Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor

Super prajitorie ... de unde o ai Catalin?

Reply
https://www.coffeedesk.com/product/5790/...ngu-Filter

https://www.coffeedesk.com/search/april/

O sa mai incerc si alte cafele de la April. Sunt foarte tentat sa ma abonez direct la ei Smile

Reply
Dupa atatea fitzosenii sa trecem la ale noastre, zic Smile

Surpriza!

Intre atatea fructe si legume disponibile in livezile si gradinile tarii, am gasit un cos de fructe exotice unde nu ma asteptam, Sarkis fiind iubit in special de cei care evita notele acide, florale, fructate. Dar daca Mihai a insistat cu "ia ma Liviule Burundi si vei vedea ca e pe gustul tau"  Smile Biiine zic, oricum imi place sa experimentez cat cuprinde. La cateva zile o prepar din  19g in - 40 out, 25s, si ce sa vezi, tendinta evidenta de gust fructat dar aftertaste cu ceva bitter, specific cafelelor nedegazate sau prajite putin mai sus. Si pentru ca aveam cafea si nu ma ardea buza, am lasat-o cam 20 de zile la degazat, in Airscape, cu manerul ridicat si desfacuta din cand in cand pentru a o verifica prin miros.

Dupa 3 saptamani, alta cafea. Se pare ca cineva imi umblase in airscape si imi storsese niste grapefruit peste boabe  :)) E a nu stiu cata oara cand ma conving ca multe cafele se schimba radical daca le lasi doua - trei saptamani la degazat! Am regasit o cafea Burundi FARA bitter, gust clar de grapefruit, pe aceeasi reteta de mai sus si 87 de grade temperatura, cu aciditate prezenta dar in limite rezonabile pentru multi probabil pt ca e dublata de o anume dulceata. Dupa gusturile mele, cea mai buna cafea de la Sarkis de pana acum. Pacat ca mai avea doar jumatate de sac.

Morala: antrenati-va mirosul permanent si incercati sa aveti rabdare chiar si 3 saptamani cu unele cafele care vi se par ca au un miros mai " greu" si tenta amara initiala dac le gustati. Am baut Five Elphant si dupa o luna de la prajire si a fost extrem de clara in arome. Poate ca uneori avem tendinta sa ne grabim cam mult cu unele cafele si nu le lasam suficient la degazat, cu exceptia celor prea light care dupa doua saptamani s-au cam dus. 

[Image: Zt6V9LZ.jpg][Image: xTw7XoV.jpg][Image: mq6c7OL.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ethiopia Dima se la Sloane
Am tras la 92C cu preinfuzie scurta si rampa rapida spre 9 bari.
18 in 36 out apoi 44 out
15 in 31 out
Toate extractiile au curs impecabil,gustul pe masura.
Felicitari Teodora si Bogdan pentru o cafea exceptionala.La cat mai multe![Image: WnQHwGa.jpg][Image: wUHG8K7.jpg]

Reply
merci frumos Cataline, da’ adevarul ca ai si tu niste scule... sa-ti traiasca :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
(22-05-2018, 17:40)CatalinH Wrote: Ethiopia Dima se la Sloane
Am tras la 92C cu preinfuzie scurta si rampa rapida spre 9 bari.
18 in 36 out apoi 44 out
15 in 31 out
Toate extractiile au curs impecabil,gustul pe masura.
Felicitari Teodora si Bogdan pentru o cafea exceptionala.La cat mai multe![Image: WnQHwGa.jpg][Image: wUHG8K7.jpg]

Cat timp a durat extractia? Intreb pentru ca si eu am acum Ethiopia Dima si sunt curios daca ai trecut de 25 de secunde sau nu cu extractia descrisa cu brew ratio de 1:2. Obisnuit de la alte Etiopii sa merg spre 33 de secunde pentru 18 in 36-41 out, si cu Dima am procedat la fel si sunt curios de timpii altora de extractie (nu se compara aparatele, dar macar ca idee).

Intre asta pentru ca mie, din pacate si sper sa schimb asta repede, imi lipseste un exercitiu al identificarii momentului blonzirii si ma bazez pe alte indicii pentru a ajunge la cel mai bun rezultat pe care il pot obtine eu.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(23-05-2018, 21:13)cradun Wrote: asta pentru ca mie, din pacate si sper sa schimb asta repede, imi lipseste un exercitiu al identificarii momentului blonzirii si ma bazez pe alte indicii pentru a ajunge la cel mai bun rezultat pe care il pot obtine eu.

Blonzirea este total irelevantă în gustul unui shot. Ea indică doar faptul că în cremă sunt mai puține substanțe dizolvate. Nimic mai mult.

Presupun că te interesează cel mai mult ce ai în ceașcă, deci sfatul meu ar fi să fii atent la ce simți prin gust și să ajustezi extracțiile următoare în funcție de asta.

[Image: e84d91834e5ae517a510ce112542ec71.jpg]
[Image: a5e4b916544293fc3ea87b7f24ac734f.jpg]

Am atașat niște Gigesse de la Sloane (să trăiești, @bogdan_geor) care au ieșit foarte bune. 20g-35g @90C, 25, respectiv 27s.

