Filtroman începător
Voluntari
07-02-2023, 10:57
(Edited 07-02-2023, 10:57 by Vlad Soare.)
E de volum mai mare, într-adevăr, iar pe de o parte îmi place asta. De obicei prepar 500 ml pentru două persoane, iar Chemexul de dimensiune medie pe care-l am eu (cred că este cel pe care ei îl numesc "pentru șase cești") e perfect pentru așa ceva, în sensul că atunci cînd prepar 500 ml se potrivește ca o mănușă cu rețeta lui Hoffmann. El zice așa: după bloom, care ține pînă la 0:45, în următoarele treizeci de secunde (pînă la 1:15) să torni pînă la 60% din volumul total, moment în care conul trebuie să fie plin sau aproape plin. După care, în următoarele treizeci de secunde (i.e. pînă pe la 1:45) să torni încet restul de 40%, menținînd permanent conul cît mai plin. Și într-adevăr, așa îmi iese și mie, adică la 1:15 conul este aproape plin cu 300 g de apă în total, iar la 500 g ajung, menținînd conul plin, cam pe la 1:45.
Spuneam "pe de o parte", pentru că există și un neajuns al volumului mai mare, și anume că mi se pare mai anevoios să prepar o singură doză, de 250 ml, atunci cînd soția nu vrea cafea și tre' să fac doar pentru mine. Poate că în acest caz ar fi mai potrivită, mai ușor de folosit, versiunea mai mică.
Apropos de volumul total, nu mi-e clar dacă atunci cînd prepar o singură porție trebuie să compensez cumva prin gradul de rîșnire pentru timpul mai scurt de preparare. Considerînd granularitatea cafelei constantă, extracția depinde de temperatura apei și de timpul cît stă apa în contact cu cafeaua. Să zicem că folosind 30 g de cafea măcinată la 500 g de apă obțin un timp total de preparare de 4 minute, iar cafeaua iese bună la gust.
Dacă păstrez gradul de măcinare și pun numai 15 g de cafea, cu 250 g de apă, timpul de preparare va fi mult mai scurt. Pentru că am mai puțină apă, iar așa puțină cum e, are de trecut prin mai puțină cafea (deci rezistență mai mică). Toată povestea se termină, să zicem, în 2,5 minute.
Ce-ar trebui să fac? Să las totul așa? Chiar și cu o preparare mult mai scurtă voi obține totuși același grad de extracție? Logica îmi spune că nu. N-ar trebui oare să rîșnesc mai fin, ca să forțez timpul total să urce din nou înspre 4 minute? N-am găsit nicăieri răspunsul la întrebarea asta.
Chestiunea e valabilă și la V60. N-am găsit nicăieri scris negru pe alb dacă între o porție preparată în 01 și două porții preparate în 02 ar trebui să fie diferențe de timp, sau ar trebui să fie diferențe de măcinare pentru a păstra timpul aproximativ egal în ambele cazuri.
Cea mai mare parte a internetului, aproape fără excepție, zice că din cauza filtrelor foarte groase, care lungesc mult timpul, la Chemex ar trebui să macini ceva mai grosier decît la V60. Ceea ce la prima vedere pare logic. Însă James Hoffmann, cam singura excepție pe care am găsit-o, zice că nu. El zice că păstrînd totul constant, la Chemex timpul va fi în mod natural mai lung, ceea ce este absolut OK și nu trebuie compensat în vreun fel.
Experiența mea de pînă acum (foarte scurtă, ce-i drept) pare să indice că Hoffmann are dreptate. Adică dacă macin mai grosier ca să obțin un timp de 3 minute (i.e. cam cît se zice că ar trebui să fie la V60), cafeaua iese cam acră pentru gustul meu, pe cînd la 4 sau chiar 5 minute îmi iese bine.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.