Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor

Am trecut si eu azi, arata foarte bine! Si o cafea excelenta, as evidentia Etiopia dintre ele...[emoji108]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am gasit azi dimineata una dintre cafele anului (pemtru mine), seniorita Costa Rica El Cipres Honey, peste Ethiopia Nefas. Mai mult fruct ca in Nefas si mai putin Bitter. Din pacate, e doar mostra si s-a terminat :(  Sper sa mai ramana in hambar, pana la urmatoarea comanda. 
  [Image: 6D8jpQg.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Gustul de struguri albi... [emoji3]
Buna si El Cipres, asa-i
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Înarmat pentru o sesiune de blind test, mă așteaptă o noapte lungă.
[Image: 2071b1a243eeb3a1f97b9899317a9a98.jpg]

Sent from my Lenovo A7010a48 using Tapatalk
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.

Reply
(01-09-2017, 20:01)A_C_M Wrote: Înarmat pentru o sesiune de blind test, mă așteaptă o noapte lungă.
[Image: 2071b1a243eeb3a1f97b9899317a9a98.jpg]

Sent from my Lenovo A7010a48 using Tapatalk

-  Vaaai , ai grija nu-ti prinde mintea cu toate deodata ( sper ca stai bine cu sanatatea - stomac , fiere , inima...) ma gandesc si la faptul ca , nu le vei gusta doar , ca la cupping session ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Eu cand luam mostre de la prajitori le lainiam la espressor. Atata timp cat acasa nu fac si brew ci doar espresso, asa le-as si testa. La orajitorie fac cupping dar acesta este un instrume t elocve t pentru prajitor. Pentru pasionati cea mai bina metoda este metoda de preparare preferata.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Eu am citit undeva ca atunci cand ai o cafea noua e bine sa faci ceva cupping/french pentru a vedea ce arome are de oferit si ce gusturi nedorite. Daca la testul asta lasa de dorit, poti sa omori si rasnita si espressorul ca mare bunatate nu obtii. Eu asa fac.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Sunt o fire mai conservatoare, astfel ca investesc foarte mult timp intr-o perioada foarte scurta, incat sa aflu cat mai multe detalii, sa rezolv cat mai multe necunosctue si sa trag niste concluzii ce ma ajuta ca apoi sa beneficiez de acel lucru fara batai de cap suplimentare si fara prea multe modificari pe parcurs.

La fel si la cafea, dupa ce consider ca am ajuns sa inteleg cum pot sa obtin o extractie asemanatoare/repetitiva in parametri optimi, prin cunoasterea bazica a modului de lucru al unui espressor HX, si in special modul de lucru al lui Bezzera Magica (multumita informatiei impartasite de @radudani), nu-mi ramane decat sa ma hotarasc la ce cafea o sa beau in urmatoarea perioada (1 luna, 3 luni, etc). Overall ma consider o persoana rezultata din media aritmetica a ce inseamna 2nd wave coffee si 3rd wave coffee Smile Deci clar cuppingul nu e de mine. In plus am alta problema, nu pot sa apreciez o cafea fara lapte si nu stiu cand o cafea este buna sau nu, daca nu are lapte (lucky me, more room for "errors") Smile

In urma degustarilor facute in seara/noaptea asta, eu si sotia mea am concluzinat, in unanimitate (contrar asteptarilor) care este topul celor 4 cafele, in ceea ce ne priveste gusturile/preferintele noastre. Astfel ca topul este urmatorul:

1. Columbia - Supremo Huila
2. Costa Rica - SHB Tarrazu San Raffael
3. Guatemala - SHB EP Santa Rosa
4. Brasil - Santos NY 3/4 screen 14-16

Am mai concluzionat ca daca m-as lua dupa mirosul boabelor de cafea, as face cea mai mare greseala, caci din toate boabele, Brasil mi s-a parut ca are cel mai bestial parfum.

Totodata, pana acum incercam sa aleg cafelele pe baza aciditatii descrise, astfel ca mereu alegeam aciditate blanda, aciditate scazuta etc., iar din degustarea de asta seara am realizat ca primele 2 cafele preferate au fix opusul la ce credeam, si anume aciditate medie si aciditate stralucitoare.

