(23-05-2014, 00:46)Cosmin Popa-Draghia Wrote: 1-.......Rezultatul a venit imediat: pentru prima oara extractia s-a facut aproape identic de la start pana la final a intregii cantitati d3 25ml/25 de secunde.
2-Deci, cutitele conice de diametru mare nu au rival in obtinerea unui espresso de high-end! Maruntirea cafelei in trepte, de la mare la mic, oarecum granulatie inegala, ofera possibilitatea crearii unui puc cu o densitate/inchegare ideala pentru trecerea apei foarte stabila termic.
3-Rasnirea la turatie mica, la rece, este iarasi un pas inainte; rasniti 2 cafele direct in palma cu rasnitele clasice, sa vedeti cum ii creste temperatura spre final, chiar se simte foarte clar, lucru de care sunt foarte constienti si cei de la Mazzer, care au scos chiar anul trecut Kold, pe acelasi principiu: demultiplicare, insa nu au rezolvat problema transferului de cafea in portafiltru, ramane o mica dar incomoda cantitate care iti poate strica urmatoare cafea.. si urmatoarea.
1- faptul ca tu ai reusit pentru prima oara o astfel de extractie nu se poate reprosa tipului de cutite cu care este dotata rasnita si nici de tipul de espressor folosit . Aici mana celui care presteaza face diferenta .
In acest sens sunt convins ca majoritatea membrilor acestui forum au avut extractii reusite si in parametri cu echipamente de nivel entry si nu neaparat high-end .
2- Pentru cea de a doua afirmatie ar trebui sa vii cu ceva mai multe argumente , dar si mai consistente . Nu cred sa existe vreo rasnita destinata rasnirii pentru espresso , la care procesul de macinare sa nu se faca treptat , de la bobul intreg spre granulatia finala .
Deasemenea toate rasnitele cat de cat performante , obtin o granulatie inegala a macinaturii . Realizarea unui puc corespunzator dintr-o atfel de macinatura este o problema de manopera ( de mana ) .
De acord , aici discutam de calitatea macinaturii in termeni de uniformitate a acesteia si de o reducere la minim a fractiei marunte ( care nu este de dorit datorita modificarilor pe care le aduce profilului de gust , prin nuanta diferita pe care o genereaza ) . Vorbesti de aceasta fractie marunta ca despre liantul necesar in obtinerea densitatii/ inchegarii pucului .
Am citit destul de mult pe acesta tema si nu impartasesc aceasta opinie .
Obiectivul producatorilor de rasnite il reprezinta , tocmai , obtinerea unei rasniri cat mai uniforme , cu cat mai putin praf si evitarea incalzirii boabelor de cafea si a macinaturii .
3- Rasnirea la turatie mica , la rece , este un pas inainte intr-adevar .
Acest adevar are o aplicabilitate mare in zona rasnitelor utilizate intensiv in baruri , cafenele si in restaurante . Principalul mod in care se produce incalzirea cafelei il reprezinta transferul de caldura de la motorul ce functioneaza aproape continuu , catre camera de macinare .
In regim casnic aceasta incalzire nu este atat de mare incat sa modifice dramatic gustul in ceasca .
Multi utilizatori au in dotare espresoare la care stabilitatea termica nu reprezinta punctul forte si orice rasnita ar folosi tot nu ar reusi sa obtina arome si nuante subtile ( dar nu acesta este subiectul ) .
Legat de cutite conice vs plate am citit ca discutia se poarta in zona profilelor de gust pe care le genereaza si nu daca unele rasnite sunt mai bune iar altele mai putin bune , in zona de utilizare casnica ( cea care ne intereseaza ) .
Cutitele conice se pare ca evidentiaza mai bine nuantele citrice , fructate , florale pe cand cele plate ar combina aceste arome cu gustul de ciocolata sau de nuci .
Experti bine antrenati pot deosebi aceste diferente !
La nivelul unei utilizari in regim casnic nu mai este acelasi lucru deoarece , de multe ori , o temperatura sau o manopera diferite pot conduce la anularea acestor deosebiri .
Ca sa nu fiu gresit inteles discutam de rasnite care au cutite mari si nu de cele dedicate exclusiv uzului casnic si cu cutite de diametre mici ( fie ele plate sau conice ) Rasnitele mici cu cutite conice ( gen Gaggia MDF ) nu genereaza un profil de gust demn de invidie raportat la o rasnita din aceeasi clasa cu cutite plate ( gen Escasso sau Lelit ) .
De exemplu , legat de rasnirea la rece , a aparut modelul K30 Vario-Air . Diferenta fata de modelul anterior K30 Vario consta in montarea unui ventilator care asigura o racire a motorului in timpul functionarii , diminuand transferul de caldura spre cutite .
Aceasta modificare nu are nicio influenta acasa , unde se prepara 1-2 cafele o data , iar o rasnire dureaza inte 2,5 sec pt 7 g si 4,5 sec pentru dublu .
Motorul nici macar nu apuca sa se incalzeasca . In acest timp nici macar cafeaua nu apuca sa-si creasca temperatura ( datorita lucrului mecanic ) .
In aceste conditii , in regim casnic , rasnitele la acest nivel nu au probleme cu incalzirea .
La BSOC am lucrat cu o rasnita cu cutite conice si am fost surprins de bogatia gustului obtinut in ceasca ( fata de Vario ) .
Cu K30 am obtinut , la fel , un buchet de arome si mi-a fost greu sa apreciez care dintre extractii era mai aromata . Ambele rasnite m-au convins ca sunt la alt nivel fata de Vario .
Rasnitele cu cutite conice mari si cu viteze mici de cca 300rot/min au nevoie de motoare mari 500-800W care , intr-adevar se cam incalzesc si afecteaza cafeaua .
Acestea au si dimensiuni pe masura ( sunt uriase ) sunt greu de integrat in ansamblul unei bucatarii , sunt mai dificil de manevrat , fac multa mizerie in jur si retin multa cafea ( asa cum ai aratat ) .
In concluzie , verdicte categorice de genul " cutitele conice nu au rival in obtinerea unui espresso high-end " ar trebui sa aiba in spate argumente verificabile si unanim acceptate de toate categoriile de utilizatori din zona casnica sau horeca .
As fi putut posta o multime de articole pe acest subiect , insa cele de mai sus reprezinta o sinteza a ceea ce am citit eu , in timp , pe aceasta tema si reprezinta concluzia la care am ajuns .
Gustul este o apreciere personala iar cele 2 tipuri de cutite ar genera ( dupa aprecierile celor cu gustul antrenat ) profile cu caracteristici ce pot fi diferentiate .
Aegerea unei rasnite cu cutite conice sau plate devine astfel o optiune personala a utilizatorului , iar o rasnita de top cu cutite conice nu este mai buna decat una cu cutite plate din aceeasi categorie si invers .
Aceasta este parerea mea