Am făcut decalcifiere cu sare de lămâie si a iesit o apa verde, dar atat de verde ca zici ca eram in vacanta la mare )
Inteleg ca poate într-o anumita masura este normal acest proces de oxidare, dar ce vreau sa știu este dacă poate fi prevenit /controlat/intarziat cumva.
Daca este nociv sau nu, de asta nu îmi pot da seama...
10-05-2019, 13:16 (This post was last modified: 10-05-2019, 13:20 by slavic1983.)
E normala, de aceeia si nerecomandate sarea de lamaie sau otetul pt delacifierea boilerelor, mai ales a celor din cupru (se oxideazamult mai usor decat inoxul, iar oxidul e verde).
Well . . . you can see the result.
In intelegerea mea, sarea de lamaie si otetul sunt mai corozive decat solutiile dedicate, iar cum le folosesti (concentratie si durata) pot face diferenta enorma.
Pe cand pe un pliculet sau sticla unei solutii dedicate vei vedea scrisa acea formula simplu de urmat..
Noroc cu acest thread, ma duc sa-mi fac si eu niste backflush cu pully caf
10-05-2019, 15:18 (This post was last modified: 10-05-2019, 15:20 by lucimunteanu.)
Ca sa revin cu răspunsul la mailul trimis lui nickso, poate ajuta și alți espressomani.
Atât timp cât apa ce curge acum nu are gust și culoare, este ok.
Mai scot apa preventiv, câteva zile, înainte sa folosesc aparatul.
Parca s-a mai amintit ca si alte persoane au avut probleme dupa ce au folosit sare de lamiae, chiar au ajuns cu aparatele la service. De aceea s-a recomandat sa nu se foloseasca decit solutii dedicate.
Daca ma insel, scuze...
Posesor de LEM, cand luat produsul de la cei de la Silmar am pus niste intrebari de incepator, in privinta decalcifierii mi-au recomandat sa nu folosesc solutia asta de apa + sare de lamaie, ca nici nu serviseaza modelul acesta de boilere, si sa folosesc Bucovina.
Am incercat la un moment dat sa caut opinii descre decalcifirea la Lelit si nu am gasit. Inclusiv in manualul lor lasa subiectul nelamurit, si pe un alt forum un tip chiar contactase Lelit sa ceara un raspuns iar acestia tot se eschivau raspunzand standard "recomandam sa folositi filtrul nostru bla bla...".
Treaba este asa, cum am facut eu si a mers:
Am pus 1l apa cu 2 linguri sare de lamaie dizolvata in borcanul de unde a tras apa espressorul
Am scos 300ml prin espressor si 50-100pe teava de apa plus cateva Backflush
Toata treaba am facut-o f repede ca sa nu se încălzească aparatul... A ajuns pe la 45grade la sf
Oprit aparatul si repetat procedura dupa 20min.
La sfârșit am clatit cu 2-3l apa plus cateva zile în care arunc 100-200ml apa inainte sa folosesc aparatul.
Acum totul este ok, nu curge nimic pe unde nu trebuie.
Am facut operatia de mai sus pentru ca aparatul are 4ani si deși a fost folosit cu Bucovina, tot 4ani de utilizare sunt.
Sper sa fie de folos informația și altor utilizatori de lelit single boiler.
26-12-2020, 00:32 (This post was last modified: 26-12-2020, 00:52 by Daniul.)
Salut. Ca sa nu mai deschid un topic postez aici. Voi fi scurt: PL41TEM, folosesc apa robinet filtrata prin Brita (140 TDS si 5.5 duritate grade germane). La ce interval imi recomandati decalcifierea? Exista riscuri sa se strice aparatul de la apa aceea desi as face decalcifierea la 3-4 luni? Mersi
Edit: imi recomandati sa trec pe o apa imbutiata? Bucovina gasesc greu si m-am indreptat privirile spre Izvorul Minunilor Ca=17, reziduu sec=80
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro
Aceeași întrebare o am și eu, cumva. Folosesc LEM-ul din noiembrie 2019, deci cam are 1 an și 4 luni de 3-4 duble/zi. Să decalcifiez sau ba? El, săracul, merge normal...
