Hello There, Guest! Login Register


De Longhi la Specialista,sfaturi

#1
Expresor De Longhi Specialista 19 bari
Rasnita Solis Eureka Mignon
Buna ziua
Sunt nou pe aici si as dorii daca se poate cateva sfaturi.
Am achizitionat expresor De Longhi la Specialista 19 Bari.
Este dotat cu manometru pt presiune ,pe manopetru are o zona de Optimal zone.Foarte greu am reusit sa duc expresorul in acea zona desi am facut fff multe probe cu multe feluri de cafea ,singurele dati cand am reusit a fost atunci cand cafea in portafiltru a fost peste marcajul indicat de producator.
M-am gandit ca nu este foarte reusita rasnita si am comandat o rasnita Solis Eureka (https://www.emag.ro/rasnita-electrica-de...v_pd-title)
Cu aceasta rasnita am reusit sa duc presiunea foarte repede in zona Optima dar ce nu inteleg este de ce cafea din portafiltru dupa extractie este Marmelada si cade foarte greu .
va multumim mult.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#2
(06-10-2021, 15:22)Maxi Wrote: Expresor De Longhi Specialista 19 bari
Rasnita Solis Eureka Mignon
Buna ziua
Sunt nou pe aici si as dorii daca se poate cateva sfaturi.
Am achizitionat expresor De Longhi la Specialista 19 Bari.
Este dotat cu manometru pt presiune ,pe manopetru are o zona de Optimal zone.Foarte greu am reusit sa duc expresorul in acea zona desi am facut fff multe probe cu multe feluri de cafea ,singurele dati cand am reusit a fost atunci cand cafea in portafiltru a fost peste marcajul indicat de producator.
M-am gandit ca nu este foarte reusita rasnita si am comandat o rasnita Solis Eureka (https://www.emag.ro/rasnita-electrica-de...v_pd-title)
Cu aceasta rasnita am reusit sa duc presiunea foarte repede in zona Optima dar ce nu inteleg este de ce cafea din portafiltru dupa extractie este Marmelada si cade foarte greu .
va multumim mult.
Înainte să cumperi Karcherul ăla, ai citi puțin ce trebuie să facă/nu facă un espressor ?
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#3
(06-10-2021, 15:22)Maxi Wrote: Expresor De Longhi Specialista 19 bari
Rasnita Solis Eureka Mignon
Buna ziua
Sunt nou pe aici si as dorii daca se poate cateva sfaturi.
Am achizitionat expresor De Longhi la Specialista 19 Bari.
Este dotat cu manometru pt presiune ,pe manopetru are o zona de Optimal zone.Foarte greu am reusit sa duc expresorul in acea zona desi am facut fff multe probe cu multe feluri de cafea ,singurele dati cand am reusit a fost atunci cand cafea in portafiltru a fost peste marcajul indicat de producator.
M-am gandit ca nu este foarte reusita rasnita si am comandat o rasnita Solis Eureka (https://www.emag.ro/rasnita-electrica-de...v_pd-title)
Cu aceasta rasnita am reusit sa duc presiunea foarte repede in zona Optima dar ce nu inteleg este de ce cafea din portafiltru dupa extractie este Marmelada si cade foarte greu .
va multumim mult.

Brad Pitt loveste din nou Dodgy
nu era mai bine sa te documentezi temeinc in domeniul aparatelor/rasnitelor si apoi sa iei o decizie avizata ?
Nu de alta dar chiar puteai sa-ti cumperi o scula foarte OK de banii aia in locul acestei pocnitori, din ale carei vanzari jumatate probabil merg spre campania de advertising...
Daca mai ai posibilitate returneaz-o ..
 
