Hello There, Guest! Login Register


Curgere inegală portfiltru dublu

#1
Am achiziționat recent un portfiltru ECM de la CASA V și îl folosesc la Profitec Pro 300.
Au același grup, și potrivește.
Îl folosesc cu IMS 12/18g.

Problema: am observat că nu curge egal în ambele căni, respectiv debitul pe spout-uri nu e echilibrat. E drept nu totdeauna, dar am observat și diferențe majore, de grame multe.
Portfiltrul e cu spout care „colectează” extracția, respectiv când cade din portfiltru spres spout, există o „cupă” mică unde se colectează cafeaua și apoi teoretic ar trebui să curgă dreapta și stânga.
Spout-ul e cumva închis, nu vezi ce se întâmplă înauntru.

Nu am mai întâlnit așa ceva la cel original, unde însă se vede cum curge espressoul, fiind un spout „deschis”.
Am și un portfiltru naked, tot cu IMS12/18g iar extracția arată bine.
Chiar și după o curățare mai amănunțită, persistă problema.

Am să montez din nou sita originală, dar nu cred să fie ea de vină.

A mai întâlnit cineva o astfel de problemă?
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#2
Eu pe Lelit41tem portafiltru dublu original. La mine cred ca e de la macinare un pic prea fina combinata sau cu portafiltru imperfect( putin inclinat) sau putin inclinat tot espressorul.
 
Reply
#3
(08-10-2018, 09:37)r1r2000 Wrote: Eu pe Lelit41tem portafiltru dublu original. La mine cred ca e de la macinare un pic prea fina combinata sau cu portafiltru imperfect( putin inclinat) sau putin inclinat tot espressorul.

Da, problema e ca: odată curge pe stânga mai mult, şi apoi altă dată pe dreapta.
Azi dimineaţă am avut prima extracţie ok şi apoi a doua a fost "dezechilibrată".

O chestie tare ciudată am mai păţit, să curgă un fir mai blond ca celălalt.
Aceeaşi procedură o aplic şi pe naked, unde extracţia arată bine.
Cum ziceam am şi site identice pe ambele. (de fapt una e ridgeless - dar nu cred să conteze).

Am să repun în funcţiune portfiltrul original. Am primit două portfiltre şi am schimbat între ele
spouturile (avea ceva defect estetic, iar cel de un single spout nu îl folosesc). Acum caut o soluţie
de prindere fixă a spoutului, să stea pe poziţie şi apoi "I am ready to go". La înşurubare nu se opreşte
la fix, cum de altfel sunt mai toate.

Am să verific dacă şi pe cel "original" apare. Cum am zis, pe cel luat de la ECM nu se vede
în interior. La celălalt se vede curgere, e un spout deschis.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#4
Salut!

Nu cred ca portafiltru e problema, ci distributia cafelei in portafiltru. Eu, de cand folosesc distribuitor, nu mai am astfel de probleme. Folosind doar portafiltrul naked, observ foarte repede daca am gresit undeva cu distributia cafelei.

Extractii cat mai reusite Smile
LELIT PL41EM / LELIT PL043MMI
 
Reply
#5
Pai la naked extracția e ok.
Aceeași procedura o aplic și la cel cu spout.
Folosesc distribuitor motta + tamper (evident).
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#6
Daca spout-ul are acea cupa din care curge cafeaua, inseamna ca tamparea, dimensiunea filtrului, cantitatea de macinatura sau granulatia nu au nicio relevanta, problema fiind strict de distributie a lichidului.
Foloseste o nivela si incearca sa reglezi piciorusele masinii astfel incat sa obtii cantitati egale de cafea prin ambele picuratoare.
Poti incerca si metoda italienilor care nu doar ajuta lichidul sa alunece mai bine prin spout dar si incalzeste partea de jos a PF: https://www.youtube.com/watch?v=5m2ubAW7wGI&t=114
Rancilio MD50 + Saeco Poemia
 
