Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Ambele [emoji3]
In poza este carafa
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Nu se vede ciocul carafei. Blush

Reply
Ca tot a venit sezonul berilor stout, am desfacut "capacul" si am dat de un lichid supercremos, in care fructele de padure isi fac de cap, bravo Nestor pentru acest hit :)

[Image: MoFpALo.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ethiopia Basha Bekele naturala. Căpșunele, bergamota, menta, lactica și un fel de dulce de leche.

Prăjită de stimabilul.

[Image: s5S5hLc.jpg][Image: AcBqHOJ.jpg][Image: jfIUIcK.jpg]
[Image: QIvBxiD.jpg]

Kenya spălată ceva katomboya de la nordic Approach. Prajita tot de mine.

Zmeura de padure, zahar brun, prune galbene.

[Image: QMQLYr0.jpg][Image: jJKwCNi.jpg][Image: wbgFGPF.jpg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Apropo de discutia despre degazare, a revebit Perla Nera si am testat-o nerabdator la cateva zile de la prajire descoperind aromele acoperite aproape total. Am lasat pachetul neatins pana azi si dupa 10 zile se simte vanilia fara sa macini boabele, doar mirosind interiorul pungii. In gust abia acum se simt fructele de padure si ceva din vanilie. Imi pastrez un sample si pentru inca 10 zile cand cred ca va fi puterea ursului. Delicioasă oricum:
[Image: 7LywNte.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ieri a ajuns lotul nou de la Pressco.
Le-am incercat:
Etiopia Idido la espresso
Etiopia Odaco (la care nu am apucat sa-i fac poza :) )
+ Indonezia Mount Argopuro pe Origami, cu filtru Kalita.

Idido este foarte fructata si dulce, cu un corp cremos/catifelat, in echilibru perfect cu aciditatea efervescenta
Odaco la fel de fructata, dar mai mult spre exotice + are un corp mai plin ...pentru mine ambele sunt cele mai bune Etiopii din 2023!

Indonezia la filtru ...ce sa zic ...pur si simplu BESTIALA! :) ...90% sunt bautor de espresso, dar inafara ca o sa-i fac o proba de espresso, o tin doar pt filtru.
Este perfect echilibrata (corpolenta/aciditate) ...cremoasa, dulce, lichoros ...are note foarte placute de citrice, vibrante.
Am folosit filtru Kalita ..."a prins" a corpolenta perfecta la 17g/250ml.

[Image: Nlf2fUw.jpg][Image: 99MWUwa.jpg][Image: AV1sC9G.jpg][Image: zYcXeni.jpg]

Reply
Bunatate de cafea!
[Image: HTO3nau.jpg]
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply
Am avut pana nu demult si eu aceasta etiopie. E o cafea buna, corecta, echilibrata, dar fara factorul wow aromatic.

Avand pe acasa si o cafea mediocra, prajita pentru espresso modern, conform descrierii de pe punga, mi-am amintit ca am si un espressor prin casa :D

[Image: GRMRM2jl.jpg]

Conform masurarilor daca-i lungo e mai corect rezultatul decat in cazul normale. Nu imi dau seama ce e de fapt. Smile Pentru masurari nu am folosit nici un fel de filtru, nu le voi plati vreodata celor de la vst cati bani vor ei pe filtrele lor. Dodgy

[Image: hi3P0sUl.jpg]

Reply
Softul are EY pe axa orizontală, probabil 20 la mijloc și 18-22 laturile pătratului central.

TDS-ul este pe axa verticală, dar pentru espresso pătratul este 8-10 iar pentru lungo este 6-8.

Ar fi loc aici despre o discuție despre faptul că "espresso modern" are mai mult sens la o rație de 1:3 și se vede pe grafic de ce nu este pe placul celor care preferă ceva tradițional.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Explozie de arome de berries, zici că e dată cu parfum
[Image: IMG-1523.jpg]
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V

Reply
Panama auromar.
 Explozie de narcise, evident prăjită de mine, dar nu pe balcon ci în cameră controlata termic si chiar și umiditatea e controlata.

Kinu PO burr jumate din cafea la 3+2 și jumate la 3+5. 94C și 5 turnari

[Image: HVuii7N.jpg][Image: cc8sp3h.jpg]

Reply
Și moment deosebit cu espresso. Poate primul pe anul asta:

18.5 g Kenya râșniță la 0.9 pe kinu , filtre chemex sus și jos preîncălzit aparat pe Kettle apa la 100C.

