Hello There, Guest! Login Register


Ce am invatat azi ( cafea de origine...indoielnica)

#1
As vrea sa deschid topicul asta si sa va povestesc despre intamplarea de azi, despre cafea de origine indoielnica si despre cum am invatat ca eticheta nu e totul (fenomenul cafenelelor "de specialitate" de "mol").
  Avand pe weekend niste invitati, s-a consumat mai multa cafea si riscam sa raman in pana de cafea saptamana asta. Pentru ca am vrut sa previn asta, am cautat pe duminica sa vad de unde ma pot aproviziona cu o cafea "de back-up" in cazul in care mi se termina stocul curent, stiind ca nu voi avea timp saptamana asta sa ajung la Guido, de unde imi luam in general cafeaua.
   Am avut ceva cumparaturi de facut prin Park Lake si stiam ca acolo e o cafenea "de mall", Handsome Monk, unde am baut in trecut o cafea pe care mi-o aminteam ca fiind decenta si am vrut sa vad daca au si cafea praita cat de cat proaspat. 
   Spre surprinderea mea, cei de acolo aveau expuse multe pungi de cafea de origine la raft (Fb) iar cafeaua e prajita la fata locului (Fb - stanga) si ambalata in pungi resigilabile cu supapa pentru degazare. Am luat o Costa Rica de la raft si am inceput sa citesc un pic eticheta si am observat ca data prajirii era chiar cu o zi in urma. Am zis bun, punand toate infromatiile cap la cap, presupusa cafea de origine, cafeneaua testata in trecut, data prajirii si pretul decent (25 ron punga) am zis ca merita sa incerc, cu riscul de a fi sub calitatea prajitoriilor de specialitate, macar imi fac treaba cu ea cateva zile.
  Aici primul semnal de alarma, apasand pe punga sa miros aroma am scos cam tot aerul din interior duminica iar de duminica pana azi, cafeaua nu s-a degazat deloc!! Punga era la fel de "stransa" cum a ramas de duminica. Lucru pe care nu l-am observat initial.
   Am desfacut azi punga si a urmat o serie de lucruri foarte bizare (voi incerca sa trag concluziile la final). 
  1. Desfacand punga si mirosind, am observat o aroma pregnanta de ranced. Din nou, trecut peste si am dat vina pe lipsa mea de vechime in domeniu (~3 luni cu Lelit-ul si 12 luni de cand cumpar cafea de origine), fiind inca in procesul de a descoperi lucruri noi despre cafea.
  2. Am rasnit pentru primul shot (de regula merg pe un ratio de 16g in si 30g out). Am pastrat setarile la rasnita de la fostul Mexic Veracruz de la Guido. in ideea ca sigur voi avea nevoie sa ajustez grind-ul.
    • Din momentul in care am inceput sa macin am observat ca se intampla ceva ciudat. Aveam in portafiltru diverse culori la macinatura (maro inchis, maro deschis)
  3. Am continuat cu rutina standard (WDT, distribuire cu nivelator, tampare), am montat portafiltrul in grup si am dat drumul la extractie. Aici a doua ciudatenie. In timpul extractiei a curs extrem de multa crema. Nu am scos atata crema de la nici o alta cafea de pana acum (am incercat destul de multe varietati si din locuri diverse). Imi pare rau ca nu am filmat extractia, insa extractia semana cu cea de aici.
  4. Odata extras am incercat, evident, sa il gust. Cine ghiceste ce gust avea? Evident, un gust puternic de....ranced.
    • Si cu lapte si fara tot gust ranced avea 
Incercand sa imi dau seama de unde , am scos o mana de boabe din punga sa ma uit mai atent la ele. Poza nu e foarte bine reusita insa o puteti vedea aici.

Concluziile mele: 
  1. Boabele de cafea indica un blend de mai multe cafele de slaba calitate prajite la un loc si aruncate aleatoriu in pungi
    • Avem boabe de dimensiuni diferite, nivelul de prajire diferite, boabe de cafea sparte, toate intr-un singur pumn scos din punga.
  2. Dupa cantitatea de crema scoasa din acel shot ma gandesc ca printre boabele "100% Arabica" de pe eticheta se gaseau si boabe de Robusta. Poate ma insel
    • Bonus: Cu cafeaua de la Guido nu am scos niciodata nici 5% din crema acestui shot de mai sus. Am citit foarte multe topice de aici, am urmarit foarte multe clipuri pe net cum ca acea crema nu conteaza si nu e un indicator al calitatii extractiei dar tot aveam un dubiu ca poate nu extrag totusi bine cafeaua.  Ei bine, nu-l mai am Big Grin
  3. Statisticile de genul Nivel Prajire, Procesare, Aciditate, Data Prajire, nu sunt suficiente sa indice calitatea cafelei.
  4. Faptul ca o cafenea isi prajeste singura cafeaua nu inseamna ca acea cafea este automat de calitate si prajita macar corect.
  5. Cand nu ai timp sa te duci la o prajitorie de specialitate de unde ai mai luat sau de unde ai recomandari ca e proaspata si prajita corect, mai bine iti faci timp si mergi acolo decat sa experimentezi din "mol".
Daca mai aveti si voi de adaugat la concluziile mele sau daca vi se pare ca nu e corect ce am scris mai sus, astept sa lamurim mai jos Big Grin.

  Mi-ar placea ca acest topic sa serveasca in final celor care abia intra in universul asta si care ar avea nevoie de ajutor sa stie de ce sa se fereasca. Am observat ca e un trend crescator acesta in care cafenele care vand "calitate" Starbucks se folosesc de conceptul de cafea de origine si vand cafea de calitate cel putin indoielnica. Despre o cafenea similara, Tucano (din Bucuresti) am scris putin aici.

