Welcome Back Log In Create Account

Crema foarte subtire

Salutare,

Incerc sa obtin o crema mai grosuta si .. nu prea iese. Folosesc Honduras Marcala prajita acum 5 zile.
In primele doua fotografii am obtinut 30ml din 15g cafea in 22 sec. In cea de-a 3-a fotografie tot 30ml din 15g in 26 sec. Temperatura e setata la 91°.
Aceeasi parametri sunt folositi si in cafeneaua de unde cumpar boabe (26 sec cu 91°-92°) mai putin raportul care e 19.5g de cafea pt 60ml.Crema e foarte groasa (cu acelasi soi de cafea). La mine s-a subtiat si mai mult cand am folosit macinare mai fina (cea care a dus extractia la 26sec de la 22sec).
Alta problema e faptul ca face si bule mari de aer ... ca si cum caderea ar fi foarte mare

Sugestii va rog... ? Singura diferenta din ce vad e raportul...

Multumesc anticipat

Attached Files Thumbnail(s)

Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄

Reply
Încearcă sa calculezi in ml/secunda si începe sa adaptezi de acolo. Plus ca gustul contează nu crema ;)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Cred ca ar fi mai elocvent sa produci un esspreso intr-un pahar pentru a aprecia grosimea cremei.
PonteVecchio Lusso, Fiorentato Doge 63, Hario Skerton, dedurizator.

Reply
Eu as zice ca e nevoie de o sita mai mare care sa permita o dozare mai mare si sa duca extractia spre 35 de secunde. 

15g fara preinfuzie sau macar o sita care sa restrictioneze nitel, e destul de putin.

Reply
(17-02-2018, 21:05)adiszep Wrote: Plus ca gustul contează nu crema Wink
Just, dar as dori si crema in ceasca....

(17-02-2018, 23:21)albinaru Wrote: Cred ca ar fi mai elocvent sa produci un esspreso intr-un pahar pentru a aprecia grosimea cremei.
Am sa incerc si asa, ca sa vad din profil cantitatea de crema.

(18-02-2018, 00:02)dev Wrote: Eu as zice ca e nevoie de o sita mai mare care sa permita o dozare mai mare si sa duca extractia spre 35 de secunde. 

15g fara preinfuzie sau macar o sita care sa restrictioneze nitel, e destul de putin.

Sita are capacitate de 12/18. Ma gandesc ca o extractie in 35 secunde ar face rezultatul mult mai amar, iar gustul are prioritate in fata cremei. Zici totusi ca ar creste grosimea cremei?
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄

Reply

Clipul asta m-a ajutat sa fiu o idee mai relaxat in privinta cremei, dar inteleg si sunt afectat in continuare dorinta de a face “troubleshooting” :)
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Pai dacă e de 12/18 atunci urca la 18 cu 36 in ceașca si cam 30 secunde. Începi de acolo si dacă nu îți place gustul reglezi din râșnire. Timp mai mult nu înseamnă neaparat mai amar.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Sunt multi factori care contribuie la obtinerea cremei. Ea nu este neaparat un indicator al reusitei extractiei, ci pus si simplu un indicator vizual al gradului de solubilitate al cafelei respective, in conditiile in care extractia a fost una tehnic corecta. 

Cu cat presiunea este mai mare cu atat crema va fi mai abundenta, asta din experienta mea. Asa ca ar trebui sa ai 9 bari in caz ca vrei sa obtii cat mai multa crema, merge si pe presiuni mai joase dar depinde de cafea. In cazul tau faptul ca folosesti 15 grame pe un portafiltru de 57/58 mm poate fi in mod cert una din explicatii. Un pat atat de subtire este predispus la channelling, mai ales daca nu ai o sita speciala de 15g, unde distanta intre pucul de cafea tampat si dus sa fie mica. Chiar si asa e greu cu 15g pe 58mm indiferent de macinatura, ar trebui sa folosesti minim 18 g. 

22 de secunde este un timp de extractie scurt pentru o cafea prajita mai light, minim 25 de secunde ar trebui sa incerci. Si apoi evident, atentie mare la channelling, daca vei avea atunci sunt sanse mai mici sa iasa si crema. 

Cele de mai sus sunt valabile in cazul in care cafeaua nu este prea veche sau prea light prajita.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(17-02-2018, 21:00)Dyptorden Wrote: Incerc sa obtin o crema mai grosuta si .. nu prea iese. Folosesc Honduras Marcala prajita acum 5 zile.
.....
Aceeasi parametri sunt folositi si in cafeneaua de unde cumpar .....Crema e foarte groasa (cu acelasi soi de cafea)....

