Hello There, Guest! Login Register


Diametrul de 53mm la portafiltru

#1
Cum adică, dacă ai aparat cu site de 53mm nu poți fi profesionist? Sau nu-ți iese cafea bună?
Cât influențează diametrul folosit de sistem (58, 53, 51, altele) calitatea extracției?
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#2
daca ai un espressor profesional nu inseamna ca esti profesionist
#Lelit PL41TEM #Eureka Mignon XL
 
Reply
#3
Smile)))))))))))
 
Reply
#4
(28-02-2021, 20:45)Neuzeitlich Wrote: Cum adică, dacă ai aparat cu site de 53mm nu poți fi profesionist? Sau nu-ți iese cafea bună?
Cât influențează diametrul folosit de sistem (58, 53, 51, altele) calitatea extracției?
Diametrul nu contează. La Pavoni pre millennium folosește site de 49mm, Dalla Corte de 54mm, etc.

Ce contează este stabilitatea mașini și cele 5 M ale espressului (sau 5 B).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#5
Mărimea nu contează. Cea a diametrului sitei.
 
Reply
#6
Profesionist esti atunci cand ai o diploma ce atesta acest lucru....basca daca mai si lucrezi pe undeva.....faptul ca faci o cafea sau 2 pe zi nu te face/ne face profesionisti,suntem doar la nivel de entuziasti.
cel mai bun amator e mai slab decat cel mai slab profesionist
[b]rocket giotto timer evoluzione r , cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.[/b]

 
 
Reply
#7
Pot sa îți dau câteva exemple de “profesioniști” de cafeaua cărora nu te-ai atinge, așa ca hai sa nu mai ridicam in slavi cafeaua făcută prin diferite stabilimente.
Prefer cafeaua făcută de un entuziast oricând.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#8
Daca e un pamflet e in sectiunea nepotrivita, daca nu atunci sigur sunt subiecte similare pe forum. 

Cat timp intelegi ce se petrece in timpul extractiei, in pucul de cafea, poti lucra cu orice diametru. Avantajul pe 58mm, vine din multitudinea de accesorii disponibile care iti permit sa ajustezi parametrii in functie de cafea, rasnita si espressor.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
(28-02-2021, 20:45)Neuzeitlich Wrote: Cum adică, dacă ai aparat cu site de 53mm nu poți fi profesionist? Sau nu-ți iese cafea bună?
Cât influențează diametrul folosit de sistem (58, 53, 51, altele) calitatea extracției?
Matematic vorbind, un puc pe 49mm este cu cca 30% mai inalt decat unul pe 58mm. Ceea ce afecteaza destule variabile in extractie.
Pe de alta parte, decizia de a face niste piese de schimb compatibile tine foarte mult de numarul de masini vandute/utilizate in zona serioasa de consum.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
Pe o sita de 49 mm, întra cam 12.5g de cafea. Acum nu am făcut calcul, dar nu cred ca este o diferență de 30%.

Dar ,inainte de diametrul, ce afectează mai mult extracția sunt factori cum calitatea cafelei, stabilitatea termica al aparatului, rasnita, etc. etc. (si este o lista foarte lunga).

Diametru sau calitatea sitei are o importanta mai redusa.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#11
Volumul de cafea este constant, evident. Asta inseamna ca pe o sita cu diametru mai mare ai inaltimea mai mica.
Una din dovezi: cele 12.5g cafea care intra in sita de 49mm. Nu poti pune 18-20g...  Big Grin
La fel, pe o site de 58mm daca pui doar 12.5g s-ar putea sa ai patul de cafea prea mic si sa fie inconsistenta extractia.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
E bine, voiam de fapt să apară comentarii despre cum influențează forma pucului (mai plată sau mai înaltă) asupra calității extracției. Cu o sită de dispersie bună, cu o afânare și tampare corecte ale pulberii, în care caz avem un risc mai mare de "chanelling" sau de preinfuzare defectuoasă?
Când voi avea puse la punct cele două espressoare (domestice) făcute de grupul Saeco înainte să înceapă cu aiurelile, mă angajez să produc un material comparativ. Până atunci îmi voi perfecționa tehnica, așa că aștept păreri mai avizate.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)