Reply
#7
(08-10-2018, 11:33)vdub Wrote: Daca spout-ul are acea cupa din care curge cafeaua, inseamna ca tamparea, dimensiunea filtrului, cantitatea de macinatura sau granulatia nu au nicio relevanta, problema fiind strict de distributie a lichidului.
Foloseste o nivela si incearca sa reglezi piciorusele masinii astfel incat sa obtii cantitati egale de cafea prin ambele picuratoare.
Poti incerca si metoda italienilor care nu doar ajuta lichidul sa alunece mai bine prin spout dar si incalzeste partea de jos a PF: https://www.youtube.com/watch?v=5m2ubAW7wGI&t=114




Spout-ul are o cupă "de colectare" unde teoretic se amestecă, iar apoi curge mai departe prin cele două braţe.
E ciudat de ce o dată curge pe un braţ mai bine, dar altă dată pe celălalt.
Am să verific dacă aparatul stă drept. Dar preconizez că da. (se poate ajusta, are picioare reglabile).
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#8
Mersi de pontul cu încălzirea bazei portafiltrului și a picuratorelor.
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
#9
(08-10-2018, 11:46)organon Wrote: Mersi de pontul cu încălzirea bazei portafiltrului și a picuratorelor.

Cu placere.
Fiind curios sa aflu proportia de arabica-robusta din miscelele lor si vaslind pe youtube, am descoperit cele doua video-uri din care am invatat cateva lucruri interesante.
Sunt fascinat de simplitatea tehnicii prepararii espresso in Italia, nu-si bate nimeni capul cu nivelatoare, scarpinat cafeaua aka WDT, geometria cutitelor rasnitei, fines...etc.
Rancilio MD50 + Saeco Poemia
 
Reply
#10
(08-10-2018, 12:28)vdub Wrote: Sunt fascinat de simplitatea tehnicii prepararii espresso in Italia, nu-si bate nimeni capul cu nivelatoare, scarpinat cafeaua aka WDT, geometria cutitelor rasnitei, fines...etc. 

Din motivul asta (coroborat cu prajirea intensa) sunt si atat de putini prin lumea larga, carora le place stilul italienilor... Suna paradoxal poate, dar in opinia marii majoritati a bautorilor de espresso (corect), in Italia se bea cea mai proasta cafea, in ciuda faptului ca fac unele din cele mai bune (si multe) masini de tras espresso.

Curgerea inegala este cauzata, in majoritatea cazurilor, de neparalelismul portafiltrului cu solul. Verifica cu nivela la varful celor doua picuratoare.
Daca spui ca iti curge cand pe stanga, cand pe dreapta si mai ai si culor diferite, ai cu siguranta o problema de distributie a macinaturii in portafiltru. Incearca WDT, "distribuitorul" de care spui tu este doar un nivelator, ce te ajuta sa nivelezi suprafata pucului. Este foarte folositor, dar nu suficient in anumite cazuri. Incearca si WDT corespunzator inainte de aceea nivelare cu Motta
Expobar Brewtus IV DB, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, French Press, Bialetti Moka
Mazzer Kony E, Mazer Major, Mazzer Mini, Quamar T80, Comandante C40 MK3 NitroBlade
VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools, Kruve, Motta & Rhinowares pitchers, etc.
 
Reply
#11
@KrisssKros: Will do. Mersi!
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#12
Da rezultate încălzirea cu apa fierbinte a portafiltrului. Am incercat azi. Sa vedem ce se întâmplă dupa câteva repetări. Dacă e la fel o consider metoda patentata și o voi folosi permanent.

1Am folosit portafiltrul pregătit pentru extractie, deci plin cu cafea tampata și încălzit la baza și pe picurator cu apa fierbinte.
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
#13
(08-10-2018, 13:39)KrisssKros Wrote:
(08-10-2018, 12:28)vdub Wrote: Sunt fascinat de simplitatea tehnicii prepararii espresso in Italia, nu-si bate nimeni capul cu nivelatoare, scarpinat cafeaua aka WDT, geometria cutitelor rasnitei, fines...etc. 

