Welcome Back Log In Create Account

Ce inseamna distribuire si tampare, corecte?

Ce inseamna distribuire si tampare corecta?

Reply
O opinie interesanta a scris si Radu Carutasu aici.  Mai ai si in acest thread opinii multe, plus altele si altele disponibile cu butonul search.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu lipsit de importanta este un detaliu care este prea mult tinut in umbra, ca ai astfel de griji in special daca ai ales sa mergi pe un espressor cu grup de 58mm.
Nu vei intalni astfel de probleme in zona celor cu grup mai mic, de la 53-54 in jos, unde un tamper cu auto-nivelare, care acum e sub 100 lei, e tot ce ai nevoie.

Reply
Nu e chiar asa simplu, eu am 58, folosesc cafele light si foarte rar am probleme, mai mult pe cafelele prea light si cu data prajirii mai mare de o luna. Iar EK43 cu SSP-uri HU nu prea are fines-uri. Cand folosesc Honne e mai simplu ca e bimodala.
Si apropo, cautand niste link-uri pentru colegul care a intrebat, am dat de un thread deschis de catre @rdumitrescu pe vremea cand avea Europiccola, care numai 58mm nu are.

In primul rand concentrarea trebuie sa fie pe o rasnita buna care sa macine cat mai uniform, apoi cafea nu mai veche de o luna in momentul consumului, WDT cu ace subtiri, evitarea socurilor si trantirii portafiltrului, tampare perfect dreapta (mult mai importanta decat masurarea fortei de tampare, cum era legenda candva) si concluzii trase dupa fiecare extractie. Acolo unde persista problemele se poate lua o sita mai bine facuta, cum este cea Ascaso pentru 57 sau VST in primul rand ori IMS pe 58. Si mai sunt o multime de sfaturi pe thread-urile recomadnate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Da, functia de auto-leveling este mult mai importanta decat cea dinamometrica.
Un puc nu poate fi presat mult peste cat il preseaza cei 15kg recomandate, forta cu care poate apasa oricine, si un copil... in schimb sa obtii o grosime egala peste tot fara self leveling este o intamplare.
A nu se confunda nivelatorul, alt gimmick fara utilitate, cu un tamper autonivelant.
Ce face nivelatorul faci cu orice tamper, printr-o miscare de nutatie.

Reply
Am uitat sa precizez ca eu merg pe 6 bar de ceva vreme, asta si pentru ca SSP-urile mele ofera deja o macinatura foarte buna din care se extrag foarte usor aromele de baza, deci nu ar avea rost sa fortez nota cu 9 bar.

Reply
(06-03-2025, 15:42)Lyvyoo Wrote: Am uitat sa precizez ca eu merg pe 6 bar de ceva vreme, asta si pentru ca SSP-urile mele ofera deja o macinatura foarte buna din care se extrag foarte usor aromele de baza, deci nu ar avea rost sa fortez nota cu 9 bar.

Ca o paranteza eu am testat o giota cu ssp Hu si mi s-a parut mai pretențioasă la puck prep față de bentwood. Nu are relevanță cu topicul nici cu al tău ek43 cu ssp-uri doar am vrut sa menționez ca daca sunt ssp-uri nu e neapărat sa fie pretențioase la puck prep.

Si la fel acs e mai pretențios la puck prep ca alt espressor pe 58 el fiind pe 54. Pavoni pe 51 a fost cel mai iertător dintre cele testate de mine și Strega cel mai sălbatic.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
E buna precizarea si on topic. Dar nu as vrea sa se inteleaga gresit ce am spus, SSP-urile mele ofera arome misto in cafea si tot ce spuneam mai sus, adica extrag usor notele de varf fara sa ma dau peste cap cu tot felul de alte variabile schimbate in extractii, dar EK43 cu tot cu SSP-uri NU este o rasnita iertatoare, tocmai in directia DF64 cu SSP de care ziceai ca este pretentioasa.

Mai precis rasnitele, si in special cutitele, care nu lasa multe particule fine (ce vor "cimenta" pucul) cer mai multa atentie la preparare, WDT etc, nu prea iarta greselile dar te rasplatesc din plin in ceasca. Asa si in cazul meu, macinatura rezultata este pretentioasa la preparare dar e de foarte buna calitate si pot avea un randament de extractie foarte ok la 6 bar, nefiind necesari 9 bar. Altfel spus esti obligat pe cutite bune (SSP-uri in special) sa lasi presiunea mai jos ca sa nu supraextragi acea cafea. Daca deja la 6 bar ai toate aromele pe tava, n-are rost sa fortezi la 9 bar. Discutia se poate intinde si spre contributia espressorului la randamentul de extractie, in functie de specificatii si performante.

Reply
(06-03-2025, 18:25)Lyvyoo Wrote: E buna precizarea si on topic. Dar nu as vrea sa se inteleaga gresit ce am spus, SSP-urile mele ofera arome misto in cafea si tot ce spuneam mai sus, adica extrag usor notele de varf fara sa ma dau peste cap cu tot felul de alte variabile schimbate in extractii, dar EK43 cu tot cu SSP-uri NU este o rasnita iertatoare, tocmai in directia DF64 cu SSP de care ziceai ca este pretentioasa.

Mai precis rasnitele, si in special cutitele, care nu lasa multe particule fine (ce vor "cimenta" pucul) cer mai multa atentie la preparare, WDT etc, nu prea iarta greselile dar te rasplatesc din plin in ceasca. Asa si in cazul meu, macinatura rezultata este pretentioasa la preparare dar e de foarte buna calitate si pot avea un randament de extractie foarte ok la 6 bar, nefiind necesari 9 bar. Altfel spus esti obligat pe cutite bune (SSP-uri in special) sa lasi presiunea mai jos ca sa nu supraextragi acea cafea. Daca deja la 6 bar ai toate aromele pe tava, n-are rost sa fortezi la 9 bar. Discutia se poate intinde si spre contributia espressorului la randamentul de extractie, in functie de specificatii si performante.

Am gresit… am vrut sa spun mai putin pretențioasă decât bentwood.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)