Reply
#4
Fiind nou, este obligatoriu sa fii un pic initiat de forumisti si sa accepti cu stoicism "perdaful" aferent inceputului. Eu nu am sa te cert pentru alegerea facuta, dar daca vrei sa ramai cu acest aparat, trebuie sa intelegi ca desi ai facut un prim pas intelept, acela de a cumpara separat o rasnita competenta, totusi trebuie sa te multumesti cu neajunsurile alegerii unui espressor hibrid slabut. Primul mare dezavantaj este acela ca portafiltrul este presurizat si nu vei putea obtine mai mult decat o "imitatie" de espresso (mai putin cremos si mai apos, desi va avea un strat de spuma deasupra). Daca vei dori sa inlocuiesti portafiltrul cu unul nepresurizate, nu stiu daca vei putea avea rezultate nemaipomenite, datorita presiunii mari exercitate de aparat. Ca sa-ti raspund concret la intrebarea ta, poti modifica consistenta lichidului rezultat, modificand gradul de macinare al rasnitei astfel incat sa te afli cu presiunea in zona "optima" sugerata de producator. Gandeste-te bine, daca mai poti sa returnezi aparatul. Ai deja o rasnita buna si cu banii de pe espressor poti lua un aparat semiautomat, cu adevarat capabil.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#5
Va mulțumesc pt sfaturi și tragere de urechi. Asa este, nu am studiat suficient, bine totuși ca v-am găsit acum când încă mai pot da ambele produse înapoi.
Va rog un sfat pt. ce esspresor sa optez.
Am găsit câteva modele și va rog mult sa ma ajutați cu un sfat ce sa aleg.
Gaggia classic Pro
Lelit Vip Pl 81 T
Lelit PL42 TEMD
LELIT PL42 EMI
Dacă sunt alte modele va rog mult, mai am 5 zile pt retur.
Legat de rasnita este ok?
Cu multa stima.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#6
Într-adevăr, un aparat ca Specialista lasă prea puțin loc pentru opțiunile utilizatorului, deci nu se pot modifica o serie de parametri care să ducă la obținerea rezultatului optim (pentru acesta) în ceașcă.
Dacă există înclinație tehnică spre modare, aș recomanda Gaggia Classic (are nevoie de unele modificări: țeavă abur, reglare OPV, eventual instalare PID). Dacă nu, probabil un Lelit, cu cele de mai sus efectuate deja.
Aș storna Specialista rapid, ca să poposească într-un birou unde să-l călărească mai multe mâini nepăsătoare la nuanțe și calitatea cafelei.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#7
rasnita este foarte ok pentru inceput. Este de fapt o Eureka Manuale rebranduita. 
Legat de espressor, un Lelit 81T este o alegere foarte buna.
fata de GC ai niste plusuri:
- boiler din alama 250 ml la Lelit vs aluminiu de cca 80-100 ml la GC 
- OPV reglat din fabrica la 8.5 bar
- teava abur multidirectionala
- PID/LCC
- manometru
- indicator lipsa apa
- design overall mai profi
micul aparent dezavantaj este diametrul pf/site pe 57mm insa se rezolva.
De asemenea Lelit PL41TEM este o optiune de luat in calcul, mai ieftin decat 81T
 
Reply
#8
Da Specialista inapoi si alege un espressor cu PID si sita nepresurizata, indiferent ce marca, in functie de bugetul tau (care la peste 3000 lei, nu este mic). Nu mai sta pe ganduri. Recupereaza banii si apoi gandeste linistit ce vrei sa faci (bei numai espresso, bei mai mult capuccino sau alte amestecuri cu lapte frotat etc.??!!). Iti reamintesc ca ai o serie de reduceri ca "Espressoman". Studiaza bine totul si apoi fa pasul.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#9
Va mulțumesc mult pt sfaturi. Acum am fost și am cumpărat Lelit 81T.
Abia aștept sa ma joc cu el.
Multumim tare mult, revin cu păreri!
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#10
Felicitari pentru alegerea facuta. Cand intampini probleme, in loc sa injuri mai bine scrie-ne. 
Este un espressor capabil sa-ti livreze o cafea buna. Trebuie (ca in majoritatea cazurilor) o atentie si o rutina cu care te vei familiariza destul de repede (daca nu te enervezi si-l dai retur).

PS. Vroiam sa iti propun sa incerci DB1, doar de curiozitate sa vezi despre ce este vorba.Acum oricum ai o comanda pe drum:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ressor-DB1
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#11
Sa-l stapanesti sanatos. Imi place ca esti foarte hotarat. Consider si eu ca ai facut o alegere buna, care in combinatie cu rasnita va da rezultate bune in ceasca. Acum incepe "dansul" cu cautarea cafelei potrivite gustului tau.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#12
Va mulțumesc mult pt cuvintele frumoase,bine a zis colegul "Acum începe dansul" sper sa ma mai suporte soția ca am făcut fff multe probe și casa este... ?‍♂️ Momentan am reușit o cafea decenta dar zațul este destul de moale, ma lupt cu el...

