Welcome Back Log In Create Account

Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor

Ok, imi cer scuze daca se simte cineva jignit...si nu este adevarat ca aproape orice shot devine baubil cu lapte...si da, am baut in multe locatii cafea excelenta...nu am avut deloc intentia sa jignesc dar poate esti tu mai sensibil...majoritatea de pe acest forum bea numai shot-uri?
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
e ok, relax..

Majoritatea bea inclusiv shot-uri. Dar suntem putin offtopic pentru titlul acestui subiect. Experimenteaza mai multi prajitori, pana il gasesti pe cel preferat sau du-te des in cafenele de specialitate, mai ales ca esti din Bucuresti si ai de ales. Din moment ce cafeaua se oxideaza fizic dupa o luna de la prajire, nu ai cum sa nu te dezlipesti de capcana ambalajelor, odata descoperita cafeaua adevarata.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu sunt sensibil, dar ma gândeam ca ar trebui sa ma simt ciudat după atâta shot-uri :)
Din păcate nu toate cafelele sunt extraordinare și, ca sa fie și mai complicat, nu ies toate prăjirile la fel. Important este sa știi ce cauți și sa știi când ai găsit. Dacă știi ca îți place cafeaua atunci mai cauta ca sigur o sa o găsești...
On topic: Rwanda, de la claro - am scos un shot deosebit cu ea; Columbia de la Papajacques și sweet de la Sarkis sunt cafele echilibrate și plăcute;
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Rwanda dragostea mea!-ar fi strigat Geoana in 2009 si lumea ar fi uitat ca l-a luat Vantu ,ceea ce in mod logic l-ar fi dus sigur la castigarea alegerilor.In realitate insa ar fi fost nedrept si nepotrivit pentru cafeaua Rwanda.Intre noi si ea ,da, exista o compatibilitate perfecta.Are tot ce ii trebuie!Clar o alegere pentru viitor ,Claro café! Shy :57: ;)
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Rwanda, Claro Cafe.

(Din pacate inca nu prea reusesc sa asociez corect acele nuante subtile, gen flori, nuci, alune, prune, iasomii sau alte cele, nici nu pot sa spun - cafeaua e dulce, nu e amara, nu are de la ce sa fie amara. Desi simt uneori nuante care ar putea fi asociate cu perceptia de dulce, pentru mine cafeaua ramane amara si cred ca asta nu se va schimba sau nu prea curand. Alteori pot spune ca sunt prezente nuante florale, dar e mai mult un fel de a spune (senzori imaturi probabil).

Mirosul din punga este întotdeauna mai imbietor decat cel al cestii goale de exemplu, dupa ce am consumat continutul, fiind lipsit de orice ar sugera gust amarui. Pentru mine, mirosul cestii pline, in primele secunde de dupa extractie este complex, fixand un moment distinct, de care ma bucur de fiecare data.

Am citit ce a scris aici raduwrc, legat de prima lui experienta cu cafeaua proaspat prajita. Il inteleg. Imi amintesc de prima experienta - Hedone Cafe. Doua pungi de 500g. Spirit of India si Tiger Skin. Mirosul din punga a fost o revelatie pentru mine. De fapt cred ca  a fost un soc. Ma asteptam sa obtin o bautura dulce, cu toate aromele pamantului dupa asa miros. Nu a fost chiar asa. Mai mult, Tiger Skin era arsa, acum realizez ca trecuse si prin SC, cu boabele pline de ulei. Am aruncat-o, gustul fiind de cauciuc incins. Spirit of India, desi prea light, a fost ok, dar am avut cam aceeasi senzatie descrisa de raduwrc.)

Rwanda asta are insa  un rafinament aparte.

Aveam ultimele ramasite ale unui blend facut acasa, din Costa Rica, Brazilia si India, in care aromele specifice Costa Rica erau dominante. Am considerat ca e un blend reusit, eram chiar mandru de el, am retinut proportiile. Am servit increzator pe toata lumea care mi-a trecut pragul si a fost unanim apreciat.

Cand am trecut insa la Rwanda de la Claro Cafe, a fost totusi altceva. E in regula si blendul, imi place mai mult decat Costa Rica simpla, dar a pierdut extrem de clar cand s-a intalnit pe masa cu Rwanda care, prajita putin peste mediu are un corp plin, echilibru dar in acelasi timp si arome care o individualizeaza, crema consistenta, curgere frumoasa, aciditate placuta.

Atat verde cat si prajita, are cam toate atributele unei cafele superioare.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Dupa multe ,multe incercari ce sa zic?Tot Panama Geisha de la Ecuator.Pe scurt,.... Zen!

