Hello There, Guest! Login Register


Distribuitorii de cafea somati sa nu mai vanda Columbia?

#1
Distribui si aici o conversatie pe care am avut-o cu reprezentantul in RO al unei cooperative de ferme columbiene, care, pe scurt, spune ca este interzis prin legislata internationala sa vinzi cafea "Columbia" fara sa platesti o taxa la Federacion Nacional de Cafeteros Columbia, prin care castigi dreptul de folosire a unei indicatii geografice protejate. Cica nu ar conta ca importatorul german / englez etc. ar plati aceasta taxa, omul spune ca e nevoie si de colectare locala. S-a depus si la OSIM o plangere in acest sens, vizati fiind toti cei care vand cafea verde si prajita in Romania, sub denumirea de origine " Columbia". Furtuna intr-un pahar cu apa sau nu? 

L.E. Edietz citatul, pentru ca am primit rugamintea sa nu reproduc mot a mot dintr-o conversatie privata, ci sa sintetizez esentialul. [...] In Romania nu este nici o marca de cafea sau prajitor care sa poata folosi indicatia geografica protejata Columbia. 
Se incalca REGULAMENTUL (CE) NR. 1050/2007 AL COMISIEI EU din 12 septembrie 2007 privind DOP/IGP Cafe de Colombia si legea  84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, republicata in 2014.
S-a depus la OSIM o plangere in acest sens si colegii din Columbia au depus la  Federacion Nacional de Cafeteros aceeasi plangere.
Doresc pe aceasta cale sa va rog daca doriti sa informati comerciantii [...] sa  nu mai incalce legile DOP/IGP si ii invitam sa faca demersurile legale pentru utilizarea indicatiei Columbia.

Drepturile DOP/IGP nu sunt transmisibile catre terti deci de oriunde ar lua cafeaua verde daca nu au acord cu Federacion Nacional de Cafeteros nu se poate folosi denumirea Columbia.
Conform regulamentului CE No 510/2006 -art 4.4 alineat 5 -orice prajitorie din afara Columbiei trebuie sa aibe un agreement cu FNC si cu diverse mecanisme de monitorizare, pentru  testarea calității prin verificarea și prelevarea de probe de la întreprinderi,pentru a putea folosi DOP/IGP . 
Din raspunsul primit de colegii nostri din Columbia de la FNC rezulta in mod clar ca in Romania nu este nici un brand sau prajitorie locala care sa aibe vreun agreement cu FNC tocmai de aceea s-au sesizat si ei si au inceput demersurile legale pentru incetarea folosirii abuzive DOP/IGP in Romania.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit dar trebuie toata lumea sa intre in legalitate atata timp cat se face trimitere catre o indicatie geografica protejata.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#2
De aia suntem plini de pepeni "de Dabuleni" produsi in grecia sau turcia... ca nu l-am protejat... Angry
 
Reply
#3
Bun asa , se strange latul...intai au stricat tigarile pana au ajuns sa nu mai poata fi fumate si chiar sa-ti fie sila sa le mai privesti ( toata lumea injecteaza de zor acasa sau cumpara de prin piete / underground )...si acum incep sa umble si la cafea...asta fiind un inceput... [Image: huh.gif] ...de sfarsit...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#4
Mie mi se pare cel putin stupid. Cum ar fi sa punem Europa ca nume protejat si sa plateasca oricine vrea sa-l foloseasca?
Mai ales ca nu e ceva creat de ei (in genul "salam de Sibiu").

Si pana la urma, se poate vinde cu denumirea regiunii/cultivatorului, undeva in spate cu provenienta.
Ca sa zic asa, cafea Trujillo Natural, recoltata din Columbia.  [Image: tongue.gif]
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
No ..., probabil se considera vreo filiala / sucursala a studiourilor de film Columbia sau derivati ( emanati ! ) din firma de echipament montan cu acelasi nume din USA... [Image: biggrin.gif] ...care este.[... [Image: smile.gif] ...]
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#6
De asta dadea hotspot la dumping columbia... sa scape de stocuri Wink
stocuri de etichete, ce credeati... ca nu scrie columbia pe boabe Big Grin
 
