Hello There, Guest! Login Register


Channeling Lelit PL041TEM

#1
Salut!

De vreo doua-trei saptamani am trecut pe un Lelit PL041TEM si nu pot scapa de channeling, orice as face. 

Am avut timp de vreo 6 luni un Bambino Plus, cu care nu am avut nici o problema cu channelingul (dupa ce m-am invatat Big Grin ). Folosesc aceeasi cafea, exact aceleasi tehnici (WDT + tamp) si cu aceeasi rasnita (Mignon Manuale). Pe ambele aparate am folosit portafiltre botomless. In ultimele 3 saptamani am incercat urmatoarele:
  • sa macin mai fin
  • sa macin mai grunjos
  • sa modific doza de cafea (incercat tot intre 14-16g intr-o sita de 14-16g)
  • sa schimb cafeaua (inclusiv un dark roast care ar trebui sa fie super usor de extras)
  • sa trec la o sita mai mare de 18-20g (tot IMS ca si cea de 14-16)
  • sa schimb tehnica de preparare 
  • sa imi fac cruce in timpul extractiei
  • am si luat un tamper dinamometric sa vad daca nu cumva am uitat sa tampez de la un espressor la altul
Orice as face, si in orice combinatie as face lucrurile de mai sus nu pot sa scap complet de channeling. Nu toate shoturile au channeling, dar majoritatea care au, au in a 2-a jumatate a extractiei. Cel putin pe aparatul vechi cand aveam channeling, observam asta destul de repede. Dar aici incepe extractia ok, iar apoi isi face de cap. Si daca foarte fin, incat sa obtin o extractie de 1:2 in 60 de secunde, acelasi lucru il patesc. Presiunea pare sa fie ok, tot timpul coboara pe la 9 bari dupa ce incepe extractia. Iar in toate cazurile am vreo 5-6 gauri in puck.

Ca sa fiu mai specific legat de tehnica de preparare, am inceput cu ceea ce a mers pe Bambino: macin cafeaua direct in portafiltru, folosesc WDT-ul, lovesc usor portafiltrul sa se aseze un pic cafeaua si tampez direct (fara invartituri). Am incercat si fara lovitura aceea, deoarece am citit ca ar putea duce la channeling, dar nu a ajutat. Am facut si WDT-ul in mai multe moduri (mai usor, mai putin, etc.).

Singurul lucru care a ajutat putin a fost sita aceea mai mare cu 18-19g de cafea inauntru - channelingul in acel caz a fost mai spre finalul extractiei. Lucrul asta, impreuna cu faptul ca am gauri in puck, ma face sa cred ca e o problema cu dispersia apei si se degradeaza puck-ul in timpul extractiei, iar cantitatea mai mare de cafea incetineste asta.

Sunt oare sanse sa fie aia problema? Ma tot gandesc sa schimb shower screen-ul, poate ala e buba. Daca are cineva experienta cu aparatul, si stie care ar putea fi cauza as fi foarte recunoscator. Sau cu orice sfaturi in general. Am citit multe threaduri pe diverse forumuri, si in majoritatea cazurilor vad ca s-a rezolvat problema din tehnica de preparare, dar dupa 6 luni de shot-uri consistente pe Bambino si vreo 3 saptamani de chinuiala pe acest aparat, tind sa cred ca nu acolo e problema.

Multumesc mult!
 
Reply
#2
Nu vreau sa ma intelegi gresit, dar cred ca esti prea tipicar si perfectionist. Pentru inceput as trece pe portafiltrul normal (portafiltrul botomless lasa-l sa se odihneasca) si concentreaza-te pe gust. Toti incercam sa atingem extractia perfecta. Diferenta majora dintre Bambino Plus si Lelit 41TEM este ca primul are sita de 54mm (se reduce astfel mult posibilitatea de chaneling, dar are presiunea foarte mare peste 12bari) iar al doilea de 57mm (sanse mai mari de chaneling desi presiunea este de 9bari). Nu am vazut nimic gresit in ceea ce ai incercat pana acum (doar supraextractia de 60sec.), poate alti colegi observa ceva mai mult si te indruma. Pentru mine si cred ca nu sunt singurul, cel mai important este gustul pe care il obtin in ceasca.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#3
(09-02-2023, 19:33)Dan_R Wrote: Nu vreau sa ma intelegi gresit, dar cred ca esti prea tipicar si perfectionist. Pentru inceput as trece pe portafiltrul normal (portafiltrul botomless lasa-l sa se odihneasca) si concentreaza-te pe gust. Toti incercam sa atingem extractia perfecta. 

