Welcome Back Log In Create Account

Comandă grup termometru E61 "văru coreean"

CosminC poti pune poze si clipuri (ar fi interesant sa filmezi cum se comporta) pe topicul deidcat. 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

[Image: d5b96f05a81a67bf109dcca1ad51b603.jpg]
A venit si al meu! Multumesc!
Acum langa cana de french press cu Columbia la V60 :)
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Oare merita cumparat si pentru DB-uri chiar daca au PID sau e recomandat doar pentru HX-uri?
Acasa: Expobar Brewtus IV,  K30 Vario sh, Duomo Eight, Bravo Distributor & Tamper, Tampercube, Acaia Lunar, site VST, IMS
In deplasare: Kinu M47, filtre Kalita

DB cu PID rules! Merita doar daca vrei bling bling pe espressor :)
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Quote:Oare merita cumparat si pentru DB-uri chiar daca au PID sau e recomandat doar pentru HX-uri?

multe se zic intr-un forum, ca de, toata lumea are dreptul sa intrebe si sa-si dea cu parerea;

eu, de ex., dupa aproape 2 ani de utilizare si inregistrari zilnice (aveam nu termometru, ci termocuplu si inregistram de 10 ori/sec...) am convingerea ca termometrul ar trebui sa ajute la intelegerea a ce se petrece in masina, mai putin la "controlul", "managementul" sau cum vreti... al extractiilor!
E61 e un grup cu proprietati termice deosebite si in extractie, este cel ce guverneaza totul!

daca n-ai timp si dispozitie pentru asta, n-ai nevoie de termometru (!), ci doar de o masina buna, capabila espresso;
nu neaparat ca sunt multi care potential ar fi de acord cu asta, dar exista posibilitatea de a convietui cu o masina capabila, deci bine conceputa termic si hidraulic, centrandu-te pe rezultatul din ceasca;
(daca nu ai aplicatie spre... cercetarea stiintifica :)
un pid te poate ajuta sa obtii extractii mai calde sau mai reci, dar nu e capabil sa controleze regimul termic dinamic in cele 20-30 sec ale extractiei!
cum spuneam: tot E61 rules!

rolul pid-ului la double-boilers de casa e relativ modest, acela de a mentine o temperatura constanta in boilerul de extractie; de acolo, apa trece prin 2 tuburi cu diferenta de mai multe grade C intre ele (diferenta ce se regaseste in boiler), eventual cu ceva restrictoare de debit (2-4 mm diam), apoi, in extractie, printr-un jicleur sub 1 mm diam, si mai apoi prin ceva camere si camarute, supape, circuite subtiri in masa de alama a grupului etc. temperatura grupului e deci hotaratoare in bilantul termic din extractie si e mentinuta indirect prin apa de temperatura constanta ce circula prin termosifon intr-o parte a grupului inainte de extractie, dar e si o rezultanta a transferului termic spre exterior; de ex., in idle prelungit, grupul e mai rece decat ar trebui pentru o extractie conf setarii pid-ului... caz in care un termometru in grup e foarte util si ajuta la pregatirea shot-ului urmator;
bottom line: indicatiile pid-ului nu sunt decat orientative, in ce priveste temperatura in grup si mai apoi, cea din extractie...

se poate continua pe HX vs. DB... God forbid :)
dar ca exercitiu de imaginatie, sa ne gandim ca in 1961, grupul E61 a fost conceput la Faema (acel Dalla Corte...) pentru HX-uri comerciale (ca de, amatorii americani beau cafea inca gen Far West...): termosifonul avea probabil cca. 10-12C intre cele 2 tuburi, deci debitul se putea controla 'comod' cu un restrictor (chiar reglabil), doar in HX temperatura urca peste 115-120C in partea superioara a tubului; la un DB, diferenta de temperatura intre cele 2 tuburi este mult mai mica - pid-ul mentine constanta temperatura in boiler;
etc.

de fapt, in acest forum s-a scris destul despre toate astea, cine ar vrea sa inteleaga trebuie sa dea doar un search...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

NicuBog - o utilitate ar fi la inceput, ca sa vezi cum a acordat producatorul PID-ul cu apa ce vine peste cafea (desi informatia nu are acuratete decat cu un dispozitiv SCACE. Pentru curiozitatea noastra forumistica ar fi frumos sa stim niste date inclusiv de la Brewtus.

