Welcome Back Log In Create Account

Cum arata cafeaua ta de azi?

Neața![Image: 084909b42f7894910b634eb578744fbf.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
... ' Neatza ... Dumitre' ...

[Image: anEbeOK.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Neața, "mai pe neconvențional, așa....."[Image: 8968e5279aa2c781fe4766811da9bf1a.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Pressco - Indonezia Pegasing - V60

[Image: gjNdejH.jpg][Image: okAx0Gi.jpg][Image: NKOzuo2.jpg]

Reply
... ' Neatza ...

[Image: 1CtzQT8.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
weekend! :D
[Image: XbPQRTx.jpg]
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Neata cu Adola[Image: a6voLgG.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
... ' Neatza ...

[Image: 5N8CeSb.jpg]

(04-07-2020, 12:42)Lyvyoo Wrote: Neata cu Adola

... Interesanta ceasca ... Cool ...

Reply
Pressco - Colombia Diego Samuel - varietate Geisha - microlot
...este o varietate foarte rara la Colombia...
Pe scurt asa pot sa o descriu...de parca am mancat piscot cu cacao si ciocolata, cu crema de caramel si deasupra cu gem de piersici :-)
Are un postgust atat de dulce, de parca puneam in ea prea mult zahar brun :-)
Bravo Pressco!

[Image: XpXRAz0.jpg]

Reply
Pressco Colombia
...Geisha espresso vs. Geisha V60...

V60...100% piersici...in nas si la gust! ...indiferent de temparatura
...deja la bloom te inconjoara mirosul placut de piersici!
Impecabila!

[Image: dJnnDR4.jpg]

Reply
Frumos, dar eu ma intreb, care este gustul cafelei? Cautam din ce în ce mai mult o cafea cu arome sau o cafea naturala cum trebuie sa fie, sa aibă gust de cafea? Ma tem ca în timp sa avem doar cafele cu arome.. Eu de ex vreau un espresso tare, cremos, corpolent, puțin bitter și putina aciditate dar fără arome de fructe.. Ciocolata Amara da...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Te oprește cineva să consumi doar cafea cu gust de "cafea"?

Cafeaua mai aromată necesită, pe lângă un setup potrivit pentru o cafea mai greu de extras, și o deschidere către altceva. O ieșire din zona de confort, dacă e posibil așa ceva.

La fel cum nu te obliga nimeni sa mănânci o friptură in sânge dacă tu ești obișnuit cu carnea bine făcută...

Reply
(05-07-2020, 17:50)d2florin Wrote: Frumos, dar eu ma intreb, care este gustul cafelei? Cautam din ce în ce mai mult o cafea cu arome sau o cafea naturala cum trebuie sa fie, sa aibă gust de cafea? Ma tem ca în timp sa avem doar cafele cu arome.. Eu de ex vreau un espresso tare, cremos, corpolent, puțin bitter și putina aciditate dar fără arome de fructe.. Ciocolata Amara da...

Sigur gasesti cu usurinta cafea pe placul tau...nu-i greu sa dai de cafele "fara arome de fructe" :-) Chiar daca "nimeresti" o cafea plina cu arome de fructe...la extragere nu-i greu sa le acoperi...sa le scoti in evidenta este alta treaba...

Reply
(05-07-2020, 18:30)dev Wrote: Te oprește cineva să consumi doar cafea cu gust de "cafea"?

Cafeaua mai aromată necesită, pe lângă un setup potrivit pentru o cafea mai greu de extras, și o deschidere către altceva. O ieșire din zona de confort, dacă e posibil așa ceva.

La fel cum nu te obliga nimeni sa mănânci o friptură in sânge dacă tu ești obișnuit cu carnea bine făcută...
Ai dreptate aici dev, nu îmi permit decât sa beau cafea cu gust de cafea :) și sunt și cam îngrădit :) cum zici tu.
Spor

(05-07-2020, 18:38)SzabiV Wrote:
(05-07-2020, 17:50)d2florin Wrote: Frumos, dar eu ma intreb, care este gustul cafelei? Cautam din ce în ce mai mult o cafea cu arome sau o cafea naturala cum trebuie sa fie, sa aibă gust de cafea? Ma tem ca în timp sa avem doar cafele cu arome.. Eu de ex vreau un espresso tare, cremos, corpolent, puțin bitter și putina aciditate dar fără arome de fructe.. Ciocolata Amara da...

