Hello There, Guest! Login Register


Diferență mare de temperatura între PID și termometrul din grup

#1
Vă salut,

In urmă cu aproximativ o lună am achizitionat o Bezzera Unica PID sh.
După ce am montat termometrul TTP in grup mă confrunt cu următoarea situatie :
Setez PID-ul la 89 C, termometrul din grup indică între 91.7 si 92.2.
Pornesc extractia, temperatura incepe să urce, iar după 8-9 secunde ajunge la un max de 97.7 - 98.2, valoare la care rămâne in jur de 2-4 secunde, după care coboară până in jurul valorilor de 93.0 - 93.5 la finalul extracției. Aceste diferențe mari de temperatura, între valoarea setată pe PID/indicată de termometrul din grup si valoarea maximă la care se ajunge în timpul extracției (8-9 grade), nu mi se par a fi în regulă.
La aceste valori am ajuns după realizarea mai multor extracții cu pauze de minim 30 minute între ele.
Mentionez că folosesc 18 gr de cafea proaspăt prajită, iar presiunea aparatului a fost coborâtă la 10 bar...dacă au vreo relevanță aceste aspecte.
De asemenea, mentionez că aparatul a utilizat doar cu  apă Bucovina și nu a fost decalcifiat niciodată, deoarece importatorul a precizat că firma Bezzera nu recomandă acest lucru.
 După o discutie cu un coleg de pe forum care detine acelasi tip de utilaj aflu că la el cu PID -ul setat la 90 C, termometrul din grup indică 91.7 - 91.8,  după pornirea extracție ajunge la un max de 93.3 - 93.7 ( unde rămâne in jur de 5 secunde), iar la finalul extracției temperatura ajunge la valoarea de 92.3 -93.3, valori ce mi se par super ok.
Ce credeți că determină o fluctuație așa mare a temperaturii ( diferente de 8-9 grade ) în cazul aparatului meu?...
Nu sunt un minitehnicus, cunosc în mare principiul de funcționare si componentele aparatului, dar din câte am citit in manual, responsabil de încălzirea apei este un termostat care reglează temperatura si o mentine la valoarea dorită. Credeti că acesta nu mai funcționează in parametrii normali?
Sper să găsesc o rezolvare a problemei cu ajutorul vostru.
Toate cele bune!
Bezzera Unica PID, Mahlkönig Vario, Acaia Cinco, VST 18, 22gr...
 
Reply
#2
Poate ajuta
https://www.kaffee-netz.de/threads/bezze...ern.91812/
 HX,F6.
 
Reply
#3
Salut Ovidiu,

din ce relatezi se pare ca parametrii P, I, D si Offset F.04 nu sunt setati corect pentru espressorul tau.
In linkul de mai sus al lui hhanu gasesti parametrii de fabrica (care se pare ca nu au functionat conform asteptarilor la urilizatorul respectiv, dar si parametrii pe care acesta i-a programat, si cu care a fost multumit).

Poate nu ar fi rau daca ai intra in modul de programare al PIDului si ai verifica parametrii actuali (pe care ii notezi), si te inspiri din linkul de mai sus.

Nici o grija, nu are ce sa se intample, daca este ceva, revii la parametrii initiali.
Succes!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
(14-01-2019, 21:37)VladP Wrote: Salut Ovidiu,

din ce relatezi se pare ca parametrii P, I, D si Offset F.04 nu sunt setati corect pentru espressorul tau.
In linkul de mai sus al lui hhanu gasesti parametrii de fabrica (care se pare ca nu au functionat conform asteptarilor la urilizatorul respectiv, dar si parametrii pe care acesta i-a programat, si cu care a fost multumit).

Poate nu ar fi rau daca ai intra in modul de programare al PIDului si ai verifica parametrii actuali (pe care ii notezi), si te inspiri din linkul de mai sus.

Nici o grija, nu are ce sa se intample, daca este ceva, revii la parametrii initiali.
Succes!

Vă mulțumesc la amandoi.  Cum pot intra in modul de programare al Pid -ului. Am incercat prin apărarea concomitentă a celor două butoane ale PID ului si nu funcționează . Am incercat sa citesc cu google translate, dar e o traducere greoaie si ambiguă...probabil voi apela la o persoană care cunoaste limba germană.
Bezzera Unica PID, Mahlkönig Vario, Acaia Cinco, VST 18, 22gr...
 
Reply
#5
(14-01-2019, 21:49)Ovidiu0107 Wrote: ...Cum pot intra in modul de programare al Pid -ului. Am incercat prin apărarea concomitentă a celor două butoane ale PID ului si nu funcționează . Am incercat sa citesc cu google translate, dar e o traducere greoaie si ambiguă...probabil voi apela la o persoană care cunoaste limba germană.

Incerc sa iti traduc eu, in mod 'concis/management summary':
1- demontezi carcasa moduluilui PID, precum in videoul ACESTA
2- pentru a enabla modul "PID setup", trebuie sa suntezi pinul 1 si 2 pe placa PID (care or fi acestia...probabil ca sunt marcati pe placa). Dupa asta, poti monta la loc PIDul, deic lasi cei doi pini suntati!
3- activezi modul "PID setup": a- espressor "OFF", b- apesi simultan cele doua butoane ale PIDului si pronesti espressorul
4- setezi parametrii (nu se explica cum)
* F03 > grade F sau C (Celsius)
* P:0,7 (default 2,5)
* I:0,07 (default 0)
* D: 7,6 (default 4.0)
* Offset F04: 14 (DEFAULT 20!!!)

