Welcome Back Log In Create Account

Cafenea rasnite

As zice ca sunt discutabile rezultatele...
1) Ai folosit tot cutitele ceramice?
2) boabele prajite mai light nu fac atata praf ca cele prajite mai tare, pentru espresso. Nu sunt la fel de friabile.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(10-05-2024, 15:20)edri Wrote: Cu aceasta postare ai dezintegrat esenta acestui forum, conform careia rasnita face marea diferenta, restul echipamentului fiind anexele rasnitei. Exclamation

Stai linistit, comandante dezintegreaza asta cu fiecare rasnita pe care o produce, si inca are adepti... cat nu merita.
Adica statistic 82% din piata, atat zic studiile ca s-a ajuns sa nu mai distinga consumatorul de social media intre un fapt si o opinie.

Atat in testul asta, cat si la comandante, ce concluzie putem trage? Ca jocurile chiar nu fac diferenta... teoria aia cu autocentrarea pare ca merge mai bine decat am vrea noi sa nu mearga.
Si cei cu krinder pot confirma acelasi lucru, bucse de plastic, cu mega-jocuri, si macinatura acceptabila.

(10-05-2024, 15:35)Mihai L Wrote: 1) Ai folosit tot cutitele ceramice?

Dupa cum zice... condamnatul... :D
Quote:Mi-am printat o rasnita for fun.
Internele de la un hario skerton...

... internele ce pot fi decat axul si cutitele ? Care sunt ceramice... adica oroare la patrat... :)

Reply
Nu am facut un test 1:1 ci mai degraba am folosit aceasi metoda de brew cu aceasi ratie/aceasi apa/aceasi turnare pe care o fac cu dm47 pob sau kinu +pob sau rasnita alba cu 65mm flat.

Am folosit 12g de cafea sau 20g cu ratie de 1-15, apa la 94-96C in functie de cafea. Bloom 45 sec cu x3 cantitatea de apa si apoi 2 turnari (turnarile le fac cu 3-3.5g/s pt 12g pt ca e patul foarte subtire pt v60-01 ori cu 4-5g/s pt 20g pe v60-02). o turnare dureaza de la 45 sec la 1 min 15 si a doua turnare intre 1 min 30 pana la 2 min 5 sec. Finish la 2:20-3:10. In cazul de fata reteta pt rasnita de mai sus a fost 12g/190g apa 95C bloom+2 turnari cu 3.5g/s finish la 2:41.

Am facut brew pe ecuador typica mejorado honey si apoi brew pe costa rica sealed fermentation honey.  Stiu amandoua cafelele bine, in cupping, brew. Le prajesc de ceva vreme si prajesc doar super light cam ce face The picky chemist filtru/omni sau Substance, sau Bani light sau Bob filtru. Este mai light decat Sey sau Tim W (ma refer aici la culoare masurand si facand comparatie).

Filtre folosesc cafec t92 medium (t90-light se infunda) sau abaca red, ori cafec osmotic flow. Cateodata si v60-japoneze cu tab.

Patul de cafea arata mai malos pe rasnita printata, iar cutitele ceramice fac mai multe granule fine si grosiere, o macinatura mai neuniforma. Vezi cu ochiul liber la final particule mari prinse intr-o mazga. La kinu pob patul de cafea e mai curat cu granule mai egale, fara asa multi bolovani iar la rasnita alba 65mm flat e aproape deloc pasta/fines. Fiecare rasnita are personalitatea ei, in general modul in care e prezentata aciditatea:
rasnita 65mm flat- aciditate mare (pumn in fata) fructe acide, extractie mare (tds mare=aciditate mare) note bogate usor de indentificat. note florale amplificate/gen esenta/parfum.
kinu pob- claritate-corp mic- aftertaste lung dar clar fara noroi- notele sunt mai armonioase cu linger, dar nu sunt intense cum sunt pe 65mm flat- in timp ce kinu scoate piersici/nectarine cu pepene galben pe 65mm flat iti iese piersica alba cu lamaie/citrice si note florale.
pe rasnita printata am obtinut fructe clare, mai coapte, aciditate medie, cu un aftertaste si corp mai bogat, insa nu ai aciditate sharp/clara, e mai amestecata.

Eu cred mai ales dupa ce am fost espressoman infocat, si avut multe echipamente, ca e mai importanta cafeaua/prajirea + apa si skillurile celui care prepara decat este echipamentul.

