Welcome Back Log In Create Account

Poll: manual sau electric
You do not have permission to vote in this poll.
manual
73.91%
17 73.91%
electric
26.09%
6 26.09%
Total 23 vote(s) 100%
* You voted for this item. [Show Results]

Diferente espresso manual vs electric

Buna,

am pus ochii pe aceste 2 produse:
- 1Zpresso K-Ultra iron gray
- Cafelat Robot barista

as dori sa stiu cum se compara aceasta combinatie cu un espressor electric. Au ceva avantaje cele electrice, in afara de "automatizarea" pasilor necesari pentru a obtine cafeaua?

ps: mentionez ca pana acum am folosit aparat din acela cu capsule Tasimo de 300 de lei.
Cafeaua mi s-a parut ok initial, dar am impresia ca trebuie schimbate tot la cateva luni, probabil se strange mucegai in el, si afecteaza gustul in timp. Am zis sa incerc si altceva

Reply
Daca m as apuca vreodata sa fac espresso, ceea ce nu cred ca o sa se intample prea curand,  ala ar fi setupul meu de vis. Daca n ai nevoie de lapte, sunt destui oameni care s multimiti, ai 479 de pagini pe home- barista de citit
zp6/v60 

Reply
Salut @anku si bun venit pe forum.
Inainte sa iei o decizie pe care sa o regreti, te-as sfatui sa rasfoiesti putin forumul. Pana sa intri pe home-barista, poti incepe cu materialele primite pe mail cand ti-ai facut contul. Crede-ma ca ti se vor naste inca 200 de intrebari si exista o probabilitate de a decide sa-ti schimbi setup-ul sau sa renunti la ideea de espresso in stil ‘espressoman’. Trebuie sa stii ce implica sa faci un espresso, pentru ca nu e doar sa macini cafea de specialitate cu o rasnita scumpa si pusa intr-un espressor manual. Sunt multi parametri si multe variabile de care trebuie sa ti cont si pe care va trebui sa ti le insusesti. Dar pana sa ajungi acolo, va trebui sa iti asumi si sa stii ca inceputul acesta de drum nu e usor, dar e foarte frumos si cu rabdare si cateva ore bune de ‘studiu’ vei avea rezultate impresionante.

Stiu ca nu ti-am raspuns la intrebare, dar intr-o ora si 50 minute cat ai petrecut pe forum posibil sa fi omis aceste aspecte, care sunt importante. 

Succes si sper ca nu te-am descurajat! :D
Home: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD, Eureka Libra 65 All Purpose
Work: LaMarzocco LineaPB, Mahlkonig e65GBW

Past: Lelit PL41TEM

Reply
Am citit destule despre acest subiect si am vazut multe filme pe youtube.
Am ajuns la concluzia ca as vrea sa incerc sa fac espresso manual. Nu pare atat de complicat.
Rasnita oricum imi trebuie ca boabele trebuie macinate.
Rasnita 1Zpresso pare bine realizata. Am luat in calcul si Kinu M47 dar lumea zice ca e mai greu de curatat, si in plus are si ceva plastice pe ea.
Cafelat Robot nu stiu daca am nevoie. Dar ce alte variante am? 
1. Flair Pro - functioneaza la fel dar lumea zic ca nu e la fel de fiabil
2. espressor manual care face acelasi lucru dar are si boiler. nu stiu daca merita mii de lei in plus pt asta.
3. nu fac espresso

Reply
Unul manual ieftin si usor de curatat ar fi cafflano kompresso (ca minusuri: uneori imprevizibil de la shot la shot si cantit cam mica de lichid final), dar vezi ca sunt multi care sunt entuziasmati de staresso mirage, zic ca mai ai de documentat destul pe forumul asta.
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
(10-04-2023, 20:05)anku Wrote: ...Am luat in calcul si Kinu M47 dar lumea zice ca e mai greu de curatat, si in plus are si ceva plastice pe ea.

plasticele sunt motivul, curatarea este pentru cei care... "isi exprima preocuparea".  :D
Si nu e nimic dificil de facut, o suflare cu aspiratorul si gata, fara nici o desfacere.

Despre variante te-a lamurit @dragos.stoian

Reply
vad ca multi aveti la semnaturi aici aparate Lelit, care tot manuale sunt dar au in plus acele boilere.. si evident costa 2000+ euro :D
Care ar fi avantajele acestor aparate? E acel boiler mai bun decat fiertul apei separat in ibric?