Observatie: gasesti doua seturi de valori, cele cu prefix "C" (pentru "coffee") respectiv "S" (pentru "steam" - aburi).
NB. pe tine te intereseaza cele cu "C".

5- restartezi masinaria (comutator pe "off", apoi "on") / ii lasi destul timp pentru stabilizare.

Succes!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#6
Ovidiu, tu lasi apa sa treaca prin grup timp de 10sec inainte de prima extractie?
Timpul de incalzire al espressorului nu trebuie sa fie sub 60min. Cand sunt pe fuga mai extrag si la 30min de la pornire, dar.....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#7
aceeasi problema e si la mine...doar ca eu m-am resemnat  Blush
daca am PID setat la 88 grade si cresc la 89...intr-un minut el cupleaza s decupleaza scurt de cateva ori si apoi se opreste; daca scad de la 88 grade la 87...apare surpriza : pidul indica 96-97 grade instant. 
eu sunt convins ca aia e de fapt temperatura reala a apei, posibil Offset-ul sa trebuiasca modificat.
uite aici un clip ( proaspat ), aceeasi situatie ca a noastra :



daca faci modificarile in PID cum recomanda colegii de pe forumul nostru dar si de pe kaffee-netz, da-mi si mie de stire, poate la vara cand sunt mai liber...ma apuc si eu de modificari  Smile
-----------
legat de timpul de incalzire recomandat de Mariano, cele 60 min... mie mi se par prea mult, grupul se incalzeste prin termosifon si e fierbinte pe la 25-30 min de la pornire; pentru un boiler de 500 ml sa scoti apa 10 sec ( aprox 120 ml ) inseamna ca pompa "injecteaza" apa proaspata ( rece) in boilerul fierbinte..iar eu personal nu vad rostul;

la un boiler asa de mic, 120 ml de apa prospata nu cred ca fac altceva decat sa destabilizeze temperatura apei din el...pe de alta parte grupul fiind fierbinte ( prea fierbinte ) nu are timp sa se raceasca la o temperatura optima de extractie, de aceea termometrul pus pe grup iti arata temperatura aceea mare...

parerea mea, posibil sa ma insel.
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#8
(15-01-2019, 08:01)Mariano Wrote: Ovidiu, tu lasi apa sa treaca prin grup timp de 10sec inainte de prima extractie?
Timpul de incalzire al espressorului nu trebuie sa fie sub 60min. Cand sunt pe fuga mai extrag si la 30min de la pornire, dar.....

Am considerat că nu este relevant să las 10sec să curgă apa, fiind un SBDU, dar totuși am încercat și această variantă. Fără nici un rezultat însă. Espresorul este pornit cu 45-60 min înainte.
Voi incerca să modific setarile PID. Revin cu amănuntele după.
Bezzera Unica PID, Mahlkönig Vario, Acaia Cinco, VST 18, 22gr...
 
Reply
#9
Salutare,
Vineri după-amiază "m-am băgat" în utilaj...." am deschis pacientul".....singur.
Prima operatiune a fost montarea opv-ului din kit-ul de 9 bar. A mers repede si a fost ok. După aceea am desfăcut PID-ul si am pus jumper-ului pe primii doi pini, asa cum arăta în poza de pe kaffe-netz. Setarea parametrilor a fost usoară și rapidă.
După ce am lăsat aparatul o oră să se încălzească am făcut 2 extracții la care temperatura indicată de termometrul din grup a urcat cu max 3, 4 grade față de cea setată pe PID. ( față de 9,10 grade inainte).
Mii de mulțumiri colegilor hhanu și VladP care au fost deosebit de amabili și m-au ajutat să rezolv problema. 
Extracții reușite la toată lumea!
Bezzera Unica PID, Mahlkönig Vario, Acaia Cinco, VST 18, 22gr...
 
Reply
#10
Termosifonul functioneaza pentru o parte din E61, egalizarea temperaturii catre capul grupului imediat inaintea extractiei se face numai prin transfer de apa.
Nu este necesar sa modifici offset-ul cand ai termometru de grup, reglezi din PID.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#11
acelasi espressor  - aceeasi problema ( temperaturi complet diferite intre PID si termometru Erik) - insa am decis sa cred mai mult ce-mi arata Erik ( intrucat aparatul meu este in garantie - are 3 luni - si nu-l pot deschide). Ce pot spune dupa 3 luni este ca finetea macinaturii, WDT, distributia si tamparea constanta si , nu in ultimul rand , cafeaua aleasa -  au dus la rezultate chiar interesante...
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
#12
Salutare. Am de curând un Izzo Alex Duetto 3 (DB). Îmi poate spune și mie cineva dacă ar trebui să modific și eu ceva în aceste valori cu care vine PID-ul setat? În principiu aceleiași problemuțe..diferența destul de mare de temperatură din momentul inițierii extragerii(93 gr. ) și terminării (88). Precizez că-l încălzesc de fiecare dată f bine, minim 45 de min. Mod de lucru(conform instrucțiunilor) :
-flush de cca 3-5 sec;
- scot portafiltrul, încarc cafeaua(19 gr)+tampare ;
- extracție 25-30 sec, etc..

[Image: 1a9256970c7024b69b8a0bf02d9244ca.jpg]

Izzo Alex Duetto 3, Kinu M47, Joe Frex.. Post: - Ascaso Dream Up, Ascaso I mini-2
Izzo Alex Duetto III & Honne Slim /nivelator Bravo / Panthera Tamper by Milan/ IMS-uri.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)