Espressoman fresh
Navodari
30-08-2023, 12:40
(This post was last modified: 30-08-2023, 12:41 by aditeleanu.)
BUNĂ ZIUA
Detin o râșnița Lelit Wiliam PL72 (cu cuțite plate cu diametrul de 64 mm). Când am cumpărat-o măcinam cafeaua (proaspăt prăjită) la treapta 5,5. Acum, după circa 3 luni de folosire, trebuie să setez la 4,5 (două trepte mai fin) pentru acelaș sortiment de cafea.
Este firesc ce s-a întâmlat? Bănuiesc că s-au tocit puțin zimții cuțitelor... dar prea repede. Am măcinat de fiecare dată doar câte o doză de cafea. Practic a funcționat în gol cam o secudă la fiecare râșnire. Asta să fie cauza??? Ce mă sfătuiți?
Espressoman infocat
Pitesti
Mai degraba s-au schimbat parametrii cafelei intre timp.
Chiar daca iei acelasi sortiment, cafeaua nu e 100 % identica.
ECM Puristika + DF64 SSP MP. Aeropress+Timemore C3
Aero...
Bucuresti
Inclusiv cu aceeasi cafea (din aceeasi punga) sunt necesare ajustari in timp, daca sta mai multe zile.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
30-08-2023, 15:54
(This post was last modified: 30-08-2023, 15:56 by Talisker.)
Și garnitura de ia espressor de la grup se uzează în timp, probabil e nevoie să strângi mai tare portafiltru și/sau să macini mai fin.
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Bucuresti
Aceeasi rasnita o folosesc si eu, observ ca dc o macin la inceput cu 5, sunt nevoit sa o dau mai fin in timp la 6 spre sfarsitul pungii (folosesc doar pungi de 250 g)-1 punga pe saptamana, probabil din cauza oxidarii ca atunci cand iei o doza intra aer si tot asa
Deasemenea e bine sa folosesti si un tamper dinamometric ca sa nu fie influentat procesul de tampare,
cu tampari diferite (testat de mine)poti obtine aceeasi extractie a cafelei desi o rasnesti la 5 si apoi la 6 (18g-36ml in 30 sec)
Lelit Mara X | Niche Zero | Normcore Tools | TimeMore Black Mirror
Espressoman fresh
Bucuresti
Intentionez si eu sa iau o rasnita Lelit, dar am mai citit / auzit aceiasi problema - decalibrarea in timp. 3 luni mi se pare cam repede sa se decalibreze, si nu as da vina exclusiv pe sortimentul de cafea.
Sunt curios daca a facut cineva retur pe motivul decalibrarii si care a fost raspnsul de la Lelit.
Aero...
Bucuresti
Si cum sa constate service-ul decalibrarea…? Nu exista parametri standard la o rasnita, apropii sau departezi cutitele un functie de macinatura. Pe majoritatea rasnitelor apare indicata o plaja considerata OK pentru espresso, filtru, etc
Daca nu poate macina suficient de fin, da, poate fi o problema verificabila.
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bascov
(03-12-2023, 19:14)Victorradu Wrote: Aceeasi rasnita o folosesc si eu, observ ca dc o macin la inceput cu 5, sunt nevoit sa o dau mai fin in timp la 6 spre sfarsitul pungii (folosesc doar pungi de 250 g)-1 punga pe saptamana, probabil din cauza oxidarii ca atunci cand iei o doza intra aer si tot asa
Deasemenea e bine sa folosesti si un tamper dinamometric ca sa nu fie influentat procesul de tampare,
cu tampari diferite (testat de mine)poti obtine aceeasi extractie a cafelei desi o rasnesti la 5 si apoi la 6 (18g-36ml in 30 sec)
marcajul 6 macina mai grosier decat 5, nu mai fin. Cu cat numerele sunt mai mici cu atat rasnirea este spre fin.
Espressoman fresh
Timisoara
Salutare.
Am si eu o problema cu o rasnita Lelit PL72. Dupa o curatare mai intensa, dat jos cutite si suportul cutitului de jos, rasnirea nu mai este uniforma. Am ajuns la concluzia ca are joc suportul cutiului fix, partea de sus, in corpul rasnite. Din aceasta cauza cutitele nu mai sunt paralele si nu pot sa cobor destul de jos cu granulatia pana sa ajunga sa se loveasca cutiele intre ele. S-a mai lovit cineva de problema asta ?
Membru Anonim
România
Întrebarea care mă macină: după cât timp ai făcut operațiunea? Adică după cât timp de la prima folosință...
Aero...
Bucuresti
Nu are legatura.
Cel mai probabil la montaj a ramas vreun fir de cafea sau nu au fost stranse la fel cutitele.
