09-02-2023, 18:07
Salut!
De vreo doua-trei saptamani am trecut pe un Lelit PL041TEM si nu pot scapa de channeling, orice as face.
Am avut timp de vreo 6 luni un Bambino Plus, cu care nu am avut nici o problema cu channelingul (dupa ce m-am invatat
). Folosesc aceeasi cafea, exact aceleasi tehnici (WDT + tamp) si cu aceeasi rasnita (Mignon Manuale). Pe ambele aparate am folosit portafiltre botomless. In ultimele 3 saptamani am incercat urmatoarele:
Ca sa fiu mai specific legat de tehnica de preparare, am inceput cu ceea ce a mers pe Bambino: macin cafeaua direct in portafiltru, folosesc WDT-ul, lovesc usor portafiltrul sa se aseze un pic cafeaua si tampez direct (fara invartituri). Am incercat si fara lovitura aceea, deoarece am citit ca ar putea duce la channeling, dar nu a ajutat. Am facut si WDT-ul in mai multe moduri (mai usor, mai putin, etc.).
Singurul lucru care a ajutat putin a fost sita aceea mai mare cu 18-19g de cafea inauntru - channelingul in acel caz a fost mai spre finalul extractiei. Lucrul asta, impreuna cu faptul ca am gauri in puck, ma face sa cred ca e o problema cu dispersia apei si se degradeaza puck-ul in timpul extractiei, iar cantitatea mai mare de cafea incetineste asta.
Sunt oare sanse sa fie aia problema? Ma tot gandesc sa schimb shower screen-ul, poate ala e buba. Daca are cineva experienta cu aparatul, si stie care ar putea fi cauza as fi foarte recunoscator. Sau cu orice sfaturi in general. Am citit multe threaduri pe diverse forumuri, si in majoritatea cazurilor vad ca s-a rezolvat problema din tehnica de preparare, dar dupa 6 luni de shot-uri consistente pe Bambino si vreo 3 saptamani de chinuiala pe acest aparat, tind sa cred ca nu acolo e problema.
Multumesc mult!
De vreo doua-trei saptamani am trecut pe un Lelit PL041TEM si nu pot scapa de channeling, orice as face.
Am avut timp de vreo 6 luni un Bambino Plus, cu care nu am avut nici o problema cu channelingul (dupa ce m-am invatat

- sa macin mai fin
- sa macin mai grunjos
- sa modific doza de cafea (incercat tot intre 14-16g intr-o sita de 14-16g)
- sa schimb cafeaua (inclusiv un dark roast care ar trebui sa fie super usor de extras)
- sa trec la o sita mai mare de 18-20g (tot IMS ca si cea de 14-16)
- sa schimb tehnica de preparare
- sa imi fac cruce in timpul extractiei
- am si luat un tamper dinamometric sa vad daca nu cumva am uitat sa tampez de la un espressor la altul
Ca sa fiu mai specific legat de tehnica de preparare, am inceput cu ceea ce a mers pe Bambino: macin cafeaua direct in portafiltru, folosesc WDT-ul, lovesc usor portafiltrul sa se aseze un pic cafeaua si tampez direct (fara invartituri). Am incercat si fara lovitura aceea, deoarece am citit ca ar putea duce la channeling, dar nu a ajutat. Am facut si WDT-ul in mai multe moduri (mai usor, mai putin, etc.).
Singurul lucru care a ajutat putin a fost sita aceea mai mare cu 18-19g de cafea inauntru - channelingul in acel caz a fost mai spre finalul extractiei. Lucrul asta, impreuna cu faptul ca am gauri in puck, ma face sa cred ca e o problema cu dispersia apei si se degradeaza puck-ul in timpul extractiei, iar cantitatea mai mare de cafea incetineste asta.
Sunt oare sanse sa fie aia problema? Ma tot gandesc sa schimb shower screen-ul, poate ala e buba. Daca are cineva experienta cu aparatul, si stie care ar putea fi cauza as fi foarte recunoscator. Sau cu orice sfaturi in general. Am citit multe threaduri pe diverse forumuri, si in majoritatea cazurilor vad ca s-a rezolvat problema din tehnica de preparare, dar dupa 6 luni de shot-uri consistente pe Bambino si vreo 3 saptamani de chinuiala pe acest aparat, tind sa cred ca nu acolo e problema.
Multumesc mult!