Altfel, personal cred ca vei ajunge la niste probleme existentiale care nu te vor lasa sa dormi, ceva gen cum sa reglez parametrul Derivativ din PID ca sa fie in acord cu setarea mea custom pe Proportional si sa nu se supere Integrative-ul, in conditiile in care pe Eric nu vad temperatura X....  Toate astea iti iau ochii de la celelalte lucruri care fac cafeaua mai buna si care te duc cu siguranta in calatorii mult mai interesante. Adica schimba toate sortimentele de cafea de la cativa prajitori care iti plac, experimenteaza blend-uri proprii, incearca doze diferite  de 18, 19,. 20, 21g, mai coboara 1 bar presiunea eventual, vezi  cum se comporta respectiva origine sau blend la diverse temperaturi pe PID, experimenteaza pe aceeasi cafea mai multe tipuri de brew ratio (1:1, 1:2 etc.) pe acelasi tip de cafea  etc. etc. 

Cele cateva sute de lei pe un termometru cred ca pot fi cheltuite mult mai eficient si benefic papilelor, in cazul unui DB.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

(01-04-2016, 17:16)Lyvyoo Wrote: ...Pentru curiozitatea noastra forumistica ar fi frumos sa stim niste date inclusiv de la Brewtus. ...

Altfel, personal cred ca vei ajunge la niste probleme existentiale care nu te vor lasa sa dormi...

Toate astea iti iau ochii de la celelalte lucruri care fac cafeaua mai buna si care te duc cu siguranta in calatorii mult mai interesante. ...

da, asta ar fi un scenariu de forum valoros: sa ai la dispozitie o colectie de fise cu caracteristici experimentale la tipurile uzuale de masini prosumer; din care sa-ti extragi propriul workflow...

usor fortat, ne putem gandi la ipostaza unui amator entuziast pe care-l motiveaza si ceva inginerie in prepararea cafelei si cea a unui amator entuziast care traieste in lumea cafelei; pentru amandoi e importanta increderea in resursele de care dispune, incredere si deprindere care se castiga numai in timp, prin experienta;
singurele shortcut-uri posibile sunt cele oferite de sculele scumpe, spre ezoterice in mediul casnic - in cazul celor pretentiosi, sau de automatele cu capsule, pentru altii mai grabiti...

altfel, multi dintre noi dorm mai greu si explica asta prin inclinatiile OCD :) nu prin consumul de cafea...
sau invers...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(31-03-2016, 22:19)Adonnis Wrote: Eu m-am hotarat cam tarziu asa ca vreau sa dau o noua comanda. 

Mai e cineva interesat?

Daca ne adunam o masa critica de alti doritori prin care sa scadem costul de transport, ma inscriu si eu pt acest termometru.
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 

Ne apropiem de masa critica cu inca unul. Adica eu.  :)
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E

Pun si eu o intrebare de ageamiu,aparatele cu grup E61 au din fabricatie un loc special pentru montarea termometrului Eric ,sau trebuie ca acesta sa fie facut ulterior achizitiei?Ma bag si eu in lista in asa fel incat cumpar potcoavele inaintea calului.Deci cui trimit banii si cand?Vorbesc foarte serios ,deci adaugati-ma in lista!
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Sub abtibildul cu "suprata fierbinte" este un surub. In locul lui se pune termometrul. Din cate stiu, toate grupurile E61 au acel surub.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E

Sa mai adaugăm un termometru la comanda - I'm in!
Bezzera Magica, Mazzer Mini A.

