Welcome Back Log In Create Account

Ce rasnita sa aleg, buget 4k lei

Hehe  Sick o sa mi-o iau pentru acest mesaj, dar am inceput sa-l scriu si e prea tarziu. 

E foarte cool ca avem acest forum, si ca recunoscandu-ti nevoia de ajutor in a alege o rasnita ai primti raspunsuri utile legate de asta, cu variante de rasnita si pareri ale fiecaruia. Asta-i scopul. Mi se pare si mai cool ca ai primit in bundle si pareri despre cum sa (nu)-ti bei cafeaua, si sa (nu)-ti iei espressorul. 

Eu zic sa-ti bei cafeaua exact cum iti place. Daca iti permiti, bei 3/4 cafele cu lapte, a patra espresso, si e cel mai bun espresso.  Cool Ca e facut de tine, la tine acasa, cu cafeaua care iti place tie, la extractia care iti place tie. 

Pana la urma sa nu uitam ca aici nu operam pe creier, nu lansam rachete in spatiu, nu exista un raspuns corect. Facem asta pentru noi. Pentru bucuria noastra. Conceptul de a cheltui mai mult de 1500 de lei pe espressor+rasnita e oricum crazy pentru cei care nu sunt familiari cu hobby-ul. 

Tu alegi cat te bucuri de ceea ce bei, si cum te bucuri. Daca apare componenta obsesiva a espresso-ului perfect unde nicio rasnita nu e indeajuns de buna, nicio rasnita nu va fi indeajuns de buna. Boabele vor fi tot timpul rancede, distributia in puc...nedistribuita, si debitul de apa inconsistent.

Daca te bucuri de cafea ca tu o prepari prin echipamentul pe care tu ti l-ai permis, si pe care tu l-ai ales dupa o perioada super speciala de intrebari si review-uri si studii, si o explorezi, si te incanti cand pui mana pe o punga noua, atunci obtii ce are de oferit hobby-ul. Pana la urma e despre a gusta cafele diferite, a explora felul in care le poti prepara, si a-ti lasa gustul sa evolueze fiind constant curios. E despre ritualul de dimineata, si prietenii pe care ii faci pe parcurs (daca nu iti desfiinteaza echipamentele). 

La fel cum pentru unii este despre a putea desface espressorul, despre a sti ca au luat produsul cu cel mai bun  raport 'calitate-pret', si ii respectam, si ascultam, si admiram, ca e hobby-ul lor la fel cum e al nostru. Cum pentru unii este doar despre levier, sau doar despre rasnite manuale, sau doar despre filtre si niciodata espresso.

Nu cred ca acest hobby vine intr-o forma 'corecta' si 'gresita', si sincer ma irita gandirea asta alb-negru, si faptul ca in loc sa ne ajutam si sa ne dam sfaturi legate de cum sa ne bucuram mai tare de el facem concurs de cine bea cafeaua in forma ei mai pura. Eu spre exemplu stau cu bobul crud sub limba toata ziua ca sa ma asigur ca-i simt gustul (nu pot sa suport sa-l clatesc cu lapte). 

Acum partea de placebo, care este intamplator subiectul pe care eu l-am studiat in profunzime in cadrul lucrarii mele de Masterat din Olanda –

ai doua grupuri de oameni carora le dai acelasi vin, unora le spui ca e scump, altora ieftin. Stim ca cei care beau vinul 'scump' declara ca se bucura mai tare de el. Identifica mai multe note, mai multa complexitate, convinsi fiind. 

Studiul a mers mai departe, le-a monitorizat participantilor activitatea cerebrala, si au descoperit ca cei care beau vinul 'scump' au zona creierului asociata cu placerea, cat si cu experienta gustului semnificativ mai activa decat la ceilalti. 

Deci placebo nu inseamna ca 'ti se pare' ca te bucuri mai tare. Chiar te bucuri. Asa ca bucura-te, ia exact ce simti, trage de buget atata cat iti doresti, si traieste cu increderea ca ai cel mai bun kit de cafea din lume, pentru tine. Si nu e despre daca e mai scump sau mai ieftin. E despre convingerea ca l-ai aliniat perfect. Ca ai debitul perfect. Ca ai facut WDT-ul perfect. E ce conteaza pentru tine care te face sa crezi ca ai scos tot ce ai putut din cafea, cu accent pe ce poti fata de ce nu poti. 

Eu vin si spun ca mie imi place mult cafeaua cu lapte, chiar cu lapte de ovaz  Shy si cred ca unele cafele cum sunt cele pe care le iau de la coffea merg absolut excelent cu lapte, si simt diferenta dintre acea Romo NX si o cafea mai simpla. Cafeaua intr-adevar nu se simte pe deplin, dar isi imbina aromele cu gustul laptelui si iese...altceva decat un espresso. 

Totul e sa nu-ti pui lapte-n filtru ca atunci risti sa iti iei ban. Sau poate esti sustinut din umbra de forte oculte.

Bianca e frumoasa. Si Fellow Series One e frumos. Depinde ce vrei, cat vrei sa dai, cat conteaza aspectul istoric si lemnul sau automatizari si tablete. De asemenea, este corect, un grup E61 are o stabilitate termica mai mica un pic decat unul saturat sau cine stie ce. Insa acel temp-surf infim (care la Bianca oricum e infim) nu va avea niciun efect sesizabil in ceasca (decat daca crezi ca-l are, si dupa-ti iei SCACE si il masori si vezi si crezi si mai tare si te duci sa bati o caracatita pe strada ca sa depasesti momentul). 

