Hello There, Guest! Login Register


Carimali Uno - proiect restaurare

#1
Salutare,

De ceva timp nu am mai intrat pe forum insa nu am pierdut timpul degeaba, pana alaltaieri am fost in cautarea unui upgrade la Poemia din dotare, upgrade care trebuia sa intruneasca urmatoarele conditii:

- sa trebuiasca sa mesteresc la el (aici se bucura inginerul din mine  Smile, uneori cred ca mai mult decat de rezultatul din ceasca).
- sa nu fie exagerat de scump (am in apropiere cafenele precum Coffee Map Roastery sau Steam, daca vreau sa beau un espresso bun nu am nevoie neaparat de espressor proprietate personala).
- sa aibe boiler mare pentru presiune constanta a aburului.
- sa arate interesant.

Toate acestea le-am gasit dupa multe cautari pe olx (!) intr-un Carimali Uno, atragandu-ma la prima vedere aspectul vintage.
La o cautare mai ampla (am cautat "Carimali Uno" pe google  Banan ) am gasit poza asta cu un aparat reconditionat care m-a cucerit definitiv, rezultat spre care vreau sa aspir si eu:

[Image: Carimali_Uno_1991-SN42786_Carauli_42.jpg]

Aparatul a costat o avere, mai exact 400 lei  Big Grin  (500 cu transport), cam cat Poemia mea.

La prima impresie espressorul e construit ca un tanc, are undeva la ~ 35 kg, cu foaarte putine piese din plastic. Boilerul are 3L volum, pompa rotativa, schimbator de caldura HX.

Am desfacut panourile exterioare, are cateva urme de rugina superficiala insa nimic de speriat.

Planuri:
- sablare + vopsire in camp electrostatic cadru espressor + panouri laterale;
- placare crom piese inox;
- curatare conducte + boiler in acid citric;
- reconditionare butoane / manete abur + apa calda;
- poate am sa adaug un PID pentru un control mai bun asupra extractiei.

Intrebari:
- nu stiu sigur anul de fabricatie, poate ma puteti ajuta;
- se pot re-placa componentele care intra in contact cu apa potabila (grup, portafiltru) sau ar trebui sa caut componente noi?
- pot folosi apa din bidon de 5 l sau trebuie musai sa il conectez la reteaua de apa?

+ alte multe intrebari pe parcurs  Smile


Attached Files Thumbnail(s)
               
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#2
Salut si felicitari pentru achizitie! Din ce am gasit pe net, pare sa fie din anii '80, sau chiar mai inainte de 80.
Ca parere personala, eu l-as vopsi in rosu, ca cel din prima poza; ocrul ala arata oribil.
Si al meu e cu alimentare de la retea, dar eu il alimentez cu apa Bucovina dintr-o cutie de plastic pentru alimente, de 12 litri, ca cea de mai jos si e super ok. I-am facut o gaura in capac pentru furtun.Este de lucru, dar cred ca va iesi ceva frumos. Multa bafta! Smile[Image: 9S8thop.jpg]
 
Reply
#3
Un proiect similar... poate fi de ajutor
http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?t=4879
 
Reply
#4
(11-10-2017, 15:51)quicknet Wrote: Salut si felicitari pentru achizitie! Din ce am gasit pe net, pare sa fie din anii '80, sau chiar mai inainte de 80.
Ca parere personala, eu l-as vopsi in rosu, ca cel din prima poza; ocrul ala arata oribil.
Si al meu e cu alimentare de la retea, dar eu il alimentez cu apa Bucovina dintr-o cutie de plastic pentru alimente, de 12 litri, ca cea de mai jos si e super ok. I-am facut o gaura in capac pentru furtun.Este de lucru, dar cred ca va iesi ceva frumos. Multa bafta! Smile

Salut! La final (sper) va arata fix ca cel rosu din poza, dar mai e mult pana departe Smile
Buna ideea cu cutia de plastic, mai pun si un bidon pentru apa scursa din tavita si aia e.
 
(12-10-2017, 09:25)gcristi01 Wrote: Un proiect similar... poate fi de ajutor
http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?t=4879

Mersi frumos! Am trecut prin multe topicuri legate de reconditionarea tipului asta de espressor dar pe ala nu il vazusem. Topicul pare foarte informativ, pacat ca nu le am cu olandeza iar google translate cam da rateuri, dar in mare m-am prins ce a facut, vad ca lui i-a luat 4 luni restaurarea in conditiile in care avea know-how-ul si sculele necesare. Eu probabil o voi lua mai usurel  Big Grin

Espressorul in acest moment arata asa:

   

Am terminat dezasamblarea. M-a mirat ca nu am gasit nici o placuta de identificare a aparatului, nici pe exterior, nici in interior.
Va mai atasez cateva poze facute la demontare.

   
   
   
   
   

Cadrul este f ruginit in partea stanga spate, probabil ca dupa sablare va trebui sa inlocuiesc sectiunea afectata.
Boilerul e plin de resturi in interior, se aud balanganindu-se inauntru. Nu am scos inca rezistenta, trebuie sa iau o cheie franceza sau una de dimensiunea potrivita ca sa o pot desface.
Instalatia electrica pare simpla la prima vedere, voi vedea pe parcurs.

Orice sfaturi sunt bine venite.

Am gasit si 2 probleme grave, axul motorului pompei e rupt iar pompa e gripata.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#5
Iti recomand ca recipient de apa o cutie pentru cereale de 5L. Fiind inalta nu ocupa mult loc si simuleaza oarecum forma unui vas clasic pentru espressor.

Poti sa ii pui o pompa vibranta daca nu vrei sa o folosesti pe cea rotativa.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#6
Am curatat tevile.
Urmeaza boilerul. Presupun ca trebuie scoasa rezistenta afara nu?


Attached Files Thumbnail(s)
   
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
#7
Cam da, unu ca vezi si tu in ce stare e si doi o cureti mai bine.

La boiler poti sa-i faci baie intr-un vas mai mare cu apa calda si sare de lamaie proportionala cu cantitatea de apa.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#8
Arata bine. Le-ai decalcifiat sau doar curatat exteriorul si limpezit? In principiu ar trebui sa urmezi pasii din topicul recomandat de @gcristi01
Incepe prin a demonta boiler-ul, verifica suduri, depunderi, stare HX, element incalzire...etc
Un proiect foarte interesant pe care o sa fiu cu ochii pana la finalizare. Imi place sa vad cum prind viata masinarii vechi descoperite cu praful pe ele, nefunctionale, cu o istorie bogata si ale caror povesti i-ar impresiona pana si pe cei cu cel mai rece sange Smile.
Spor !
 
Reply
#9
Am trimis boilerul la un atelier, eu nu am reusit sa desfac rezistenta de pe el filetul fiind complet blocat.
Tevile le-am tinut 3 zile in acid citric, sunt curate atat la exterior cat si la interior, oricum inainte de montaj cred ca le voi "pasteuriza Smile " un pic in apa fiarta.

Multumesc pentru aprecieri, dupa cum ziceam in primul post, bucuria de a-l readuce la viata e mai mare decat cea a gustului cafelei.

Va tin la curent.
Espressor ultraprofesional  Saeco Poemia rosu ca focu` (boiler inox, depresurizat), tamper Motta 53 mm, latiera Motta 350 ml, Hario Skerton, AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)