Rwanda, Claro Cafe.
(Din pacate inca nu prea reusesc sa asociez corect acele nuante subtile, gen flori, nuci, alune, prune, iasomii sau alte cele, nici nu pot sa spun - cafeaua e dulce, nu e amara, nu are de la ce sa fie amara. Desi simt uneori nuante care ar putea fi asociate cu perceptia de dulce, pentru mine cafeaua ramane amara si cred ca asta nu se va schimba sau nu prea curand. Alteori pot spune ca sunt prezente nuante florale, dar e mai mult un fel de a spune (senzori imaturi probabil).
Mirosul din punga este întotdeauna mai imbietor decat cel al cestii goale de exemplu, dupa ce am consumat continutul, fiind lipsit de orice ar sugera gust amarui. Pentru mine, mirosul cestii pline, in primele secunde de dupa extractie este complex, fixand un moment distinct, de care ma bucur de fiecare data.
Am citit ce a scris aici raduwrc, legat de prima lui experienta cu cafeaua proaspat prajita. Il inteleg. Imi amintesc de prima experienta - Hedone Cafe. Doua pungi de 500g. Spirit of India si Tiger Skin. Mirosul din punga a fost o revelatie pentru mine. De fapt cred ca a fost un soc. Ma asteptam sa obtin o bautura dulce, cu toate aromele pamantului dupa asa miros. Nu a fost chiar asa. Mai mult, Tiger Skin era arsa, acum realizez ca trecuse si prin SC, cu boabele pline de ulei. Am aruncat-o, gustul fiind de cauciuc incins. Spirit of India, desi prea light, a fost ok, dar am avut cam aceeasi senzatie descrisa de raduwrc.)
Rwanda asta are insa un rafinament aparte.
Aveam ultimele ramasite ale unui blend facut acasa, din Costa Rica, Brazilia si India, in care aromele specifice Costa Rica erau dominante. Am considerat ca e un blend reusit, eram chiar mandru de el, am retinut proportiile. Am servit increzator pe toata lumea care mi-a trecut pragul si a fost unanim apreciat.
Cand am trecut insa la Rwanda de la Claro Cafe, a fost totusi altceva. E in regula si blendul, imi place mai mult decat Costa Rica simpla, dar a pierdut extrem de clar cand s-a intalnit pe masa cu Rwanda care, prajita putin peste mediu are un corp plin, echilibru dar in acelasi timp si arome care o individualizeaza, crema consistenta, curgere frumoasa, aciditate placuta.
Atat verde cat si prajita, are cam toate atributele unei cafele superioare.