Am stat o saptamana pe portafiltrul normal, si tocmai motivul pentru care mi-am luat unul botomless a fost ca sa vad daca nu cumva am in mod constant channeling, deoarece gustul era extrem de inconsistent. Deseori iesea cafeaua arsa sau foarte acra. Nu s-a schimbat nimic la capitolul asta decand cu noul portafiltru - cam 2/3 din shoturi ies aiurea la gust.

Cand zic ca am channeling nu ma refer la shoturi "inestetice" care mai stropesc un pic - alea nici nu le pun la socoteala, ma refer ca dupa jumatatea extractiei imi apar pete oarbe, stropeste peste tot si curge complet iregular.
 
Reply
#4
Unii posesori de Lelit 41TEM, printre ei ma numar si eu, am pus o sita de dus IMS peste cea originala. Aparent curgerea ar fi mai uniforma. Incearca si varianta asta. Ce cafea folosesti? Espressorul este nou?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#5
Probabil ca asta am sa fac daca nu ii dau de cap. Ar explica de ce am gauri in puck, in exact acelasi loc.

Folosesc in general medium roasts de la o prajitorie locala. Acum am luat un dark roast tocmai ca sa fie mai usor de extras, dar nu e aproape nici o diferenta. Aparatul e nou nout.
 
Reply
#6
Ai putea încerca RDT, să umezești ușor boabele înainte de râșnire.

Și eu m-am confruntat cu problema asta iar soluția a fost să umplu sita până în punctul în care dacă montez portafiltrul pe grup și îl dau jos imediat văd pete de apă sau cafea deranjată. Cealaltă soluție este să îndrept țeava de abur spre o gaură a tăviței și să deschid robinetul de abur astfel încât presiunea scade spre 6 bar atunci când extracția devine instabilă.

Altfel pentru râșnița mea (DF64) am încercat să mă încadrez undeva între 20 și 25 de secunde cu timpul de extracție.

Pentru că ești din Cluj, ai încercat Eclectic Brazilia sau Etiopia de la Yume?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#7
Rasnita e un Mignon Manuale. Nu prea am clumping/static cu ea, dar nu strica sa incerc.

Inca nu am incercat, in principiu doar de la IlCafe iau pentru ca stau la 2 pasi si sunt lenes Big Grin . Dar am tot vrut sa iau de la Yume.
 
Reply
#8
Eu am scapat de aceste probleme cand am incetat sa mai folosesc PL41TEM.
Lelit Anna, William
 
Reply
#9
salut

mai scade presiunea la aparat. undeva pe la 8 bari in blind. e mult si 9 bari
lungesti prea mult extractiile rasnind prea fin. ai zis ca undeva la 60 secunde.
mergi si testeaza gusturile in 20-30 secunde.
rasnirea prea fina duce la channeling se acumuleaza presiune si rabufneste unde apuca, si la fel rasnirea prea grunjoasa duce la channeling, apa gaseste cea mai rapida cale.
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
#10
Salut! Doar o singura data am rasnit asa fin incat sa am extractia asa lunga, doar ca sa vad cat de fin pot sa rasnesc si sa scap de channeling  Smile. In mod normal tind spre 1:2 in 25-30 de secunde, iar apoi ajustez dupa gust.

Se poate ajusta presiunea pe un PL41TEM?

In orice caz, revin cu un update. Dupa multe experimente in dimineata asta, am reusit sa scot 2 shot-uri foarte bune in sita de 18-20g cu un dark roast. WDT riguros + 2 tap-uri usoare sa se aseze cafeaua + tamp, cu 18g de cafea. Am scos 36g in 26 de secunde, 0 channeling. Puck-ul in schimb tot deformat.
 
Reply
#11
Salut, adaug si eu doua remarci.
Verifica aliniamentul rasnitei. Am avut si eu Eureka Mignon Manuale si a fost extrem de prost aliniata din fabrica. Gasesti pe YouTube tutoriale despre cum poti verifica si alinia rasnita.
Din experienta mea sita IMS normala de 14-16g poate accepta chiar spre 17-18g in functie de ce cafea folosesti. Eu pt doze mai mici, de ex 16g, folosesc cu success sita IMS superfine.
Gaggiuino Lego GCP, Gaggia Classic (PID, preheat box, dimmer), Flair Neo, Staresso Mirage Pro, Hario V60 set, DF83 SSP MP, Kinu m47 Phoenix.
Ex: DeLonghi Dedica, Eureka Mignon Manuale.
 
Reply
#12
E din rasnita, eureka sunt rasnite proaste in general.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#13
Nu as da vina atat de repede pe rasnita, avand in vedere ca la espressorul Bambino Plus nu avea aceleasi probleme desi folosea aceeasi rasnita.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#14
Da, nici eu nu cred ca e rasnita de vina. Dar am sa-i verific aligment-ul in orice caz.

