Hello There, Guest! Login Register


Cutite conice vs cutite plate

#1
Aflat in lunga mea cautare a unei rasnite am mai dat peste urmatoarea dilema:
Comform review-ului cutitele conice ar fi mai indicate pentru rasnire pentru simplul motiv ca aceste sunt proiectate sa taie si nu sa sfarame ca cele plate. De asemenea cele conice nu au nevoie de o viteza foarte mare care se poate transpune si intr-un zgomot mai mic.
Inca nu sunt specialist Smile dar am vazut pe forum ca sunt indicate cutitele plate la rasnite. E adevarat ca si acestea cu cat sunt mai mari cu atat viteza lor este mai mica, dar si asa tot lucreaza la mai multe rpm decat cele conice.
Din pacate cu fiecare saptamana de cautare dau peste mai multe intrebari... Sad
Iar aici si aici sunt alte oferte pe care le-am pierdut din cauza unora care asteapta pana in ultima secunda ca sa liciteze
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
 
 
Reply
#2
O buna baza de documentare ai aici - http://www.home-barista.com/grinders/sma...26814.html

Deci corect ar fi sa pui fata in fata rasnite de acelasi calibru, atunci cand faci o comparatie, eventual pentru o achizitie. De exemplu Mazzer Major (eventual SJ) versus Mazzer Kony (sau Robur).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
La rugamintea lui Lyvyoo, va voi spune o povestioara, cum de am ajuns sa alegem cutitele conice. Cand prietenul si asociatul meu dragos5178 mi-a deschis apetitul si mi-a inoculat pasiunea pentru cafea, eu i-am pus mii de intrebari, printre care si "care e cea mai tare rasnita din lume?"
In afara de Mazzer, la care Robur mi s-a parut supradimensionata inutil, mi-a atras atentia in mod deosebit Versalab M3, care rezolva o mare parte din problemele celorlalte (retinerea unei mici dar semnificative cantitati de cafea intre cutite si pe canal, problema dozatorului cu clapa, etc.), si pe care am reusit sa o achizitionam oarecum recent, cateva luni de zile. Crezand ca am ajuns la un peak in ceea ce priveste rasnirea, desi stabilizasem temperatura intr-un mod mai mult decat multumitor pe toata perioada extractiei, lucru probat cu termometru independent de precizie montat direct pe grup, am constatat ca nu e chiar asa. Am inceput sa "imbunatatim" M3, rezolvand pas cu pas toate neajunsurile din review-urile barista. Am optat pentru cutitele conice, Mazzer 71, stiind de la inceput ca e un challenge, aliniere perfecta, alezare la sutime, etc. Rezultatul a venit imediat: pentru prima oara extractia s-a facut aproape identic de la start pana la final a intregii cantitati d3 25ml/25 de secunde.
Deci, cutitele conice de diametru mare nu au rival in obtinerea unui espresso de high-end! Maruntirea cafelei in trepte, de la mare la mic, oarecum granulatie inegala, ofera possibilitatea crearii unui puc cu o densitate/inchegare ideala pentru trecerea apei foarte stabila termic.
Rasnirea la turatie mica, la rece, este iarasi un pas inainte; rasniti 2 cafele direct in palma cu rasnitele clasice, sa vedeti cum ii creste temperatura spre final, chiar se simte foarte clar, lucru de care sunt foarte constienti si cei de la Mazzer, care au scos chiar anul trecut Kold, pe acelasi principiu: demultiplicare, insa nu au rezolvat problema transferului de cafea in portafiltru, ramane o mica dar incomoda cantitate care iti poate strica urmatoare cafea.. si urmatoarea.
Problema boabelor saltarete din paharul lui M3 am rezolvat-o decupand un cilindru de plexiglas transparent care imbraca toboganele, si ele inchise in partea superioara. Motor magnetic cu torque serios. Pornirea motorului automat cand se apasa clapele pentru introducerea portafiltrului sub pahar. Lac antielectrostatic si forma aerodinamica la pahar pe interior, plus lamele siliconate pentru curatirea automata a ultimelor urme de cafea.
Sunt numai cateva din imbunatatirile pe care *HONNE* le are fata de M3. Counter-e, hopper-e de numai 500 de grame, va fi si proiectul de full automat, cred ca orice cafenea va putea beneficia de rodul pasiunii concertate de a aduce gourmet in linia Horeca.
Astept intrebari! Multumesc!
Grimac modificat, dublu boiler, PID, rasnita DIP on demand, prajitor Garanti
 
