Hello There, Guest! Login Register


Claritate arome pe Eureka Mignon Specialita?

#1
Salut

Eu nu reușesc în fel și chip sa scot arome clare pe Eureka Mignon Specialita. Maxim ce pot scoate e un amestec de arome din care pot distinge cate ceva, vag. E cineva care reușește? Papilele mele sunt de vină?

Cand beau câte un espresso la Yume la cafenea de exemplu, aromele sunt acolo, în ceasca. Le poți "atinge". Acasa nu reușesc...

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#2
Pai solutia ar fi sa reproduci sculele de la yume. La fel cum si reciproca este valabila. Ca detinator de eureka m.s. nu ma orientez niciodata dupa descrierea de pe pungi ca sa obtin acele "arome" vehiculate.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#3
(22-03-2020, 15:42)Dimitriyus Wrote: Pai solutia ar fi sa reproduci sculele de la yume. La fel cum si reciproca este valabila. Ca detinator de eureka m.s. nu ma orientez niciodata dupa descrierea de pe pungi ca sa obtin acele "arome" vehiculate.

Bravo...nu m-aș fi gândit la sfatul cu reproducerea secolelor de la Yume. Care reciproca ar fi valabila?

Nu e vorba de descrierea de pe pungi...e vorba că nu reușesc sa disting vreo aromă clară în ceașca, maxim un amestec de "de toate" care îmi dă senzația de bitter, sour sau sweet. Salty inca nu sunt asa versat sa il simt.

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#4
Ca espressoman care a facut din claritatea notelor o mica obsesie, as avea cateva observatii:

1. Pavoni mi se pare o masina adecvata pt a maximiza claritatea.

2. Poti confunda uneori claritatea cu corpul si corpul cu aciditatea (mie mi se intampla des). Pavoni-ul si in general levierele au mai putin corp.

3. Rasnitele cu cutite plate au avantajul ca pot face espresso echilibrat din orice cafea, chiar si din cafea mediocra. Pt un plus de claritate, exista mitul nevalidat de prea multi in blind testing ca niste cutite conice ar fi ideale. Eu am gasit mitul adevarat si am ajuns la concluzia personala ca pt un levier, Niche e sufletul pereche.

4. Oricat de bun ar fi Pavoni-ul pt claritate, totusi profilul de temperatura va penaliza ceva mai mult claritatea comparativ cu un grup saturat, cum probabil au cei de la Yume la shop. Cand ai 89 sau 91 de grade de la inceputul extractiei pana la sfarsit, nu ai cum sa nu ai claritate mai mare decat atunci cand incepi pe la 95 de grade...

5. Totusi, exista cateva lucruri pe care le poti face pt maximizarea calitatii shot-ului, precum rasnirea cu boabe in hopper, scaderea temperaturii grupului, ridicarea lenta a levierului la inceputul shot-ului pt ca primul contact dintre apa si patul de cafea sa mai scada din temperatura apei si apasarea cu o forta descrescatoare pe levier spre sfarsitul extractiei.
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#5
Apa pe care o folosești contează foarte mult, când am folosit apa dintr-o cafenea de specialitate gustul a fost clar și puteam sa identific când am folosit apa de la robinet gustul a fost noroios, neclar, tulbure.
Espresso: Brewtus IV-R (PL41TEM ex.) + Eureka Mignon Specialita + Quamar Q13 75E
Brew: Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer
 
Reply
#6
(22-03-2020, 16:33)Tiranator Wrote: Apa pe care o folosești contează foarte mult, când am folosit apa dintr-o cafenea de specialitate gustul a fost clar și puteam sa identific când am folosit apa de la robinet gustul a fost noroios, neclar, tulbure.
Apa folosesc exclusiv Bucovina...asta e constant, de cand m-am apucat de tras cafele acasa.

Nu cred sa fie diferența mare la espresso între Bucovina și apa filtrata și/sau "osmozata" de la Yume. Sau ma rog...dacă este...nu cred ca o pot sesiza eu in ceașca?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(22-03-2020, 16:28)cradun Wrote: 2. Poti confunda uneori claritatea cu corpul si corpul cu aciditatea (mie mi se intampla des). Pavoni-ul si in general levierele au mai putin corp.