Va recomand sa faceti acelasi test, sa va intoarceti la o rasnita "naspa" entry level si sa vedeti dupa ce aveti experienta ce parere si rezultate aveti.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(10-05-2024, 16:03)Darsidius Wrote:  Bloom 45 sec cu x3 cantitatea de apa si apoi 2 turnari

Reteta asta ai gasit-o undeva pe internet sau este optimizare proprie?
Daca e de pe internet poti da link spre "original"?

Reply
Chiar trebuie validata de un for superior ? :s

@edri, cand a fost ultima oara cand ai experimentat sa gasesti singur ceva care sa contrazica tot internetul... si sa nu iti pese, sa bagi undeva papilele altora ?
Sau e mai corect politic sa incepi sa te intrebi daca nu e ceva in neregula cu tine, ca nu simti ca altii ?

Reply
Nu este vorba de validare, e curiozitate.

Reply
Toate retele astea sunt inutile daca nu ai exact configuratia celuilalt.
Dar exact, incepand cu porozitatea filtrului.
Daca as turna de 3x apa cate grauntze am, la sitele mele metalice, ar fi dramatic.
Sau flow de 2ml pe secunda... s-ar termina extractia intr-un minut jumate, la cat de putine fines sunt intr-o macinatura de ghost.

Nu mai zic de chinul de a te decide la un model de con... am incetat demult sa mai urmaresc toate aparitiile de dripere peste dripere, cu care fiecare incearca sa iti picure uleiul de sarpe in moduri cat mai savante... si ma uimeste energia risipita in a argumenta despre unul sau altul, ca ar schimba gustul intr-un mod remarcabil.
Chiar ieri a mai comis sprometheus o noua incercare de a convinge lumea ca o alta bucata de plastic va scoate o zama mai buna ... iar o sa apara gramada de dripere pe bursa [emoji12]

Reply
(11-05-2024, 12:19)renatoa Wrote: Toate retele astea sunt inutile daca nu ai exact configuratia celuilalt.
Dar exact, incepand cu porozitatea filtrului.

Ar mai fi de adaugat si paharul din care degusti cafeaua. Pana nu am gustat exact aceeasi cafea din pahare cu geometrii diferite, nu am crezut ca si acest aspect poate face diferenta. :39: 

Retetele insa, nu le-as cataloga fiind inutile. Sunt un fel de scheme bloc si dupa ce incepi sa intelegi ce se intampla in cadrul fluxului de preparare, reteta respectiva poate fi abandonata sau optimizata in functie de configuratia echipamentului, caracteristicile apei si cafelei, plus gusturile proprii.

Reply
(11-05-2024, 12:19)renatoa Wrote: .....
Daca as turna de 3x apa cate grauntze am, la sitele mele metalice, ar fi dramatic.
Sau flow de 2ml pe secunda... s-ar termina extractia intr-un minut jumate, la cat de putine fines sunt intr-o macinatura de ghost....

Poti face publica reteta ta de turnare in strecuratoarele metalice? (asa inutila cum e pentru altii Wink ).
Am o strecuratoare metalica, nu am folosit-o prea des pentru ca am testat-o pe o etiopie si pe vremea aceea nu aveam nici rasnita adecvata. Acum, daca zici ca potu ghost si pietro sunt pe aproape, pentru mine s-ar mai reduce un pic din acea inutilitate. :idea:

Reply
Nimic secret, am mai scris, eu incerc sa obtin o medie de 1 ml pe secunda.
Adica 180 ml in 3 minute, la 14g de cafea.
Prima turnare o fac cu cea mai mare grija posibila, ca sa evit cel mai mic overflow, care la astea metalice inseamna zeama chioara in ceasca, efectul bypass-ului e mai drastic ca la hartie, pentru ca sita nu se "inmoaie" sa absoarba si sa retina ce se prelinge pe exterior.
Adica turnare in mijloc, cat mai subtire, pana apar primele picaturi, incercand sa acopar suprafata cat mai mare, dar fara sa atinga sita. Asta se intampla la maxim 2x apa fata de macinatura, undeva la 25-30ml pentru 14g.
Las bloom-ul sa lucreze, si apoi incep sa torn conform 1ml / sec... adica la secunda 25-30 mai torn un pic, cat inghite fara sa dea peste, sa zicem ca am ajuns la 50 ml, astept pana la sec 50, mai torn si tot asa.
Un fel de osmotic flow, dar nu tintesc doar centrul asa precis, ci aprox 1/3 din suprafata, varful calotei in special.

Reply
Multumesc, acum am prins ideea. Intr-adevar se vedea apa cum se prelinge pe marginea exterioara metalica. Un alt dezavantaj este curatarea, spalarea strecuratorii metalice; cu hartie e mai simplu ca arunci cafeaua cu tot cu filtru.

Reply
@renatoa, de ce un BR asa mic? 14 la 180 inseamna cam 1:13 Sunt rezultatele mai bune asa? Iese o cafea putin mai concentrata, nu ceiut, insa ma gandesc ca, pt anumite cafele de o calitate mai buna, posibil sa nu poti sa scoti notele mai subtile si, astfel, rezultatul sa fie, la 1:13, mai putin complex decat, de exemplu, la 1:15.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
@cradun... de gustibus... papilae [emoji12]
E adevarat ca imi place mai concentrata.

Si intamplator, nu ar fi numai asta... daca tot vrem confimari externe, la osmotic flow asta e ratia recomadata, 1:13
Coincidence maybe :)

(12-05-2024, 14:23)edri Wrote: Multumesc, acum am prins ideea. Intr-adevar se vedea apa cum se prelinge pe marginea exterioara metalica. Un alt dezavantaj este curatarea, spalarea strecuratorii metalice; cu hartie e mai simplu ca arunci cafeaua cu tot cu filtru.

Cu spalarea, e ultima mea grija... un jet de apa si s-a dus...
Ca nu imi mai bat capul cu filtre de hartie, si reciclarea lor ;) asta e cu adevarat important pentru mine.

O precizare... toata povestea de mai sus este pentru unul din filtre, cel mai apropiat de ce banui ca ai tu...
Mai este altul la care nu mai am grijile astea, suprafata filtranta este acoperita complet la 13-14g de cafea, si de acolo in sus incepe perete solid, zero bypass garantat. Ca un aeropress cu con in loc de capac perforat ;)
In asta pot sa torn din aproape orice pozitie si flow rate, ca nu difera major rezultatul.
Si apropo de curatare, asta din urma este dublu strat, mesh pe interior si tabla perforata la exterior... cum au campionii :P ... si culmea, nu ramane nici un graunte captiv intre straturi :D am fost putin preocupat de asta la inceput, pana cand am vazut ca trec lunile si nu se obtureaza nimic.

Reply
tu defapt folosesti o cafea prajita "corect" sa zic asa, adica o cafea solubila, care nu necesita operatiuni extra sa o extragi, nu este prajita super light 9-10.5% pierdere greutate, nu este super densa.

Daca e sa mergem la retetele de cafea super dark (nu zic ca asta ai) incepem cu temperaturi destul de mici 85-90C cu debite foarte mici pana la picurare cu kettle tinut culcat adica picurat din kettle prin lateralul ciocului si cu ratii foarte mici incepand cu 1:8 si eventual o simpla dilutie dupa cu 3-4 parti apa. asta este extrema cu super dark roasts cum se practica in Japonia de ex/Asia.

Dupa ai cafea medium cam ce beau astia din UK si Americanii. Deja aici se prefera un pic mai mult debit, ratii mai lungi dar nu foarte lungi, de genul 1-12 pana la 1-14. Cafele prajite cu pierdere 12-14% si 1 min+ dev pe prajitoarele traditionale, ca pe astea cu aer 30 sec dev= peste 1 minut la astea normale dev.

Si dupa ai cafelele super light (unii le zic prajire nordica-insa si nordicii prajesc dark sunt putini care prajesc doar light). Cafele prajita super light, de altitudine foarte mare de la 1500m in sus, boabe foarte dense care pierd 9-11% (pierd exact cata umiditate au- nimic peste). si care in functie de prajitor se dau afara din prajitor la first crack ori se face un crash intentionat la dev cu ror negativ si se mai tin in prajitor putin sa prinda culoare la interior.