53 g out cu 8.25 tds cam 23.5 % ey

A fost nevoie sa incerc a doua oara pt că primul shot a curs prea încet râșnit la 0.8

[Image: b6o7pMU.jpg][Image: INj5MJm.jpg][Image: BYh4u0G.jpg][Image: 7zWBKu1.jpg][Image: 3OPFV60.jpg]

Reply
(24-11-2023, 11:05)adrian1 Wrote: Softul are EY pe axa orizontală, probabil 20 la mijloc și 18-22 laturile pătratului central.

TDS-ul este pe axa verticală, dar pentru espresso pătratul este 8-10 iar pentru lungo este 6-8.

Ar fi loc aici despre o discuție despre faptul că "espresso modern" are mai mult sens la o rație de 1:3 și se vede pe grafic de ce nu este pe placul celor care preferă ceva tradițional.

Da, bune precizarile. Pentru 1:3 si timpul cred ca ar trebui sa fie ceva mai lung de 25-30s, dar posibil sa intram asa intr-o zona mai amara tipica pentru vechile cafele din valul1, deci se duce modernitatea. ;)

Reply
(25-11-2023, 15:36)edri Wrote:
(24-11-2023, 11:05)adrian1 Wrote: Softul are EY pe axa orizontală, probabil 20 la mijloc și 18-22 laturile pătratului central.

Da, bune precizarile. Pentru 1:3 si timpul cred ca ar trebui sa fie ceva mai lung de 25-30s, dar posibil sa intram asa intr-o zona mai amara tipica pentru vechile cafele din valul1, deci se duce modernitatea. ;)

Câte cafele găsiți ca proporție care să fie prăjite espresso și să fie trase 1:3 și să ai aibă gust bun din 18g cafea? Eu găsesc cam una din 7 sau 8 să zic, deci aș califica această situație ca o șansă destul de slabă.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
E o întrebare cam largă, dar dacă menționezi o prăjitorie este mai simplu să răspund.

Spre exemplu @edri a scris despre Arusha, care spune că prăjește omniroast și are pungi gri și albe. Cele gri sunt pentru espresso iar cele albe pentru filtru. De fapt nuanțează cu mai multe cuvinte pe pungă. Dintre astea, pungile albe merg la 1:3.

Chiar ieri am făcut un experiment cu Bolivia de la Arusha, râșnit destul de fin, 16.5g în sită, cu mesh screen deasupra, OPV reglat "încet" la 6.5-7 bar, a curs foarte încet, 42g în 40s. Rezultatul a fost neplăcut. Am am râșnit mai gros și a curs în 24s și a fost mai bună. Data viitoare aș vrea 28s.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Specificarea “prajita pentru espresso” parea destul de clara… [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Felicitari Razvan si echipa Dropshot!
O aparitie rara pe meleagurile noastre: o combinatie perfecta intre o cafea extrem de speciala si o prajire foarte light, cum prefer pt filtru.
Bravo si la cat mai multe asemenea!

[Image: 87029ffdc335f38bc49925a54099bbfc.jpg]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
V60 Osmotic Flow +Drip-Assist
[Image: uC8bc7el.jpg][Image: P2EbxnJl.jpg]

Reply
Another day, another play...
[attachment=10963]
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Nu puteam să las anul să treacă fără a mai lua de la Yume ceva cafea, așa că am luat noul lor blend și India, ambele din gama Eclectic.
Am deschis "Daydreamer`s Blend" care m-a încântat cu o aromă de caramel. Pur și simplu nu mă săturam să miros boabele.
Am încercat să extrag cu doză de 15g dar nu am fost mulțumit de ce ieșea așa că am trecut la 18in 36out 94C și ce am extras în cele 27sec îmi încântă plăcut simțurile.
[Image: OFAeiibl.jpg]
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Ultimele prajiri pe kaffelogic că l am măritat.
I-am făcut și apă custom 130 ppm, 1-16 rație 96C kinu espresso burr pe la 2+4.

Hmm tot nu sunt mulțumit de ce prajiri scoate, poate trebuia sa incerc mai mult de 50 prajiri.