07-04-2021, 22:03 (This post was last modified: 07-04-2021, 22:05 by dragos.stoian.)
(07-04-2021, 18:07)TVTVTV Wrote: Aceeași întrebare o am și eu, cumva. Folosesc LEM-ul din noiembrie 2019, deci cam are 1 an și 4 luni de 3-4 duble/zi. Să decalcifiez sau ba? El, săracul, merge normal...
Dacă producatorul recomanda in filmele de pe youtube decalcifiere la un an folosind filtrul lor special care e si dedurizator, as zice ca da.. eu fac la ceva mai puțin de 1 an (7-8 luni) pt ca nu folosesc filtru in rezervor, dar fol apa filtrata cu cana aquaphor clasic (nu e f dura apa in zona care stau și mai scade din duritate chiar si filtrul clasic) sau Izvorul Minunilor (nu chiar asa de soft ca Bucovina, dar destul de soft oricum). Dar fiecare decide cum știe mai bine
Am decis să decalcifiez la fiecare 18 luni, luându-mă după ce depuneri am găsit pe fundul unui kettle în care fierb apă (fitrată cu BWT) aproape zilnic. Mai exact, nu a fost nevoie să decalcifiez niciodată dispozitivul în 2 ani de zile. Mă aștept ca să aparatul să fie la fel de curat pe dinăuntru.
Eu sunt pentru decalcifiere la fiecare 6 luni, asa cum recomanda si producatorul Lelit (chiar daca folosesc apa filtrata). Asa cum am mai spus intr-un post, pe cand aveam un espressor cu termoblock, am neglijat decalcifierea timp de 6 luni (foloseam apa filtrata) si m-am trezit ca se blocasera canalele de circulatie ale apei (au un diametru mic in termoblock). Am fost nevoit sa schimb rezistenta termoblock cu totul. Acum, in cazul Lelit lucrurile se schimba, canalele de circulatie avand diametru mai mare, dar totusi pentru o buna circulatie si pentru un transfer bun de caldura, sunt pentru decalcifiere. Ca si voi am remarcat in cana fierbator pe fund depuneri, care dispar imediat ce pun putin decalcifiant.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
08-04-2021, 12:51 (This post was last modified: 08-04-2021, 13:00 by Dan_R.)
In toata perioada in care am folosit espressorul si nu l-am decalcifiat, l-am folosit doar pentru cafea, nu am folosit niciodata frotarea. Spun asta ca sa aveti tabloul complet al modului in care am folosit aparatul si totusi rezultatul final a fost : blocarea datorata depunerilor. Inca un amanunt : cand am cumparat espressorul (acum multi ani) am primit si un test al duritatii apei. Am facut acel test si duritatea era la minim. Se putea programa aparatul in functie de gradul de duritate iar el stabilea la cat timp sa semnaleze necesitatea unei decalcifieri. Cu cat era duritatea mai mica, cu atat timpul de utilizare prevazut era mai mare (maxim 2-3 luni, tinand cont de numarul de cafele facute).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Haideți că mi-am luat și eu inima-n dinți și am decalcifiat LEM-ul cu Puly Descaler (acid amidosulfonic). Am folosit instrucțiunile de la Lelit: o cutie de Puly-n 400 de ml de apă, aparatul pornit iar la becul albastru aprins scos 30 sec. apă pe grup, 30 pe wand. Clătit cu 3 rezervoare de apă, ca să fie bine.
N-am văzut să iasă cine știe ce mizerie, după 16 luni de utilizare casnică. Aparatul se comportă fix la fel, deși parcă e ceva mai incisiv aburul. Ca timp de încălzire nu sesizez vreo diferență.
Demn de menționat ar fi că spre deosebire de citric, nu a curs pic de apă verde (oxid de cupru) din aparat, deci sunt happy.