Hello There, Guest! Login Register


Campanie RoR - Roasting original Romanesc

#1
Am reflectat zilele acestea urmare a discutiei deschise de @Lyvyoo legat de vizibilitatea prajitoriilor locale si a cafelei de specialitate made in Romania.
Eu cred ca cel putin cafenelele de specialitate ar trebui sa aiba si o rasnita plina cu "produs romanesc".
Eu lansez aceasta idee pe care am sa o denumesc RoR printre noi entuziastii de cafea proaspat prajita de a boicota pentru o perioada se timp cafenelele care nu pot sa imi ofere o cafea proaspat prajita local.
"Aveti cafea proaspat prajita in Romania?"
"Nu? Bine, multumesc, revin alta data!"
 
Reply
#2
Primul impuls al histerului mediu va fi sa dea un ochi pe wiki, unde, surpriza... pauza...

https://en.wikipedia.org/wiki/ROR

Ar fi cazul sa "croim" niste pagini de cafea pe wiki, nu credeti ?

Iar in presa locala de zilele astea ROR este omniprezent ca vaccinul rujeolic. Smile
 
Reply
#3
Cred ca prajitoriile locale care pot oferi calitate si constanta acceptabile pentru cafenele de top se numara pe degete. Ce face barista daca prinde o sarja care lasa de dorit? Convinge clientii ca nu sunt cunoscatori?
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
#4
Am discutat cu multi dintre baristi si fara exceptie au primit la un moment dat sarje de cafea din afara prajite nemultumitor. Au contactat prajitoria au explicat problema si data viitoare au primit ceea ce isi doreau. Cand din motive variate au patit acelasi lucru din partea unui prajitor local, situatia nu a mai fost tratata la fel ci a fost lipita o eticheta incorecta.

Sunt deacord cu punctul tau de vedere. De aceea am zis sa fie vorba de o rasnita separata ce contine cafea prajita local ca o alternativa. Undeva trebuie sa existe un punct de plecare catre comunicare si colaborare. Iar noi clientii suntem o za importanta in acest lant!

Ca tot acest proces de autocorectie cerere-oferta sa se poata naste trebuie sa existe un inceput. Daca prajitorii nostri vor trebui sa prajeasca din ce in ce mai mult pentru horeca ca sa supravietuiasca, atunci nici noi nu o sa vedem o imbunatatire in calitate si in oferta de cafea verde.

Ganditi-va ca pentru cateva luni clientii fideli consumatori de cafea proaspat prajita vor cere barista-ului din cafeneaua preferata cafea prajita local, iar daca aceasta nu exista in rasnita cafegiul multumeste si iese din locatie fara sa mai comande nimic ... O data, de doua ori, de trei ori

Acesta poate fi un mod mult mai pragmatic de a crea vizibilitate si expunere asupra fenomenului decat orice asociatie profesionala.

Off-Topic:
Pentru cei ce inca nu cunosc, RoR reprezinta un acronim pentru Rate of Rise ce este una din variabilele urmarite de operator in procesul de prajire a cafelei. RoR-ul defineste viteza de variatie a temperaturii boabelor de-a lungul unei sesiuni de prajire, care in medie poate dura de la 8 la 15 minute. Exista o teorie promovata de personalitati precum Scott Rao conform careia aceasta variatie trebuie sa fie continuu descrescatoare.
Daca s-ar putea defini o functie matematica care sa defineasca variatia temperaturii boabelor in timp, atunci RoR-ul ar fi derivata acesteia.
 
Reply
#5
Umbla un zvon ca unele cafenele pun cateva pungi de cafea din afara la vedere, dar in rasnite e cafea prajita local
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#6
(22-07-2017, 22:22)vladdooo Wrote: Umbla un zvon ca unele cafenele pun cateva pungi de cafea din afara la vedere, dar in rasnite e cafea prajita local

M-ar intrista foarte tare sa fie adevarat acest zvon ...
 
Reply
#7
Interesantă ideea lansată de OP, dar eu prefer diversitatea. De exemplu, eu frecventez cu precădere 3 cafenele la noi în oraș care oferă cafea proaspăt prăjită (deși, desigur, sunt mult mai multe, unele oferind chiar cafea prăjită local). Dintre acestea, doar una singură oferă exclusiv cafea prăjită în afară (UK sau D), la prăjitorii de top. Celelalte două cafenele au cafea de la prăjitori naționali.
Problema pe care am sesizat-o eu, însă, nu o reprezintă neapărat calitatea boabei din pungă, ci mai ales atenția oferită de barista în timpul preparării unui espresso. De aceea, acasă reușeam adesea să simt mai multe arome și note în aceeași cafea pe care o foloseau la cafenea. De cele mai multe ori (retrogustul de) bitter este ceea ce iese în evidență, iar acest mic detaliu tinde să uniformizeze cafelele de origini diferite și chiar de la prăjitori diferiți.
Trebuie să recunosc, totuși, că am băut și cafea foarte bună în oraș, în sensul că a fost preparată corect (conform standardelor mele, evident, nu la modul absolut!), fiind puse în evidență aspectele particulare ale soiului în cauză, atât la o cafea prăjită în afară, cât și la alta prăjită local (iar cea prăjită local a fost chiar memorabilă, motiv pentru care l-am și felicitat pe barista).
De aceea, eu când vreau o cafea prăjită în afară merg la o anumită cafenea, iar când vreau ceva prăjit local, am, de asemenea, unde merge...
Oricum, nu toate prăjitoriile locale oferă și cafea de specialitate, ci mai mult de origine, iar prețul la care ajunge cafeaua de specialitate de la prăjitoriile cu renume din afară este comparabil cu cel de la prăjitoriile locale. De aceea, nu prea înțeleg rostul unui boicot ca cel propus de OP. Cred că piața va cristaliza în scurt timp preferința consumatorilor finali dacă se va observa o creștere a vânzărilor la cafenelele care oferă cafea prăjită local în detrimentul celor care au cafea prăjită în vest.
Just my 2¢ ...
Folosesc: Bezzera Strega | Baratza Sette 270 | IMS 14/20 | EP HQ 14/21+ | tamper Concept Art/[Joe Frex] dinamometric | Latiera Motta Europa 50 cl
Am folosit: Expobar Brewtus IV | Mazzer Major | Mahlkoenig Vario Home
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)