Reply
#4
Foarte tare!
Dar vorbim totusi de o investitie de 2000E...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Nope! 1000 E plus TVA Big Grin

[Image: ?type=1&theater]

*HONNE* true feelings and desire - in Japanese culture
Grimac modificat, dublu boiler, PID, rasnita DIP on demand, prajitor Garanti
 
Reply
#6
Poti sa-mi spui te rog ce marca de lac antielectrostatic ai folosit, respectiv unde si la ce pret as putea gasi?
Multumesc!
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#7
Solutia ne-au dat-o chinezii, unde am facut o comanda de mai multe piese, printre care si paharul de evacuare a cafelei de la *HONNE*. Sper sa fie permanenta, daca vrei una eficienta, dar nu permanenta - se duce in cateva luni - iti dau un link:http://www.intertronics.co.uk/products/ctec1755.htm
Grimac modificat, dublu boiler, PID, rasnita DIP on demand, prajitor Garanti
 
Reply
#8
Mersi pt. raspuns. Mie mi se pare ca nu e food safe.
Am gasit mai demult ceva spray care ar fi ok, doar ca nu am reusit sa aduc in tara.

(30-10-2013, 13:02)csabitec Wrote: Cum tot apare problema retentiei pe tunel, aproape la orice rasnita, am inceput sa caut pe net dupa solutii.

Am gasit un spray siliconic SP90 care nu numai ca ar ajuta la alunecarea macinaturii (peste tot, cu o pelicula uscata) dar ar fi si antistatic. Teoretic ar rezolva si problema lipirii (de orice) a particulelor mici de cafea, incarcate electrostatic.

Exista 2 tipuri de SP90: Cu certificare NSF H1 (Food Grade, se folosesc si la cutite si mixere industriale, ex. ca zaharul sa nu se lipeasca de ele) si fara certificare.
Din pacate la noi in tara, se poate gasi doar fara certificare (nu are emblema NSF pe recipient) si din pacate nici importatorul nu are, iar din strainatate nu se poate comanda, fiind Aerosol.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#9
Vom incerca noi sa achizitionam cateva spray-uri din cele pe care le-ai gasit, iti procuram si tie unul NSF H1, nici o problema. Numai sa-si faca treaba! Intre timp, sa vedem cu ce vin si chinezii Wink
Grimac modificat, dublu boiler, PID, rasnita DIP on demand, prajitor Garanti
 
Reply
#10
(26-05-2014, 20:12)Cosmin Popa-Draghia Wrote: Vom incerca noi sa achizitionam cateva spray-uri din cele pe care le-ai gasit, iti procuram si tie unul NSF H1, nici o problema. Numai sa-si faca treaba! Intre timp, sa vedem cu ce vin si chinezii Wink

Bun, daca reusiti sa cumparati, sigur ma intereseaza si pe mine. Sper sa putem folosi cu succes in domeniul nostru.
Multumesc anticipat!
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#11
(23-05-2014, 00:46)Cosmin Popa-Draghia Wrote: 1-.......Rezultatul a venit imediat: pentru prima oara extractia s-a facut aproape identic de la start pana la final a intregii cantitati d3 25ml/25 de secunde.
2-Deci, cutitele conice de diametru mare nu au rival in obtinerea unui espresso de high-end! Maruntirea cafelei in trepte, de la mare la mic, oarecum granulatie inegala, ofera possibilitatea crearii unui puc cu o densitate/inchegare ideala pentru trecerea apei foarte stabila termic.
3-Rasnirea la turatie mica, la rece, este iarasi un pas inainte; rasniti 2 cafele direct in palma cu rasnitele clasice, sa vedeti cum ii creste temperatura spre final, chiar se simte foarte clar, lucru de care sunt foarte constienti si cei de la Mazzer, care au scos chiar anul trecut Kold, pe acelasi principiu: demultiplicare, insa nu au rezolvat problema transferului de cafea in portafiltru, ramane o mica dar incomoda cantitate care iti poate strica urmatoare cafea.. si urmatoarea.

