Welcome Back Log In Create Account


Dilemă achiziție, risc ?

#1
Bună seara pasionați ai cafelei
Vă cer sfatul cu privire la cumpărarea unei râșnițe (am reținut că aceasta este primordială), inclin spre Kinu M47 având in vedere și Lelit PL043MMI sau Ascaso I Mini sau ce idei îmi dați. Urmează espressor-ul, vă cer iar sfatul, cu privire la posibila mea alegere aceasta fiind La pavoni, tentat fiind și de Elektra micro casa leva neexcluzănd Lelit PL41TEM sau Rancilio Silvia sau ce îmi recomandați. Sunt incepător, experiență (ca și faimoasa băutura acidulată) ZERO. Am reținut că La pavoni (și orice manual cu levier) nu-i tocmai facil. Sunt interesat de 1 espresso/zi maxim 2 fără frotare lapte. Lipsa de experiență ar trebui să mă facă să evit un espressor cu levier gen La pavoni ori Elektra micro casa leva ? Sau ceva experiență acumulată cu un espressor semiautomat ar fi utilă in utilizarea unuia manual cu levier ? Tind către cel manual deoarece dincolo de calitatea extracțiilor (dacă le voi reuși în viitor) este rezistent in timp, silențios (ha ha...așa am ales și storcătorul de citrice, tot manual cu levier) lipsă electronică și oricum doar maxim 2 epresso/zi voi face (aceleași considerente și pentru alegereaKinu M47) Risc ca începător dacăcombin Kinu M47 cu La pavoni/Elektra micro casa leva ? Sunt din Ploiești (știu că nu este prăjitorie de cafea) urmând să mă aprovizionez periodic din țară. Apreciez sfaturile voastre. (eventual dacă pot comunica și cu espressomani din Ploiești poate pentru o mai bună indrumare a mea) Mulțumesc
Lelit PL043MMI, cântar MH-500
 
Reply
#2
Eu nu recomand ascaso i1. Am avut si am fost nemulțumit am returnat 2 și mi-am recuperat banii. În rest am kinu e mult mai ok din punctul meu de vedere.

Si legat de europiccola ai tot suportul pe forum. E foarte ok espressorul.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
 
Reply
#3
Daca nu ai nevoie de lapte un Single Boiler Dual Use dar cu PID neaparat ( ori il pui ulterior cu Nikso). Si Lelit are, si Bezzera, Rancilio, Quick Mill Silvano. Toate sunt un bun start. Desi sunt fan lever ( chiar cred ca o sa mi iau in curand unul) eu personal nu recomand ca prim espressor nici Lever nici HX. Grupul E61 imi place, e iertator in extractii dar parca l as recomanda de la Dual Boiler.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Dalla Corte STUDIO, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 
 
 
Reply
#4
Daca ai buget de Elektra MCAL, sfatul meu e sa iei cea mai scumpa rasnita pe care ti-o poti permite (ti-as propune Hone) si dupa mai vezi ce espressor iti iei. E frumoasa Elektra, dar cu o rasnita foarte buna si cu un espressor entry level (cu PID) obtii rezultate mult mai bune decat cu Elektra sau orice E61 si o rasnita entry level, e o chestie care se tot repeta pe forum.

Eu am constatat asta in doua feluri: testand in mod repetat Kinu M47 vs Quamarul meu ("teste" pe care le fac in continuare cu placere, deocamdata preferand echilibrul Quamarului) si testand Brewtus-ul vs Lelit la evenimentul de acum ceva timp si constatand cat de mult s-a apropiat Lelit-ul de Brewtus.

Pavoni-ul e un espressor interesant si ma bucur ca am avut norocul sa lucrez cu el. Dar trebuie monitorizata temperatura grupului, pentru ca aceasta mediaza temperatura apei de extractie. Poate fi frustrant, pentru ca nu stii cu ce presiune lucrezi, nu stii la ce temperatura lucrezi si iti trebuie mult trial and error ca sa scoti shoturi repetabile. Nu imposibil, insa mai dificil decat la un espressor cu pompa si PID.

Din ce stiu pana acum, un La Pavoni plus Honne ar fi un dream team. Sigur, Elektra ar fi si mai buna decat Pavoni, singura chestie este ca, uneori, la Pavoni, imi placea sa am un profil de presiune liniar (pt mai mult corp si mai putina claritate), ceea ce nu cred ca ar fi posibil la Elektra. In fine, mult spus profil de presiune - imi placea sa apas cu presiune constanta pe levier :)

Ceea ce m-ar tine departe de Pavoni si Elektra ar fi limitarea cantitatii de apa din camera de extractie (45 de ml la Pavoni). Nu e o chestie neplacuta neaparat, dar e o limitare, daca vrei un brew ratio de 1:3 din 16 grame, nu prea se poate pentru ca se termina apa din camera pistonului/cursa pistonului si nu cred ca manevra Fellini e o solutie.

Unii, insa, nu se streseaza atat de OCD-istic si se bucura la maxim de Pavoni-ul lor.

