Welcome Back Log In Create Account

Ce espressor sa-mi iau la birou?

Salut espressomani, vreau sa achiziționez un espressor, pentru la birou, imediat am sa detaliez de ce merita specificat, si am nevoie de sfaturi.
Am sa incep prin a descrie, cat de succint pot, evoluția si concepția mea despre espresso/cafea, pentru a ma face cat mai înțeles si a canaliza puțin gândurile doritorilor de sfaturi spre directia intenționată.
Am început această pasiune, pe care incerc sa o țin la limite cat mai joase si eficiente din punct de vedere financiar, cam in urma cu 5 ani.
Pentru început doresc sa specific ca sunt iubitor de espresso, concentrat, nu caut alte modalități de extractie, am gustat nu-mi displac, dar daca nu mi-ar impacta sanatatea si starea fizica aș consuma de la 5 espresso-uri in sus pe zi, de obicei ma învârt in jurul unui raport de extractie de 1:2 max 1:2,5 in funcție de set-up, cafea, etc. Am făcut de câteva ori si ristreto, nu mi se pare o îmbunătățire semnificativa in intensitatea gustului sa merite.
Beau cafeaua pentru gust, sunt nenumărate cazurile in care ma regasesc extragandu-mi două-trei chiar 4 shot-uri in jumătate de oră, de obicei cand desfac o pungă noua.
Bun, cred ca deja am lalait-o puțin cu introducerea despre mine.
Primul espressor achiziționat a fost, si îl mai am, un Samus Clasico 20, o chinezărie ieftină, care mai târziu am transformat-o intr-un espressor care poate scoate shot-uri decente. Revin la el imediat.
Al doilea, a fost un Lelit Anita, cu rasnita incorporata, apoi am luat o rasnita manuala 1zpresso j-max, si deja dupa ceva documentare am ajuns la un nivel bun de extractie zic eu.
Am sa fac o mică paranteză aici, cand am spus ca incerc sa mențin costuri mici, m-am gandit ca ar fi bine sa menționez ce cafea folosesc, si anume Dropshot, sortimentele de la Kaufland si Mega Image, încă mi se pare fabulos ca pot lua cafea de specialitate din supermarket, pe bonuri, si daca pandesti bine chiar la o sapt două de la data prajirii. Am încercat multe tipuri, mai ales la ocazii speciale, totusi asta mi se pare accesibilă si delicioasă dacă reușești sa o extragi corespunzător.
De câteva luni de zile am luat un Flair Pro 2, de pe forum, si sunt absolut fascinat de el, il folosesc acum acasă, totuși este puțin cam dificil pentru birou.
Momentan la birou am primul espressor, Samus, caruia i-am luat portafiltru bottomless si filtru normal, nepresurizat, am setat OPV la 9 bari, am eliminat orice plastice de pe traseul extractiei si pot sa spun ca scoate shot-uri decente, câteodată nesperat de bune.Bun, acum problema este ca de fiecare data cand ii fac decalcifiere, ii desfac boilerul, gasesc pe langa depunerile asteptate si o pelicula deranjant de groasă de oxid de aluminiu, si m-am hotărât sa il schimb.
Așadar caut un espressor, sa zicem semiautomat (măcar sa încălzească apa), low budget, compact, care cu eventuale modificări sa scoata shot-uri decente, si fara plastice, coating-uri, etc, sau măcar cu posibilitatea de eliminare a acestora, apa/cafeaua de preferabil sa intre in contact doar cu parti de inox.
Pana acum o variantă super tare mi s-a părut thermocoil-ul de la Breville care este din aluminiu dar serpentina prin care circula apa din inox, totuși toate partile metalice ale capului de extractie sunt invelite in teflon.
Alta optiune pe care o am in minte ar fi La Pavoni, europicolla, dar trebuie sa-l mai studiez puțin.
Mulțumesc celor care au avut răbdare ca citească până aici, rog, păreri despre diverse modele care pot fi eventual modificate, cel mai probabil voi cauta la mana a-doua, dar as vrea pe cat se poate sa fie doar inox ce ia contact cu apa si cafeaua. Pana acum vroiam doar sa elimin plasticul, dar ce am gasit ieri in boilerul de aluminiu dupa 3 luni, mi-a schimbat enorm parerea, mi s-au înnegrit mainile curatandu-l.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)