Reply
Nu este apa din boiler mai buna ca fiertul apei la ibric. E vorba de comoditate, consistenta si "jucarii" cu aparatele cu boiler, parerea mea. Cel putin teoretic. Dar fiecare avem alte placeri / timp disponibil / indemanare / bani de aruncat. Poti face super espresso manual, fara aparat cu boiler.

Reply
pai nu e logic?
boilerele alea cu pid ajuta sa ai o temperatura si o presiune constanta. acum, temperatura e ok sa fie constanta, presiunea e cu cantec. si desigur multi fac bauturi cu lapte, cred ca sunt destul de putini, vorbesc in general, oameni care prefera espresso simplu, deci asta face boilerul ala.
uite aici un articol despre cei 9 bari de la astia(care nu-s singuri si-s ”old school”) care cred ca aia a fost cea mai mare involutie in lumea espresso:
https://thelevermag.com/blogs/articles/decent-espresso

problema mare in cazul aparatelor manuale e pierderea caldurii. flair-ul trebuie preincalzit binisor, de asta au scos si cel flair 58 electric. toata smecheria la robot e ca nu-ti trebuie preincalzire sau faci doar o tura. sunt teste facute cu stabilitatea temperaturii si majoritatea il recomanda pe cafele medium si dark. adica cele light cica nu ar iesi ok, acum, din experienta mea(limitata) cu cafele medium-light( de light nu vorbesti) si espresso, e ca ai parte de o aciditate perceputa destul de naspa iar aromele sunt oarecum amestecate si nu intelegi mare lucru. deci, daca as bea espresso as bea tot genul de prajire medie tras 1.2/2.5, chestia aia mai groasa cu arome de caramel/ciocolata etc.

avatajul manualelor e ca poti faci preinfuzie cum/cat vrei tu, poti la final sa scazi presiunea, lucru care au aparut si pe cele electrice, doar ca acolo costa foarte multi bani. plus ca-s mai fiabile si mai usor de intretinut/curatat.
asta e doar parerea mea pur teoretica, cum am scris mai sus, eu nu am espressor, nu fac espresso, doar iti spun ce am inteles din ce am citit.
zp6/v60 

Reply
Mirage e cel mai ok la comoditatea preincalzirii si mentinere ei, corpul practic e un termos.
Plus solutia cu pompa, care creeaza presiune cu efortul minim posibil.
Plus volumul mare, care iti permite sa arunci in el un termoplonjon miniatura si sa incalzesti apa la locul faptei. Si sa ai apa de doua duble, ca si sita inghite 22 grame.
Constructiile metalice masive sunt de domeniul trecutului, cand nu se stia sa se asigure stabilitate decat prin inertie.
Mai conteaza ca nu dai pe el decat un sfert din cat e robotu?

Cu 9 bari au dreptate respectivii. 6 bar is the new black.

Reply
Si eu am cochetat cu Robotul dar pana la urma nu am putut sa justific pretul. Asa ca in momentul de fata am un mirage in transit, varianta 2023 care include si un portafiltru nepresurizat. In Vietnam si Tailanda exista o comunitate uriasa in jurul mirage-ului (ceva grupuri de FB) asa ca cel putin cred ca e testat si ras-testat.

Revin cu impresii dupa ce-l primesc.
Staresso Mirage + Kinu M47 Simplicity

Reply
Pentru rasnita manuala, eu recomand sa te interesezi si de Kingrinder K2 . Este ieftina, buna pentru espresso, corp full metalic, axul din otel inox, 2 rulmenti de precizie, cutite moderne din otel de 48mm in 6 colturi capabile espresso, reglaj suficent de fin ( chiar exceptional la acest nivel de pret ), pentru reglaj ai 40 de clickuri la o tura, 18 microni pe click, plaja de reglaj pentru espresso declarata este intre 40 si 60 de click, deci 20 de click chiar este foarte ok. Rasnita se poate motoriza direct cu o masina de gaurit cu acumulator ( eu am folosit una mica de la lidl la care se poate detasa mandrina si devine foarte usoara ).
Eu sunt super multumit de rasnita si multumesc colegilor de forum care au recomandat-o ( @renatoa). A fost cumparata din tara de la Barshaker.
Este o rasnita buna si ar trebui recomandata mai mult deoarece este la nivelul unora mult mai scumpe.
Despre espresor manual, eu am ales Staresso Mirage varianta 2023. e ieftin si bun. Citeste despre el. Nu ai ce pierde.
Aceste sfaturi vin de la un incepator sarac, multumit de sfaturile si recomandarile primite aici pe forum, care a inceput cu un nespresso pentru ca nu a citit la timp acest forum, deci spor la citit!
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
DeLonghi ECP 35.31 + Rasnita AVX CG301
Skywalker roaster v1