1- faptul ca tu ai reusit pentru prima oara o astfel de extractie nu se poate reprosa tipului de cutite cu care este dotata rasnita si nici de tipul de espressor folosit . Aici mana celui care presteaza face diferenta .
In acest sens sunt convins ca majoritatea membrilor acestui forum au avut extractii reusite si in parametri cu echipamente de nivel entry si nu neaparat high-end .

2- Pentru cea de a doua afirmatie ar trebui sa vii cu ceva mai multe argumente , dar si mai consistente . Nu cred sa existe vreo rasnita destinata rasnirii pentru espresso , la care procesul de macinare sa nu se faca treptat , de la bobul intreg spre granulatia finala .
Deasemenea toate rasnitele cat de cat performante , obtin o granulatie inegala a macinaturii . Realizarea unui puc corespunzator dintr-o atfel de macinatura este o problema de manopera ( de mana ) .
De acord , aici discutam de calitatea macinaturii in termeni de uniformitate a acesteia si de o reducere la minim a fractiei marunte ( care nu este de dorit datorita modificarilor pe care le aduce profilului de gust , prin nuanta diferita pe care o genereaza ) . Vorbesti de aceasta fractie marunta ca despre liantul necesar in obtinerea densitatii/ inchegarii pucului .
Am citit destul de mult pe acesta tema si nu impartasesc aceasta opinie .
Obiectivul producatorilor de rasnite il reprezinta , tocmai , obtinerea unei rasniri cat mai uniforme , cu cat mai putin praf si evitarea incalzirii boabelor de cafea si a macinaturii .

3- Rasnirea la turatie mica , la rece , este un pas inainte intr-adevar .
Acest adevar are o aplicabilitate mare in zona rasnitelor utilizate intensiv in baruri , cafenele si in restaurante . Principalul mod in care se produce incalzirea cafelei il reprezinta transferul de caldura de la motorul ce functioneaza aproape continuu , catre camera de macinare .
In regim casnic aceasta incalzire nu este atat de mare incat sa modifice dramatic gustul in ceasca .
Multi utilizatori au in dotare espresoare la care stabilitatea termica nu reprezinta punctul forte si orice rasnita ar folosi tot nu ar reusi sa obtina arome si nuante subtile ( dar nu acesta este subiectul ) .
Legat de cutite conice vs plate am citit ca discutia se poarta in zona profilelor de gust pe care le genereaza si nu daca unele rasnite sunt mai bune iar altele mai putin bune , in zona de utilizare casnica ( cea care ne intereseaza ) .
Cutitele conice se pare ca evidentiaza mai bine nuantele citrice , fructate , florale pe cand cele plate ar combina aceste arome cu gustul de ciocolata sau de nuci .
Experti bine antrenati pot deosebi aceste diferente !
La nivelul unei utilizari in regim casnic nu mai este acelasi lucru deoarece , de multe ori , o temperatura sau o manopera diferite pot conduce la anularea acestor deosebiri .
Ca sa nu fiu gresit inteles discutam de rasnite care au cutite mari si nu de cele dedicate exclusiv uzului casnic si cu cutite de diametre mici ( fie ele plate sau conice ) Rasnitele mici cu cutite conice ( gen Gaggia MDF ) nu genereaza un profil de gust demn de invidie raportat la o rasnita din aceeasi clasa cu cutite plate ( gen Escasso sau Lelit ) .
De exemplu , legat de rasnirea la rece , a aparut modelul K30 Vario-Air . Diferenta fata de modelul anterior K30 Vario consta in montarea unui ventilator care asigura o racire a motorului in timpul functionarii , diminuand transferul de caldura spre cutite .
Aceasta modificare nu are nicio influenta acasa , unde se prepara 1-2 cafele o data , iar o rasnire dureaza inte 2,5 sec pt 7 g si 4,5 sec pentru dublu .
Motorul nici macar nu apuca sa se incalzeasca . In acest timp nici macar cafeaua nu apuca sa-si creasca temperatura ( datorita lucrului mecanic ) .
In aceste conditii , in regim casnic , rasnitele la acest nivel nu au probleme cu incalzirea .
La BSOC am lucrat cu o rasnita cu cutite conice si am fost surprins de bogatia gustului obtinut in ceasca ( fata de Vario ) .
Cu K30 am obtinut , la fel , un buchet de arome si mi-a fost greu sa apreciez care dintre extractii era mai aromata . Ambele rasnite m-au convins ca sunt la alt nivel fata de Vario .
Rasnitele cu cutite conice mari si cu viteze mici de cca 300rot/min au nevoie de motoare mari 500-800W care , intr-adevar se cam incalzesc si afecteaza cafeaua .
Acestea au si dimensiuni pe masura ( sunt uriase ) sunt greu de integrat in ansamblul unei bucatarii , sunt mai dificil de manevrat , fac multa mizerie in jur si retin multa cafea ( asa cum ai aratat ) .