Sigur gasesti cu usurinta cafea pe placul tau...nu-i greu sa dai de cafele "fara arome de fructe" :-) Chiar daca "nimeresti" o cafea plina cu arome de fructe...la extragere nu-i greu sa le acoperi...sa le scoti in evidenta este alta treaba...
Eu vb in sensul general :) investim mii de Ron sa scoatem piersici din cafea, chiar e ok, eu doar am facut o constatare, nu acuz, nu judec, dar răspunsul tău e ok pe când al lui dev.. Ma lasă rece :(
Pur și simplu asteptam un răspuns pe măsură dar nu gen ca suntem îngrăditi :, "D off atot cunoscătorii astia în extragerea piersicilor din cafea :)

Reply
Blend-uri de la Sarkis cred sunt mai spre placul tău. Sau, Blend-uri in stil italian eventual cu o robusta (aici, @Levo este expertul).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Salut,
Ms de sfat, :) eu întrebam doar despre trendul acesta cu aromele, despre descoperirea lor, soiurile astea sunt unele încrucișate, doar doresc sa aflu cum este soiul de cafea pur sânge :). Știu ce îmi place și ce cafea sa cumpăr și de unde. Ms de sfaturi oricum. După cum am mai zis in alt post îmi plac multe alea de la yumme,, o sa încerc și de la DS. Am încercat claro, sarkis, sloane, și rsc - buna dar cam scump a..., mdc din Iași, și cea mai nașpa cafea băută pana acum defapt aruncata :) la barbera..

Reply
Înseamnă că ai înțeles foarte puțin din ceea ce înseamnă cafeaua de specialitate. La asta contribuie și faptul că un setup espresso entry level, in colaborare cu așteptări nerealiste, aduc mai multe frustrări la început decât experiențe memorabile.

Poți încerca oricând trecerea pe metode alternative, dacă vrei sa descoperi mai ușor aromele, din cafeaua prăjită pentru a scoate în evidență aromele.

Dacă nu ar fi atât de agresiv promovată ideea de "espresso ca metodă supremă", cred că ar fi mai mulți cei care descoperă cafeaua adevărată.

Reply
Da probabil, dacă, cafeaua de specialitate înseamnă să fie cu arome de fructe atunci asa este :). No comment aici.
Dar tot sunt curios dacă tot sunteți în domeniiu de când a apărut căfeau de specialitate cu arome pe piața...

Reply
@dev, cred ca ai intrat un pic prea tare! :-)

Idea este ca cafea, așa cum este cunoscuta/idealizata in societatea, este espresso cu gustul puternic de cafea (sau, pentru americani, lung tot cu gustul amărai de cafea).

Daca întrebi pe omul comun (ca la emisiune "ce spun romani") ce gustul are cafea, primul răspunsul este "amar". Nimeni o sa spună acid, acru sau fructat. Cum am ajuns la idea asta? Prin reclamele, cafea bine prăjita care se găsește in comerț si filmele. Mi sa întâmplat sa fiu invitat undeva si sa fiu servit o cafea cu un bitter pronunțat si totuși gazda nu era mulțumită ca nu avea gustul prea "strong".

Nu ai cum sa condamnezi cineva care a crescut cu idea asta de cafea. Si nu este nimic greșit cu asta. La fel cum uni îl place Bayles si alți Amaro Averna.

Așa, răpunând lui @d2florin, nu cred ca exista un gust original de "espresso". Exista totuși o idea comune de gustul de espresso dat de o prăjire in stil italian care uniformizează boabele de cafea, produce multa crema (mai ales daca are si o pare de robusta) si se aproprie de "idealul perceput" ale cafelei.

In acest forum se pune accent pe "cafea de specialitate" si cafele cu prăjiri "medium/light". Exista si o secțiune pentru amatori de stilul italian, dar majoritatea discuiților este despre acest stil nou de prăjire. Asta înseamna ca de acum încolo cu toți bem citronade? Nici un caz, dar personal ma bucur sa vad o comunitatea care încearcă sa meargă împotriva tradiție sau idealul perceput si incerca cu curaj ceva nou.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Ms.mult, deci totul tine de gradul de prăjire al cafelei.. Cat și de soi, bineînțeles. Iar din extracția cafelei de specialitate urmărim aromele :D. Eu prefer o cafea de specialitate dar cu aroma de ciocolata amăruie :) nu îmi plac fructele in cafea dar asta nu înseamnă că tre sa fie arsa...
Ms. Case closed.