Claritatea cu corpul nu cred ca o confund...ca pot aprecia o Kenya super-ușoară și florala sau fructata, daca e extrasa bine, fără sa cred/simt că are corp.

Mai degraba cred ca as confunda corpul cu over-dosing-ul, sincer. Daca stau sa ma gândesc, nici nu as ști sa fac diferența, în secunda asta...

(22-03-2020, 16:28)cradun Wrote: 3. Rasnitele cu cutite plate au avantajul ca pot face espresso echilibrat din orice cafea, chiar si din cafea mediocra. Pt un plus de claritate, exista mitul nevalidat de prea multi in blind testing ca niste cutite conice ar fi ideale. Eu am gasit mitul adevarat si am ajuns la concluzia personala ca pt un levier, Niche e sufletul pereche.

Mi-ar plăcea sa găsesc unul de împrumut pentru câteva ore în Cluj...sa ma lămuresc dacă rasnita e de vina, sau eu Smile)

(22-03-2020, 16:28)cradun Wrote: 4. Oricat de bun ar fi Pavoni-ul pt claritate, totusi profilul de temperatura va penaliza ceva mai mult claritatea comparativ cu un grup saturat, cum probabil au cei de la Yume la shop. Cand ai 89 sau 91 de grade de la inceputul extractiei pana la sfarsit, nu ai cum sa nu ai claritate mai mare decat atunci cand incepi pe la 95 de grade...

Da...la Yume au un LaMarzocco cu grup saturat. Nu rețin modelul, dar oricum...avion. Speedster oare?

O sa incerc maine sa extrag si la temperatura mai joasa, sa vad ce se întâmpla. Oricum...e la ghici, ca ma ghidez după benzi. Dar o sa încerc o nuanță de albastru mai spre baby-blue așa, în sectorul cu 90 de grade Nevasta-mea ar fi mândră de mine sa vada ca am inceput sa învăț denumirea nuanțelor de culori

(22-03-2020, 16:28)cradun Wrote: 5. Totusi, exista cateva lucruri pe care le poti face pt maximizarea calitatii shot-ului, precum rasnirea cu boabe in hopper, scaderea temperaturii grupului, ridicarea lenta a levierului la inceputul shot-ului pt ca primul contact dintre apa si patul de cafea sa mai scada din temperatura apei si apasarea cu o forta descrescatoare pe levier spre sfarsitul extractiei.

In afara de temperatura mai scăzută decât până acum, toate le fac, constant.

Ma tem sa nu ajung sa sub-extrag si sa fac ceai in loc de espresso daca scad mai mult temperatura...LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#7
Bucovina e buna pt aparat, nu pt gustul cafelei. Gustul amestecat eu îl asociez cu o extracție neuniformă, adică puțin channeling. Eu aș merge spre subextracție, adică rasnit mai grosier și presiune mai mică.
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
 
 
Reply
#8
Eu extrag la 87 de grade si e perfect.Nici vorba de acreala.Sigur ca depinzi de cat e de stabila e temperatura.
LELIT Bianca ,Honne,ibric Soy, Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#9
Puc scos la 1 min după extractie...

Am un pic de gaura pe lateral, dar nu stiu daca e de la channeling sau pt ca l-am lăsat sa stea 1 min in portafiltrul cuplat.

Nu ma plâng de acreala...problema mea e ca oricât de balansat imi iese shot-ul, nu pot distinge arome.[Image: 3870b653060630bddbe95591e86b1233.jpg][Image: 3d71650cb370acc66a9f23bb7a1cbdc1.jpg][Image: 99aef71f1056584019b8819675af8a00.jpg]

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#10
Folosesc La pavoni de cativa ani buni si pot sa-ti confirm ca aromele pot fi simtite cu acest espressor. Am si un Electra MCAL care ofera o claritate mai buna decat pavoni dar pavoni exceleaza la capitolul corp . Incearca sa folosesti o presiune de extractie mai mica adica forta cu care apesi levierul sa nu fie asa mare. Despre Eureka Mignon Specialita din pacate nu pot spune nimic .
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Elektra MCAL, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Kinu M68, Brewista 
 
Reply
#11
(23-03-2020, 13:58)Daaaaan Wrote: problema mea e ca oricât de balansat imi iese shot-ul, nu pot distinge arome.