In concluzie , verdicte categorice de genul " cutitele conice nu au rival in obtinerea unui espresso high-end " ar trebui sa aiba in spate argumente verificabile si unanim acceptate de toate categoriile de utilizatori din zona casnica sau horeca .

As fi putut posta o multime de articole pe acest subiect , insa cele de mai sus reprezinta o sinteza a ceea ce am citit eu , in timp , pe aceasta tema si reprezinta concluzia la care am ajuns .
Gustul este o apreciere personala iar cele 2 tipuri de cutite ar genera ( dupa aprecierile celor cu gustul antrenat ) profile cu caracteristici ce pot fi diferentiate .
Aegerea unei rasnite cu cutite conice sau plate devine astfel o optiune personala a utilizatorului , iar o rasnita de top cu cutite conice nu este mai buna decat una cu cutite plate din aceeasi categorie si invers .

Aceasta este parerea mea
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
(28-05-2014, 11:41)RaduCarutasu Wrote: ...toate rasnitele cat de cat performante , obtin o granulatie inegala a macinaturii ...aici discutam de calitatea macinaturii in termeni de uniformitate a acesteia si de o reducere la minim a fractiei marunte... Vorbesti de aceasta fractie marunta ca despre liantul necesar in obtinerea densitatii/ inchegarii pucului .
Am citit destul de mult pe acesta tema si nu impartasesc aceasta opinie .
Obiectivul producatorilor de rasnite il reprezinta , tocmai , obtinerea unei rasniri cat mai uniforme , cu cat mai putin praf...

doua observatii, in favoarea necesitatii unei rasniri bimodale, despre care am tot scris in forum (de ex.: p, p, p, p, p, p etc.)
rasnitele performante cu cutite mari (de la saizeci si, mm, in sus) realizeaza conform celor urmarite de proiectanti, o rasnire cu granulatie neuniforma; particulele de macinatura sunt distribuite in, de obicei, 2 zone distincte de dimensiuni, 40 si 500 microni respectiv; distributia si volumul difera functie de setarile de granulatie, varietate cafea, viteza rotatie cutite; volumul majoritar este al particulelor mari, dependente de setarile de granulatie;
o analiza impresionanta, facuta inca din 2007, cu SEM si interferometru cu laser, este Titan Grinder Project si topicurile asociate din care imi permit sa reproduc o diagrama tipica:
[attachment=1592]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#13
(dupa o pauza, n-am mai avut permisiune sa continui precedentul post)
cea de-a doua observatie in favoarea unei rasniri cu distributia bimodala a dimensiunii particulelor, o reprezinta limitarea pe care am intalnit-o la rasnita mea - de altfel cat se poate de decenta, cu cei 48 mm de cutite conice - cand lucrez cu Kenya singura origine; rasnita nu poate realiza din boabele mari si dure, o distributie convenabila intre particulele fine si cele mai mari; daca nu 'strang' neobisnuit de mult reglajul stepless al macinaturii, si raman la reglajul uzual +/- 1-2 ture, rezultatul e un debit dezastruos si un shot pierdut; de fapt, in cazul Kenya - se pare ca si Malawi - recurg la miscele, pentru a avea asigurat si aportul de particule fine;
precizez, ca de fiecare data, ca rolul acestor particule fine - antrenate de apa sub presiune (fines migration) este de a alcatui un pat de rezistenta hidraulica la baza pucului, pe care cade majoritatea presiunii, de la 9 bar deasupra pucului, la nivelul de referinta 0, presiunea atmosferica;
exista desigur si rasnite cu distributie unimodala (acele 'bulk grinders', din care a folosit la WBC anul trecut Mat Perger) si se poate face un extract de cafea intr-o masina espresso si cu asa ceva, eventual amestecand si metode de filtru cafea; in fond, si eu am folosit o perioada masinaria Krups pentru a extrage ceai, cu rezultate foarte bune (!);
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
(29-05-2014, 02:43)radudani Wrote: precizez, ca de fiecare data, ca rolul acestor particule fine - antrenate de apa sub presiune (fines migration) este de a alcatui un pat de rezistenta hidraulica la baza pucului, pe care cade majoritatea presiunii, de la 9 bar deasupra pucului, la nivelul de referinta 0, presiunea atmosferica;
Si rolul particulelor mari care este?
Intreb ca incepator in expresoare.
 
