Welcome Back Log In Create Account

Daca incep sa macin cu rasnita rece shot-urile devin din ce in ce mai rapide

Salutare dragi espressomani!

Ma bucur sa fac parte din aceasta comunitate, prin intermediul ei am invatat foarte multe!

Vreau sa impartasesc cu voi ce am descoperit recent si anume ca, daca incep sa macin cu rasnita rece (nefolosita de cateva ore) shot-urile tind sa se extraga din ce in ce mai repede.

De multa vreme imi bateam capul de ce shoturile se accelereaza, de exemplu primul shot 45 sec, al doilea 37 sec, al treilea 31 sec pana cand se stabilizeaza pe la 28-27 secunde. Asta fara sa modific ratia de 1:2, macinatura, tamparea, etc.
Setup-ul meu a fost initial rasnita Eureka Mignon Zero si espressor DeLonghi ECP 35.31, cantar Wacaco Exagram 0,1 grame, portafiltru 51 mm fara fund,  sita IMS, dispozitiv WDT si puckscreen IMS.

Am crezut ca espressorul DeLonghi se incalzeste progresiv asa ca, nemultumit de inconsistenta am decis sa-l schimb.
Setup-ul actual este tot Eureka Mignon Zero dar cu espressor AVX DB1X, cantar Wacaco Exagram 0,1 grame, portafiltru fara fund 58 mm, sita IMS Big Bang, dispozitiv WDT si puckscreen IMS.
Am constatat ca se intampla acelasi lucru, pe masura ce extrag shot-urile devin din ce in ce mai scurte pentru ratie constanta de 1:2.
Am incercat sa preincalzesc espressorul gandindu-ma ca aceasta este cauza dar tot asta se intampla.

Zilele trecute am extras furibund, shot dupa shot, in doua zile am terminat peste jumatate de kilogram de cafea dar am reusit sa demonstrez ca rasnita e de vina, pe masura ce se incalzeste, macinatura este mai permeabila pana cand se stabilizeaza.

Acuma ca mi-am dat seama am gasit si pe net cate ceva, James Hoffmann vorbind despre utilizarea boabelor de cafea calde sau reci (https://www.youtube.com/watch?v=yXCboVCDHLw) sau LizzHappyBeans despre rasnita rece de dimineata (https://www.instagram.com/reel/DYMuPpxTi5T/).

Pana una alta, acum, cand am rasnita rece, macin mai intai cate 3 ture de cate 18-20 grame de boabe de calitate mai slaba, ieftine, curat cutitele macinand 4 grame de cafea buna si apoi macin cele 19-20 grame pentru extractie.
Am reusit sa ma tin astfel pe reteta cu variatii de 1 maxim 2 secunde.

Ce parere aveti? Vi s-a intamplat asta? Ce sfaturi aveti? Ce tehnici ati folosit?

Reply
Salutare.

Ceea ce descrii tu cred ca se aplica la foarte putini colegi de pe forum, marea majoritate cred ca flosim espressorul in regim casnic, ceea ce ma duce cu gandul ca se fac 2, maxim 3 cafele una dupa alta.

"Rezolvarea" pe care ai descris-o mi se pare una tare nefericita, macinand atata cafea degeaba pentru a avea un singur rezultat final.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
(24-05-2026, 17:29)AlexDeedy Wrote: Salutare.

Ceea ce descrii tu cred ca se aplica la foarte putini colegi de pe forum, marea majoritate cred ca flosim espressorul in regim casnic, ceea ce ma duce cu gandul ca se fac 2, maxim 3 cafele una dupa alta.

"Rezolvarea" pe care ai descris-o mi se pare una tare nefericita, macinand atata cafea degeaba pentru a avea un singur rezultat final.

Da, ai dreptate, daca "pici" pe reteta dorita din prima sau din a doua extractie e ok.
Pe mine ma incurca tare la dial-in cand trebuia sa ajustez continuu macinatura si, in sfarsit dadeam de "sweet spot", de reteta, rasnita era deja calda - ziua urmatoare trebuia sa compensez pentru rasnita rece din nou.

Reply
Trebuie să recunosc și eu că în combinația PL41TEM cu DF64 al doilea shot este cu vreo trei secunde mai rapid și de un an de zile tot îmi spun că voi încerca să izolez problema prin păstrarea primei doze râșnite ca să inversez extracțiile.

Totodată, pe mine nu mă deranjează că prima extracție durează 24s și a doua 21s. Ultima dată când am făcut mai mult de două extracții consecutive era o pungă nouă și tot umblam la reglaj. Variația ta, de la 45s la 27-28s poate indica și alte probleme.

Din punct de vedere practic, ar trebui să încerci câteva soluții.
Odată pe săptămână să râșnești vreo 5g la granulație de filtru, sau chiar să încerci un filtru, la Eureka e simplu, deschizi rotița două ture complete. Vei vedea că ies 1-2g de cafea fină în plus.
Dimineața să râșnești 2-3g la granulația normală de espresso, care să scoată resturile de cafea din ziua precedentă. 
Să râșnești cu RDT.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(24-05-2026, 19:22)adrian1 Wrote: Trebuie să recunosc și eu că în combinația PL41TEM cu DF64 al doilea shot este cu vreo trei secunde mai rapid și de un an de zile tot îmi spun că voi încerca să izolez problema prin păstrarea primei doze râșnite ca să inversez extracțiile.

Totodată, pe mine nu mă deranjează că prima extracție durează 24s și a doua 21s. Ultima dată când am făcut mai mult de două extracții consecutive era o pungă nouă și tot umblam la reglaj. Variația ta, de la 45s la 27-28s poate indica și alte probleme.

Din punct de vedere practic, ar trebui să încerci câteva soluții.
Odată pe săptămână să râșnești vreo 5g la granulație de filtru, sau chiar să încerci un filtru, la Eureka e simplu, deschizi rotița două ture complete. Vei vedea că ies 1-2g de cafea fină în plus.
Dimineața să râșnești 2-3g la granulația normală de espresso, care să scoată resturile de cafea din ziua precedentă. 
Să râșnești cu RDT.

Multumesc Adrian!
Intr-adevar, nu rasnesc cu RDT, am sa incerc! Am sa incerc si rasnirea de filtru!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)