Reply
:)  :) Da,la fel in fiecare zi.Daca era femeie ma insuram cu ea. :D Daca .... ma accepta desigur. :)

Reply
Desi am scris pe Facebook-ul Espressoman, am uitat sa ii laud aici. Am baut o Ethiopia uscata natural extraordinar de buna, care nu are nicio treaba cu o Ethiopia Yrga clasica, mult mai rafinata, cu aciditate spre 0, cu floral mai ponderat, cu bitter usor mai evident decat pe o yrga spalata, dar intr-un echilibru cvasiperfect, de un dulce gen ciocolata cu lapte nu ciocolata amara, calitati posibile si prin prisma unui profil de prajire draconic de bine gandit de catre Razvan. Nu stiu daca o ofera si verde, caci ar fi cu siguranta o revelatie pentru multi home roasteri buni de pe Espressoman. Cu aceasta ocazie mi-am propus la modul general sa explorez  mai mult cafelele uscate natural, doar ca se gasesc in numar mai mic la noi, predominand cele spalate.  

[Image: IMAG2995_zpsoikaqbpg.jpg]

Pe locul urmator, Yum'espresso Barista, parca usor modificat in bine fata de ce mai bausem in trecut, apoi o Columbia buna, dar "normal de buna", nu spectaculoasa ca Ethiopia naturala.

[Image: IMAG3063_zpsjnnwaniu.jpg]

Mie imi place aciditatea in cafea si chiar o caut, dar nu stiu cum se intampla ca de fiecare data cand beau de la Yume, nu prea dau de aciditate si totusi ma impac foarte bine cu gustul.  E o chestiune ce vine cel mai probabil din jonglarea cu profilul de prajire, astfel incat sa evidentiezi dulceata, aromele, sa ponderezi bitter-ul, sa tii aciditatea in frau fara sa fie 0 neaparat, si sa asiguri solubilitate ridicata in espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
O astfel de cafea , uscata natural , din soiul Panama Los Lajones , am luat si eu , de la Guido . 
Deoarece la acea vreme nu mai aveam cafea , Adrian a facut o exceptie si mi-a dat 1 kg de boabe verzi cu rugamintea de a-l tine la curent cu rezultatle.
Intr-adevar , acest mod de uscare mi-a relevat un gust foarte fin si foarte bun in ceasca. 
Am prajit 3 sarje , mai am inca una si regret ca se va termina . 
Am prajit cu acelasi profil dar dus pana in doua etape diferite , city si city+ .
Ultimul profil mi s-a parut unul foarte bun si pentru espresso dar si pentru combinatii cu lapte . 
Macchiato a iesit extraordinar ! 
Pacat ca a fost asa de putina, deoarece as mai fi incercat si alte variante de prajire . 

Azi am prajit o Kenya Mugaya de la Ecuator . 
City+ ,o las 3 zile sa se degazeze,  iar luni o testez ! 

Apropo !
Lyvyoo , poate vorbesti cu cei de la Yume sa puna  "la bataie " , contra cost , cateva kilograme  pentru membrii forumului si sa revenim cu impresii dupa prajire !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Yume sunt foarte serioși și pricepuți. Înclină spre latura dulce a cafelei, ca și filozofie de bază, dar în general sunt cafele foarte echilibrate cu prăjire mai ușoară. Îmi place foarte mult Guatemala Girasoles de la ei si Gelana Abaya. Prima e teribil de dulce, bineinteles nu beau cu zahar, sau lapte, dar asta pare dulce cumva (desi nu sunt fan dulce, chiar evit, e ciudat) iar Gelana Abaya are un postgust foarte persistent, si plăcut. Nu îmi place să insist cu descrierea, pentru că rezultatele sunt diferite probabil, în funcție de echipamente, stil de preparare, si nici n-ai cum să povestești un espresso reușit :)
M-ati făcut curios în legătură cu Rwanda de la Claro. Ia să vedem...
Lelit PL41TEM, Lelit PL 043 MMI, Rancilio Epoca, Lelit Tamper 58, Motta Tamper 58 etc.

Reply
Incearca Panama Geisha ,Galapagos si Kenya Mugaya de la Ecuator Cafe.De etiopii nu mai vorbesc ca le prajesc cam toti.

Incearca Panama Geisha ,Galapagos si Kenya Mugaya de la Ecuator Cafe.De etiopii nu mai vorbesc ca le prajesc cam toti.Rwanda am incercat-o si eu si este intr-adevar foarte buna.Abia astept sa castig la 6 din 49 si o sa iau vreo cateva kilograme de Kopi Luwak si Jamaica :) ,poate chiar cativa saci daca castigul e  mare .

Reply
descrierea ta facuta Geishei face ca urmatorea mea comanda sa fie obligatoriu trimisa catre Ecuator Cafe...
cat despre cele 2 sortimente Kopi Luwak si Jamaica sunt curios daca le a incercat careva si daca da.....ce feed back dau papilele gustative ??? :)
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Photo 
De cateva zile am descoperit "Guatemala El Quiche" de la Claro. O recomand cu caldura. Mie imi iese foarte cremoasa si dulce, cu un gust usor de ciocolata.  Excelenta, chiar si in derivate din espresso cu lapte. Acum cateva saptamani am fost incantat de blend-ul lor dar asta imi pare net superioara.
[attachment=2973]
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM

Reply
Azi am descoperit inca o cafea exceptionala ,Ethiopia Yirgacheffe Kokanna Microlot.Este o nebunie.Si culmea, nu stiu daca este prajita de putine zile,cumparand o punga de curiozitate de la un magazin de unde am achizitionat solutie anticalcar si detergent pentru grup.Am zis sa fac o incercare daca tot iau aceste lucruri.Si da ,e pe lista scurta ,chiar foarte scurta,cea mai scurta de fapt.Citisem aici pe undeva si e cu adevarat un deliciu.Multumesc oricum de recomadare,dragi colegi de patima.