Mi-a ajuns astazi si un puck screen si am tras 3 shot-uri gustoase cu 0 channeling. Sunt aproape sigur ca problema era la distributia apei. Extractia e uniforma acum si nu am pete goale vizibile pe sita. Mai ramane sa testez cu niste light roasts saptamana urmatoare.

Aici e un link cu ultimul shot
 
Reply
#15
Pai arata de manual curgerea, bravo, dar acum depinde de toleranta la bitter fata de acel grad de prajire.
Pe light roast-uri va fi mai greu daca nu ai profilare si nici nu trebuie sa iti faci un scop in sine de a obtine curgeri cu aspect asemanator cu cel din clip pe o cafea light caci va fi foarte greu, uneori imposibil. Eventual poti folosi "profilarea" disponibila pe PL41 dar tine cont ca e doar o joaca.
Am vazut ca ai pomenit de puc deformat. As spune sa nu te duci in "pucologie" cum o numea @radudani candva pentru ca e o "nonstiinta" care iti deformeaza conceptiile si nu ajungi la nicio concluzie, chiar daca uneori se mai potrivesc unele chestii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
(10-02-2023, 20:11)Ratiug Wrote: Mi-a ajuns astazi si un puck screen si am tras 3 shot-uri gustoase cu 0 channeling.
Aici e un link cu ultimul shot
Ce puck screen ai luat si de unde? Vad ca a rezolvat problema dispersiei apei foarte bine.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#17
Salut,

Parerea mea ca posesor de PL41TEM de 4 ani, cred ca pot fi doua situații din care ai chaneling si am sa argumentez din experiența mea, pe setup-ul meu:
1. Ori ai presiunea prea mare, ceea ce mi-a comunicat si mie un coleg de pe forum ca traseul apei la acest aparat este cam scurt si apa atinge pucul la primul contact cu o presiune destul de mare (recomand ceea ce ti-a sugerat colegul Adrian mai sus sa reduci presiunea). Eu nu am incercat ca nu a fost nevoie dar îți faci o idee daca e de la presiunea aparatului. In blind si mie mi se duce cam 8.7-9 bar presiunea.
2. Chiar daca nu am rasnita ta, este posibil sa aiba dreptate colegii si ceva sa se fi dereglat la ea (o lovitură brusca, ceva ce ai schimbat fara sa iti dai seama, nu știu).
Spun asta deoarece folosesc si acel puck screen de cateva luni, chiar si inainte eu aveam puțin chaneling la maxim 5% din toate extractiile pe o luna, deci foarte rar si cred ca tinea de faptul ca ma grabeam la prepararea pucului.
Avantajele puck screen -ului :
1. Te lasa sa râșnești mai grosier si de aici un gust mai clar al cafelei d.p.m.d.v subiectiv.
2. Nu mai trage grupul atat de multa cafea si este mai curat (eu fac flush dupa extractie si vad in tavita fata de cum era inainte).
3. Pucul este mai "concentrat", adica de cate ori lovesc tare in suportul de puck-uri nu se rupe nici frant cum se mai intampla înainte sa il folosesc. Am observat ca se formează o forma concava dupa extractie a pucului.

Am mentionat si râșniță deoarece citind mesajul lui Liviu as putea sa ma consider destul de bun deoarece chiar nu exagerez când spun ca am chaneling foarte rar si este posibil sa fie si de la râșniță.

Menționez ca folosesc cafele medium dar preponderent light. Punctele acelea in puc le aveam si eu si cred ca dupa ce opresti pompa aparatul trage putin presiune (ele fiind acele gauri mici in grup dupa ce desfaci screen shower-ul, dar nu imi afecta extragerea, eu asa imi aduc aminte, sper sa nu greșesc.

Extractii reușite si sper sa găsești rezolvarea!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#18
(10-02-2023, 23:24)Dan_R Wrote:
(10-02-2023, 20:11)Ratiug Wrote: Mi-a ajuns astazi si un puck screen si am tras 3 shot-uri gustoase cu 0 channeling.
Aici e un link cu ultimul shot
Ce puck screen ai luat si de unde? Vad ca a rezolvat problema dispersiei apei foarte bine.
Acesta
 
Reply
#19
(10-02-2023, 10:53)Ratiug Wrote: Se poate ajusta presiunea pe un PL41TEM?

https://youtube.com/watch?v=bcJgDIjumxo&feature=shares
 
Reply
#20
Ti-as mai da si eu un sfat. Probabil am nimerit eu mai rau, dar incearca sa schimbi si cafeaua, sa vezi ce rezultate obtii cu alta cafea. Am incercat si eu vreo 3 cafele de la ei si m-am hotarat sa nu mai cumpar de acolo Big Grin
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)