Espressoman infocat
Bucuresti
05-01-2024, 20:20
(This post was last modified: 05-01-2024, 20:34 by Talisker.)
(05-01-2024, 15:22)_R_A_D_U Wrote: Întrebarea care mă macină: după cât timp ai făcut operațiunea? Adică după cât timp de la prima folosință...
Intrebarea care ma macina pe mine e complet alta si nu o scriu ca pe o critica pentru tine, imi cer scuze de pe acum daca te-ai simti vizat.
Intrebarea se face asa: cum de sunt atat de multi oameni obsedati ca sa curete rasnite sau espressoare entry level vs cat de multe pete de ulei de motor gasesti scurse pe locurile de parcare din parcarile subterane de mall?
E o intrebare care ma macina de cand citesc acest forum, cum se face ca romanul din popor pare sa aiba mai mare grija sa iti specifice ca a folosit "numai apa Bucovina" la un Gaggia sau un PL41TEM abia iesit sau poate inca in garantie vs sa nu isi repare masina care cere o sticla de ulei la 1k km?
De unde aceasta obsesie de a curata sau a "face mentenanta" la niste obiecte banale ca o rasnita entry level cand gasesti mai multe opinii pe net cu oameni care cer ajutor ca le-au stricat incercand sa le curete vs cei care le-au stricat ca nu le-au curatat niciodata?
Eu PL72 o am din 2021, ocazie cu care doar anul trecut prin august am trecut prin ea niste puly grind complet de amuzament ca sa vad cum e.
Nu numai ca rasnita nu s-a "decalibrat", ci pe masura ce am prins experienta si am corelat tip arbust cafea + procesare + origine + prajitor am ajuns la precizie de probabil 9/10 la a nimeri din prima ratie 2 in 25-30s, ceea ce imi permite efectiv de la primul shot sa imi dau seama in ce directie as vrea sa mai incerc unele lucruri.
Lelit Anna, William
Membru Anonim
România
(05-01-2024, 20:20)Talisker Wrote: De unde aceasta obsesie de a curata sau a "face mentenanta" la niste obiecte banale ca o rasnita entry level cand gasesti mai multe opinii pe net cu oameni care cer ajutor ca le-au stricat incercand sa le curete vs cei care le-au stricat ca nu le-au curatat niciodata?
Eu nu aș încadra-o la obsesie. Consider că producătorul nu de prost a zis, ceea ce a zis, în manualul pus în cutie. Sau a pierdut timpul printând acele pagini degeaba?
Aero...
Bucuresti
Problema a aparut DUPA curatare. Nu au fost probleme pe care sa fi incercat sa le remedieze prin curatare.
La o utilizare casnica nu cred ca e nevoie de scos cutitele ca sa o cureti.
Membru Anonim
România
05-01-2024, 22:13
(This post was last modified: 05-01-2024, 22:14 by _R_A_D_U.)
@
Mihai L Tocmai de aceea l-am întrebat după cât timp...blabla... pentru că eram mai mult ca sigur că o râșniță (indiferent cât de banală ar fi) nu are nevoie de așa ceva, folosită casnic. Iar în manualul de întreținere sunt date ” ceva chestii”. Adevărat, multe informații lipsesc, dar aici intervin poweruserii cu experiență de pe forum.
Filtroman începător
Voluntari
(05-01-2024, 20:20)Talisker Wrote: Intrebarea se face asa: cum de sunt atat de multi oameni obsedati ca sa curete rasnite sau espressoare entry level vs cat de multe pete de ulei de motor gasesti scurse pe locurile de parcare din parcarile subterane de mall?
E o intrebare care ma macina de cand citesc acest forum, cum se face ca romanul din popor pare sa aiba mai mare grija sa iti specifice ca a folosit "numai apa Bucovina" la un Gaggia sau un PL41TEM abia iesit sau poate inca in garantie vs sa nu isi repare masina care cere o sticla de ulei la 1k km?
Răspunsul e simplu. Pentru că această comunitate a pasionaților de cafea este o minoritate infimă și nu e deloc reprezentativă pentru "românul din popor". Românul din popor, căruia îi curge ulei în parcare din Loganul model 2004, nu folosește Gaggia sau PL41TEM, ci bea nes la plic.
Cine-și curăță rîșnița săptămînal sînt convins că are și mașina întreținută ca la carte.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Espressoman infocat
Bucuresti
sustin mesajul de mai sus.
pai uitati-va cine se da jos din acele cazane, nu ii pot imagina punandu-si un cantar fin, migalind si tampand un puc de cafea :))
fac parte din cei care intretin si banalele de acasa si masina. e o boala probabil, dar ce-mi place sa fiu asa bolnav
GC E24 + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
Espressoman infocat
Bucuresti
Ce rahat de generalizări, mă bag că o musca aici, dar până de curând am mers cu o Fabia din 2004 și da, curgea din ea, dar aveam frane și cauciucuri Michelin și curgea pentru că nu îi dădeau de cap iar soluțiile erau mult prea costisitoare.
Acum că merg cu superb din 2022 ce spune despre mine?
Am făcut cunoștință cu un șofer de Logan taxi de nu dădeai doi lei pe el dar mi-a arătat portofelul pui de crypto și investiții și mi-a dat fum și la propriu și la figurat.
Iar pentru op, ai impresia că fiecare pungă de cafea este identică, fiecare batch de cafea prăjită este identic? E o gluma. Este și normal sa faci calibrarea gradului de rasnire chiar și zilnic, având în vedere că au scris și colegii pe aici, că de la o zi la alta se modifică.
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.
Espressoman infocat
Bucuresti
(09-01-2024, 13:45)Entertainer Wrote: Ce rahat de generalizări, mă bag că o musca aici, dar până de curând am mers cu o Fabia din 2004 și da, curgea din ea, dar aveam frane și cauciucuri Michelin și curgea pentru că nu îi dădeau de cap iar soluțiile erau mult prea costisitoare.
Acum că merg cu superb din 2022 ce spune despre mine?
Oamenii vor sa se identifice si sa se simta din bine in si mai bine in tot felul de grupuri selecte si inchipuite, nu era suficient ca eram snobi cu cafeaua, acum mai suntem si o minoritate infima care are grija ca cel mai mic surub din casa sa fie strans exact cu cuplul necesar :D
Eu inca sunt curios, cum e asta cu a curata
saptamanal rasnita? Ce ii faci propriu zis? Pana la ce nivel de demontare o aduci?
Cum am mentionat deja, cei care indemnati la asa practici ar fi cazul sa scrieti si un "disclaimer" mare pentru a nu trimite incepatorii pe cai gresite - una e sa ai diversi pitici si sa crezi ca e imperios necesar sa cureti rasnita si alta e sa ai o recomandare de la producator, de la un tehnician service sau pur si simplu sa poti constata indubitabil cand bei o cafea ca vai, ce proasta e cafeaua asta ca nu am curatat rasnita de doua saptamani.
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Va plângeți cei care aveți doar cafeaua ca pasiune pentru ca trebuie sa reglați și sa întrețineți echipamentul dar sa vezi dacă ați avea și armele pasiune ca și mine unde pentru cele de precizie cu care trag la distante mari trebuie sa verific fiecare șurub la ce cuplu este strâns, periodic. Unde dai pe un set de inele de precizie pentru luneta cât pe o rasnita bună și schimbi un set la 3-4 ani iar cele vechi le arunci. Fiecare lucru are chichițe lui si fiecare trebuie întreținut în funcție de cât de mult vrei sa obții de la el.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB, Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60.
Filtroman începător
Voluntari
09-01-2024, 16:20
(This post was last modified: 09-01-2024, 16:21 by Vlad Soare.)
Ba noi nu ne plîngem. Se pare că doar pe alții îi deranjează și se plîng că o facem, de parcă am face-o pe timpul sau pe banii lor.
Să mai zic că după ce vin cu mașina de la vulcanizare slăbesc toate piulițele și le strîng din nou cu cheia mea dinamometrică, în care am încredere? Să vezi acum ce șuturi iau... :D
(09-01-2024, 14:59)Talisker Wrote: Eu inca sunt curios, cum e asta cu a curata saptamanal rasnita? Ce ii faci propriu zis?
Nu neapărat săptămînal, ci cînd schimb cafeaua. Dar asta, la consumul meu, întîmplător se traduce prin aproximativ săptămînal.
Ce îi fac? Nimic altceva decît procedura standard de curățare, indicată (culmea!) chiar de producător:
https://youtu.be/0X0HQwplAAo?t=88
Treabă de două minute. Îmi ia mai puțin decît prepararea unei cafele.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Referitor la prima postare, clar ca e treaba de reglaj. Corelativ in cazul espressoarelor am vazut des in forum intrebarea "trebuie sa merg la service daca nu urca manometrul? :) Dar cu totii am fost la inceput de drum si de aceea exista acest forum, sa punem intrebari, sa dezbatem, chiar daca multe informatii s-au mai scris. Am modificat totusi titlul ca sa exprime mai bine continutul thread-ului.
Acum, partea de curatare cred ca ar trebui sa o sintetizez intr-un articol ca cel cu decalcifierea SBDU. De principiu, oricat de coffee geeks am fi, eu unul nu recomand sa va bagati nasul in ele decat daca stiti cu precizie ce faceti si oricum nu atat de des. Sfatul din link-ul de mai sus apartine Baratza, care nu e neaparat un reper in domeniu, plus ca producatorii nu pot fi absolviti de intentia de a mai genera uneori carne de tun pentru service-urile proprii.