(07-10-2021, 16:24)Maxi Wrote: Va mulțumesc mult pt sfaturi. Acum am fost și am cumpărat Lelit 81T.
Abia aștept sa ma joc cu el.
Multumim tare mult, revin cu păreri!
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#13
Pentru inceput respecta regula bine cunoscuta : 14-16g cafea macinata - 25-35 secunde curgere - 30-50ml rezultat in ceasca. Daca nu te incadrezi in timp, rasnesti mai fin daca curge mai repede de 25secunde sau rasnesti mai grosier daca curgerea este greoaie si depasesete 35-40 secunde. Presiunea sa se incadreze in 8-9bari. In sita cafeaua rasnita o uniformizezi batand usor in lateral cu palma si amestecand cu ajutorul unei scobitori, dupa care tampezi cu o forta medie (nu trebuie sa "gauresti" blatul). Daca apa de la robinet nu este prea buna, foloseste apa plata Bucovina (cunoscatorii spun ca cea la 2l este mai buna). Iti doresc shoturi cat mai placute!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#14
Mulțumesc mult de sfaturi, super frumos ati scris, îmi sunt de mare folos.Am făcut câteva probe și ceva nu înțeleg, am cântărit 14 grame de cafea măcinată dar nu îmi mai întra portafiltru în expresor. În manual scrie ca să pun 7 grame pt un expreso și 14 pt 2,voi cum faceți?
Mulțumesc.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#15
Ca sa zic asa, identificam sitele corect in prealabil.
Cea pe care o crezi de single se prea poate sa fie cea pentru pastile? Asa am patit si eu punand insa 18g in cea reala de single...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
Am verificat de câteva ori, ce folosesc acum are stantata pe spate o singura cupa.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#17
Știi vorba aia, o poză face cât o mie de cuvinte. Coșul dublu este adânc pe toată suprafața lui și are o adâncime de aproximativ 1.5cm 2.5cm dacă-mi amintesc bine la 57mm. Asta presupun că este varianta stoc de care vei uita cât de curând dar să ajungem mai întâi acolo.

De obicei noi extragem din 18-20g de cafea prăjită light, dublul ei în grame 36-40g.

Daca folosești cafea italiană (prăjită dark) nu îți intră 18g in coșul dublu. Faptul ca nu ți-au intrat 14g mă duce cu gândul la faptul că ai utilizat sita single.

Cos dublu. Pe acesta îl folosești cu 14g+ (recomandarea fiind de 18g)
[Image: dc4e062e262f193b783797e913956002.jpg]

Cos pentru o cafea. Nu cred ca am folosit vreodată pe acesta pe vreunul din aparatele pe care le-am avut.
[Image: e6090564c0bca0f20652fab819c94a73.jpg]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#18
@Maxi, ai spus chiar tu mai devreme, ca folosesti sita pe care este stantata o cupa. Deci o cupa inseamna un espresso,  adica 7g de cafea iar doua cupe stantate pe sita inseamna espresso dublu deci 14-16 grame. Folosesti sita care nu trebuie. Nu o sa-ti iasa niciodata un espresso decent folosind sita de 7g. FOLOSESTE SITA DUBLA!!! Spor!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#19
Mulțumesc tare mult. Aștept dimineața pt probe și degustare.
Seara linistita!
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#20
(07-10-2021, 22:52)vlaicu Wrote: Știi vorba aia, o poză face cât o mie de cuvinte. Coșul dublu este adânc pe toată suprafața lui și are o adâncime de aproximativ 1.5cm 2.5cm dacă-mi amintesc bine la 57mm. Asta presupun că este varianta stoc de care vei uita cât de curând dar să ajungem mai întâi acolo.

De obicei noi extragem din 18-20g de cafea prăjită light, dublul ei în grame 36-40g.

Daca folosești cafea italiană (prăjită dark) nu îți intră 18g in coșul dublu. Faptul ca nu ți-au intrat 14g mă duce cu gândul la faptul că ai utilizat sita single.

Cos dublu. Pe acesta îl folosești cu 14g+ (recomandarea fiind de 18g)
Multumesc mult pt raspunsul tau.
o intrebare mai aveam daca se poate,folosind sita dubla pt un expresso asta inseamna ca nu o sa pot face 2 expresso in acelasi timp nu?
[Image: dc4e062e262f193b783797e913956002.jpg]

Cos pentru o cafea. Nu cred ca am folosit vreodată pe acesta pe vreunul din aparatele pe care le-am avut.
[Image: e6090564c0bca0f20652fab819c94a73.jpg]
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#21
Ba da, tocmai ca asa poti face doua simple sau unul dublu.
Din sita de simplu e cam greu sa faci doua, ies sub ristretto standard.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
(07-10-2021, 23:07)Maxi Wrote: o intrebare mai aveam daca se poate,folosind sita dubla pt un expresso asta inseamna ca nu o sa pot face 2 expresso in acelasi timp nu?