Mi se pare o cafea foarte maleabilă și controlabilă, dacă-i pot spune așa. În ideea în care chiar trebuie să te chinui să scoți ceva de nebăut.

Deși stabilisem o rețetă bună la 25s, am
tras mai devreme un shot foarte echilibrat și dulce la 40s.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(23-05-2018, 21:33)rdumitrescu Wrote: Presupun că te interesează cel mai mult ce ai în ceașcă, deci sfatul meu ar fi să fii atent la ce simți prin gust și să ajustezi extracțiile următoare în funcție de asta.

Da, multumesc, cumva imi vine greu sa am incredere in propriul gust si sa il iau de ghid, desi probabil e cea mai importanta abilitate.

Reply
(23-05-2018, 21:33)rdumitrescu Wrote: Mi se pare o cafea foarte maleabilă și controlabilă, dacă-i pot spune așa. În ideea în care chiar trebuie să te chinui să scoți ceva de nebăut.

Deși stabilisem o rețetă bună la 25s, am
tras mai devreme un shot foarte echilibrat și dulce la 40s.

+1
Este o cafea ce iti ofera "spatiu de manevra".Ca sa o strici trebuie sa extragi voit aiurea.
Astazi am facut extractii in sita de 20g,out 43,6g  in 43s cu drop la 6 bari pe final dar la 90C,rezultatul echilibrat si aromat in acelasi timp Smile
(23-05-2018, 21:13)cradun Wrote: Cat timp a durat extractia? Intreb pentru ca si eu am acum Ethiopia Dima si sunt curios daca ai trecut de 25 de secunde sau nu cu extractia descrisa cu brew ratio de 1:2. Obisnuit de la alte Etiopii sa merg spre 33 de secunde pentru 18 in 36-41 out, si cu Dima am procedat la fel si sunt curios de timpii altora de extractie (nu se compara aparatele, dar macar ca idee).

Ieri am tras in sita de 18g la ratia de 1:2 in 31s. in sita de 15g in 28s
(23-05-2018, 21:13)cradun Wrote: Intre asta pentru ca mie, din pacate si sper sa schimb asta repede, imi lipseste un exercitiu al identificarii momentului blonzirii si ma bazez pe alte indicii pentru a ajunge la cel mai bun rezultat pe care il pot obtine eu.

Personal imi orientez durata extractiilor avand in vedere 2 elemente:aciditatea pe care o doresc in ceasca si aparitia amarului si astringentei.
Extractiile mai rapide imi ofera un plus de aciditate.Extractiile lungi ofera sansa echilibrarii aciditatii dar predispun la aparitia amarului.
Am renuntat la aprecierea vizuala a blonzirii shot-urilor.

Reply
Multumiri pentru informatii. Azi am reusit un shot cu aciditate foarte placuta folosind Gigessa de la Sloane, usor fructat insa si destul de ciocolatiu.

93.7 pe term tip Eric, 26 sec, 18.5 in 41 out.

Voi incerca o temp mai scazuta, dar in alta zi pentru ca azi mi-am cam facut plinul de cafeina.

In cazul multor cafele de calitate buna (Five Elephants Propeller de exemplu), am observat ca, cel putin cu echipamentul meu, am obtinut cel mai bun rezultat (dpdv al echilibrului si al aromelor) cu un brew ratio de 1:3.

Tot incerc sa imi dau seama ce flavour este acela - "Funk" din descrierea de pe punga de la Sloane...

Reply
Tot incerc sa imi dau seama ce flavour este acela - "Funk" din descrierea de pe punga de la Sloane...

As indrazni sa speculez ca se refera la gustul usor de ferment ce este caracteristic cafelelor naturale.

Personal extrag spre 1:3 cafelele prajite light si de obicei spalate.

Reply
(26-05-2018, 12:49)CatalinH Wrote: se refera la gustul usor de ferment ce este caracteristic cafelelor naturale.

N-am baut Gigessa dar exact la aia m-a dus gandul cand am citit "funk", mai ca as face o comanda doar pentru asta  Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Facem un group buy pt asta?

https://origocoffee.ro/products/panama-lot-52

Si tragem la sorti cine bea cele doua shot-uri [emoji23][emoji24]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Eu as intreba cum reglezi macinatura fara sa strici primul shot? :)))))

Reply
(27-05-2018, 08:55)lucimunteanu Wrote: Eu as intreba cum reglezi macinatura fara sa strici primul shot? :)))))