Reply
#15
1. Extractia a fost pentru prima oara spre perfectiune, nu doar reusita, probabil nu am pus toate semnele de punctuatie. Pe acelasi espressor complet stabil termic, s-a vazut imediat diferenta intre Verslab si *HONNE*
2. Eu nu iti vorbesc din paragrafe citite, ci din atelier; noi am pus si cutite plate, de diverse dimensiuni, si Versalab M3 au pus cutite plate, nereusind ce reusesc Mazzer Coniche 71, niciodata, este altceva. Om trai si om vedea cu totii.
3. Rasnirea "la rece" nu se refera numai la caldura motorului, ci in primul rand la caldura provenita din forta de frecare acutitelor si boabelor, care la turatii mari este semnificativa si poate dauna. Demultiplicarea se face pentru a te apropia de rasnirea manuala in primul rand, pentru a nu ramane cafea zdrobita intre cutite, spre deloc, neexistand tobogane, lamele, etc., in al doilea rand, si abia in al treilea rand departarea de motor, care oricum merge in reprize scurte si are racire prin lamele. Noi am optat pentru un motor magnetic, cu torque mare, de doar 150W, facut pe comanda.
Iar daca se pune problema ca toata lumea e interesata decat de consum casnic, credeti-ma ca am incercat toti pasii, nimic nu se compara cu profi. Nu exista ieftin si bun. Cum nu exista repede si bine!
La mai mare!
Grimac modificat, dublu boiler, PID, rasnita DIP on demand, prajitor Garanti
 
Reply
#16
(29-05-2014, 07:17)altul Wrote:
(29-05-2014, 02:43)radudani Wrote: rolul acestor particule fine - antrenate de apa sub presiune (fines migration) este de a alcatui un pat de rezistenta hidraulica la baza pucului...
Si rolul particulelor mari care este?
Intreb ca incepator in expresoare.
la extractia espresso participa - de dorit - toate particulele macinaturii din puc, dar particulele fine ofera o suprafata mai mare si tind sa fie supraextrase, in timp ce particulele mari tind sa fie subextrase; din toate particulele se extrag solubilele, dar sunt antrenate mecanic si componente solide insolubile, si uleiul (scos la suprafata particulei de gazul din interior) si gazul; uleiul emulsificat si gazul contribuind la realizarea acelei creme specifice;
gustul final in ceasca e rezultanta acestei mixturi de sub si supra extractie, in plus la extractia normala;
totalul de solide extrase e de dorit sa fie 18-22%;
dimensiunea particulelor mari si proportia distributiilor celor mici (40 microni) vs. mari (peste 400 microni) difera functie de setarile rasnitei si, evident, de calitatea acesteia (topicul acesta, adica):
[attachment=1597]
cu cat setarea e pentru particule mai mari, cu atat sunt - de regula - mai putine particule mici in distributie; de unde si acel 'dial-up' al rasnitei, adica setarea la care marimea particulelor si distributia dimensiunii acestora e cea mai potrivita pentru tipul de cafea (soi si prajire), pentru doza/sita etc., in conditiile respectari (lejere) a unor timing-uri...