Cel mai simplu si mai sigur este bagati capul furtunului aspiratorului pe admisia si evacuarea boabelor, cu rasnita goala si reglata grosier ca sa se departeze cutitele, iar daca vreti sa indepartati uleiurile cred ca se pot folosi acele bobite speciale. S-au dezbatut in forum si procedurile cu orez dar am avut parte si de fail-uri din cauza duritatii bobului de orez, deci mai bine aspirator si gata. Eu pe Honne si EK am folosit doar aspiratorul.
Totusi, cine foloseste tehnica de stropire a boabelor (RDT) sau cafele italiene ori boabe dark roast cu uleiuri la vedere, ar trebui sa isi asume aceasta munca de curatare nu doar prin aspirare si boabe de curatare ci si prin desfacere si pensulare / aspirare piese la cateva luni. Dar si-au asumat acest risc de la inceput.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Filtroman începător
Voluntari
10-01-2024, 12:15
(This post was last modified: 10-01-2024, 12:17 by Vlad Soare.)
(09-01-2024, 16:59)Lyvyoo Wrote: Sfatul din link-ul de mai sus apartine Baratza, care nu e neaparat un reper in domeniu.
Fair enough. Dar și Niche explică frumos în manual cum s-o cureți, ba îți dă chiar și periuța și cheia de zece în pachet, special pentru asta. Și-i tot un proces de două minute: scoți cuțitele, dai cu peria, le pui la loc, sfîrșit.
Nu-i mare lucru. Chiar nu văd de ce n-aș face-o. Nu se strică nimic.
Acuma nu știu, poate că nici Niche nu e un reper în domeniu. Da' dacă asta am...
De fapt ușurința curățării a fost unul dintre criteriile după care am ales-o. Nu-mi doresc una care-i greu de desfăcut, sau care se poate strica dac-o desfaci, sau care odată desfăcută e greu de aliniat la loc. O construcție complicată și sensibilă la desfacere și curățare mi se pare un defect de design.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Imi amintesc de acum cativa ani un moment cand am desfacut ambele Mahlkonig K30 cu @
RaduCarutasu si la mine s-a infiletat totul bine la loc, la el s-a intepenit suportul superior la infiletare, probabil pentru ca aceasta s-a facut gresit sau a existat niste pulbere de cafea pe santurile fine, prinsa in vaselina. Si din cate imi aduc aminte Radu s-a dus la service sa o desfaca si apoi sa infileteze suportul de cutit in siguranta.
Eu nu sunt contra desfacerii rasnitelor, chiar imi place sa explorez interiorul diverselor modele desi, cum ziceam, pe EK-ul meu nu am facut asta decat la aliniere. Insa ceea ce scriem aici e vazut de useri din toate categoriile si ma tem sa nu inteleaga gresit mesajul intretinerii rasnitelor si sa le desfaca prea des, fara ca aceasta operatiune sa fie o nevoie reala. Daca sunteti mai la inceput de drum si nu numai retineti ca aspirarea e suficienta, eventual insotita si de bobite speciale de curatare a uleiurilor + aspirare dupa.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Aero...
Bucuresti
Faptul ca iti da instructiuni legate de curatare e una, dar sa te puna sa faci saptamanal asta e alta…
Operatia nu este una complicata, cutitele intra la chestiile pe care le poate schimba orice utilizator. Dar probabil trebuie sa-ti asumi si o eventuala dereglare (particule de cafea prinse sub cutite, strangere defectuoasa, etc).
Filtroman începător
Voluntari
10-01-2024, 13:43
(This post was last modified: 10-01-2024, 13:48 by Vlad Soare.)
Nu te pune nimeni s-o faci. O faci dacă vrei și cînd vrei. De rămas, nu rămîne nimic prins sub cuțite (cel puțin la Niche Zero sau la Sette), iar strîngerea defectuoasă e imposibilă la Sette, respectiv improbabilă la Niche dacă nu ești gorilă.
EK43 e altă mîncare de pește. Am citit și eu despre aia, pentru că mi-ar fi plăcut ideea de a-mi cumpăra una, dar unul dintre motivele care m-au făcut să renunț la idee a fost tocmai faptul că e greu de curățat și migălos de montat la loc și cu risc mare de a strica ceva, și cu probabilitate mare să aibă nevoie de realiniere dup-aia. Și atunci am decis că un design complicat și sensibil e mai mare daraua decît ocaua pentru mine, ca amator. La o cafenea îmi închipui că e altă poveste. Acolo accepți acest neajuns de dragul celorlalte avantaje care-ți sînt necesare într-un mediu profesional.