Eu deja cam vad si stiu ce practica Renato si poate iesi ceva bun, insa daca ia o punga de Bob coffee lab prajita la 130+ culoare (filtru) -spre exemplu Tim prajeste pe la 115 culoare  iar Mabo pe la 100 (cu cat e mai light cu atat e valoarea mai sus) 130 culoare e deja extrem- gen TPC filtru, substance. Cred ca nu o sa-i placa ce scoate cu metoda lui, asa ca fiecare metoda este adaptata pe o anumita prajire cu o anumita apa.

Totodata mai conteaza si apa, cu cat ai o apa mai mineralizata cu atat rasnesti mai grosier. O apa la 120-160TDS cum recomanda SCA sau TWW merge cu macinaturi destul de grosiere cum cred ca face si Renaato pt ca altfel i-ar trece zatul prin sita metalica- rasneste mai grosier pe ghost burr care scoate low fines cand e data med spre grosier. O apa super soft (eu folosesc 40 tds) necesita o macinatura mult mai fina pt ca nu extrage asa mult. Si o cafea super light necesita o ratie un pic mai mare, ca sa extragi suficient. 1-15 minim maxim 1-20.

De asta e bine de stiut ce si cum. Inca o intamplare funny ca suntem pe topicul de rasnite.

Cineva/un amic care a avut vreo 20 rasnite- acum are un lagom p100, doua ditting 804 cu vreo 5 cutite, lagom mini si-a luat un pietro acu o saptamana. Doua zile a injurat ca ce prost e facuta rasnita dar are gust bun. Ehe? are si baza pt ea, dar cu boabele folosite de el nu poate sa rasneasca decat chinuit. Cu boabe normale - prajitorii din UK/cam echivalent cu ce se prajeste in Ro nu are nici o problema, merge usor, dar cand ii dai boabe light se ineaca/blocheaza de mai multe ori.

Reply
Da, ar cam fi cazul sa fie mutate ultimele postari la ... V60 probabil, nu stiu daca se cere topic nou.

Multe din cele enumerate mai sus sunt corecte, prajesc mediu, in zona 13-14%, si folosesc apa de la robinet care nimerindu-se sa fie aproape de target-ul SCA, de 150 TDS, nu vad de ce mi-as complica viata cu preparat ape.
Am testat si Bucovina, TDS 68 si nu mi-a placut.

Doar ca macinatura nu e chiar asa grosiera, sunt in general pe gradatia 4 din 15, chinezii recomanda plaja 4-8 pentru pour-over. Nu prea ies din plaja 3-5, doar la inceput am experimentat 6-7, ca sa vad cat de grosier ma pot duce.
Cand am facut versus Pietro cu @cradun el a preferat gradatia 3 ca fiind cea mai apropiata de macinatura Pietro.

Reply
(12-05-2024, 19:54)renatoa Wrote: .
Cand am facut versus Pietro cu @cradun el a preferat gradatia 3 ca fiind cea mai apropiata de macinatura Pietro.
Si am supraextras putin, cel putin conform Difluid. Cred ca 4 ar fi mers mai bine.

Reply
(12-05-2024, 20:32)cradun Wrote:
(12-05-2024, 19:54)renatoa Wrote: .
Si am supraextras putin, cel putin conform Difluid. Cred ca 4 ar fi mers mai bine.

Pietro fiind setata pe ce gradatie?

Reply
folositi aplicatia asta pt grind size. Pe hartia lor, cu un ac umed bagat in pahar cu apa sau ceva ascultit,dati la o parte tot chafful ce e pe foaie, eventual imprastiati cat de bine si egal puteti granulele, apoi faceti poza si vedeti ce obtineti.

Pt mine la rasnitele unimodale 65mm flat sunt pe la 950-1000 microni media pe kinu sunt pe la 1150 microni media.

https://education.unspecialty.com/tools

Reply
@edri, cred ca 7.3 era.

Reply
Pentru Pietro, in zona 6.5-7, eu obtin TDS mare 1.7-1.8. In general, imi place mai mult rezultatul in domeniul 8-9, mai aproape de 9.

Reply
Cafea mai dark=curge mai rapid

De asta nu se impaca retetele. Pe langa asta, cei care prefera espresso sau vin din espresso nu prea se impaca cu ceai. De asta vezi ratii mai scurte.

Reply
(13-05-2024, 08:40)Darsidius Wrote: Cafea mai dark=curge mai rapid

De asta nu se impaca retetele. Pe langa asta, cei care prefera espresso sau vin din espresso nu prea se impaca cu ceai. De asta vezi ratii mai scurte.