Din motivul asta (coroborat cu prajirea intensa) sunt si atat de putini prin lumea larga, carora le place stilul italienilor... Suna paradoxal poate, dar in opinia marii majoritati a bautorilor de espresso (corect), in Italia se bea cea mai proasta cafea, in ciuda faptului ca fac unele din cele mai bune (si multe) masini de tras espresso.

Curgerea inegala este cauzata, in majoritatea cazurilor, de neparalelismul portafiltrului cu solul. Verifica cu nivela la varful celor doua picuratoare.
Daca spui ca iti curge cand pe stanga, cand pe dreapta si mai ai si culor diferite, ai cu siguranta o problema de distributie a macinaturii in portafiltru. Incearca WDT, "distribuitorul" de care spui tu este doar un nivelator, ce te ajuta sa nivelezi suprafata pucului. Este foarte folositor, dar nu suficient in anumite cazuri. Incearca si WDT corespunzator inainte de aceea nivelare cu Motta 

In coltisorul primit acasa nu incape nivela mea de 1,5 m. Smile
Am pus ceva carte însă, şi pare că curgerile sunt la nivel: mergeau pe linia aceluiaşi rând.
Cu toate astea se poate să difere în interior...
Acum că am rezolvat celălalt picurător am să le folosesc alternativ, să vedem cum şi ce se întâmplă.

Am tras azi dimineaţă două shoturi. Curgerea a fost ok, dar la final am avut 4g plus intr-unul din shoturi.
Am tras un al doilea dublu, imdeiat după, cu naked, şi extracţia a fost frumoasă.

Eu cred că un rol îl joacă şi faptul că în acest picurător se acumulează întâi expresso şi apoi curge prin nişte găuri
care la un moment dat par a fi prea mici pentru debit.
La cel iniţial, semi-deschis, espresso curge direct intr-un perete şi acolo se împarte în două, fără să existe
o colectare.
Am să compar cele două.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#14
cele mai multe lucruri le inveți cu pf naked
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita  kinu M 47, WDT tool, BWT filter
 
 
Reply
#15
(09-10-2018, 20:12)orwo Wrote: cele mai multe lucruri le inveți cu pf naked

De acord!
Asta ziceam ca de fiecare data pe naked am extractie frumoasa.

Acuma seara am făcut o extractie cu dublul picurator, dar cel vechi, deschis. Perfect. Diferența între cești 1,2g.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#16
Pune un video cu extracția pe pf naked , sa vedem ce frumoasa e.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
Reply
#17
(09-10-2018, 20:58)Zwanger Wrote: Pune un video cu extracția pe pf naked , sa vedem ce frumoasa e.

Gând la gând.
Sa văd dacă pot uploada.
Nu reusesc... am un filmulet de 13 MB. Extensie MOV.
Nu reusesc nicicum... o mână de ajutor?
„i” nu mă lasă sa îl selectez, filmul/fisierul e gri.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#18
După cinci extracții cu portafiltrul preîncălzit nu pot spune decât ca metoda rezolva suta la suta problema curgerii inegale.
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
#19
(10-10-2018, 06:36)organon Wrote: După cinci extracții cu portafiltrul preîncălzit nu pot spune decât ca metoda rezolva suta la suta problema curgerii inegale.

Am încercat şi eu.. negativ.
Tare cred eu că picurătorul nu e ok făcut în interior.
L-am încălzit, de fapt s-a încălzit el de la grup, ardea.
Am făcut un flush şi am pornit extracţia.
Inegală.. a pornit pe una din părţi mul mai târziu.

Cred că am să comand un picurător deschis, îl dau jos pe cel
original şi îl înlocuiesc (sau pun cel de la portafiltrul iniţial/original).
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#20
Da. E posibil.Lelitul asta nou vad ca răspunde perfect. Și mai e și foarte reușit din punct de vedere estetic.
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
#21
(10-10-2018, 12:43)organon Wrote: Da. E posibil.Lelitul asta nou vad ca răspunde perfect. Și mai e și foarte reușit din punct de vedere estetic.