rolul particulelor mici nu e de neglijat: e usor de imaginat cum ar curge apa prin puc daca spatiile intre particulele mari n-ar fi umplute cu particule mici, chiar daca toate particulele macinaturii se umfla in contact cu apa; pana la urma, extractia solubilelor se face la 9 bar, in majoritate in primele 20 sec ale procesului, dar pentru a avea acesta durata sau una mai mare, spre 30 sec, pucul trebuie sa ofere rezistenta hidraulica ce corespunde debitului necesar de cativa ml/sec;

parerea mea e ca merita sa ai o idee despre astea, fara a fi obligatoriu, dar esential e sa ai rasnita (cel putin) foarte buna, espressor decent si multa motivatie (chef) pentru lucru, lucru mult;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#17
(29-05-2014, 14:19)radudani Wrote: ....la extractia espresso participa - de dorit - toate particulele macinaturii din puc, dar particulele fine ofera o suprafata mai mare si tind sa fie supraextrase, in timp ce particulele mari tind sa fie subextrase;
gustul final in ceasca e rezultanta acestei mixturi de sub si supra extractie, in plus la extractia normala;


......rolul particulelor mici nu e de neglijat: e usor de imaginat cum ar curge apa prin puc daca spatiile intre particulele mari n-ar fi umplute cu particule mici, chiar daca toate particulele macinaturii se umfla in contact cu apa; pana la urma, extractia solubilelor se face la 9 bar, in majoritate in primele 20 sec ale procesului, dar pentru a avea acesta durata sau una mai mare, spre 30 sec, pucul trebuie sa ofere rezistenta hidraulica ce corespunde debitului necesar de cativa ml/sec;

Desigur , rasnirea are un caracter bimodal si este influentata de gradul de prajire , de umiditatea atmosferica , de duritatea soiului si in mod categoric de calitatea si conceptul rasnitei .

Ce apreciaza insa consumatorul cel mai putin la o cafea ?
Amareala !
Ce genereaza aceasta caracteristica nedorita ?
Tocmai supraextractia !
De ce apare supraextractia ?
Din cauza componentei prea fine , in exces , in macinatura !
Cu cat mai putina fractie fina , cu atat mai putina amareala !
Apare , logic si dezideratul de a diminua la maxim fractia foarte fina din macinatura .
De aici si obiectivul producatorilor de rasnite de top , acela de a realiza o granulatie cat mai uniforma tinand cont de faptul ca fractia marunta apare , firesc , in urma procesului de sfaramare a boabelor de cafea supuse macinarii . Aici intervine , decisiv, modul in care este concepute rasnita , in termeni de profile ale cutitelor , diametre , viteze de rotatie , materiale , cuplu motor samd , elemente care sa contribuie la o uniformizare a macinaturii , iar fractia fina care rezulta sa fie in proportie optima pentru a contribui doar la realizarea acelei rezistenta a pucului , de care vorbeai si care sa genereze doar densitatea necesara unei extractii in parametrii conveniti : 7-19 g cafea , 9 bari , 30-60 ml in 25-30 sec ( fara amareala )

Apropo de cafelele care , dupa macinare , curg prea repede ( Kenya , Malawi ) , ele cer o prajire mai profunda gen full city , chiar full city + .
Am observat si eu acelasi fenomen pe care l-am rezolvat prajind mai adanc .
Se intampla exact fenomenul de care discutam mai sus . Gradul de prajire influenteaza procentul de fractie fina din macinatura . Acesta creste pe masura ce se prajeste mai profund . Nivelul umezelii scade iar boabele devin mai casante , generand mai multa fractie fina . In aceasta situatie gustul il regleaz din doza si din temperatura .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#18
am citit tot dar nu reiese ce cutite sunt mai bune conice sau plate ,avantaje si dezavantaje ?
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#19
cred ca multi ar fii fericiti sa afle raspunsul la intrebarea ta (inclusiv eu)... dar din pacate nu s a descoperit inca Smile
oricum, la aceasta intrebare se poate raspunde cu da, fara sa gresesti
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#20
am gasit asa ceva dar nu sunt cunoscator,eu credeam ca cele cu cutitela plate sunt mai bune dar din ceea ce se scrie aici apara ca nu :   https://www.ghidelectrocasnice.ro/rasnit...ondimente/
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#21
Eu as recomanda schimbarea sursei care sustine asa ceva:
  • râşniţe cu lame rotative – recomandate (???) dacă folosim un filtru de cafea, dar sunt perfecte şi pentru măcinat condimente, diverse seminţe, zahăr, sare ş.a.
  • râşniţe cu discuri de măcinare – au grad de măcinare reglabil şi sunt singurele care macină cafeaua destul de fin pentru espressoare
[Image: biggrin.gif]
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
orwo, nu te mai lua dupa alte site-uri care iti arata cum sa rasnesti coriandrul. Cred ca ce s-a scris pe Espressoman cuprinde cam tot ce se putea mai elevat in Romania pe orice tema tine de cafea. Daca ai chef de o dezbatere internationala, vezi aici.  Explicatii aici.  

