Welcome Back Log In Create Account

Ciocolata calda

Stie cineva cum si cu ce sa prepar o ciocolata calda buna, vine perioada cu musafiri/ finuti etc si nu toti beau cafea.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
Pui ciocolata in latiera, pui lapte peste, "frotezi" si gata, pentru imagine mai poti adauga marshmallow.
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
deci se poate frota fara probleme, si o ciocolata buna?  firma

Reply
Se poate frota fara probleme, chiar iese excelenta asa. Eu am folosit si recomand Mork daca gasesti (Guido/Fellow One sau Boiler). Ca modalitate de preparare: pui lapte in latiera, apoi pudra de ciocolata, amesteci si omogenizei cat de bine poti, si la final frotezi. Daca pui intai pudra de ciocolata si apoi laptele, risti sa iti ramana ciocolata nedizolvata pe fundul latierei.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Ar fi buna si o reteta! Eu am incercat cu cea de la Hedone, fructe de padure, insa nu prea am avut succes, dar am adaugat laptele frotat peste ciocolata amestecata cu putin lapte.
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
un video ar fi foarte util, zic eu!
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
In mod traditional o ciocolata calda la casa regala britanica se pregateste utilizand condimente. Exista multe variatiuni pe aceasta tema, dar mie imi place asa:
1. Cumperi de la magazinele specializate urmatoarele: pastai de cardamom, anason stelat si batoane de scortisoara (batoane de Cylon de preferat);
2. Intr-o tigaie pun la incins doua stele de anason si trei pastai de cardamom (obligatoriu despicate intrucat boabele din interior sunt sursa de aroma) pentru doua sau trei minute pana simt ca din tigaie se ridica un parfum placut (generat de uleiurile aromate ce migreaza catre suprafata semintelor);
3. Intr-un ibric mai mare pun condimentele incalzite plus o jumatate de baton de scortisoara si lapte de migdale, aducand la fierbere. Inchid focul si las sa se raceasca laptele pret de cinci minute, timp in care aromele infuzeaza laptele. Strecor continutul intr-un alt recipient si arunc resturile de condimente.
4. Adaug cateva tablete de ciocolata cu continut foarte mare de cacao intr-un ibric si peste adaug cateva linguri din laptele infuzat cu arome. La foc mic topesc ciocolata.
5. Dupa ce tabletele s-au topit complet adaug lapte pana obtin consitenta dorita, mai cremoasa sau mai lichida, mai aromata sau mai putin aromata.

Sunt multe variatiuni pe aceasta tema, laptele poate fi unul animal, se pot folosit si altfel de condimente, se poate adauga si coaja de portocala. Condimentele pot fi pisate in mojar si adaugate direct in laptele ce topeste ciocolata. Daca ciocolata are continut mare de grasime de cacao (mai rar acest lucru) se poate folosi doar apa.

Sfaturi:
1. Nu adaugati niciodata toate ingredientele dintr-o data. De exemplu la sfarsit nu adaugati TOT laptele infuzat, adaugati putin cate putin, gustati si daca de exemplu vi se pare prea condimentat completati cu lapte neinfuzat cu condimente;
2. Folositi condimente in stare bruta si nu macinate. Cumparati pastati de cardamom, batoane de scortisoara;
3. Incercati sa nu cumparati ciocolata indulcita, daca la sfarsit bautura pare ca duce lipsa de dulceata, mai bine folositi lapte animal frotat sau adaugati o mica lingurita de miere poliflora (mai putin aromata in comparatie cu o miere "single origin" Smile ).

Reply
Nooo asta-i stilul espressoman.
Clar am sa incerc aceasta reteta (eugenm), este ce cautam si cred ca am sa fac si pentru mine una dar fortificata a la Levo, eu zic ca merge (lichior/cognac/ rom)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Reply
Foarte interesanta reteta lui Eugenm, merita incercata!
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Nu mai am Mork, dar am niste ciocolata neagra cu continut de cacao 100%, nici urma de zahar! Azi incerc reteta lui @eugenm, pare senzatie maxima :) Am mai incercat ciocolata calda + cardamom + sare de mare, si e buna rau! Ma uit afara si e vremea ideala pentru o ciocolata calda  :D
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Cine se simte aventuros poate fara probleme sa adauge si cativa fulgi de chilli uscat in lapte in momentul in care se infuzeaza cu condimentele.

(17-12-2017, 10:55)mmariusc Wrote: ... Am mai incercat ciocolata calda + cardamom + sare de mare ...

+1 ... Intradevar sarea de mare adaugata este foarte buna (si mie imi place mult aceasta varianta), dar aici trebuie atentie deoarece gustul interesant este dat de contrastul intre dulce si sarat. Cand incerc varianta aceasta folosesc o lingurita rasa de sare de mare impreuna cu o lingurita varf de miere, ambele adaugate la sfarsit.