Daca deja ai incercat mai multe retete de preparare si nu ai ajuns sa obtii crema pe care ti-o doresti ar trebui sa te gandesti ca problema ar putea fi in alta parte.
Crema nu aduce in ceasca vreun plus pentru gustul cafelei; este insa ca un "plating" reusit pentru un fel de mancare si stimuleaza apetitul si pofta de a gusta.
Aceasta, crema, este rezultatul reactiei pe durata extractiei ce are loc intre CO2-ul din boabe si oxigenul din aer.

Cu cat cafeaua are un timp de la prajire mai scurt, este mai putin degazata,  cu atat crema va fi mai abundenta.
Cu cat cafeaua va fi mai profund prajita, mai bine dezvoltata sau mai putin densa va produce, la fel, mai multa crema fata de una prajita mai light, mai putin dezvoltata sau mai densa. Aceasta deoarece densitatea marita incetineste procesul de degazare, deci de eliminare a CO2.

Plecand de la aceste observatii se mai poate deduce inca ceva.
Crema ofera indicii si asupra modului de prajire.
Daca la acelasi soi, din acelasi lot dupa prajire crema difera, cu certitudine asta este din cauza diferentelor de prajire. 
Nu este neaparat ca o prajire la care s-a urmatit maximizarea gustului sau a unui anumit profil de gust sa  coincida si cu producerea abundenta a cremei pe durata extractiei
Aspectul exterior al boabelor poate fi unul foarte apropiat , insa la interior sa fie mari diferente din cauza unor dezvoltari inegale, cauzate de abordari termice cu alti parametri.
Putem avea doua prajiri cu acelasi aspect dar una sa fie memorabila  iar cealalta un rateu. De aici extractiile vor avea nu numai aspecte diferite ci si gusturi.

Ca o concluzie, crema multa si rezistenta nu este obligatorie si nu aduce plus valoare gustului; dimpotriva este amara, cu gust de cenusa si de lemn ars. Oricine va lua cu lingurita si va gusta doar crema separat se va putea convinge in legatura cu gustul aspru, dur chiar daca fin si catifelat al cremei si, recomandarea este de a o amesteca si de a o omogeniza cu lichidul extras.

Crema, culoarea ei, aspectul, consistenta, abundenta si modul in care aceasta se aseaza deasupra cafelei ofera indicii despre prospetimea boabelor, despre modul in care a fost realizata prajirea, despre capabilitatile echipamentelor folosite despre reteta de preparare si indemanarea operatorului.
Insa, oricata pricepere si oricat de performante ar fi aparatele cu o cafea veche sau cu una chiar si proaspata dar prajita necorespunzator crema de calitate va ramane doar un vis irealizabil. Sad

In cazul descris de tine gandeste-te si la faptul ca, poate, ai la dispozitie o cafea dintr-o recolta actuala sau noua dar cu o prajire ce nu favorizeaza aparitia cremei. La fel de bine cafeaua ar putea fi proaspata dar prajita intr-un mod care nu raspunde asteptarilor tale (prajitul acasa este solutia Rolleyes ).

Daca esti multumit cu gustul nu trebuie sa te mai intereseze si cat de multa crema ai.
Din poze mi se pare ca ai destula crema pentru o cafea de altitudine ridicata, ca a ta.
Culoarea deschisa, grosimea mai mica, bulele de deasupra, stropii de pe ceasca indica o extractie cu mai putin corp, o crema mai putin aerata, cu trimitere la o prajire mai light sau cu o dezvoltare mai redusa.. In cazul prezentat, poti sa pui ceasca pe ceva mai inalt, sa loveste usor ceasca de masa si bulele se vor sparge, crema se va mai aseza, stropii inestetici de pe laterat vor disparea iar aspectul in ceasca va fi diferit.
Vei avea alt "plating" mai placut si poate si continutul ti se va parea mai bun. Wink

Tot ce am scris mai sus reprezinta modul in care inteleg eu ca trebuie privit, analizat si abordat subiectul legat de  crema unui espresso.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Va multumesc tuturor pentru timpul pe care l-ati petrecut raspunzandu-mi. Ce am schimbat:
1. Scazut distanta pana la portafiltru
2. Mutat paharul de masura astfel in curgerea sa fie excentrica. (am considerat ca reduce spargerea cremei)
3. Crescut cantitatea de cafea pana la 16.5g in (cu 33g out). Desi sita teoretic duce 18g, la 17g pica testul monezii (din motive de igiena am folosit o scobitoare Smile )

Mai am foarte mult de munca, dar efectele imediate se vad in fotografiile atasate.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
si gustul, cum e?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(21-02-2018, 17:52)maki Wrote: si gustul, cum e?