Ne-am adunat cinci persoane interesate de achizitia acestui termometru. Eu propun sa mai asteptam cateva zile ca poate mai sunt membrii de pe forum ce isi doresc dar inca nu au luat decizia ferma. Sunteti de acord ?
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 

Absolut de acord.Dar sa tinem anuntul activ zilnic sa nu se raceasca :) ,asta asa ca imbold.Adica dimineata la espressoo sa ne intrebam cati mai suntem.Ok?

Scuzele de rigoare,dar trebuie sa ma retrag .Au intervenit chestiuni ce nu suporta amanare pe ordinea de zi.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

(01-04-2016, 01:31)Lyvyoo Wrote: CosminC poti pune poze si clipuri (ar fi interesant sa filmezi cum se comporta) pe topicul deidcat. 
Acum lecturez topicul, deocamdata nu imi iasa mai nimic :) trebuie sa inteleg cum se gestioneaza HX-ul, multe sunt neclare acum....
ECM Synchronika Antracit, Eureka Olympus 75HS, Kinu M47

Ce ziceti, le trimitem maine un mail sau mai asteptam?
Lelit PL81T+Niche Zero
Ex: Lelit PL62S, Mazzer Major; Gaggia Classic, Vario

Cum doriti. As mai vrea sa stiu cum facem aranjamentele financiare (cum platim, cine efectueaza plata, etc)

Mai sunteti interesati de achizitia acestui termometru ?

Da, eu astept sa vad cine face organizarea, ma anuntati, trimit banii si astept termometrul :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bezzera Magica, Mazzer Mini A.

@robudan scoate semnatura de Tapatalk te rog, din optiunile aplicatiei.

De ce? Nu mai apare cea de pe forum?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Salut, daca mai e deschisa lista , ma bag si eu . Mersi
VBM Domobar SB , MAzzer SJ , IMS Comp 18 g, Shower Screen IMS Comp,Tamper inox 58.4 Dobro

Ieri am tot incercat sa simulez o comanda pe acest site si dupa trei incercari nereusite de a ma inregistra pe el (nu trec de cod postal cred) m-a lasat rabdarea. Asa ca rog pe cel/cei care au reusit sa lanseze comenzile precedente sa ofere o informatie cu privire la modul in care au facut acest lucru.
multumesc anticipat

(11-04-2016, 19:42)Silvio Wrote: Ieri am tot incercat sa simulez o comanda pe acest site si dupa trei incercari nereusite de a ma inregistra pe el (nu trec de cod postal cred) m-a lasat rabdarea. Asa ca rog pe cel/cei care au reusit sa lanseze comenzile precedente sa ofere o informatie cu privire la modul in care au facut acest lucru.
multumesc anticipat
Scrie pe mail si iti raspunde, eu am primit raspuns in urmatoarea zi de la ei.
ECM Synchronika Antracit, Eureka Olympus 75HS, Kinu M47

si eu unul  va rog pentru un friend. Merci
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Vad ca suntem mai multi interesati, hai sa facem o lista si sa le trimitem mail, ca sa vedem pretul final + transport si apoi trimitem banii. 

Eu adaug pe cei care au postat in ultimele zile, daca am sarit pe cineva va adaugati voi: 

1) Mariano
2) Silvio
3) FlorinM
4) Robudan
5) Adonnis
6) Zuluafonu
Lelit PL81T+Niche Zero

prietenul meu nu a mai avut rabdare si a luat un Eric original, ies de la achizitie. Multumesc.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Adonnis, ai primit vreun raspuns de la vanzator ?

Inca nu le-am scris, dar o sa o fac acum! 

Am asteptat 2-3 zile sa vad daca mai apare cineva la comanda, dupa care m-am luat cu altele :( 
O sa postez aici de indata ce am raspunsul lor.
Lelit PL81T+Niche Zero

Am primit raspuns, pretul este de 45$ bucata + 25$ transportul in Romania. 

Mi-a dat si adresa de pay-pal. Cum ziceti sa procedam? Ii trimitem banii fiecare in pay-pal si apoi le impartim cand ajung in tara?
Lelit PL81T+Niche Zero

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)