Hello There, Guest! Login Register


De'Longhi Dedica vs Gaggia Evolution

#1
Buna!

As dori sa cumpar sa imi cumper un expresor(breau doar latte) si dupa multe review-uri de pe Youtube m-am oprit la 2 optiuni:
- De'Longhi Dedica
- Gaggia Evolution (sau deluxe - ca oricum nu am gasit diferenta dintre ele)

Si din in timp ce cautam informatii despre aceste modele am descoperit acest forum.

Stiu ca o optiune mai buna este Gaggia clasica, dar bugetul este 1000lei pentru expresor, la care voi adauga si o rasnita manuala.

Asa ca, ce ati alege din aceste 2 variante sau cel putin la zona aceasta de pret? Modelul acesta nou de Evolution are vreo legatura cu modelul vechi sau?

Mai exista optiunea de a le cumpara second hand, unde am inteles ca varianta veche de Evolution are internele de la cel Clasic, dar pentru ca nu ma pricep as merge pe varianta de a cumpara ceva nou.

Multumesc.
 
Reply
#2
Ca sa nu confundam lucrurile trebuie sa trasam niste linii.

Espressoarele semiautomate Krups / Delonghi / Rowenta / Bosch / Philips nu au nicio treaba cu traditia espressoarelor semiautomate. Majoriatatea folosesc thermoblock-uri (bucati de aluminiu cu serpentina la interior), acest tip de incalzire fiind la acest buget sub potentialul unui boiler in ceea ce priveste stabilitatea termica si puterea aburului. 
Gaggia Evolution de acum ~20 de ani era un espressor bine afcut pe vremea aia, cumva un Gaggia Classic in carcasa de plastic in loc de carcasa de inox, extrem de popular pe forumurile din toata lumea, inclusiv la noi. Intre timp, Gaggia au fost cumparati de catre Philips care au renuntat la Evolution (plus Pure si Baby) mutand productia in China pentru diminuarea costurilor si lansand modelele Vica Deluxe, Via Prestidge, Gran Gaggia, toate fabricate in China si foarte slabe pentru pretentiile noastre, in rand cu ce ofera alte marci mai ieftine. Doar Gaggia Classic a ramas fabricat in Italia. 
Pe final de 2023 (banuiesc eu, pentru ca unii de sus au realizat ca de fapt Gaggia are ~100 de ani de istorie in spate, au scos o noua gama numita Evolution, de fapt Espresso Evolution, dar fabricata in Italia, cu boiler nu cu thermoblock, plus o noua rasnita in colaborare un un brand cunoscut, ce va iesi ianuarie. 

Noile Evolution de 890 lei cu reducerile de forum sunt tot variante low cost fata de Classic, pretul spunand totul, facute in Italia in loc de China cum era gama veche Gran Gaggia / Prestidge, au un fel de PID adica un termostat digital mai bine reglat care va porni extractia de la aceeasi temperatura (standard) nu de la o plaja de temperaturi, iar teava de aburi este acel pannarellor de pe Pure care necesita scoaterea bucatii de plastic din varf pentru  a ramane doar partea metalica cu o gaura, asa cum foloseam pe vremuri Classic / Pure / Evolution. 

Portafiltrul nu este pe 58mm ca la Classic ci pe 53 deci va trebui cautat unul compatibil, inclusiv cu grupul, deci grija la buza sitei. Am si o poza din interior de la un pasionat. In mod normal, cu un portafiltru fara fund (sau depresurizat cel original ori decupat pur si simplu la un strungar), o sita nepresurizata de pe modele vechi, un tamper adecvat si bineinteles o rasnita okish, ar trebui sa se obtina ceva cat de cat ok pentru cineva cu un buget foarte limitat, dar cu siguranta incomparabil cu Gaggia Classic Evo.

[Image: yNTZPj3.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)