Deci nu se poate trage o linie, caci nu exista o concluzie pana acum. Putem porni de la o oarecare echivalenta, adica 38mm conice / 50 mm plate pana la gamele superioare de 68 / 71 conice  vs 64 / 75 / 83 plate. 

Pe manuale nu merge decat cutit conic. Deocamdata.

La electrice, cutitele insemana mult dar mai pot interveni si alte specificatii, ca viteza de rotatie, puterea motorului, canalele de comunicare ce determina retentia, constructia per ansamblu a rasnitei etc. Altfel, un Hario de 160 de lei ar fi suficient pentru toti caci are cutite conice.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
la graeful meu cm 70 i-am bagat sub cutitul de jos  saibe de pasuire de 0.2mm,reusind sa aduc mai aproape cutitele unul de altul si sa obtin o macinatura mai fina(am obs ca in aceasta ecuatie conteaza foarte mult cafeaua,vechimea ei )din pacate dupa aceasta operatie am doar o plaja mica de reglaje ,mai mult ptr espresso ,a disparut posibilitatea macinarii mai grosier-nu ma deranjeaza- dar nu am control la reglaj foarte fin ceva de genul 2 sau 2,2 ea e stepped ,asa ca doresc sa caut o rasnita stepless care sa imi poata oferi reglajele minore care se pot reflecta si in cafea -aici am nevoie de sfatul vostru - se  regasesc in aromele cafelei reglajul stepless fata de stepped?nu radeti am citit diverse pareri dar in voi am mai multa incredere.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#24
stepped vs stepless nu inseamna o cafea mai aromata decat alta, cel putin un in mod direct. Adica un K30 ES (1700E) poate fi steped si cu siguranta scoate shot-uri mai bune decat Ascaso i2 stepless (150E)  Smile

Reglajul stepless inseamna ca producatorul nu iti impune X trepte prestabilite in care sa te plimbi atunci cand reglezi rasnita, ci iti lasa libertatea sa te misti micrometric, atat de mult incat sa nu influentezi extractia major prin miscarea fina a reglajului, ci doar sa faci un fine tuning.  Dar stepless poate insemna ceva la o rasnita si altceva la o rasnita. La fel si steped, adica treptele, pot fi mai apropiate sau mai departate in functie de rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
(24-05-2016, 21:24)orwo Wrote: am citit tot dar nu reiese ce cutite sunt mai bune conice sau plate ,avantaje si dezavantaje ?

Cutitele conice nu sunt mai bune decat cutitele plane dar nici cele plane nu sunt mai bune decat cele conice.
Deci avem remiza. [Image: undecided.gif]
Nimeni, pana acuma nu a transat aceste subiect dand un verdict in favoarea sau in defavoarea unui tip sau altuia de cutite. [Image: confused.gif]
Se zice ca cele doua tipuri de cutite ar favoriza profile de gust usor diferite, ca cele conice ar avantaja aciditatea iar cele plane echilibrul. 
Cine poate afirma ce este mai bine sau mai bun in asta?  [Image: cool.gif]
Doar utilizatorul care, in functie de propriile perceptii, poate alege un model sau pe celalalt. [Image: huh.gif]
Pentru uzul casnic, personal cred ca, mai important este sa alegem rasnita dupa alte criterii.
Retentia, dimensiunile, silentiozitatea, usurinta in folosire, mizeria pe care o produce in utilizare , aspectul, calitatea macinaturii, timpul necesar macinarii unei doze, bugetul...ar trebui analizate si daca, la final, va rezulta ca rasnita cu cutite conice indeplineste cat mai multe din aceste criterii atunci da cutitele conice vor fi mai bune.
Dar daca, pentru un alt utilizator mai multe din criteriile enumerate vor fi indeplinite de o rasnita cu cutite plane, atunci cutitele plane vor fi mai bune decat cele conice. [Image: undecided.gif]
Alegerea rasnitei da mari batai de cap oricui si asta nu doar din cauza formei cutitelor.   [Image: wall.png]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)