Eu unul n-as lua niciodata un Decent ca face ca tractorul, desi e achizitia 'rationala', nu? Intre DF83 si Timemore as merge pe Timemore pentru ca are un 'feel' mai bun. Am fost intre cele doua inainte sa iau rasnita pe care o am azi. Mi-as lua un levier in schimb, ca sunt fan al ritualului si tangibilitatii hobby-ului.

Reply
(25-06-2026, 10:10)Calinee Wrote: Salut, sunt nou pe aici si as avea nevoie de o recomandare, vreau sa imi achizitionez un lelit bianca v3, de espressor sunt convins insa as avea nevoie din partea voastra de o recomandare de rasnita, un best buy la un buget de 4000 lei. Ce imi recomandati? Sunt fan espresso si flat.

Nu cred ca ai cum sa dai gres cu o Bianca. [Eu am o Bianca v3 ce a ajuns la 3k shoturi si sunt f multumit] Uita-te pe marketplace cat cere lumea pe Bianca si cat cere pe alte aparate... Bianca pe marketplace acum e la 9000 RON [fiind 9000 RON + TVA nou in momentul asta la importator]. Multe alte aparate merg si sub 50% din pretul original.
[Base] Lelit Bianca V3 | DF64V V2 SSP HU
[Out of Office] AVX DB1 2025 | DF64 Gen 2.5

Reply
Sa ceri e una, sa ii obtii e alta... Pe OLX sunt doua la 8800, care stau de luni bune, uunul din decembrie.

In mod normal pe ceva "ca nou", care a iesit din perioada in care mai poate fi returnat, nu ar fi logic economic sa iei mai mult de pretul de nou fara TVA. Chiar si "in tzipla".

Reply
(26-06-2026, 12:34)renatoa Wrote: Sa ceri e una, sa ii obtii e alta...
In mod normal pe ceva "ca nou", care a iesit din perioada in care mai poate fi returnat, nu ar fi logic economic sa iei mai mult de pretul de nou fara TVA. Chiar si "in tzipla".

nou e numai echipamentul care a fost scos din cutie prima data de cumparator si nu a fost desfacut/ folosit de altcineva. "ca nou" e doar o gaselnita de marketing. 
in gama asta de pret cred ca acel WPM care este cel mai discutat espressor in perioada asta ar fi alegerea cea mai inteleapta. la banii astia, fara experienta prealabila in domeniu, sub nici o forma nu as cumpara ceva second hand.

Reply
Tot pe marketplace mai sunt produse folosite 1-2 ani și care se vând la preț cu doar 10-15% față de un produs nou.  Huh
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Nu e normal sa ceri pe un produs folosit 1-2 ani cu doar 10-15% mai putin decat pe unul nou
In cazuri din astea eu prefer 100% unul nou
parerea mea

Iar asta cu pretul cerut nu este un argument
Faptul ca se cere nu inseamna nimic. 
Relevant e pretul la care se vinde

Reply
Cred ca se cere atat ca sa fie marja de unde se poate scade pretul. Si daca ceri initial 50% din pretul de nou, majoritatea cumparatorilor de la noi vin cu intrebari de tipul "nu-l dai cu nu stiu cat mai ieftin?"

Reply
Nu cred că e asta
Luăm un produs de pe bursă care vrei tu și facem o oferta cât de cât decenta pentru produsul respectiv și apoi ai să vezi

Reply
mda, ne-am cam indepartat de subiectul topicului, dar nu ar fi rau un topic separat cu discutii despre preturile produselor second hand, unele mai noi decat alea din fabrica  Smile

Reply
(26-06-2026, 12:43)edri Wrote:
(26-06-2026, 12:34)renatoa Wrote: Sa ceri e una, sa ii obtii e alta...

nou e numai echipamentul care a fost scos din cutie prima data de cumparator si nu a fost desfacut/ folosit de altcineva. "ca nou" e doar o gaselnita de marketing. 
in gama asta de pret cred ca acel WPM care este cel mai discutat espressor in perioada asta ar fi alegerea cea mai inteleapta. la banii astia, fara experienta prealabila in domeniu, sub nici o forma nu as cumpara ceva second hand.

WPM PRIMUS tot SH e si nou avand in vedere ca  daca se strica o sa-l repari singur la un service local sau o sa stai 3 luni fara el. Un motiv pt care am luat Lelit este ca service-ul si importatorul sunt efectiv la mine pe strada.
[Base] Lelit Bianca V3 | DF64V V2 SSP HU
[Out of Office] AVX DB1 2025 | DF64 Gen 2.5

Reply
Hai ca ai zis-o :)))) ce soi de logica e asta??

Ratiunea pt care iti iei un produs nou este pt ca e nou…pt ca tu esti primul care il folosesti…pentru ca nu l-a mai folosit nimeni inainte?

Tu de ce nu iti cumperi doar SH uri daca produsele noi sunt redundante?

Pe de alta parte, daca e stricacios tot spinarea matale cara de cele aproape 30 de kg de fier pana la service, chiar daca e pe aceeasi strada. Nu vine nimeni sa isi puna spinarea la bataie ca locuiti pe aceeasi strada :)))

Reply
Și nu înțeleg de ce 3 luni de service??? Când termenul legal este de 15 zile calendaristice

Reply
O zice de parcă l-am luat din China direct sau de parcă cei de la Tastecrafters nu au service.
Mă depășește gândirea asta și mai ales că dezinformează

Reply
Eu zic ca omul are dreptate, daca iti cumperi Lelit e bine sa locuiesti pe aceeasi strada cu service-ul. Conform postarilor de pe acest forum Lelit pare sa castige detasat cursa pentru primul loc la fel de fel de probleme care ar fi de remediat in service.

Reply
Zici ca 1/3 suna mai bine decat 5/100?  Biggrin
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)