Mie mi s-a parut o experienta faina cu Pavoni-ul. Uneori obositoare si frustranta, dar foarte "rewarding" per total. Si trebuie sa ai si timp pt asta, plus sa citesti despre Pavoni. Eu nu cred ca as mai avea timp pt Pavoni si mi-as pierde rabdarea acum sa astept sa scada temperatura grupului de la 95 la 90, insa si pt asta s-au gasit solutii gen cooling fin.

Daca poti gasi un Pavoni SH in stare relativ buna, merita sa il iei, pentru ca un set de garnituri costa cam 30 de eur si se curata relativ usor. Numai sa nu aiba boilerul crapat sau alte chestii grave care sunt posibile. Insa si pretul importatorului cu reducerea espressoman mi se pare unul foarte bun.
Honne, DC Studio, Comandante X25 Trailmaster, Outin+Fino
 
Reply
#5
Salut,

Si bine ai venit! :)

Recomandare mea este sa petreci câteva ore sa citești si sa studiezi topicurile cu aparatele spre care înclini.

Între timp ar fi bine sa treci prin câteva cafenele care prepara cafea adevarata, ca sa iti setezi un standard :) chiar dacă va fi greu de atins. In Ploiești nu știu ce sa iti recomand, in schimb Bucureștiul este aproape ....

Stabilește un buget si cu recomandările pe care o sa le primesti in acest loc alege cele mai capabile aparate care încap in suma respectiva:D

Cred ca sunt colegi care au început cu lever, așa ca nu e un capăt de țara, ori ce ai alege la început oricum o sa prepari o “zeama” si o sa crezi ca ai făcut o prostie investind o gălăgie de bani, totul este sa ai încredere in tine si sa experimentezi!!!

Chiar dacă nu ai experiența nu iti lua aparate limitate, pe zi ce trece o sa iti dorești tot mai mult si o sa fii nevoit sa schimbi si sa schimbi. Eu într-un an jumătate am ajuns la espressorul cu numărul 5 si râșnița cu numărul 3 :)

Chiar dacă anterior foloseam un Gaggia Evolution ( un apărat slăbuț[emoji23]) când am trecut pe lever a fost un impact mare si am simțit din prima cafea lipsa corpului si aciditatea ...

Mai bine de o luna am zis ca am eu o problema, ca are aparatul o problema, ca ceva e ceva putred si chiar mi-a trecut prin minte sa îl pun la vanzare .... dar de câteva zile ducând râșnița si presiunea în puncte neexplorate cafeaua a început sa fie tot mai aromata si mai gustoasa.

Mai mult in seara asta am băut un espresso intr-o cafenea apreciata, Costa Rica extrasa pe La Marzocco , avea un pic de aciditate si atât :( m-am grăbit sa ajung acasă si sa imi prepar singur o cafea:)

P.S chiar dacă o vezi si in semnătura, folosesc un Kinu M47 si Elektra Micro Casa Leva [emoji2]

Spor!


Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47
 
Reply
#6
Cafenea in Ploiesti: Longline Specialty Coffee, strada Unirii nr. 8.
Expobar Brewtus IV, Lelit PL81T, Hedone Honne, Baratza Sette 270, Kinu M47.
 
Reply
#7
Si încă ceva foarte important, zaharul nu are ce sa caute in cafea! Alterează grav aromele :)


Elektra S1 | Evolution
Kinu M47
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47
 
Reply
#8
Kinu 47 e foarte ok pt inceput. 
la espressoarele entry lvl cu levier nu leveru este problema ci stabilitatea termica. Eu recomand pavoni fata de elektra mai ales ori primu model (mai greu de gasit) ori modelul milenium. Fie ca iei pavoni sau elektra recomand sh.
Accentuez un lucru: la espressoarele entry lvl fie levier fie semiautomat factoru limitant e controlul temperaturii - problema ce apare din insistenta oamenilor de a frota lapte. De aici diverse solutii: single boiler cu setare de espresso/abur, hx, drippere sau 2 boilere. Daca nu vrei sa frotezi lapte atunci poti sa ocolesti total aceasta problema si sa ai extractii mult mai superioare cu un levier "open boiler" - cel mai recomandat pe forumuri internationale fiind caravel. Nu se mai fabrica. De pe ebay sau francesco espresso .. sau alte forumuri. 