Poate ar merita sa incerci si cu alta apa, Bucovina nu e deloc potrivita pentru cafea, are putin Ca si Mg si nu poate extrage prea multe aromatice din cafea. Cere o sticla de apa de la Yume si testeaza, sau ia cateva pliculete de third wave water de la barshaker. Eu am folosit o perioada un amestec de apa distilata (80%) si Vittel (20%) la espresso si rezultatele au fost mult peste Bucovina (amestecul are alcalinitate 41 ppm si hardness 63 ppm, destul de aproape de recomandarile SCA).
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#12
(23-03-2020, 16:47)bemihai Wrote:
(23-03-2020, 13:58)Daaaaan Wrote: problema mea e ca oricât de balansat imi iese shot-ul, nu pot distinge arome.

Poate ar merita sa incerci si cu alta apa, Bucovina nu e deloc potrivita pentru cafea, are putin Ca si Mg si nu poate extrage prea multe aromatice din cafea. Cere o sticla de apa de la Yume si testeaza, sau ia cateva pliculete de third wave water de la barshaker. Eu am folosit o perioada un amestec de apa distilata (80%) si Vittel (20%) la espresso si rezultatele au fost mult peste Bucovina (amestecul are alcalinitate 41 ppm si hardness 63 ppm, destul de aproape de recomandarile SCA).

Interesanta ideea cu apa distilată... dar în felul ăsta, nu se reduce și mai mult Ca si Mg decât la apa Bucovina?

O sa cer un litru de apa de la Yume...oricum trebuie sa ma duc sa iau cafea in curând Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#13
Incearca si zizin.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#14
Oricât ar fi de la apă, nu e atât de mare influența în comparație cu cea pe care o are espressorul.

Daca nu controlezi temperatura și presiunea e destul de greu sa ai extracții bune in mod constant cu Pavoni. Daca vrei claritate, ar trebui să lucrezi la limita subextractiei și să mergi pe shot-uri clasice de 25-30 secunde, cu 5 secunde de preinfuzie incluse.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#15
(24-03-2020, 03:19)Daaaaan Wrote: Interesanta ideea cu apa distilată... dar în felul ăsta, nu se reduce și mai mult Ca si Mg decât la apa Bucovina?

Vittel e o apa cu foarte mult Ca si Mg. Diluand-o in raport de 1:4 ajungi foarte aproape de recomandarea SCA, adica ai suficiente minerale pentru extractia cafelei.
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#16
(24-03-2020, 03:19)Daaaaan Wrote: Interesanta ideea cu apa distilată... dar în felul ăsta, nu se reduce și mai mult Ca si Mg decât la apa Bucovina?

Nu, pentru ca Vit(z)elu este supramineralizata... Calcium (Ca): 202
Desi... diluat la 1/5 il aduce la 40, tot cam ca Bucovina... Confused

(24-03-2020, 12:24)bemihai Wrote:
(24-03-2020, 03:19)Daaaaan Wrote: Interesanta ideea cu apa distilată... dar în felul ăsta, nu se reduce și mai mult Ca si Mg decât la apa Bucovina?

Vittel e o apa cu foarte mult Ca si Mg. Diluand-o in raport de 1:4 ajungi foarte aproape de recomandarea SCA, adica ai suficiente minerale pentru extractia cafelei.

Foarte mult ?  Confused
Incearca una de Lidl... cu 6-800 Big Grin
 
Reply
#17
(24-03-2020, 12:26)renatoa Wrote: Foarte mult ?

Foarte mult in raport cu Bucovina. Plus ca nu e concurs pentru gasirea apei cu cel mai mult Ca si Mg.
O apa potrivita pentru cafea trebuie sa aiba Ca si Mg intre anumite limite si, la fel de important, raportul dintre alcalinitate si duritate trebuie sa fie cat mai apropiat de 1:2. Vittel diluat in raport de 1:4 are duritatea (adica Ca si Mg) de 63 (ppm CaCO3) si  alcalinitatea de 41 (ppm CaCO3). Recomandarea optima SCA este duritate 68, alcalinitate 40. 
Te-as ruga sa fii mai atent cu unitatile de masura pentru ca induci in eroare. Bucovina nu e tot cam pe acolo, are duritate 33 si alcalinitate 35, masurat in ppm CaCO3 asa cum e in tabelele SCA, nu in mg/L cum e trecut pe sticla.
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#18
Adica nu e concurs cand comparam 200 cu 600, dar pretindem ca simtim diferenta intre 30 si 40...  Confused
O fi... pe limba altora
 
