Espressoman Administrator
Posts: 12.473
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pentru ca am vazut cativa pasionati de condimente pe forum, vreau sa va intreb pentru ce condimente mai exact merita sa ai (cate) o rasnita? Conteaza granulatia si in acest domeniu?
In prezent am doar o rasnita manuala Ikea (cutite ceramice conice) in care am amestecat piper rosu+verde+negru+boabe de mustar

Nu stiu cat de inspirat am fost dar imi place aroma data wok-urilor, alaturi de proportii diferite din sos de rodii, pasta de curry, sos de soia sau sos de midii.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Espressoman infocat
Posts: 1.644
Joined: Mar 2012
SV
poti adauga un pic de coriandru la miscela de piper care o ai. ii da o aroma mai deosebita.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Dec 2012
Bucuresti
21-01-2013, 14:30
(This post was last modified: 21-01-2013, 14:37 by pseudoxiah.)
Si in cazul condimentelor e exact acelasi motiv ca in cazul cafelei: daca vrei sa pui condimente proaspete atunci te ajuta o rasnita, altfel nu-i vad rostul. Condimente proasptete inseamna sa le cultivi tu in gradina sau sa le cumperi in ghiveci sau maxim sa le iei uscate, dar la legatura nu boabe, de la tarani din piata dupa ce iti confirma ca sunt de anul asta. Altfel ce gasesti in comert ambalate pot sa fie vechi si de 10 ani.
In cazul cutitelor la fel e aceeasi poveste: daca sunt de metal se pierde din aroma, daca e vreun mecanism din plastic se electrizaza static, fac bulgarasi si e mai greu sa le distribui uniform.
Pare foarte buna rasnita pe care o ai.
Espressoman Administrator
Posts: 12.473
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Eee, nu e din gama rasnitelor performante de condimente. E vb. de
aceasta.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
.
Posts: 511
Joined: Oct 2012
Timisoara
Eu prefer ca rasnitarea sa fie cat mai grosiera.
Parca simt mai bine aromele...
De multe ori un mojar e suficient.
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Dec 2012
Bucuresti
15-03-2013, 04:22
(This post was last modified: 15-03-2013, 04:25 by pseudoxiah.)
Am o intrebare pentru cunoscatori: Cunoaste cineva vreo metoda eficienta de maruntire a condimentelor uscate inainte de rasnire? Singura metoda pe care o stiu este cu
o astfel de jucarie (nu stiu cum ii zice) dar mi se pare extrem de incomod pentru ca nu poti marunti decat cateva grame odata. Am mai cautat pe net si am gasit sugestii in mojar care mi se pare si mai incomod sau in blender (serios?!). Ma gandesc ca trebuie sa fie o metoda mai eficienta. Aia care vand condimente la plic cum le maruntesc?
Edit: Si as mai fi curios si daca exista vreo metoda de maruntire a condimentelor verzi (in afara de cea romaneasca cu cutitul pe deget). Am gasit
aparatul asta dar sunt curios daca mai e si alta metoda.
Espressoman Administrator
Posts: 12.473
Joined: Mar 2012
Bucuresti
In primul exemplu la ce condimente te referi? De ce nu le-ai baga direct in rasnita?
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Dec 2012
Bucuresti
Ma refer la busuioc, salvie, rozmarin. Nu merg bagate direct in rasnita daca sunt frunze intregi pentru ca nu le iau cutitele. Trebuie maruntite mai intai.
Espressoman infocat
Posts: 53
Joined: Nov 2012
Bucuresti
(15-03-2013, 04:22)pseudoxiah Wrote: Am o intrebare pentru cunoscatori: Cunoaste cineva vreo metoda eficienta de maruntire a condimentelor uscate inainte de rasnire? Singura metoda pe care o stiu este cu o astfel de jucarie (nu stiu cum ii zice) dar mi se pare extrem de incomod pentru ca nu poti marunti decat cateva grame odata. Am mai cautat pe net si am gasit sugestii in mojar care mi se pare si mai incomod sau in blender (serios?!). Ma gandesc ca trebuie sa fie o metoda mai eficienta. Aia care vand condimente la plic cum le maruntesc?
Edit: Si as mai fi curios si daca exista vreo metoda de maruntire a condimentelor verzi (in afara de cea romaneasca cu cutitul pe deget). Am gasit aparatul asta dar sunt curios daca mai e si alta metoda.
Referitor la "o astfel de jucarie", eu rezultatul il iau gata portionat, pe grame,

(apropo de de denumirea pozei).
Isomac Venus+Cunill Tranquilo 2
Espressoman infocat
Posts: 218
Joined: Feb 2013
Bucuresti
(15-03-2013, 15:09)pseudoxiah Wrote: Ma refer la busuioc, salvie, rozmarin. Nu merg bagate direct in rasnita daca sunt frunze intregi pentru ca nu le iau cutitele. Trebuie maruntite mai intai.
Crezi ca un
cutit de maruntit inainte de rasnita ar face treaba?
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
Espressoman infocat
Posts: 61
Joined: Dec 2012
Bucuresti
Pentru mirodenii proaspete da, multumesc de sugestie, insa nu cred ca e bun la cele uscate. Cele uscate au nevoie de ceva sa le striveasca nu sa le taie.
Espressoman infocat
Posts: 180
Joined: Feb 2013
Cluj Napoca
- Frunzele uscate de mirodenii nu le rasnesc niciodata, le strivesc cu degetele (ma refer la foi de dafin, frunze de rozmarin etc).
- Piperul si sarea le rasnesc, restul condimentelor boabe (ienibahar, coriandru, boabe de mustar etc) care trebuie maruntite le bag in mojar si o fac manual cu pistilul. Ideea e ca si in mojar poti sa alegi granulatia, poti sa le faci foarte fin (aproape de praf) sau grosier. Eu am din acela de la Ikea, din marmura neagra, foarte greu.
- Frunzele proaspete le maruntesc cu cutitul, deci nu am nevoie de nici un device (patrunjel, busuioc, coriandru etc)
Astea ar fi sugestiile mele, sunt pasionat de gatit, dar sunt mai old school
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...inside.JPG - asta e folosita pt altceva verde, care se procura gata portionat, pe grame (vorba lui @
David)

)
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart