(28-05-2024, 16:56)vladdooo Wrote: Sa inceapa razboiul [emoji846]: am o Kinu Classic din 2017 (primul model cu pahar pe filet).
Scoate ciocolata din orice cafea, nu pot face filtru cu ea.
pune brew burr in ea. Rasnita data la 2100-2200 microni (4.2- 4.4) 0 la blocarea cutitelor, ca se poate pe modelul ala. In caz ca citesc astia cu kinu mai nou cu pahar de plastic o-ring rosu sau magneti nu luati de buna ce-am scris mai sus. La voi/noi nu se ating cutitele, is alte numere.
La modelul vechi ai filet si poti bloca/atinge cutitele, de asta ai 4ture+ pt brew.
La modelele noi dupa 2019+ nu poti atinge cutitele. Dar poti masura cu subler distanta de la blocaj filet pana la blocarea cutitelor (scoti arcul din rasnita sau apesi cu degetul pe cutit si vezi cat merge)= 0.8mm
Deci cu alte cuvinte 800 microni intre capat filet si atingere cutite ceea ce inseamna 800/500= 1+6 ture moarte.
Deci daca vrei sa afli reglajul intre modele adaugi sau scazi 1+6 ture.
4+4 ture pe vechi inseamna 2+8 ture pe nou unde nu se ating cutitele. Seara faina
Cafea spalata apa 95-96C, 40-50tds majoritar Ca (bucavina la 2L cred ca merge).
15g cafea rasnita la 4+4 (iti ia 25-30sec -asta ca sa stii ca e gradul de macinare bun)
bloom cu 35g apa la 95/96C- astepti 45 sec = 35g
la 45 sec torni pana la 1 min 10 - pana al 145ml =110g
la 1:30 torni pana la 2 min max 225g= 80g
Filtre cafec t90 mediu, sau abaca red. turnare 3-4g/s ti-am dat si timpi sa te incadrezi.
finish 2:30-3:15 min depinde de cafea.
Nu face asta:
- nu folosi flat bottom brewer pe cafele spalate le face mellow si naspa- pe cafele spalate foloseste v60- pe cafele naturale/procesate flat bottom (bloom+ 1 turnare gen april)
nu folosi apa dura gen TWW diluata dublu sa aiba 80-90ppm ca nu merge, eu cand bag Mg pe kinu nu imi place gustul.
nu face 5 turnari- rasnita face destule fines in comparatie cu altele- daca torni mai mult speli fines mai jos, si atunci te obliga sa macini si mai grosier- asta e bine pt cafea prajita mediu sau solubila, nu pt light roasts
-nu face swirl- tine rasnita vertical nu oblig, ca sa ai o constanta la feed rate
Un aliniat ajuta, dar nu asa mult pe cat cred unii, se schimba un pic gustul, dar nu total. Problema ce o vad eu la pob e la user in general, pt ca trebuie gasita metoda de brew potrivita pt el. Ah, si fa o ratie scurta, asta e important 1-15 nu 1-16/17 ca nu merge.
![[Image: 5biU11s.jpeg]](https://i.imgur.com/5biU11s.jpeg)
![[Image: C6XYe69.jpeg]](https://i.imgur.com/C6XYe69.jpeg)