Reply
(11-06-2023, 08:51)alin1970 Wrote: Pentru rasnita manuala, eu recomand sa te interesezi si de Kingrinder K2 . Este ieftina, buna pentru espresso, corp full metalic, axul din otel inox, 2 rulmenti de precizie, cutite moderne din otel de 48mm in 6 colturi capabile espresso, reglaj suficent de fin ( chiar exceptional la acest nivel de pret ), pentru reglaj ai 40 de clickuri la o tura, 18 microni pe click, plaja de reglaj pentru espresso declarata este intre 40 si 60 de click, deci 20 de click chiar este foarte ok. Rasnita se poate motoriza direct cu o masina de gaurit cu acumulator ( eu am folosit una mica de la lidl la care se poate detasa mandrina si devine foarte usoara ).
Eu sunt super multumit de rasnita si multumesc colegilor de forum care au recomandat-o ( @renatoa). A fost cumparata din tara de la Barshaker.

Ma bucur ca usor usor, vad seria Kingrinder recomandata din ce in ce mai mult pe acest forum. Doresc totusi sa vin in ajutor(sper) cu un mic sfat.(Fiind si eu la randul meu un incepator sarac :D ) Pe aliexpress au niste oferte foarte bune (se numesc Choice), si uneori, chiar si la aceste oferte, mai baga reduceri in plus. Spre exemplu, acum cateva zile puteam achizitiona Kingrinder K4 la 402 lei sau Kingrinder K6 in jur de 415 lei. Din pacate nu s-au aliniat planetele pentru mine si am facut rost de bani a doua zi, cand nu mai era reducerea. Angel

Reply
Recomandare facuta de cine…? [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
De mine, de exemplu...

Reply
Eu, asa incepator cum sunt, sunt foarte multumit de aceasta rasnita. Nu am de ce sa ma plang. Rasnesc 16 grame pentru espresso in max un minut, manual. Pe la 40-43 click. Cutite in 6 colturi de 46 mm. Nu am ce sa-i reprosez. Nu are plastic decat la capacul unde este manerul.
Multumesc @renatoa pentru recomandare.
Chiar am vazut si eu reducerile pe aliex si cu mare greutate m-am infranat sa nu cumpar si un K4 cu reglaj extern. La 100 $ /Euro, ce puteti cumpara mai bun ? Este o rasnita buna espresso nu doar ieftina.
Referitor la espressor, Staresso face un espresso de 10 ori mai bun decat aparatele cu capsule gen nespresso. Eu am un nespresso nou si o cutie plina cu 100 capsule Lavazza si nu mai pot sa beau asa o porcarie. Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, doar informeaza-te. Fac espresso bun de o saptamana . deci am muulta experienta ?.
Skywalker roaster v1

Reply
Vorbim despre o rasnita pe un forum de cafea si nu vad decat ca are pret mic, mult metal, plastic putin, macina repede, este livrata repede, etc.
Cand aici ne-ar interesa de fapt calitatea macinaturii… [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Macinatura e buna pentru espresso. scot espresso bun, cu corp si gust bun. Masaj nu stie sa faca! Daca cineva o compara cu cele scumpe, chiar sunt foarte curios ce probleme ar avea calitatea macinaturii.
Skywalker roaster v1

Reply
Asa e cand iei decizii in primul rand cu papila... trebuie sa stai dupa vreun iluminat sa iti binecuvanteze obiectul adoratiei, ca altfel...

Ce macinatura sa te astepti altceva decat ce iese din niste cutite cu taietura contemporana Tres Spades, mai cunoscute publicului larg drept Italmill, care doar le fac, nu au nici un merit in conceperea lor.
Cam ce iese din orice conica manuala aparuta pe piata din '70 incoace.