(17-12-2017, 00:17)mihai123 Wrote: ... am sa fac si pentru mine una dar fortificata a la Levo, eu zic ca merge (lichior/cognac/ rom) ...

Rom neaparat ... de buna calitate (Havana Club minim 5 ani). Probabil ca merge si cu lichior, nu am incercat dar cred ca un cognac ar fi ultima optiune.

Reply
Am servit odata o cafea arabeasca, in care pusesera cardamon fara sa stiu, a fost cumplit, nu am stiut cum sa scap mai repede de supliciul de a bea ceasca aia... Huh
Ma intreb daca in ciocolata si combinat si cu altele mi-ar fi mai suportabil... :s

Reply
Precum la cafea, boabele de cacao pot fi un deliciu care sa reflecte regiunea cultivarii si chiar grija cultivatorului.
Pentru o ciocolata calda avem nevoie in primul rand de o cacao de inalta calitate, de origine.
Sa amesteci asa ceva cu condimente sau alcool e pacat.
Pentru cei ce isi doresc onctuozitate si corp, in bautura calda se adauga o lingurita de unt de cacao, topit in prealabil sau doar masa de cacao ( praful si untul inainte de separare ).
Las niste poze de la o plantatie de cacao:
[Image: 4nuNCC6.jpg]
[Image: PzN2nXR.jpg][Image: Q79epjV.jpg][Image: QJpCAfY.jpg]
La Pavoni, Mazzer

Reply
Ne poti da si o sursa de cacao de calitate? ??

Reply
Sunt cativa comercianti in tara, dar nu pot sa garantez, nu am incercat. Te invit insa la degustare cu cea din imagini.
Mai mult, inrudirea dintre aceste doua (cafea/cacao) se extinde si la procesare si ulterior la prajirea acestora.
Cacaoa este lasata in mucilagiu sa fermenteze controlat si ulterior curatata si prajita incet timp de 30 de minute, genereaza un o pleva care trebuie curatata cu grija. Produsul prajit este zdrobit intr-un mojar generand fulgii de cacao. Acestia se pot manca, gustul puternic de cacao si usor ferment se simte fantastic.
Fulgii sunt trecuti printr-o presa cu sita care are rolul de a separa untul de cacao de ceea ce va deveni praful acesteia.
In zilele trecute am gasit un comerciant de cafea verde care ofera si cacao de origini cu descriptori si preturi asemantoare cu ale cafelei, poate ne lansam in afaceri :) .
[Image: GUFxNRd.jpg][Image: 60JtQVz.jpg][Image: ERA1ua4.jpg]
La Pavoni, Mazzer

Reply
cu drag. oricum am zis ca vin sa iti fac o vizita.  Rolleyes

Reply
Rezultatul retetei lui @eugenm, excelent, silky smooth si onctuos, recomand cu caldura!
Am folosit 25 de grame de ciocolata neagra continut 100% cacao (origine Ecuador zice producatorul) la 200 ml de lapte (3.5%) infuzat cu anason stelat, cardamom si baton de scortisoara "perpelite" in prealabil pentru activarea aromelor. Pentru dulce am adaugat 1 cub jumatate de zahar demerara.

[Image: bf9zue8.jpg]

Reply
Cand citesti un comentariu ca acesta, devii circumspect :)

http://www.biologistic.ro/toate-produsel...-200g.html

Imi ajunge ca prajesc cafea... :D

Reply
Puteti recomanda va rog niste marci de ciocolata pudra de calitate care sa nu contina zahar?

Eu am facut ieri cu cacao "de zaan" si nu prea mi-a placut...a fost ok dar nu wow
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Ciocolata pudra fara zahar sau alt tip de indulcitor eu nu am gasit pana acum, chiar si in variantele cu continut foarte mare de cacao - de exemplu Mork in Even Darker cu 85% cacao foloseste "coconut blossom sugar" si astia ar fi din categoria specialty chocolate.
Daca vrei fara nicio "urma" de zahar singura optiune cred ca sunt tabletele de ciocolata cu continut 100% cacao - eu am folosit mai sus Dark Chocolate Bar (100% Ecuador cocoa) de la Cacao Sampaka, si in ingrediente ai asa: cocoa mass, cocoa butter si atat. In gust nici urma de dulce de zahar, dimpotriva este o idee sarata. O gasesti in Mega Image, este ~20 lei tableta de 100 grame.

Reply
Daca tot avem steamer:

http://morkchocolate.com.au/news/mork-brew-guide

E un ghid de la Mork pt prepararea ciocolatei calde. 

Si video din link:

Pretul pt 250 de grame a fost putin surprinzator de mare pt mine, ca necunoscator al cacao-ului de specialitate (!) - 90 de lei, dar pare un produs de calitate.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)