18, 19 grame, etc, conteaza mai putin;
- in alte posturi se recomanda ca intre suprafata patului de cafea si showerscreen sa fie o distanta (reper moneda);
- din experienta proprie am remarcat ca sortimente diferite de cafea nu au neaparat aceeasi densitate.
Astfel 19g(exemplu) din sortimentul X cu densitate mica inseamna ca patul de cafea poate atinge showerscreen-ul, pe cand 19g din sortimentul Y cu densitate mai mare poate insemna incadrarea corecta a monedei sus mentionate.
Cu ajutorului nivelatorului din semnatura (nivelez si tampez cu el) pot controla grosimea pucului (intre suprafata pucului si showerscreen sunt @1,5mm). In functie de asta reglez greutatea dozei, prea multa cafea - nivelatorul va pluti pe puc, suprafata pucului i-a forma nivelatorului; prea putina cafea - nivelatorul se afunda prea usor. Si pe urma reglez rasnita pentru a obtine raportul de curgere.
Conform parametrilor de mai sus, cel mai des dozez 16g cafea de la prajitorul de unde cumpar cel mai des, in sita IMS 57mm, dar au fost si cazuri, cafea de la alt prajitor, cand a trebuit sa pun 17 sau 18g.
Fac ceva gresit? Folosesc 16g si vad ca cei mai multi folositi de la 18g in sus.
Opinii, pareri, observatii sunt bine-venite.
Multumesc!
Urmaresc de ceva timp forumul, detin cunostintele minime si reusesc sa prepar un espresso decent.
Stim cu totii ca sunt multe variabile in prepararea unui espresso bun si ma intrebam daca pot gasi o constanta, si anume dozarea in functie de densitatea cafelei:
- in unele posturi se recomanda(?) 18, 19 grame, etc, conteaza mai putin;
- in alte posturi se recomanda ca intre suprafata patului de cafea si showerscreen sa fie o distanta (reper moneda);
- din experienta proprie am remarcat ca sortimente diferite de cafea nu au neaparat aceeasi densitate.
Astfel 19g(exemplu) din sortimentul X cu densitate mica inseamna ca patul de cafea poate atinge showerscreen-ul, pe cand 19g din sortimentul Y cu densitate mai mare poate insemna incadrarea corecta a monedei sus mentionate.
Cu ajutorului nivelatorului din semnatura (nivelez si tampez cu el) pot controla grosimea pucului (intre suprafata pucului si showerscreen sunt @1,5mm). In functie de asta reglez greutatea dozei, prea multa cafea - nivelatorul va pluti pe puc, suprafata pucului i-a forma nivelatorului; prea putina cafea - nivelatorul se afunda prea usor. Si pe urma reglez rasnita pentru a obtine raportul de curgere.
Conform parametrilor de mai sus, cel mai des dozez 16g cafea de la prajitorul de unde cumpar cel mai des, in sita IMS 57mm, dar au fost si cazuri, cafea de la alt prajitor, cand a trebuit sa pun 17 sau 18g.
Fac ceva gresit? Folosesc 16g si vad ca cei mai multi folositi de la 18g in sus.
Opinii, pareri, observatii sunt bine-venite.
Multumesc!