Dimineata am tras cu ECM, acum cu Profitec.
Diferenta cer-pamant la curgere...
Profitec: frumos, blând, egal pe ambele
ECM: incegal, şi din când în când se oprea, gaura umplându-se şi apoi avea un puseu în curgere.

Astfel caut picurător dublu  Smile
Sper să pot să desfac fără daune.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#22
Picuratorul e cumva reglabil?

https://www.amazon.co.uk/Elektra-Portafi...B01EJB0H44
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#23
(10-10-2018, 14:05)Mesmer Wrote: Picuratorul e cumva reglabil?

https://www.amazon.co.uk/Elektra-Portafi...B01EJB0H44

Negativ.

Cel buclucaş, sosit pe un ECM, e (probabil) acesta: https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...curt--798/
Cel care curge bine, sosit cu portafiltrul original Profite , e (probabil) acesta: https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...bpwp--797/

Ca formă, după poze, sunt identice.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#24
Update:

Am schimbat picurătorul.
Se comportă mult mai bine!
Am făcut câteva extracţii: o diferenţă între curgeri există, dar e mică.
Am schimbat însă şi cafeaua.
Am să verific dacă există una similar pe portfiltrul "original".
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#25
(re)confirm: picurătorul dublu mic nu prea de de seamă.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#26
(21-10-2018, 14:35)Honoriu Wrote: (re)confirm: picurătorul dublu mic nu prea de de seamă.

... Daca tot mai persista inegalitatea ... as zice sa scoti doar 3 boabe din cafeaua ptr. rasnit / doza ( in rest nu modifica nimic ) si va curge inperceptibil mai usor ... dar egal ... Cool ...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#27
@Levo
Crezi ca asta e?
Am sita de 18 și folosesc 18g. Poate ii sta in gât... Wink
Acum nu prea mai am cum sa testez. Doar dacă schimb picuratorul. Smile
Cu un drum testez atunci lipiciul bond lock de l bizon pe parte de desfacere.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#28
(21-10-2018, 15:48)Honoriu Wrote: Crezi ca asta e?

... Da , ... cred ca trebuie umblat " la acordul fin " al macinaturii ...

              Daca umbli la macinatura ... posibil sa nu o nimeresti " la fix " din primele 2-3 incercari ( ... chiar daca restul op. ramane la fel ) ... insa prin scoaterea a 3 boabe degrevezi cantitatea , cu numai 0,2 - 0,3 g / doza ... ceea ce , nu poti sa nimeresti din reglajul rasnitei ... asa la mana  / la ochi ... Cool ... iar picuratorul , se pare ca este mai pretentios la impartirea curgerii , cu un flowrate mai mic / redus ( ... este o sugestie / parere pers .)
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#29
(21-10-2018, 16:14)Levo Wrote:
(21-10-2018, 15:48)Honoriu Wrote: Crezi ca asta e?

... Da , ... cred ca trebuie umblat " la acordul fin " al macinaturii ...

              Daca umbli la macinatura ... posibil sa nu o nimeresti " la fix " din primele 2-3 incercari ( ... chiar daca restul op. ramane la fel ) ... insa prin scoaterea a 3 boabe degrevezi cantitatea , cu numai 0,2 - 0,3 g / doza ... ceea ce , nu poti sa nimeresti din reglajul rasnitei ... asa la mana  / la ochi ... Cool ... iar picuratorul , se pare ca este mai pretentios la impartirea curgerii , cu un flowrate mai mic / redus ( ... este o sugestie / parere pers .) 

Se poate să ai dreptate: am observat că atunci când macin mai lent cu Kinu, extracția e mai rapidă, dar egală.
De aici am dedus două concluzii:
1. că picurătorul poate să fie pretențios la flowrate mic (confirm teroia ta)
2. în funcție de agilitatea cu care macin la Kinum obțin mai mult sau mai puțin finess.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)