(09-05-2013, 00:12)raducarutasu Wrote: extractia sa se realizeze pe aparate diferite . Unul cu o stabilitate termica ridicata , fara fluctuatii de temperatura in timpul unei extractii si un al doilea la care temperatura in timpul extractiei variaza cu vreo 5 grade .
Blondirea apare in momente diferite si daca s-ar opri extractia in acest moment , cu siguranta nu vom avea cantitatea dorita de lichid in ceasca ( in cazul aparatului cu instabilitate termica ridicata )
De aici importanta stabilitatii termice in timpul extractiei .
si desigur, vorbim de pucuri identice...
apoi, daca dintr-un motiv sau altul extractia a intrat in blondire, ok, se poate intrerupe imediat (
Ending the Extraction by Color): poate a curs mai putin in ceasca, dar ne alegem cu ceva baubil, totusi; poate chiar bun; nereproductibil, dar asta poate fi chiar un avantaj...
pentru ca fac deosebirea intre (1) espresso comercial, unde totul se concentreaza pe reproductibilitate si eficienta si (2) espresso-ul de casa, unde acel 'cum mi-a iesit acum?' are un anume farmec; pentru mine cel putin;
schimb des, la 2-3 zile, boabele, folosesc grade si 'profile' diferite de prajire, cafeaua se bea prajita prea proaspat (1-3 zile), am inceput sa folosesc aproape zilnic si sita single, fac putine extractii pe sesiune (2-3); loc destul pentru surprize si reactii imediate;
o idee, la baza celor de mai sus: ar fi bine ca dupa un timp de lucru cu aceleasi echipamente sa ne detasam, in cunostinta de cauza, de perceptele tabu - de altfel, suficient de confuze si contradictorii - practicate in lumea espresso...
e loc destul intre drumul clar, batatorit, al
'scolii' italiene si cel in varia nuante cafenii, al
celui de-al treilea val :)
si putem alege ce pare sa ne placa, sa ni se potriveasca;
un exemplu e in titlul thread-ului: extractii fara cronometru; sau frotare fara termometru;
sau: temperatura constanta in timpul extractiei - am mai amintit asta - e un prim stadiu de performanta, dar se poate accepta si ca:
- tehnic, se poate asigura temperatura constanta a apei din boilerul de infuzare (profil plat), dar ce se intampla la nivelul pucului de cafea inundat de apa fierbinte, scapa de sub controlul PID-ului si avem nevoie pentru explorare, de dispozitive speciale (Scace);
- se pare ca un profil de temperatura plat nu este intotdeauna cel mai bun si ca
anumite profile variabile pot produce un gust superior, in anumite conditii (cafea, macinatura, doza);
o a doua observatie ar fi legata de unul din cei 4 M ai espresso:
Macchina;
considerand ceilalti 3 M constanti:
-
Macinazione - nu prea e vorba de indemanare la rasnita; e vorba de bani: numai rasnitele scumpe sunt cu adevarat bune!
-
Miscela - ok, sa presupuem ca avem o cafea buna si proaspata; one way or another...
-
Mano - indemanarea celui ce prepara cafeaua, sa presupunem ca exista suficienta, dobandita in timp;
espresso de casa este un teren dominat de reguli, de cutume, cele mai multe adaptate din lumea masinilor comerciale, cu aplicabilitate limitata la masinile mai mici; ceea ce face discutiile interesante, dar pe un teren inegal, accidentat, subiectiv;
in prepararea unui espresso bun, o masina mai ieftina, entry level, este limitata ca performante si pune incomparabil mai multe probleme unui entuziast barista, decat o varianta mult mai scumpa din categoria prosumer; mentinand conditiile de mai sus, adica pe ambele masini lucreaza persoane indemnatice si cu stagii de practica egale...
speculand, as zice ca un amator de cafea, incepator in ale prepararii cafelei acasa, ar trebui sa aleaga nu un espressor mai ieftin, ci o metoda de extractie mai ieftina, de ex. frenchpress-ul;
George Howell, una din legendele (vii) in lumea cafelei, face cupping cu cafea filtrata, lasata sa se raceasca (55C);
trecerea la o masina espresso, acolo unde se doreste si se poate, ar merita facuta direct pe o masina prosumer;
fie aceasta o masina mai toleranta, cu grup E61, una cu regim termic automatizat (SBDU, sau DB cu PID-uri), sau una care sa ofere libertatea de miscare pentru barista amator, adica o masina cu levier, sau macar un HX, la care "te lupti" cu regimul termic :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)