Hello There, Guest! Login Register


De ce nu 16 g IN?

#1
Salutare,

Observ ca in majoritatea recomandarilor de preparare se precizeaza o doza IN de 18-20 g.
Din ce-am inteles, cu cat e doza mai mare cu atat dai mai mult de lucru aparatului si apa extrage mai putin din fiecare particula.
Poate cineva sa ma lamureasca de ce nu e la fel de OK sau chiar mai simplu sa ai o doza de 16? (Am lucrat vreo 2 luni cu doza de 16 pe cafele de la Sarkis si Claro si am scos un rezultat bun, chiar si de la Yume am extras tot cu rezultate bune).
Lelit Mara X (ex:Lelit PL81T) + Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#2
Nu exista o simplificare sau o rețetă, care să-ți dea un răspuns "corect".

Nu te oprește nimeni să experimentezi, cu doze, site sau grade de prăjire până îți calibrezi gustul și te lovești de limitele echipamentului.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
cafeaua de specialitate este mai putin solubila decat cafeaua prajita in stilul traditional italienesc, drept urmare daca vrei mai mult espresso in ceasca trebuie sa pui mai multa cafea in portafiltru. ratia in care se extrage bine o cafea prajita light este cam 1:2. daca extragi 1:3 iese destul de apoasa cafeaua.
pe ek de exemplu, se pot face ratii mai lungi, pentru ca nu are prea multe fines uri care cimenteaza si extrag din puc, deci trebuie sa curga mai multa apa prin el ca sa extragi tot ~ 10% TDS.
cumva raspunsul logic e ca daca vrei sa bei 30-32 de g de espresso, lucrezi cu 16g de cafea in PF, daca vrei sa bei mai mult, pui mai multa cafea, de ex doza de 20g.

noi facem la shop de cele mai multe ori doza de 18.5-18.7g (in sita VST de 20g) si extragem 38-40g de espresso, functie de ce cafea folosim.
sper sa fie de folos ce am scris.
Probat | La Marzocco | Mahlkonig E65s/EK-43s | VST | Acaia | Acareturi multe multe
 
Reply
#4
Sunt și eu interesat sa aflu... Folosesc tot 18 grame.
Din ce am înțeles motivul este ca se lucrează mai ușor cu o doza mai mare.. Și macinatura trebuie sa fie mai fina pt 16 g, iar pucul se prinde de grup.. La o doza mai mica, la fel și ce am citit..
Ps. Me se pare cam mult 38g din 18g de Espresso câteodată, adică te saturi Big Grin am senzație de sațietate, dar când extragi in 2 cești este perfect. o sa cobor și eu doza pe la 16
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#5
Multumesc pentru implicare!
Nu caut musai o reteta, voiam doar sa stiu daca exista vreo explicatie "chimica" gen "la 18 IN obtii maximum de aroma" sau e doar o preferinta populara.
Lelit Mara X (ex:Lelit PL81T) + Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#6
Eu m-am stabilit la 16-16.5 gr. în funcție de cât de prăjită e cafeaua (da, nu toate italiencele sunt la fel Smile ).

O perioadă am extras din 14gr. dar aveam pucul mâlos/apos, plus channeling, cred eu datorită sitei IMS care deși e pentru 14-18gr., e mai degrabă pentru 16-18gr.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#7
Eu trag în ascaso și observ ca întra și câte 19 20 g în funcție de cafea.
Dar cred ca o s afac un test sa vad la ce setare a rasnitei am rație de 1:2 din 16 g cu sette și caca gustul este altfel
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#8
(01-08-2020, 23:14)alchemist Wrote: Multumesc pentru implicare!
Nu caut musai o reteta, voiam doar sa stiu daca exista vreo explicatie "chimica" gen "la 18 IN obtii maximum de aroma" sau e doar o preferinta populara.
O sita dublă, circulară, acceptă undeva între 16 și 18g de cafea, in funcție de gradul de prăjire.

"Maximul de aromă" îl obține utilizatorul în funcție de setup, experiența și cafea. Motivul pentru care se recomandă o rație de până in 1:2 in 25-30s, este pentru că în felul acesta de poate obține un rezultat acceptabil.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)