Reply
De la HotSpot, nu ?
Titlul topicului nu zice sa pastram secreta sursa ... :)

Reply
A nu, nici vorba de secret.Am luat praful si solutia de la Kafea.ro.Si am constatat ca au si cafea boabe de la HotSpot.Pentru a depasi 100 de lei ,suma minmima pentru care trimit prin curier am luatdde proba si punga asta de cafea.Bineinteles ca data viitoare iau cafeaua direct de la sursa.Dar este intr-adevar savuroasa.

Reply
Panama emporium - Guido
Chocolat si Jawa - Sarkis
Burundi și Ethiopia - Hotspot
Columbia supremo - Papajacques
Rwanda și Indonezia - Claro Cafe
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
Va provoc sa incercati Nicaragua San Jose de la Papajaques!
Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM

Reply
Am primit cadou de la un prieten acum cateva zile un pachet de 4 cafele luate de la tankcoffee.com
Acum sunt in faza in care incerc Ethiopia Sidamo si nu pot spune altceva decat ca este dementiala. Mult mai buna decat variantele incercate pana acum...
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
De ceva vreme s-a deschis o cafenea noua în Brașov.
Oamenii folosesc cafea de la origo.

Am fost, am băut și mi-a plăcut atât de mult încât ma gândesc sa comand următoarea tura de la origo...
Am baut Guatemala Finca el Pilar

Știu ca acum ceva vreme, parca existau reduceri pentru furum la ei.
Se și vorbea despre origo...
S-a întâmplat ceva?
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Cum se numeste cafeneaua? In afara de Cafeteca, de unde iesi cu plamanii in pioneze de atata fum de tigara, nu am gasit nicio alta cafenea in Brasov care sa serveasca cafea proaspat prajita.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
Ar putea fi croitoria de cafea.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E

Reply
Croitoria de cafea are propriul cuptor. Ar putea fi Hof cafe.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Se numește hof și este în piață sfatului, într-un gang, mai jos de galeriile corona
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Era păcat ca un oras ca Brasov sa nu aiba mai multe cafenele de specialitate. Cafeteca au fost interesanti pentru ca au fost primii, iar Croitoria e la inceput din cate am inteles, si mai are de acumulat mult. Dar poate brasovenii stiu mai multe.

La Origo s-a băut dintotdeauna o cafea foarte buna, mai ales pentru cine preferă si nuantele aciditatii, si s-a vorbit pe forum despre ei inca de la începuturile cafenelei. Discount-uri nu au avut pt noi dar raman oricum un reper obligatoriu în materie de cafenea pentru cine cauta sa bea o cafea exceptionala in Bucurest. Pretul pe kg variază în jur de 200 lei.

Reply
am espressorul de o saptamana si am incercat pana acum 4 sortimente de cafea proaspat prajita de la claro cafe si anume:
-rwanda kigengo
-guatemala (shb)
-etiopia yrgacheffe
-columbia supremo
Toate cele enumerate PENTRU MINE au un gust execrabil. (bani aruncati). repet PENTRU MINE.
Singura cafea de calitate a fost cea recomandata de Stefan Farago si anume MASSAYA de la cafes richard.
acum urmeaza sa comand 3,4 tipuri de la Yume si sper sa nu am aceeasi precedenta experienta.
Daca stiti o anume cafea cu un gust asemanator celei de la cafes richard va rog sa-mi scieti.
AVX DB1X, DF64 gen 2.5

Reply
Sigur obtii extractii in parametri optimi? 60ml / 18-19g / 25s ? Ce inseamna execrabil? Richard aia nu e proaspat prajita.

Reply
Consider ca nu este suficient sa exersezi câteva extracții (250g) si sa tragi o concluzie. Prima mea încercate cu Panama emporium mi s-a părut deplorabilă... Acum 1,5 ani.... Acum o luna m-a vrăjit și cu siguranță este loc de mult mai bine.
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
Ce diferente ai la granulatie pe rasnita? Daca iese bine Massaya, ar trebui sa nu curga cea proaspat prajita la aceleasi setari pe Vario. Poate pui un clip, ca tare ne-ar minuna pe aici.
Ma faci sa comand cafea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
masaya pe vario o rasnesc la 1 i. iar la aceeasi setare cealalta cafea curge prea repede. trebuie sa o rasnesc la 1 d.

poate am fost cam dur in exprimare, (imi cer scuze) dar rezultatul cel mai bun l-am obtinut cu masaya. am sa mai exersez.
AVX DB1X, DF64 gen 2.5

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)