Gustul variază foarte mult, în funcție de modul în care tampez (și care e foarte eronat). Cu cât mă apropii mai mult cu extracția de o rație de ~1:2 cu 16.5g in în ~30 sec gustul e tot mai echilibrat.

Reply
cum poti erona tamparea.
foloseste aceiasi forta de tampare si atat.. si nu e necesar sa apesi puternic.

in legatura cu ratia de extractie, la mine personal pe gustul meu se primeste excelent la 1:1.7 (15g>24g in ~30 secunde) pentru cafele mai putin fructate, si 1:2 sau 1:2.5 pe alea fructata (alde etiopii, etc.)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(22-02-2018, 13:12)maki Wrote: cum poti erona tamparea.

1. Începător fiind, nu am o forță constantă
2. Deși ghidez tamperul cu 4 degete (de jur imprejur, la 90°), uneori suprafața e ușor oblică, iar apa ... caută drumul mai scurt.
Ca urmare a punctelor 1 și 2, deși folosesc parametri identici (cantitate, temperatură și granulație), am reușit performanța de a obține licoarea între  19 și 30 de secunde :).
Încet încet totuși, mă apropii de valoarea pe care o vânez.

Reply
Crema in espresso este o emulsie instabila a uleiurilor din cafea in apa obtinuta in conditii de temperatura situata in plaja low 90C si de presiune.
Cu cat boabele sunt mai uleioase cu atat crema va fi mai abundenta,cu cat reusesti sa extragi mai multe uleiuri din cafea cu atat mai multa crema.
Gustul in sine al cremei in espresso este unul neplacut,crema aducand plusuri la textura shot-ului.

Prepararea pucului este o never ending story,nu vei ajunge niciodata sa o faci prea bine.
In cazul tau eu as aplica RDT la fiecare macinatura.
Daca atunci cand rastorni  in sita macinatura aceasta are clumps,eu as face WDTcu grija spargand clumps si incercand in acelasi timp sa distribui macinatura cat mai uniform pe suprafata sitei.
As da un tap vertical apoi as folosi un instrument OCD like astfel imi asigur o suprafata de tampare dreapta.
Cat despre tamparea propriu-zisa:as aseza tamperul pe patul nivelat in prealabil si as apasa pana cand nu se mai simte ca se comprima macinatura.
Tamperul si sita ar trebui sa fie tight fit .La sfarsitul tamparii ridica usor tamperul ca sa nu creezi vacum si sa deranjezi pucul.
Incearca sa insurubezi  PF in grup evitand loviturile.Intotdeauna exista o zona de slabiciune la interfata dintre puc si peretii verticali ai sitei.

Mult succes si extractii reusite! Smile

Reply
Multumesc Catalin,
Fac WDT de fiecare data, si folosesc toolul din semnatura (replica celor de la Lelit dupa originalul celor de la ONA). De asemenea portafiltrul il duc dintr-o singura miscare ferma pana pe pozitia pe care o doresc. 
Tamperul are un diametru usor mai mic decat cel al portafiltrului (e cel care vine la pachet cu TEM-ul). Poate cu vreo 1-2mm in diametru.
RDT-ul nu cred ca e necesar... nu are retentie rasnita.. ar fi vorba de 0.0*g poate

Reply
(22-02-2018, 18:27)Dyptorden Wrote: Tamperul are un diametru usor mai mic decat cel al portafiltrului (e cel care vine la pachet cu TEM-ul). Poate cu vreo 1-2mm in diametru.
RDT-ul nu cred ca e necesar... nu are retentie rasnita.. ar fi vorba de 0.0*g poate

Ia un tamper cat mai potrivit pe dimensiune cu sita,Zona din periferie netampata va conduce la pattern donut extraction(apa va trece nestingherita pe acolo si vei avea si mai multa subextractie)

RDT se face pentru a diminua electrizarea macinaturii(la rasnitele single dose asta duce la lipirea macinaturii pe rasnita si implicit retentie),dar ajuta foarte mult sa ai o macinatura cat mai neutra electric cand prepari pucul. Poti sa ai surpriza ca facand WDT sa creezi clumps si atunci sa faci mai mult  rau decat bine.

Reply
A incercat cineva? Suna a blasfemie  :D

https://www.home-barista.com/tips/we-don...51086.html
Brewtus IV | Niche Zero

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)