Pur si simplu, nu cred ca ai cum. Totul tine de noroc.
In cazul in care cafeaua cu care ai "tras" inainte se aseamana din anumite puncte de vedere (prajeala, vechime etc), iar motivele explicate pe larg ti le vor enumera espressomanii mai experimentati, cu noua cafea pe care o pui in rasnita, ai toate sansele sa nu arunci primul shot.
Daca esti zgarcit...nu-l arunci oricum!  :D  
Daca nu mai ai cafea si esti in deplasare sau in week-end prelungit, iar nu-l arunci...te multumesti cu ce-ti iese si astepti sa vina a doua zi/ cafea ca sa reglezi parametrii. Sau oferi primul shot cuiva (poate sotiei sau prietenei nu prea experimentate in ale espresso-ului), apoi ai tu ocazia sa mai reglezi "ceva"....zic...
Atentie ca nu am adus vorba aici de tampare ci doar de rasnire.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1+Bialetti Fiametta

Reply
Etiopia Biftu Godina de la BOB - buna tare pe Cafflano, maine-poimaine o incerc si pe espressor
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle

Reply
Burundi Shembati de la 112 Coffee & Co, dulce si aromata.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave | Commandante C40 mk4
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43

Reply
Bolivia Manco Kapac de la BOB - excelenta pe V60, pe Cafflano nu prea mi-a iesit

Reply
(07-07-2018, 09:47)vladdooo Wrote: Bolivia Manco Kapac de la BOB - excelenta pe V60

Am avut si eu prajirea de filtru acum vreo 2 saptamani, foarte buna, intradevar. Ce reteta ai folosit pt v60?
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
Reteta RightSide: 100+100+200

Reply
Un suc de fructe veritabil la 93 de grade, 10s preinfuzie la 2.5ml/s, 30 sec extractie la 9bar, 19g in, 38 out. 
Boabe peaberry din Tanzania prajite la zero puncte din trei :)
[Image: 7JfKa4y.jpg][Image: cL4cv7w.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
cu noua configuratie ai schimbat si tu prefixul la gradele Celsius :))

suna promitator descrierea + selectia de Peaberry

si totusi ....are ceva zile prajirea00
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |

Reply
@Lyvyoo Cand ai postat a doua poza probabil s-a trezit @Levo transpirat in miez de noapte murmurand "raw vegan, otet, ulcer...".

Reply
(13-07-2018, 00:37)mihai123 Wrote: si totusi ....are ceva zile prajirea00

... Este excelent termenul ... sub de 21 zile ,  nu se poate discuta ( ... inainte vreme lasam si eu degazarea 10 zile ... dar am observat ca se facea tot mai buna cafeaua pe parcurs si am ajuns la concluzia ca real , procesul dureaza intre 21 - 30 zile ... acum ma refer la cafeaua prajita normal ... Cool ... ( la omni ... spuneti voi ... )

@dev

... ai dreptate , asa e ... chiar acum m-am trezit , m-am uitat pe mail-uri si ... pe forum si ma duc sa -mi fac un cappuccino  - ne - raw ... si ne -vegan , - dar nu voi pune alcool ... pentru ca , inca am o cafea buna si bine prajita ... Cool... ( deci va fi excelenta chiar asa ... simpla  :D... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Are multe zile de la prajire special, ca sa pot face profilare si sa obtin un smoothie de piersici dulce, neamar, superfructat :))

Reply
Facuta la foc mic, trebuie incercata clar.

Reply
(13-07-2018, 09:18)Levo Wrote:
(13-07-2018, 00:37)mihai123 Wrote: si totusi ....are ceva zile prajirea00

... Este excelent termenul ... sub de 21 zile ,  nu se poate discuta ( ... inainte vreme lasam si eu degazarea 10 zile ... dar am observat ca se facea tot mai buna cafeaua pe parcurs si am ajuns la concluzia ca real , procesul dureaza intre 21 - 30 zile ... acum ma refer la cafeaua prajita normal ... Cool ... ( la omni ... spuneti voi ... )

Dupa experimentul meu cu lavazza, as zice ca alea prajite "normal" sunt bune si la un an de la prajire/ambalare fiindca nu se degazeaza complet niciodata. Li se trage tot de la secretele alea italiene: cuptoare pe lemne, third crack, prajiri - raciri de n ori... :D

Reply
@dev

... Nici chiar asa  ... Cool ... in sensul ca m-am referit la cele prajite " normal  " acasa , de catre beneficiar ... nu si la cele italiene  , la care ... sunt perfect de acord cu domniile voastre ... :D ...

L.E. - ...la miscelele astea italiene nu exista cale de mijloc (... in viziunea mea )  - ori le iubesti , ori le urasti ... inca de prima data /  ... de la prima degustare ... Cool ... ( e fel ca si cu ciorba de burta ... :D ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
[Image: BGcRZys.jpg] ethiopia gigessa de la slone.

92 grade  20 in 40 out 26 secunde. Excelenta[Image: ycnMfGV.jpg]

Reply
Numai ce am inceput o kenie de la Origo cu nume si prenume in acte Kenia Komothai.Si ,dupa ce a iesit de doua ori mestecata intre dintii conici si cei plati ai lu madam Honne,s-a devoalat exact cum scrise prajitorul pe punga,cirese confiate,portocale si ceva flori.Bune keniile,adeca intense tata,la ele parfumurile sunt tari nu apa de toaleta. ;)
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)