Multumesc.

[Image: IVcitoH.jpg][Image: XqmWtYc.jpg][Image: miZZleB.jpg][Image: 5y4AT0N.jpg]

P.S. randul din stanga e al meu, si nu are zahar, randul din dreapta este al sotiei ... si are zahar Smile
P.P.S. desi am facut un top, asta nu inseamna ca nu o sa devorez acele pungi de cafea cu o satisfactie totala Smile
P.P.P.S Cred ca nu este cazul sa mai pun warning: Aceasta catalogare este strict SUBIECTIVA!, nu ? Smile
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox

Reply
Niciodata nu m-am dat in vant dupa africane ca SO, iar dintre toate, parca Etiopia e cel mai departe de preferintele mele legate de gust si arome.

Marea exceptie de la regula o constituie Nefas de la Yume, ceva greu de descris in cuvinte. Parca si prajirea baietilor e usor usor mai pronuntata fata de cum eram eu obisnuit, poate ma insel.... dar cafeaua asta e stelara de-a dreptu.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
A_C_M felicitari pentru cupping! Chiar le-ai ordonar de la aciditate crescuta la scazuta. Ca si arome Costa Rica ar fi cea mai bogata dupa care Colubia, Guatemala si Brasil.
Excelent!
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(03-09-2017, 09:07)stefandinescu Wrote: A_C_M felicitari pentru cupping! Chiar le-ai ordonar de la aciditate crescuta la scazuta. Ca si arome Costa Rica ar fi cea mai bogata dupa care Colubia, Guatemala si Brasil.
Excelent!

Multumesc, a meritat din plin!

Mi-am dat seama cat de inselator este subiectivismul din noi, cat de rau ne duce in eroare cu informatii tot de la noi. Dar una e sa bei pe rand/zile/saptamani diferite toate felurile de cafea si alta e sa faci o sesiune sanatoasa de cupping si sa intelegi exact si realist cum stau lucrurile.

Aseara am mai facut un test, daca tot am reusit de vineri sa fiu impacat din toate punctele de vedere (sufleteste, imblanzit bestia etc.), cu Magica, si daca tot am pregatit Gaggia Evolution de vanzare, am facut o sesiune de "cupping battle" intre Gaggia Evolution si Bezzera Magica si pot sa zic ca am ramas uimit de diferente, atat eu cat si sotia. Am folosit Guatemala, iar pe Evolution gustul era limitat strict la gustul intens de cafea pe care-l are soiul, undeva era o legatura mare intre mirosul boabelor si gustul. Sotia chiar a comparat cumva rezultatul de pe Evolution cu o cafea robusta. Insa pe Bezzera Magica orizontul era mai larg, si totodata mai calm, prietenos, mult mai aromat atat la miros cat si la gust. Nu pot spune ca am simtit arome/nuante de X, Y, Z, caci as minti si nu asta este scopul meu; dar pot spune ca e diferenta notabila.
Vorba sotiei, cu experienta 0, pasiune 0 in ale cafelei si care mai si bea espresso latte DOAR CU ZAHAR Tongue : "ma bucur ca am facut testul asta caci acum realizez ca noul espressor face toti banii".

Multumesc!

Reply
E bine de știut și la alții, dar în primul rând trebuie să si bea cafea.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
(03-09-2017, 12:47)amarok Wrote: E bine de știut și la alții, dar în primul rând trebuie să si bea cafea.

Cred ca m-am exprimat gresit cand am zis "0 experienta", ci experienta acumulata din cafeaua bauta in ultimii 5 ani.

Dar exact asta sustineam in ce scriam anterior, ca subiectivismul din noi nu ne prea ajuta sa comparam cafeaua bauta in ultimii 5 ani cu cea bauta azi. Una e sa poti sa diferentiezi soiuri, si alta e sa zici exact ca "ASTA" e cea mai buna YIRGA etc. Cel putin cam asa am tras concluzia in ceea ce ma priveste, ca si amator de licoare magica. In cazul celor cu papile gustative dezvoltate sau "in plus", cu siguranta ca lucrurile stau altfel.