Reply
Poate pentru ca o rasnita nu inseamna numai cutitele…? Vorbim de un ansamblu, unde precizia prelucrarii si a componentelor se vede la final in macinatura.
La o rasnita manuala nu simti neaparat ca lagarele nu sunt perfect aliniate, viteza e mica. Dar se vede in macinatura. De ce nu fac toti rasnite manuale cu 3-400 lei? [emoji23]

Reply
Intrebarea e alta: daca exista rasnitele astea, de ce au inchis taraba dupa ce au adus cateva... iti zic eu, nu din motiv ca ar fi proaste... raspunsul la intrebarea asta va raspunde la mai multe.

Reply
Presupun ca ideea de baza este o conspiratie mondiala impotriva cafegiilor… [emoji23][emoji23][emoji23]
Ca peste tot, mai sunt idei/patente preluate, mai sunt afaceri ingropate, dar nu vorbim de motoare aici, unde ar fi matrite si un intreg lant de productie si aprovizionare, ci de un rahat de mecanism format dintr-un ax cu doi rulmenti si cutite (care nu sunt facute de producatorul rasnitei) si o manivela.
Asa ca daca ar fi fost vreo smecherie, crezi ca n-ar fi iesit Comandante la 4-500 lei si sa inunde piata? Ar fi eliminat concurenta. Sau Kinu, crezi ca are scule asa de speciale incat sa nu le schimbe daca ar scoate rasnita la 100 lei pret de fabricatie?

Reply
Despre ce taraba e vorba ? Au fost si pe alta taraba ? La Barshaker au reaparut. Poate motivul e ca sunt bune si ieftine ? Noi cei ce abia am aflat despre aceasta lume a espresso, avem mare nevoie de rasnite de acest gen, suficient de ieftine pentru a nu avea un soc dar si suficient de bune pentru un espresso decent. Cand vii de la un nespresso de 300 lei nu prea te arunci din prima la o rasnita de 2000 de euro care mai si trebuie intretinuta ca un copil mic. In plus din ce vad la voi, oricum nu sunteti multumiti cu ce aveti ca le schimbati ca pe ciorapi.
Colegii experimentati, faceti va rog teste si pe chinezesti ieftine dar bune si ajutati mai mult incepatorii cu sfaturi despre ce merita cumparat si ce nu. Staresso + kingrinder K2 sauK4 poate face un incepator sa guste un espresso la fel de bun ca cel obtinut pe bijuterii de mii de euro. Cu Kingrinder , Staresso Mirage si o cana electrica pot face espresso la foc continuu fara probleme, fara pid si alte complicatii, fara decalcifiere, fara apa speciala etc. Dupa o prima preincalzire apa ramane in zona 92-94 grade fara probleme de instabilitate termica
Mai este o treaba, chinezii au obiceiul sa vinda ieftin la inceput pana vede lumea ce si cum, apoi vor mari pretul.
Skywalker roaster v1

Reply
(23-06-2023, 22:02)Mihai L Wrote: .......
Asa ca daca ar fi fost vreo smecherie, crezi ca n-ar fi iesit Comandante la 4-500 lei si sa inunde piata? Ar fi eliminat concurenta. Sau Kinu, crezi ca are scule asa de speciale incat sa nu le schimbe daca ar scoate rasnita la 100 lei pret de fabricatie?

La cat de tzepari sunt cei de la comandante nu m-ar mira sa fie 100lei pretul de productie. :D
Kinu da senzatia de lucru de precizie si bine facut cu tolerante de fabricatie cat mai mici.
Kingrinder, daca cei care o folosesc sunt multumiti, nu vad de ce ar fi mai prejos decat rasnitele mai popularizate pe iutub, feisbuc, instagram, etc.

Dar topicul este espressor manual (levier, pompa ce o fi) vs espressor electric. Pana acum nu am vazut un raspuns clar, sau o trimitere la o analiza argumentata.