[Image: iu7CthQ.jpg][Image: OH64QNV.jpg][Image: wpHZBAm.jpg]

Reply
(29-11-2023, 15:12)Darsidius Wrote: kinu espresso burr pe la 2+4.

E diferenta oare intre ce Kinu ai tu si al meu sfarsit '22? Parca ai scris odata ca poti face sa se atinga cutitele, la a mea nu. Am un kit de V60 pe drum, am facut de cateva ori aeropress cu cafea macinata pe Kinu, primele doua incercari au fost inspirate din ce valori estrimative dadeau unii oameni, pe gustul meu si la 2 mi se pare ca e macinat prea mare, probabil as cobori sub 2, testat pana acum pe doua cafele.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
(29-11-2023, 15:12)Darsidius Wrote: Ultimele prajiri pe kaffelogic că l am măritat.
I-am făcut și apă custom 130 ppm, 1-16 rație 96C kinu espresso burr pe la 2+4.

Hmm tot nu sunt mulțumit de ce prajiri scoate, poate trebuia sa incerc mai mult de 50 prajiri.

Desi nu e Kaffelogic, tipul asta a facut un test cu cafea de la Manhattan, una pe Probat si alta pe Typhoon, aka fluid bed, cred ca cu asta ai tu o problema. 8-6 pentru Probat, deci oarecum probabil lumea poate trai si cu fluid bed.

https://www.youtube.com/watch?v=20RmCmIW0BY
zp6/v60 

Reply
(29-11-2023, 18:08)Talisker Wrote:
(29-11-2023, 15:12)Darsidius Wrote: kinu espresso burr pe la 2+4.

E diferenta oare intre ce Kinu ai tu si al meu sfarsit '22? Parca ai scris odata ca poti face sa se atinga cutitele, la a mea nu. Am un kit de V60 pe drum, am facut de cateva ori aeropress cu cafea macinata pe Kinu, primele doua incercari au fost inspirate din ce valori estrimative dadeau unii oameni, pe gustul meu si la 2 mi se pare ca e macinat prea mare, probabil as cobori sub 2, testat pana acum pe doua cafele.

Nu, e Simplicity cum am si eu de altfel, la care 0 nu corespunde cu atingerea cutitelor. Pe Aeropress e altceva vs V60 sau alt brewer. Pentru aeropress si eu tot pe la 2.1 sunt multumit. La V60 de la 2.5 in sus, dar cum se stie, e in functie si de metoda folosita, cafea, etc.
Pietro, Kinu Simplicity, DeLonghi, V60, Aeropress

Reply
Mi-au placut notele, nu atat de intense sau acide fata de alte varietati Guido, Renacer a fost un aer lejer de dimineata Smile
[Image: HtQlaEAl.jpg]

In ideea in care inca descopar latte art "conditionat", presupun ca e ok (nu ma mandresc cu acest speciemen , momentan, dar ma bucur ca a iesit cevaSmile

[Image: K9tTgoBl.jpg]
Happy holidays ^_^
~ Home - Bianca V2 & Eureka SD; Travel - Bialetti Brikka ~

Reply
Columbia Oscar Hernandez Pressco
[Image: VbVZ48R.jpg]
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Au venit boabe noi.

Honduras Javier Fernandez 96 H anaerobic washed
 Am prăjit o tura.
Gust de cocos (miez și suc), tamarind - nu știu în română, scorțișoară, crema de frișcă din tub- nu glumesc.

[Image: 5OaWnYu.jpg][Image: VdV2J11.jpg][Image: m48K36f.jpg][Image: r1YzVDx.jpg]

Reply
Coco Bongo DAK, preparare V60.
[Image: aIS4dfil.jpg]

Reply
(30-11-2023, 20:00)Darsidius Wrote: ...
Gust de cocos (miez și suc), tamarind - nu știu în română, scorțișoară, crema de frișcă din tub- nu glumesc.
...

Tamarin, fara d la sfarsit.
Existent in dictionarele romanesti inca din 1939.
https://dexonline.ro/definitie/tamarin/definitii
https://www.drmax.ro/articole/tamarind-b...aindicatii

Gustul pare sa fie apropiat de curmala :s

Reply
[Image: 7knMSiz.jpg]

The bright side! :D
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply

Forum Jump:

Browsing: 15 Guest(s)