Da, il am eu. Azi l-am asezonat cu inca 1 kg de cafea, cu toate ca deja ii dadusem cateva kg.
Comparat cu cel stock (italmil) cutitul de brew are o alta geometrie, rasneste mult mai lent (cam de 3-4 ori mai lent ex: o doza de 20g o rasnesc in 20 sec cu cutitul italmil iar cu cel de brew in 50-60 sec) evident ca nu invart cat pot de repede, nu asta e scopul rasnitei manuale.
Cutitul de brew scoate o amestecatura de particule mai variata, cu mai putine fines oarecum insa mai multi bolovani (cam cum scoate comandante). Asta inseamna ca brew-urile o sa se infunde mai rar, si ai o claritate in plus insa reduci din dulceata pe care o ofera cutitul standard.
Evident, si foarte important, pt fiecare cafea dar si cutit trebuie gasita apa potrivita. Din moment ce cutitul italmill produce mai multe fines e normal sa ai o apa mai soft, in timp ce cutitul de brew ai nevoie de cateva minerale sa extragi. Compozitia mineralelor influenteaza si curgerea, o apa soft curge mai rapid prin cafea.
Constructia kinu face de ras comandante oricand si la orice ora, le-am avut amandoua. comandante se simte ca o rasnita de plastic pentru copii, grip prost la mana pt ca e corpul foarte mare, manerul este foarte scurt, si te lovesti ca idiotul cand invarti in mana cu care tii (la kinu nu ai cum pt ca e un guler montat acolo). La comandante joaca manerul cu capac in ax usor, la kinu este totul solid.
Ca si rasnire, cu cutitul de pour over macini mai grosier cam cu 2-3 unitati mici (0.2-0.3 ture) fata de cutitul stock.
Cam la toate rasnitele noi (2020+) punctul de rasnire in functie de cafea, doza, hartie, tehnica este intre 3 pana la 3+5 la cutitul standard si 3+2 pana la 3+8 la cutitul de brew. Ca si concluzie, rasnitele astea nu sunt facute sa le folosesti la reglaj fin, nici vorba, deci parerea mea ca nu prea ai ce face sub 3 ture la brew.
3.5 ture pe kinu standard/3.7 pe brew este echivalent cu 28-30 clicks la comandante.
Majoritatea celor ce macina pe comandante pt brew o fac intre 24 si 30 clicks, desigur exista si extreme: Rao e pe la 16-18 clicks, iar April/Patrick rolf e pe la 35-40 clicks.
Am postat azi despre rasnita:
https://www.instagram.com/p/CkiXgetqEWU/