Reply
#19
Da, este foarte mare diferenta intre Bucovina si o apa cu Ca si Mg de doua ori mai mult. O simt eu, au simtit-o si alte persoane cu care am testat. Dar asta nu inseamna ca cu cat ai mai mult Ca si Mg cu atat o sa fie cafeaua mai buna (din motive lesne de inteles). Si cu asta am incheiat digresiunea despre apa. 

Daca tu n-ai vazut/testat/simtit nu inseamna ca nu exista. Inceteaza cu afirmatiile categorice, ca nu detii adevarul absolut in cafea. Mai bine testeaza, incearca, si vino cu ceva constructiv. Fix pentru asta a fost creat forumul.
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#20
Ei cum nu, renatoa se pricepe la tot și știe tot, cum poți să afirmi că nu!!!  Smile

Pamflet, sau nu. Smile
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#21
Mai analizati putin semantica, ca sa vedeti care este ala categoric... 
Eu zic ca toate mesajele mele sunt pline de indoiala. Oa numarati cate iconuri  Confused  = confused folosesc la tot pasul...
Pana si la SCA avem niste limite, de la ... pana la... de alea de ce nu se aminteste, ci se insista pe valorile ideale ?

Nu mai vorbesc de faptul ca scriem in vremuri in care cea mai buna apa este aia care o poti cumpara... sa mai vanezi perfectionisme din astea in aceste vremuri frizeaza ridicolul.

PS: si la sfarsit mai pui si lapte in bautura aia... si o mai numesti cafea, si pretinzi ca simti nuantze...
 
Reply
#22
Apa este foarte importantă!!
https://youtu.be/CUrT9kUFzcE
https://youtu.be/BPR-4OpNodc
Cu cat mai aproape de standardul SCA cu atat mai bine.

[Image: U2wCsKc.jpg]
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#23
Mă bag și eu,daca nu ai cumva in spate ani de studiu în cafele,ani de cupping etc discuția e relativă....la ce scule sunt acum cu profilări pe presiune,debit,râșnițe cu turații ff mici....single doze cu cuțite mega ....la ce te aștepți tu nu o sa se întâmple așa ușor....mai e și mana barista....degeaba ai scule daca nu știi să le folosesti,.ideea e sa îți placă ție gustul din ceașca și mai o chestie pe care toți cafengii de aici o pot confirma nu ai sa mai bei cafea în oraș....a ta de acasă o sa fie cea mai buna
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#24
.. pentru a susține intervenția lui Mihai. Am avut ocazia sa testez apa preparată conform formulei de mai sus și am fost impresionat de rezultate, mai ales în paralel cu alte ape. Va recomand călduros sa va formați opiniile proprii.
.
Informațiile de felul acesta aduc un plus comunității, e trist ca sunt diluate instant și agresiv în ciorba părerilor nefondate.
Oricat de simpatic ar fi, Renato modifica adevăruri științifice aparent doar de dragul contradicției, îndepărtând oameni care ar avea ceva de spus, la fel ca pe celelalte topice.
Vrem cu toții sa ne argumentam alegerile sau posibilitățile dar aceasta nu trebuie neapărat făcută în detrimentul celor care au ales altceva.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#25
Cosmin, fara suparare, dar nu putem da tot timpul vina pe apa. Daca ar fi asa nu ar mai cumpara nimeni aparate cu grup saturat sau ransite aliniate la micron fiindca orice setup ar livra ok espresso, doar daca apa e ok. 