Cred ca de asta nu mi-a placut Apex-ul atunci cand l-am avut, pur si simplu asteptarile mele erau altele si nu puteam sa il apreciez, oricat de mult as fi vrut eu ca idee sa imi placa brew-ul. Am mai evoluat inspre aprecierea V60-ului, insa tot pe acolo sunt, probabil ca o sa scad si eu ratia spre 1:13, daca acum sunt constant la 1:15. De baut beau de toate tipurile de prajeli, de unde apuc.

(12-05-2024, 23:06)Darsidius Wrote: https://education.unspecialty.com/tools

Minunat, inca un tool, de parca Difluid-ul, testerul de ppm, prepararea apei si restul nu erau suficiente...

Dar, cand folosesti mai multe rasnite cu aceeasi cafea si cand mai vorbesti si cu altii de rezultate si mai vrei si evolutie, masurarea asta a particulelor cred ca incepe sa fie obligatorie.

Reply
Ca alternative, probabil mai vechi, sunt si astea:
https://coffeeadastra.com/2019/04/07/an-...ibution-2/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rwurzer.burrista&hl=en&gl=US&pli=1
Mi se pare important si sa fotografiezi corect particolele.

Reply
Pe langa fotografiat, important mai e sa folosesca toata lumea aceeasi scula.
Cele doua de mai sus la aceeasi fotografie dau distributii diferite.

Reply
(13-05-2024, 14:07)renatoa Wrote: Pe langa fotografiat, important mai e sa folosesca toata lumea aceeasi scula.
Camera ar trebui sa fie paralela cu planul particolelor, in plus nu stim daca si cum, algoritmul acestor aplicatii compenseaza neliniaritatile obiectivelor. Sa nu mai vorbim de modificarile software introduse de telefoane pentru a compensa structura hardware de 2 lei a camerelor foto cu care sunt echipate.

Este ca in cazul omului cu doua ceasuri, nu stie niciodata care e ora exacta. Wink

(13-05-2024, 14:07)renatoa Wrote: Cele doua de mai sus la aceeasi fotografie dau distributii diferite.

Eroarea pe care ai observat-o este semnificativa?

Reply
(10-05-2024, 15:20)edri Wrote: Cu aceasta postare ai dezintegrat esenta acestui forum, conform careia rasnita face marea diferenta, restul echipamentului fiind anexele rasnitei. Exclamation

Daca aia a fost dezintegrare... asta ce o mai fi... fuziune nucleara ? :s

https://www.youtube.com/watch?v=EPbVUR6Y83k

Denis, spune drept cu cat l-ai platit pe JH sa faca clipul asta ? :D

Reply
Este un video bun si util, mai ales pentru cei care din cine stie ce motive inca dau banii pe comandante. :D
Mi se pare relevant si ce spune despre analiza granulatiei rasnitelor, pe la minutul 3:30 incepe sa vorbeasca despre acest subiect.

Reply
Cred ca video asta e o reactiune a comunitatii (discord) la adresa Comandante. Comandante a dat in judecata in ultimii 2-3 ani mai multe firme din Asia care comercializeaza rasnite in Europa (in special pe amazon sau in magazinele de cafea online- special in Germania).

Manerul de la kingrinder a fost curbat iar acum e drept (nu zic de seria P) de acolo si glumita lui Pappy Hoffy la maner.  Nu sunt fan comandante si nu am fost, am probat si mi se pare o jucarioara.

Totusi inainte sa aruncam tomatele in comandante, sa ne amintim ca sunt lansati in 2013 pe vremea cand nu erau multe rasnite de cafea/brew si Kinu nici nu era inca, abia pe urma au venit si le-au facut competitie. In US mai aveai niste modele de pharos de la orphan espresso dar nu ajungeau pe meleagurile noastre.

Deci c40 a fost ce-a fost pentru ca a fost revolutionar pt perioada aia 2013-2018 si pentru ca a fost mega sponsor la toate evenimentele de cafea. Toate campionatele de brew si aeropress erau cu comandante. Cine castiga locul 1 deja avea comandante in brate. Acum daca te duci la WBRC nu mai este nici un comandante in premianti. Ultimii ani a fost kinu si mult 1zpresso.