Reply
In ultimii ani am baut espresso (in cafenele  sau preparat de mine) atat cu gust floral, fructat, poate mai acide, etc cat si cu gust mai spre clasic, spre nuante placute/fine de amarui (de genul unei ciocolate bune cu peste 85% cacao) - a nu se confunda cu cafeaua arsa pe care o poti uneori gasi in unele cafenele mai de moda veche, cafea pe care sub nicio forma nu o pot consuma fara lapte sau zahar. Si, in timp ce pot spune ca agreez si-mi place sa fiu uneori surprins de diverse nuante fructate/florale din espresso, ma intorc intotdeauna cu si mai mare placere la cafelele care duc cu gandul la ciocolata amaruie de care aminteam...
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor

Reply
+10

Reply
Parerea mea este, ca traditia cafelei...consumarea cafelei in cultura noastra se poate compara cu lumea vinului.
Acum cativa ani era vin rosu - vin alb - dulce - acru (si nu sec) - despre rose am crezut ca se face din amestecul vinului rosu si alb...si...bineinteles vinul rosu 99% dintre noi l-am baut cu cola...sau vinul alb cu sprite :-))
Nu prea am avut de ales, fiindca n-am avut posibilitatea de a ne "intalni" cu vinuri de calitate. Intretimp au aparut langa "fabrici" de vinuri si crame mult mai mici, care in loc de cantitate, s-au concentrat pe vinuri de calitate. Au aparut in HoReCa aceste vinuri, la fel si pe rafturile magazinelor...asa incet-incet ne-am dat seama ca exista vinuri si de calitate, la preturi relativ bune. S-a deschis o lume noua in gastronomie...si cu cat am consumat mai mult si mai mult, am inceput sa-l analizam...ne-am dat seama, ca putem vorbi despre zahar rezidual, tanini, astringenta, arome de fructe, florale, condimente, ciocolata, corpolenta, maturitate, arome primare-secundare-tertiale, fermentatie malolactica, etc. etc. etc.
Exact la fel este si cafeaua...parintii nostrii au consumat acasa cafea din "moka" din cafea macinata...daca au facut rost de cafea boabe, au rasnit-o in rasnita in care au rasnit si zahar pentru prajitura...sau...poate au ajuns in cafenele, unde au baut deja cafea din aparate cu levier.
In ultimii ani, la fel ca si cramele noi in lumea vinului...au aparut prajitorii "artizanale"...am facut un pas destul de mare inainte de la moka pot la espressoare cu portafiltre si ne-am dat seama ca exista "viata" si dupa cafeaua amara...fara corp...fara arome secundare. Prajitorii impreuna cu producatorii de cafea, ne-au aratat, cat de interesanta, pasionanta este aceasta lume...pentru noi la fel de noua ca lumea vinului! Incet-incet am scos zaharul din cafea, la fel, ca si cola din vin :-)
Toate lumea are dreptul sa consume vinul si cafeaua asa cum isi doreste...cu cola (sprite), sau fara, cu sau fara zahar/lapte...poate analiza, daca are fructe (arome) sau nu...care este stilul si asteptarile lui fata de aceste bauturi.
Cred ca un principiu foarte important acestei comunitati este, ca sa fim subiectivi...ca sa exprimam opiniile noastre lejer si sa ne respectam intre noi 100%...sa respectam aceste opinii subiective :-)

Reply
Perfect :). Asta contează cel. Mai. Mult, sa ne respectam opiniile și sa venim cu argumente.
Ms Szabi

Reply
... ' Neatza ... mai bine , hai sa bem o cafea ... :D ...

[Image: M33h2wl.jpg]

Reply
Ca bine zici da am aparatul în service :((( și sunt cam irascibil cred perioada asta. Am am băut un ceiut la ibric. Nici o aroma :)))

Reply
(06-07-2020, 10:08)d2florin Wrote: Ca bine zici da am aparatul în service :((( și sunt cam irascibil cred perioada asta. Am am băut un ceiut la ibric. Nici o aroma :)))
Intrebare de Offtopic, care e problema? Nici nu vreau sa ma gandesc la posibilitatea sa nu pot sa imi beau cafeaua de dimineata...
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)

Reply
[Image: 328cbe45dab463ea77278f61adf23e9c.jpg]

3 Irmaos Brazilia RightSide
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(06-07-2020, 09:58)Levo Wrote: ... ' Neatza ... mai bine , hai sa bem o cafea ... :D ...

[Image: M33h2wl.jpg]

...ai dreptate! ...a intrat prea multa teorie! :-D

Reply
(06-07-2020, 11:07)Lookie Wrote:
(06-07-2020, 10:08)d2florin Wrote: Ca bine zici da am aparatul în service :((( și sunt cam irascibil cred perioada asta. Am am băut un ceiut la ibric. Nici o aroma :)))
Intrebare de Offtopic, care e problema? Nici nu vreau sa ma gandesc la posibilitatea sa nu pot sa imi beau cafeaua de dimineata...
Salut,

1. Fac espresso
2. Comut mod steam
3 Frotez laptele.
4 Comut mod apa calda sa reîncarc boilerul.
Observed behavior.
4. După 10 15 secunde se aude un fasait ca și cum se sparge un balon.

Băieții de la lelit are mi au zis ca trebuie schimbate nu știu ce piese de la grup,, se usucă prea repede grupul... Nu știu exact, în rest Espresso îl face ok.
Ms

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)