Pai de ce sa nu faci? Placerea utilizarii aparatului sta in libertatea utilizarii. Daca ai portafiltrul standard cu doua scurgeri poti umple doua pahare sau cesti simultan daca nu sunt de diametru prea mare si incap bine. Bagi 18-19g de cafea si scoti sa zicem un 40g de cafea, insa o atentie sporita ar fi sa ai o nivelare exemplara a cafelei in filtru, ca daca nu ai apa nu isi va gasi traseu optim simultan prin ambele scurgeri si intr-o parte va iesi mai concentrat si in alta mai putin.

Pentru inceput cred ca ar fi de ajutor sa te concentrezi pe a scoate un shot bun intr-un singur recipient si mai vezi pe urma ce nevoi ai sau ce te-ar ajuta (sita noua, portafiltru nou, etc)
Lelit Anna, William
 
Reply
#23
Va mulțumesc frumos!
Pt moment sunt puțin dezamăgit,nu reușesc sa iasă cum vreau eu.
Dar nu ma las, trebuie sa iasă o cafea buna.
Multumim.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#24
pai cum iese cafeaua?ce te nemultumeste? si eu sunt incepator si sunt multumit de ce iese. Folosesc sita de 18
 
Reply
#25
@Maxi, iti iese cumva acra sau amara? Asta te nemultumeste? Am doua sfaturi simple : pentru inceput ca sa eviti chanelingul umple la maxim sita dubla de espresso (vezi spre exemplu filmuletul asta: https://youtu.be/AoqDfXa-PII), dupa care mai umbla la temperatura de extractie. Daca in continuare ce extragi nu este pe placul tau, schimba cafeaua si incearca si de la alte prajitorii. Ce cafea folosesti acum?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#26
Mulțumesc de sfaturi.
Ca și cantitate extrasa este ok, gustul nu este un gust puternic de cafea (am și venit din Italia acum 3 zile unde am servit cred 40 de expresso fabuloase și sunt încă sub influenta lor) ca și cafea este o cafea proaspat prajita (este pt prima data când folosesc cafea proaspat prajita) pe care am cumpărat-o când am luat și aparatul acum 2 zile.Poate nu sunt eu învățat cu aceasta cafea, cu siguranță mâine voi mai face multe probe și cu alte cafele. Temperatura este la 93 de grade asa cum a venit aparatul,se merita sa umblu la ea? Cât despre site sunt cele cu care a venit aparatul, una simpla și una dubla nepresurizate.
Mulțumesc.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#27
Italia... Încearcă și cafea prajita 1st wave adică hausbrandt academia, anticabottega, bazzara, etc
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#28
Acum vad si eu ca e aproape 4000 lei??!!
Ai dat aproape 4000 lei pe delonghi ala?
Nu e nici cal nici magar..Ori mergi pe un automat un jura ceva si stii o treaba, ori de 4000 lei iti iei un Eureka Mignon si un Gaggia sau Lelit 41tem sau un Avx si garantat vei avea rezultate net superioare.

Sau daca e musai sa fie 2 in 1 ia un Sage/Breville Barista Pro si uita de delonghi. E foarte apreciat

https://www.sageappliances.com/uk/en/pro...es878.html
 
Reply
#29
(09-10-2021, 22:54)distrugatorul Wrote: Acum vad si eu ca e aproape 4000 lei??!!
Ai dat aproape 4000 lei pe delonghi ala?
Nu e nici cal nici magar..Ori mergi pe un automat un jura ceva si stii o treaba, ori de 4000 lei iti iei un Eureka Mignon si un Gaggia sau Lelit 41tem sau un Avx si garantat vei avea rezultate net superioare.
Scuze trebuie sa bag în descriere modelul de expressor dar nu am apucat...
Am avut aparatul Delonghi și la sfatul băieților după forum cărora le mulțumesc am luat un Lelit 81 acum 2 zile.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#30
Cand spui ca nu e gust puternic de cafea la ce te referi? iese apoasa? sau cum?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)