Eu cred ca apa e mult mai importanta la metode alternative.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#26
Nu este vorba de a învinovăți pe cineva sau ceva.,am avut doar ocazia sa testez și sa ma conving singur. Fac degustări frecvent, sunt mai mult decât familiarizat cu cafelele pe care le prăjesc iar când singura variabila modificata este apa iar aceasta are un impact atât de mare, observabil în fisele de notare, consider ca măcar a ii acorda putina atenție e înțelept.
Evaluarea cafelelor și notarea aspectelor senzoriale se face prin protocolul de cupping care nu necesita grup saturat și nici rasnite de uzina.
Faptul ca exista posibilitatea ca prin controlul la nivel micro a rasnirii , stabilitatea termica a mașinii sau profilarea extractiei sa se obțină lucruri fantastice, e ușor forțat
pentru ca nu pot avea pretenția ca doar în astfel de condiții sa îmi fie evaluata munca.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#27
Pai daca se schimba notarea la cupping dupa cum bate... apa, atunci toate punctele alea sunt un fel de teorie a relativitatii.
As paria mai curand pe o zi proasta a cup-eurului, decat pe variatii de mineralizare, in gama recomandata SCA binenteles, nu aiurea.
Plus ca mai intervine si subiectivitatea, pana la urma gustam ca sa vindem, nu de amorul artei...
Am avut ocazia sa testez aceleasi boabe Aricha, din aceasi sursa si lot, notate la un mult mai rezonabil 85, fata de 88-ul altui prajitor, care era evident o nota exagerata, pentru o cafea de sub 10 Euro kilogramul de verde.
 
Reply
#28
Încă o intervenție fara sens Renato, despre ce vorbești, ce Aricha și ce lot, o sa te rog sa dai nume exacte și sa lași ambiguitatile.
Umplii de diletantism orice topic îți cade sub mana, utilizand informații trunchiate malevolent fără alt scop aparent în afara contradictiei
Daca te referi la cafele din oferta mea, sa știi ca nu sunt qgrader și nu îmi pot evalua singur prajirile, dacă am publicat scoruri sunt cu siguranță cele date de către traderi.
Dar asta e încă un detaliu ce e neimportant pentru argumentația ta cum ca eu as distribui informații false despre produsele mele.
Nu pot sa accept astfel de acuzații, e jenant ca se admite astfel de comportament aici.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#29
@renatoa  - sunt de acord ca exprimarile tale au nevoie de mai multa claritate. Evita sa vorbesti impersonal si da exemple concrete, cu nume si toate celelalte detalii, masuratori etc In general, report-urile la adresa ta de-a lungul timpului cam asta au vizat, modul in care uneori intervii doar de dragul discutiei, fara chestiuni concrete. Cred ca putem corecta defectul acesta, nu? Desigur, toti avem defectele noastre...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#30
(23-03-2020, 02:41)Daaaaan Wrote:
(22-03-2020, 16:33)Tiranator Wrote:  
(22-03-2020, 16:28)cradun Wrote: 4. Oricat de bun ar fi Pavoni-ul pt claritate, totusi profilul de temperatura va penaliza ceva mai mult claritatea comparativ cu un grup saturat, cum probabil au cei de la Yume la shop. Cand ai 89 sau 91 de grade de la inceputul extractiei pana la sfarsit, nu ai cum sa nu ai claritate mai mare decat atunci cand incepi pe la 95 de grade...

Da...la Yume au un LaMarzocco cu grup saturat. Nu rețin modelul, dar oricum...avion. Speedster oare?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

Au un Speedster, adica unul dintre cele mai scumpe grupuri saturate ce exista, si o rasnita profesionala, plus totul este profesionist la ei. Plus apa filtratata. Si eu cumpar de la ei cafeaua, si beau cand sunt acolo, dar acele gusturi nu le pot reproduce acasa, dar nici nu pot sa cer de la mine asa ceva, ei au atat cunostinte vaste fata de mine, iar technica de acolo e de parca as face comparatie intr-e un VW Golf si un Koenigsegg Regera RS in cazul nostru. Eu zic ca trebuie sa ne razumam la cunostintele noastre/aparatura pe care o detinem, unii zic ca nu conteaza, eu zic ca totusi da, chiar mult.
Interesant ca cei de la Yume folosesc apa filtratata care arata identic cu una cu osmoza reversa, in timp ce mai marii meseriei spun ca nu e buna apa osmozata ca cica produce nu stiu ce reactii in aparatura espresso... 
Eu de exemplu am trecut de la simplu Lelit 43MMI pe un Eureka Atom 75, si desi sunt incantat de cum functioneaza acesta, la gust nu simt diferente mari fata de 43MMi, poate poate ceva, dar putin sesizabil...
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)