Reply
#7
Cred că domnul respectiv se află într-o confuzie.
FNC deține marca "Café de Colombia", logo-ul este cel binecunoscut, cu muntele, columbianul cu pălărie și calul.
Cu certitudine, folosirea ilegală a acestei mărci protejate, face obiectul plângerii depuse la OSIM.
Singura observație este că niciun prăjitor local nu folosește această marcă, sau cel puțin eu nu am observat utilizarea ei.
Columbia este o țară, un nume propriu și în cazul de față un element de trasabilitate pentru prăjitori. Absolut nimeni nu ne poate împiedica să vindem cafeaua de la ferma X, din Columbia. Este un produs agricol cu trasabilitate obligatorie. La fiecare import de cafea, prăjitorul trebuie să notifice DSVSA în privința sursei și originii cafelei.
Să nu putem scrie pe pachete țara de proveniență este în total dezacord cu legislația europeană și românească, în privința trasabilității. Mai mult, în momentul cumpărării unui produs care provine din Columbia, cu certificatul de origine ICO, ne câștigăm dreptul de a menționa pe pachete toate informațiile referitoare la trasabilitate prezente în acel certificat.
Aici puteți găsi documentatia completă despre acest certificat: http://www.ico.org/documents/icc-102-9e-...-final.pdf
Cu alte cuvinte, prezentul subiect este un foc de paie.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#8
Multumim pentru lamuriri, de aceea nici nu am dat numele persoanei sau firmei reprezentate, ca sa nu se indrepte lucrurile catre zona capitalului de imagine. Dar recunosc, m-au intrigat motivele pentru care ar trebui sa ai atata energie in a te implica in demersuri juridice....
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#9
Parcă la Sarkis văzusem logo'ul de mai sus, ...acum că mă și uit pe site, la equilibrium. Poate il anunță cineva și pe Mihai.
VBM Domobar Jr, Honne, Tamper diamometric Concept Art, Sita Ims 16-18g, Kinu 47
 
Reply
#10
Intre timp, domnul respectiv a facut o reclamatie la ANPC unui prajitor pt ca vinde Columbia, iar ANPC-ul l-a chemat la tabla.
A zis si Silvia, presedinta SCAE, ca se implica, se vedem cum evolueaza lucrurile.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#11
acu si eu rautacios: de ce nu includ aceasta taxa in pretul cafelei si o colecteaza de la ferme?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#12
Pai zice omul ca trebuie sa plateasca toata lumea... 
Ma rog, deocamdata lucrurile sunt doar la stadiul de reclamatii din partea unui furnizor de cafea verde fata de prajitorii care se aprovizioneaza din alta parte decat de la el Smile  Pana nu se transpune in legislatia romana vreun articol care sa certifice acele taxe ori pana nu vom vedea un proces de amenda ca nu s-a respectat actul normativ Y, totul e doar o furtuna intr-un pahar cu apa.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#13
Insistentele ANPC-ului sunt neobisnuit de mari, pentru o simpla sesizare. Din punctul meu de vedere, cred ca se poate ridica o problema de competenta a ANPC-ului in analiza acestei situatii. Pe de o parte avem o lege speciala in materie de marci, respectiv Legea 84/1998, unde in mod expres se arata carei instititutii ( instanta de judecata ) ii revine sarcina de a analiza daca o anumita marca a fost incalcata. Invocarea de catre ANPC a dispozitiilor Legii nr 373/2007 o consider ca fiind lipsita de temei, in conditiile in care unul dintre principiile de drept specifica ca specialul deroga de la general, in cazul nostru Legea nr 84/1998 fiind una speciala in raport de Legea nr 363/2007.
 
Reply
#14
Sunt prajitori care se afla la 3a plimbare cu acte la directiile ANPC din tara unde sunt arondati. Se pare ca aceasta comparatie cu magiunul de Topoloveni a prins Smile Adica nu ai voie sa scoti un gem de prune azi si sa scrie mare pe undeva ca e produs in Topoloveni. Pe de alta parte, nu stiu daca exista legislatie care sa reglementeze fontul denumirii tarii / localitatii de provenienta. Adica esti obligat sa scrii pe undeva pe pachet ca boabele vin din Columbia, dar nu stiu sa fie reglementata marimea literelor... Pana la urma la asta se rezuma totul, cat de mare ai voie sa scrii tara de provenienta "Columbia" pe un pachet de cafea. 

Cred ca primele lamuriri clare vor veni abia dupa ce se va finaliza primul proces intentat de un prajitor ANPC-ului, in care sa avem un precedent dezbatut juridic, cu o motivare clara a instantelor.

Intre timp, din ce in ce mai multi prajitori renunta la a mai scrie "Columbia" pe pachete.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#15
Pentru ca am mai fost intrebat de update-uri, mai pun aici cate ceva , problema fiind destul de delicata din cauza inexistentei unei clarificari legislative in Romania, astfel ca fiecare ANPC local decide ce vrea.

Pana acum s-au pronuntat de catre instantele judecatoresti doua hotarari (care nu sunt definitive, putand fi atacate), care anuleaza amenzile date de catre ANPC  la sesizarea unei firme de avocatura din vestul tarii...

Unul dintre cei care au castigat in instanta este Radu Manea. Precedentul fiind stabilit, vor urma probabil si alte solutii similare de anulare a amenzilor. E un subiect pe care deocamdata nimeni nu l-a facut public sub toate aspectele sale juridice. Ideea ar fi daca ai sau nu nevoie de vreo certificare (platita) de la asociatia fermierilor columbieni ca boabele tale ca si prajitor sunt intr-adevar din Columbia, ca si denumire de origine controlata, si nu cumva in sacii tai se afla o India sa zicem, vanduta ca si Columbia. Ne-ar ajuta pe viitor o motivare a sentintei instantei, mai ales dupa ce decizia va ramane definitiva.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#16
Pazea, vin scumpirile !

https://coopcoffees.coop/coop-coffees-ra...n-pricing/
https://www.nasdaq.com/article/colombia-...0403-01333
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)