Nu prea mai ai ce sa faci, cand faci rasnite scumpe, nu poti sa scazi preturile pastrand fabrica in Germania. Nu poti sa scoti un produs la pret de 70euro, nu ai cum.  Deja avem rasnite manuale cu reglaj extern cu click, cu pahar colector magnetic, cu maner lung detasabil, la 100 euro (ba iti mai dau si accesorii in pachet- o perie, un suflator de praf/cafea, o banda de cauciuc, un sticker, comandante iti da cutia goala).

Si dupa fac o rasnita de 700 euro c60 no comment.

Zilele trecute imi tot cautam o rasnita pt zburat cu avionul, ca la bagaje de mana ma pune sa scot kinu non stop. Dupa 3 zile de facut research eram fixat pe kingrinder p3 (cutit similar cu k6/comandante) ori 1zpresso q air ori Q (cutit nou similar c40). Voiam o rasnita mica, usoara, mult plastic, sa nu ma faca sa o scot la aeroport. Am aflat ca pt ce vreau eu nu exista rasnite din astea mici, pt ca nu inca 20g+ cum vreau eu sa fac brew pt 2 persoane in vacanta, asa ca am renuntat.

Momentan, am scot rasnitele electrice de pe tejghea le-am pus la naftalina, si folosesc doar kinu simplicity cu pob pt tot. Pe langa asta azi am achitat inca un kinu phoenix cu pob cu livrare in Ro/iunie, si sunt in discutii (99% sigur) sa platesc pt un second hand classic 2017 cu pahar pe filet/cutite standard fara acoperire. 

Cu skillurile pe care le am, apa, prajit, nu am nevoie de rasnite sa duc cafeaua unde vreau. Si nu trebuie sa ma credeti pe mine, uitati-va la cei implicati in cafea cu premii: Matt Winton (kinu) Shih Yuan Hsu (Sherry)-1z presso, Carlos-1zpresso, Bob-Alex- kinu titan.

Reply
(13-05-2024, 20:09)edri Wrote: Este un video bun si util, mai ales pentru cei care din cine stie ce motive inca dau banii pe comandante. :D
Totuși, s-o zicem pe șleau: comandantul a livrat mai bine! Că diferența de preț este mărișoară, adevărat, dar gustul? Am o provocare pentru tine: ce ai lua STRICT din cele 2? Cea la 33 și ți-ar rămâne pound pentru câteva kile de boabe sau cealaltă?

Reply
(13-05-2024, 20:24)Darsidius Wrote: ...
Zilele trecute imi tot cautam o rasnita pt zburat cu avionul, ca la bagaje de mana ma pune sa scot kinu non stop.
...

Incearca krinder, daca te-ai descurcat cu franskertoneala aia printata 3D, o sa ti se para un lux.
Banuiesc ca si aia tot in scopul de luat pe avion ai gandit-o.
Pacat ca nu esti loco, eu sunt in sedinte la psiholog sa ma pregateasca sa ma despart de a mea.
Asa va trebui sa o cumperi :)

(13-05-2024, 20:51)_R_A_D_U Wrote:
(13-05-2024, 20:09)edri Wrote: Este un video bun si util, mai ales pentru cei care din cine stie ce motive inca dau banii pe comandante. :D
Totuși, s-o zicem pe șleau: comandantul a livrat mai bine! Că diferența de preț este mărișoară, adevărat, dar gustul? Am o provocare pentru tine: ce ai lua STRICT din cele 2? Cea la 33 și ți-ar rămâne pound pentru câteva kile de boabe sau cealaltă?

Pana raspunde el, poate te intereseaza si alta opinie... treaba cu banii e doar un detaliu, intelege bine ca rasnita e realmente prost conceputa... si faptul ca nemtii se incapataneaza sa pastreze designul ala e un semn de anchilozare inexplicabil.
Daca as primi una cadou de ziua mea nu stiu ce as face... mi s-ar parea ca imi incalc tot ce am scris pana acum despre rasnitele astea, ca sa o scot la vanzare si sa ii iau unuia bani pe asa ceva.
Cand vad la cate una scoasa pe bursa ca vanzatorul incearca acolo o explicatie de ce o vinde, ca a facut upgrade, ma gandesc in sinea mea... "corect, sa treci de la un comandante la altceva este un upgrade doar
faptul in sine, indiferent ce ai fi luat... "
Iar vraja cu gustul e o iluzie, autoamagire, ca sa te convingi singur ca a meritat banii.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)