Reply
A_C_M Wrote:...subiectivismul din noi nu ne prea ajuta sa comparam cafeaua bauta in ultimii 5 ani cu cea bauta azi. 
...In cazul celor cu papile gustative dezvoltate sau "in plus", cu siguranta ca lucrurile stau altfel.

bun, dar ca sa fiu si eu mai 'anarhist' (nu anarhic Smile ):
sper sa nu-ti pese prea mult! nu bei cafeaua altora si nici cu gustul altora!
it's my life (coffee, sorry!)
si dupa 5 ani de cafea, stii ce-i aia o cafea care-ti place!

(stiu: daca dai o cafea, punctata ca buna, la 100 de oameni, cel putin vreo 70 dintre ei vor spune ca e buna!
si cred ca e la fel cu majoritatea dintre noi, cei care bem espresso facut acasa: daca am putea pune la bataie o cafea ce o consideram noi buna, la 100 de oameni...)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Ar fi foarte trist dacă n-ar fi nicio diferență între un Gaggia stoc și un Bezzerra cu HX și E61.

Reply
(03-09-2017, 16:49)dev Wrote: Ar fi foarte trist dacă n-ar fi nicio diferență între un Gaggia stoc și un Bezzerra cu HX și E61.

Nu la asta faceam referire, ci la subiectivitatea cu care vorbim cateodata. Eu la cateva zile dupa ce am luat Magica, am zis ca: "e o diferenta, dar parca nu asa mare, si nu stiu daca justifica diferenta de pret intre un PL41TEM si Magica". Nici acum nu pot spune cu certitudine daca merita un asemenea efort financiar, caci nu am apucat sa degust un espresso facut la Pavoni Europicola sau Lelit PL41TEM.  Cert e ca 3rd wave coffee este ceva mult prea "nisat", cam ca la orice nivel scump al oricarui domeniu. Spre exemplu daca vrei sa testezi niste boxe Jamo, H&K etc., sunt extrem de putine locuri de auditie la noi in tara, iar pe acolo pe sunt expuse, mai sunt alte 20-30 boxe la gramada intr-o incinta total neconforma.

Concluzia de baza ramane ca cel mai bine e sa testezi 1-2 espressoare din fiecare range financiar, preferabil in acelasi timp, si apoi sa concluzionezi singur care este pentru tine.

Reply
Daca ar fi sa fac un upgrade probabil as cauta ceva care mi-ar simplifica viata si ar conditiona un espresso de prezenta mea. De asta ma gandesc ca un Breville Oracle mi-ar aduce mai multe satisfactii, pe mai multe planuri, decat un aparat mai putin tehnologizat dar unde implicarea utilizatorului e mult mai importanta. 

Revenind on topic: am alternat saptamana asta Columbia Supremo si Costa Rica Tarrazu de la o prajitorie relativ noua, Coffee Story din Iasi. Ambele prajite corect si care bifeaza la categoria everyday coffee. 

https://coffeestory.ro/

Reply
Iar o cafea neasteptat de buna , Ethiopia Kemgin by Origo cu un gust complex cam greu de definit , dulce si fara bitter pe retrogust deloc , aduce cu ceva flori de camp , catifelata , plina , un pic vanilata si parca cu un iz de flori de tei , finuta si echilibrata...recomand...

[Image: k7rAZF1.jpg]

[Image: tgMPkHb.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Pentru furnizori externi, exista topic separat, unde am si mutat discutiile.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
....si sora ei  - Ethiopia Tchembe / Origo  , ceva mai zglobie tot dulce dar si mai fructata , fluida , vioaie cu putin green , buna tare vara , cand e cald afara...nu lasa amareala pe retrogust...alegerea depinde de gust. Intre cele doua , prefer Kemgin...corespunde mai bine cu ce astept eu prin ceasca... :D ...