Voi ati mai avut experiente similare?  Big Grin
Lelit PL41TEM PID + Lelit PL43MMi + Tamper Dinamometric 57.5mm + Nivelator Motta 57.5mm + Sita IMS 12/18g 57mm (BS1533)
--------
 
 
Reply
#2
(20-09-2018, 16:28)Nikku Wrote:  Mi-ar placea ca acest topic sa serveasca in final celor care abia intra in universul asta si care ar avea nevoie de ajutor sa stie de ce sa se fereasca

... In general , cand omul este debutant in domeniu , ar fi mai bine sa nu se " incurce " cu prajitoriile pe care nu le cunoaste / sau nu le-a testat ... insa , din fericire avem cateva de top si in Ro cum ar fi  ( Claro , Hedone , Yume , Guido , Sun Coffe , Sarkis apoi , ceva mai nou aparute  ... Buimac , Distecco  ... Cool ... si inca vreo cateva destul de rezonabile sub rap. calitate / pret , care pot oferi o cafea de calitate si reprezinta o buna alegere , pentru cei aflati la inceput de drum . ( ... cafeaua livrata la timp la usa ... aproape in toata tara ... ! )
     Numai dupa ce au fost testate gustativ ( ... nu din citite, sau pe vorbe ) cam toate soiurile / varietalurile de cafea disponibile ... si in ansamblu cam de pe la toate prajitoriile ( ... macar de la cele mai bine cotate ) se poate incerca prin comparatie si acelasi soi / varietal , dar prajit in doua sau mai multe locuri ... sau de ce nu , in alt stil / sau maniera de prajire ... pentru a vedea diferentele si a rafina preferinta personala .
     Paralel , se mai pot adauga experimente cu cafele nordice sau internationale ( ... fiecare , cum si pe unde ajunge ) sau poate chiar ... prajirea acasa ... dupa care , experienta se mai poate complecta si cu miscele , blenduri - amestecuri in general recunoscute de toata lumea , ca fiind reusite ... si de ce nu , in final si blenduri proprii ...insa dupa o buna si diversa cunoastere .
     Cat despre prajitoriile obscure ... pentru ca , trebuie sa traiasca si ei cumva ... odata ajuns intr-o astfel de locatie , omul cam  trebuie sa stie la ce sa se astepte ... nu sa o considere un etalon din start , doar dupa rezistentza  / supravietuirea in timp  a prajitoriei , locul ocupat pe piatza va indica si cam ce fel de marfa / cafea vinde ...
      Insa pentru cei ce nu-si gasesc locul nicaieri si se astepta la mult mai mult ... exista si prajirea acasa / sau blenduri       ( miscele ) care , s-ar putea sa li se potriveasca ... insa , probabilitatea ca o persoana sa nimereasca din prima incercare  / sau primele incercari , cafeaua preferata pentru gustul propriu , este extrem de redusa  ... se poate numi sansa / sau feeling  ... si este la fel de rara , ca trifoiul cu 4 foi ... Big Grin  ... ( fiecare decide singur , pentru gustul propriu - sau , cum mai scriu eu cateodata ... " si fiecare , cu cafeaua lui "  )
( Scriu aceste randuri , spre a fi cumva de ajutor ... in idea ca ,  tot asa am procedat si eu ... si mi-a prins tare bine )
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | ECM | MK III | M47, M68 | Gene ...
 
Reply
#3
Slabe sanse ca e cafeaua prajita acolo, pun pariu ca prajitorul din poza nici nu merge.
Lelit Bianca, Macap MXD Xtreme Chrome, Kinu Phoenix, Aergrind, Aeropress, V60 02
 
Reply
#4
@Levo. Mersi de info!

@Beowulf. I-am intrebat pe cei de la bar/casa. Spuneau ca prajesc odata la cateva zile acolo cafeaua. Acum, daca era bullshit asta nu am de unde sa stiu.

P.S. Nu am aruncat cafeaua inca. Daca vreti sa facem studiu de caz , pot pune diseara poze aditionale Big Grin
Lelit PL41TEM PID + Lelit PL43MMi + Tamper Dinamometric 57.5mm + Nivelator Motta 57.5mm + Sita IMS 12/18g 57mm (BS1533)
--------
 
 
Reply
#5
Am si eu o punga de Etiopia de la ei, am facut doar un espresso din ea. Ambalajul, data recenta de pe punga si design-ul interior al locatiei te induce in eroare si te face sa crezi ca vand ceva similar cafelei de specialitate proaspat prajita.
In cazul meu, mirosul care m-a lovit la deschiderea pungii a fost de seminte arse. Am facut un espresso si am observat la fel ca si tine crema neobisnuit de abundenta. Gustul e ceva amar, similar cu ce se vinde la cafenele in Italia, doar ca acolo nu folosesc cafea proaspat prajita.  Eu am presupus ca e o tentativa de Italian roast, am mai vazut ceva similar vandut in Italia la super market-uri ca si cafea proaspat prajita: aceeasi aroma de seminte arse, acelasi gust amar care iti increteste fruntea.
Greseala mea a fost ca am platit cafeaua inainte sa incerc un espresso de la ei. Dupa ce am cumparat-o am incercat si un espresso pentru care am platit 12 lei, 8 lei espresso standard + 2 lei cafea de origine + 2 lei shot dublu.
Espresso-ul a fost un dublu lung, cantitate conform standardelor de carciuma de cartier, foarte amar, imposibil de baut. Acasa, fara sa reglez rasnita, mi-a iesit o extractie mult peste ce poti bea la ei.
Expobar Brewtus IV, Honne Home, Cafflano Kompresso, Kinu M47,  Hario V60 Drip Scale
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)