Varianta pe scurt: nu levieriu sau pompa fac neaprat diferenta ci stabilitatea termica. Ori te multumesti cu un compromis, ori investesti mai mult ori eviti problema daca esti sigur ca nu vrei lapte frotat
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#9
Cu teoria cred că stau binișor, tot citind și acumulând informații cam de aproape 3 ani de pe forum (deși m-am înregistrat de câteva zile). Am tot ezitat să fac pasul de teama complexității variabilelor (întâmpinate și discutate de voi in amănunt) să nu ajung in zona “din cauza copacilor să nu mai văd pădurea” Ca gust știu ce îmi doresc să obțin (am consumat in București in Origo, Coftale etc, in Brasov in Cafeteca, in Sibiu Stravagante la Dl Mișu parcă, in Cluj la fosta Il caffe și in prăjitoria Yume cu toate că nu știam că nu este destinată servirii, Alba Iulia de curând in Zocco deschisă de câteva luni) le știți mai bine ca  mine ca fiind  cafenele de specialitate, sper că nu-i problemă că le-am amintit. Nu pun zahăr in cafea (nici apă in vin). Referitor la râșnița Honne (excluzând cele 18 kg) apare ca profesională și chiar dacă s-ar adapta și acasă o văd ca depășind nevoile mele. Nu aș exclude Lelit atât rășnița cât și espressorul, am văzut că foarte mulți le utilizați sau au fost utilizate pentru inițiere. Dacă după o perioadă nu foarte mare apare și ideea de upgrade, ce mă sfătuiți cu un Lelit Pl41TEM, să fie nou sau sh (dacă tot îl vând după 1 an și ceva) Am înțeles că vor fi ceva vânzări în urma comenzii de grup cu espressoarele Expobar.
Lelit PL043MMI, cântar MH-500
 
Reply
#10
Gasesti lelit 41tem in stare perfecta sh (vine chiar si ci unele accesorii in plus de obicei, gen tamper, sita de 18grame mai buna ca cea originala).

Cat despre rasnita, cat te tine bugetul, unii se multumesc si cu rasnite gen eureka mignon, o rasnita foarte ok. Insa in momentul in care o sa ai ocazia sa compari rasnita actuala pe espressorul actual, cu o rasnita potenta, o sa vezi ca este o diferenta majora. Eu am vazut treaba asta de mai multe ori, si mi-a intrat bine in cap ca am nevoie de upgrade si pe partea de rasnire.
 
Reply
#11
Unde găsesc Lelit sh ? Sau ai spus la modul general ?
Lelit PL043MMI, cântar MH-500
 
Reply
#12
(11-11-2017, 11:09)gbrl Wrote: Cu teoria cred că stau binișor, tot citind și acumulând informații........
.........Ca gust știu ce îmi doresc să obțin (am consumat in București in Origo, Coftale etc, in Brasov in Cafeteca, in Sibiu Stravagante la Dl Mișu parcă, in Cluj la fosta Il caffe și in prăjitoria Yume........

Atunci stii ca, indiferent de cate cafele doresti sa prepari si sa bei intr-o zi, calitatea acestora nu are nimic in comun cu numarul lor, doar cu cea a aparatelor pe care le folosesti si a cafelei alese.
Ai standarde si nivele de asteptare destul de ridicate, ceea ce este foarte bine. 
Ca sa consumi zilnic shoturi comparabile cu cele din cafenelele la care ai facut referire, vei avea nevouie de niste echipamente situate la un nivel destul de ridicat de performante, destul de indepartate de zona entry.

Colegii de forum care ti-au recomandat o rasnita performanta (asa este, sunt ceva mai mari si mai scumpe) stiu ce spun. Faptul ca ei au parcurs etapa in care te afli, au experimentat si au ajuns la niste concluzii pot ajuta la luarea unor decizii.
Cu o rasnita peste medie, foarte capabila si un expresor mai modest poti obtine cafele bune dar cu o rasnita slaba si un expresor foarte capabil nu prea, spre deloc. Ideal ar fi sa le ai pe amandoua dar aici este o alta discutie, mult mai ampla, plecand de la buget, disponibilitate........
Ex, dimineata am pornit la drum cu o cafea noua (salvador+ethiopia yrga). Dupa trei extractii (bune de altfel toate, consumate deja) am ajuns ca, modificand pas cu pas temperatuta (total 3 grade in minus fata de cea de start) si ajustand foarte fin rasnita, sa am un gust de la amarui si usor afumat la dulce, echilibrat si usor floral.

Acum depinde ce urmaresti; sa treci prin aceleasi provocari si sa constati lucrurile pe care le-au constatat altii sau, sa alegi cealalta cale si sa continui de unde au ajuns ei.
A continua inseamna economie de timp, de resurse dar si cu alte satisfactii.

Inspiratie!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
Ideal este să merg pe o cale deja explorată de voi, care ați făcut pionierat in țară, să preiau din know-how ul vostru. Mă voi focaliza in căutarea unei râșnițe performante urmând să văd după și espressorul compatibil calitativ
Lelit PL043MMI, cântar MH-500
 
Reply
#14
(11-11-2017, 11:31)gbrl Wrote: Unde găsesc Lelit sh ? Sau ai spus la modul general ?

Cred ca ai blocata mesageria. Am incercat sa iti dau mesaj.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#15
(16-01-2020, 16:38)BogdanDN Wrote: Cred ca ai blocata mesageria. Am incercat sa iti dau mesaj.

Dar tu ai văzut la ce dată căuta omul Lelit SH? Că mă gândesc că din noiembrie 2017 și-o fi găsit...  Shy
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)