[Image: Sqh0jgj.jpg]

[Image: X7CPdlH.jpg]

[Image: QiPHIBM.jpg]

Reply
Da...in urma testelor s-a ajuns la concluzia , ca ambele cafele Nefas si El Cipres by Yume pot intra cu succes pe lista cafelelor de suflet , insa ...stiti probabil cam cum sta treaba cu...gustul omului... :D ...insa as putea face un mic rezumat de saptamana asta  , cam asa :

-  Loc. 1   - Nefas Ethiopia by Yume
  -  Loc  2.  - Kemgin Ethiopia by Origo
  -  Loc  3.  - El Cipres Costa Rica by Yume
  -  Loc  4.  - Tchembe Ethiopia by Origo

...unde Nefas ocupa un dublu loc fruntas sub raport  - calitate / pret  , ( exceptand desigur  Trujillo / Columbia by Claro - tabu ! ) si in lipsa acesteia , Nefas reprezinta cumva ...un best deal la acest moment...in sensul , ca o cafea nu trebuie sa fie neaparat scumpa ca sa fie si gustoasa / buna , iar acesta este exemplul care confirma aceasta concluzie , in viziunea mea desigur...singurul ei defect este ca ...se termina prea repede din ceasca... Cool ...

[Image: CXqihU0.jpg]

[Image: 4BJx1Nl.jpg]

Reply
Ethiopia Yirga de la Sun. Cel putin la fel de buna ca Ethiopia Guaracho de la SquareMile
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(11-09-2017, 13:32)vladdooo Wrote: Ethiopia Yirga de la Sun. Cel putin la fel de buna ca Ethiopia Guaracho de la SquareMile

Multumesc Vlad!

Reply
Confirm, am testat-o pe Dalla Corte Mini si EK43, excelenta, apropo de cafele foarte bune cu pret ok.
[Image: GWqgjiu.jpg]

Reply
...Buna si rasnita... :D ...singura chestie , este ca ...nu incape toata nici macar pe ecran... :D ...

Reply
Musai mere, alta nu-i!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(10-09-2017, 16:19)Levo Wrote: Da...in urma testelor s-a ajuns la concluzia , ca ambele cafele Nefas si El Cipres by Yume pot intra cu succes pe lista cafelelor de suflet , insa ...stiti probabil cam cum sta treaba cu...gustul omului... :D ...insa as putea face un mic rezumat de saptamana asta  , cam asa :

-  Loc. 1   - Nefas Ethiopia by Yume
  -  Loc  2.  - Kemgin Ethiopia by Origo
  -  Loc  3.  - El Cipres Costa Rica by Yume
  -  Loc  4.  - Tchembe Ethiopia by Origo

...unde Nefas ocupa un dublu loc fruntas sub raport  - calitate / pret  , ( exceptand desigur  Trujillo / Columbia by Claro - tabu ! ) si in lipsa acesteia , Nefas reprezinta cumva ...un best deal la acest moment...in sensul , ca o cafea nu trebuie sa fie neaparat scumpa ca sa fie si gustoasa / buna , iar acesta este exemplul care confirma aceasta concluzie , in viziunea mea desigur...singurul ei defect este ca ...se termina prea repede din ceasca... Cool ...

Levo, imi poti spune te rog unde ai gasit "sweet spot-ul" la Nefas Ethiopia de la Yume? Ideal ar fi gr. in/out si nr secunde.
Inca ma chinui cu cea Deco - Guatemala El Hato (a ajuns ieri), am facut 4 extractii si inca este acrisoara.
Eu sunt limitat de sita in care incap max 16,5gr, astept sa vina cea noua de 19gr (se gasesc greu pt Lelit).

Off-topic: Stiu ca influenteaza rasnita, espressorul si sitele folosite dar ma gandeam ca ar fi util sa facem un topic unde sa notam sweet-spoturile cafelelor in functie de soi / prajitorie.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm

Reply
@Esk : "... unde ai gasit "sweet spot-ul" la Nefas Ethiopia de la Yume? Ideal ar fi gr. in/out si nr secunde. ..."

-  Cu mare drag insa , cineva trebuie sa traduca in limbajul comun , pentru ca eu extrag un pic altfel ,... la mine e cam asa :  IN = cca. 18 gr / sita IMS 16g , OUT = 50 - 55 ml , ....secunde...fara numar , fara numar... :D ...coada de soricel sa fie cat de subtire posibil si sa nu intrerupa...asta din macinatura , apoi ( fara preinfuzie in rampa deloc , doar preinfuzia nativa la 0 bar cele 6 sec. pana incepe sa scada debitul si sa creasca presiunea , cand sar pe arcuri...pana la capat si spre sfarsit cand incepe o  tendinta de blonzire...scot ceasca efectiv de sub PF...( restul nu pot sa-l descriu ca ma da Liviu afara de pe forum... :D ...)