Reply
(23-06-2023, 22:16)alin1970 Wrote: …Poate motivul e ca sunt bune si ieftine ? Noi cei ce abia am aflat despre aceasta lume a espresso, avem mare nevoie de rasnite de acest gen, suficient de ieftine pentru a nu avea un soc dar si suficient de bune pentru un espresso decent. Cand vii de la un nespresso de 300 lei nu prea te arunci din prima la o rasnita de 2000 de euro care mai si trebuie intretinuta ca un copil mic. In plus din ce vad la voi, oricum nu sunteti multumiti cu ce aveti ca le schimbati ca pe ciorapi.
Colegii experimentati, faceti va rog teste si pe chinezesti ieftine dar bune si ajutati mai mult incepatorii cu sfaturi despre ce merita cumparat si ce nu. Staresso + kingrinder K2 sauK4 poate face un incepator sa guste un espresso la fel de bun ca cel obtinut pe bijuterii de mii de euro. Cu Kingrinder , Staresso Mirage si o cana electrica pot face espresso la foc continuu fara probleme, fara pid si alte complicatii, fara decalcifiere, fara apa speciala etc. Dupa o prima preincalzire apa ramane in zona 92-94 grade fara probleme de instabilitate termica
Mai este o treaba, chinezii au obiceiul sa vinda ieftin la inceput pana vede lumea ce si cum, apoi vor mari pretul.
Nu exista ieftin si bun… Ar fi trebuit sa stii asta. Crezi ca cineva da 10-20.000 lei pe un espressor in loc sa ia cu 1000 lei unul similar ca performante? Nu cred ca avem mai mult de cativa colegi la nivelul asta. Sau rasnite de 15.000 in loc de chinezeasca la 350 lei?

Iar colegii care se duc mai sus au ei motivele lor. Nu mai zic ca nu ai luat in calcul cafeaua. Merita sa strici o cafea buna de 70-80 lei punga de 250g cu o rasnita de 300 lei?
O macinatura proasta te face sa bei cafea proasta ani de zile. E buna afacerea asta? [emoji23]

Reply
@edri
Pe ce iti bazezi afirmatia despre Comandante?

Reply
Ai dreptate @Mihai L dar un incepator ca mine, nu stie fineturile astea. Cand vii de la nespresso, crezi ca poti deosebi o macinatura facuta pe o rasnita scumpa ? Eu doar am propus o varianta ieftina si buna pentru un inceput gie el si timid in aceasta lume. Am prezentat o altenativa de espressor manual cu care iti poti face un espresso mai mult decat decent sigur mai bun decat pe un de longhi de 500 - 600 euro. Asta si intreba autorul.
Eu am propus alternativa manuala, ieftina si suficient de buna dupa parerea mea de incepator.
Voi cei experimentati ar trebui sa-i explicati de ce e mai bine sa dea 2000 de euro pentru o rasnita + espresor unui om care vine de la un aparat cu capsule.
Colegul a intrebat ce variante are. Eu am prezentat o varianta. Nu e cea magica, dar e mai mult decat decenta. Are de citit mult daca doreste sa aleaga in cunostinta de cauza. Ajutati-l.
In alta ordine de idei, ai baut un espresso rasnit pe o chinezeasca ieftina Kingrinder Z2 ? Poate nu strica cafeaua totusi. Mie imi place gustul.
Skywalker roaster v1

Reply
Informatie exista cata vrei. Doar sa o citesti.
Era un coleg aici care a luat in scurta vreme doua rasnite pana a ajuns sa sara la Niche. Unde a constatat ca nu degeaba era laudata pe forum… Desi aparent tot cutite si motor avea, ca una din rasnitele de trei ori mai ieftina pe care o luase deja.

Informatie este multa, gratis. Iar recomandari nu as face doar bazate pe pret. Sunt destui care au fost atrasi de mirajul cafelei bune dar nu s-au putut acomoda cu procesul in sine sau cu gustul.
Iar in general un echipament ieftin cere multa pricepere, indemanare, atentie, multa experienta. Ceea ce pentru un incepator inseamna ca i-ai inchis usa in nas.

Reply
Pai de asta.are.nevoie de sfaturile voastre!
Astept sa vad ca il ajutati. Asa.cum @renatoa si alt coleg au facut cu mine.
Ne contram aiurea. Tu ai dreptate, dar daca trimiti un incepator sa cumpere scule de.mii de euro trebuie sa ai si spui de ce. Astept sa vad un sfat.
Poate al meu e prost, colegul va gamdi si va alege dar sfatuiti-l.
Skywalker roaster v1

Reply
Aici este un forum. Informatia este destul de sistematizata, grupata pe sectiuni, semnalizate corespunzator, etc.
Nu are nimeni timp sa reia aceleasi discutii la fiecare nou venit. Dupa ce se familiarizeaza si sunt chestii pe care nu le gaseste sau nu le-a inteles, poate intreba.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)