Hello There, Guest! Login Register


Cu sau fara anti-static screen

#1
Primul lucru pe care l-am facut cand am luat ECM-ul a fost sa ii scot anti-static screen-ul (nu stiu cum sa ii spun in romana mai bine), ca sa reduc retentia, pentru ca, in spatele acestuia, exista traseul cam de 1 sau 2 cm (e f scurt la ECM) de la cutite spre iesire, unde se compacteaza cafea (in spatele "ecranului", intre ecran si cutite).

Consecinta a fost ca nu am mai putut sa rasnesc cu rasnita suficient de fin pt Strega, nu numai single dose, dar chiar si cu coloana de boabe deasupra.

Am pus anti-static screen-ul la loc si nu mai am probleme cu rasnirea suficient de fina.

Ideea principala se pare ca este urmatoarea: fara anti-static screen, fines-urile se depun prin diverse zone si ajung in portafiltru in proportii variabile. Fara fines, curgerea e dezechilibrata si mult mai rapida.

Cu anti-static screen-ul, macinatura se aseza in acel canal in mod ordonat ("normalizat") si ajunge, cand ii vine randul, impinsa de macinatura din spatele ei, in portafiltru. Costul e, evident, o risipa de cafea sub forma retentiei in acel canal, in functie de constructia rasnitei.

Poate ca tocmai acest lucru face ca Honne (si Sette) sa fie atat de faine in utilizare, primul gestioneaza fines-urile cu acea penita, Sette cred ca nu are nevoie sa faca acest lucru, pentru ca arunca tot ce macina direct in portafiltru. La Niche nu sunt convins, probabil ca viteza de rotatie a cutitelor mult mai mica scade proportia de incarcare statica si ce ajunge in paharul colector e ok. Totusi, felul in care trebuie sa deserti capacul in acel portafiltru ma deranjeaza nu din punct de vedere al efortului folosit, ci din punctul de vedere al distributiei ("normalizarii") macinaturii care ajunge in portafiltru.

Acesta e, pentru mine, un aspect nou. Stiam ca trebuie sa rasnesc cu coloana de boabe deasupra cutitelor, la acest tip de rasnite, dar de chestia cu anti-static screen-ul nu stiam.

Ramane de vazut daca scaderea calitatii rasnirii in single dose este datorata acestui aspect de suflare a fines-urilor in mod inegal sau daca e vorba si de coloana de boabe de deasupra, pentru ca majoritatea celor care rasnesc single dose scot si anti-static screen.
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)