Reply
(14-09-2017, 13:06)Levo Wrote: ...cineva trebuie sa traduca in limbajul comun , pentru ca eu extrag un pic altfel ,... la mine e cam asa :  IN = cca. 18 gr / sita IMS 16g , OUT = 50 - 55 ml , ....secunde...fara numar , fara numar... :D ...coada de soricel sa fie cat de subtire posibil si sa nu intrerupa...asta din macinatura , apoi ( fara preinfuzie in rampa deloc , doar preinfuzia nativa la 0 bar cele 6 sec. pana incepe sa scada debitul si sa creasca presiunea , cand sar pe arcuri...pana la capat si spre sfarsit cand incepe o  tendinta de blonzire...scot ceasca efectiv de sub PF

+1

... traducerea RO-Ro nu e grea Smile
problema pe care probabil o sugerezi, eu oricum sunt de aceasta parere: nici o alta masina espresso, oricat de sofisticata, nu va putea reproduce exact un profil de extractie strega!
si asta se poate generaliza cu mentiunea ca, daca se obtin rezultate identice la masini diferite, ele sunt percepute ca atare, intre niste limite de rezolutie ale operatorului;

ca e bine, ca e rau ce face strega, e alta discutie! dar toate se petrec intr-un context de temperatura/presiune/debit care nu poate fi reprodus identic pe alta masina, din high-end-ul ezoteric existent azi!
asta din ratiuni economice, pentru ca teoretic, procesul poate fi modelat pe scule de laborator, intr-un alt context! laborator alimentar, desigur - ca sa se poata si gusta din lichidul de extractie rezultat Smile
dar asta o vad realizabila, atunci cand rasnitele vor renunta la modelul ancestral de piatra de moara si vor fragmenta riguros geometric bobul de cafea cu scule micro-taietoare cu... laser de ex., sau particule grele Smile
nu mai vorbesc de boabele de cafea - egale in forma, curate, ever-proaspete, majoritatea productiei venind din serele din antarctica si din cele... spatiale etc. Smile

'saritul' acesta pe arcuri e iarasi o chestie greu de reprodus pe varia masini cu pompa: e vorba de un front al impulsului de presiune modelabil manual (memoria... muschilor Smile , cu urmari in antrenarea fines-urilor si deci al debitului in extractie;
doar masinile cu profilare fac acel profil - in trepte sau in panta - de presiune si temperatura (?) descrescatoare in modelarea masinilor spring-levers;
dar mai ales pe strega, se poate lasa curgerea pana la epuizarea completa a presiunii din incinta grupului, fara supraextractia globala ce apare de obicei, si asta la volumul maxim din incinta cilindrului, care poate da 60-70 ml de extras, deci un lungo, fara greu solubilele rele de la sfarsitul unei extractii cu pompa (in temperatura si presiune, ridicate, deci solubilitate mult mai mare)

pentru o viziune mai putin exaltata asupra lui strega, e bine de amintit ca portiunea de curgere, adica cea care in mod obisnuit se intampla dupa trecerea pe arcuri, este regasita pe toate spring-levers-urile si - parerea mea - e cu rezultate chiar mai bune pe masinile traditionale...

inceputurile stregai sunt legate tocmai de vâlva ce a starnit-o capabilitatea ei de a extrage bine (punch-ul de care dispune in full ramp pressure) din cafele de valul al 3-lea, cum era si o gheisa esmeralda light roasted...

ori aici e vorba de un profil de extractie cu soft preinfusion urmat de arcuri, amintind de ce se poate obtine pe dippers - alte spring-levers, cu sifonare din boiler (care insa pot reproduce mai greu acea soft preinfusion, uzand de un fel de needle valve in flansa grupului);

ok, fiecare cu lumea ei si a lui...
nu putem aplica mereu un pat al lui Procust, mai ales cand ne referim la timp de extractie, care e un parametru putin relevant la strega!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
A incercat cineva cele doua Panama (Gran Val, Santa Clara) sau Costa Rica Rio Jorco de la PapaJaques?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)