Damian The Man Wrote:... e stropita din greu cu chimicale ca sa conserve bine mirosul, etc etc.
da, sunt zeci, uneori sute de aditivi cu care se 'trateaza' cafeaua comerciala; sigur, toti sunt
'food... approved', mai ales daca nu-s din China...
problema e insa mai generala,
se aplica si la cafeaua boabe verzi - cam asa cum pun ... producatorii/taranii nostrii azotat de amoniu si alte chimicale, in exces, sa fie recolta!
sigur, ar fi urat din partea mea sa insinuez ca si
comerciantii autohtoni din lumea cafelei ar folosi asemenea metode ca sa accentueze varia mirosuri in... ceasca;
dar chiar asa: e asta, lumea speciala a cafelei, o adunatura de sfinti?

(sau o imbracam noi in haine colorate, doar tot se apropie decembrie...)
sunt mai multe cafenele din Bv, care vand cafea prajita... aromata; unii, aveau si rasnita separata pentru cafelele aromate...
nu mai vorbesc de cea din rafturi, cu alintaromele ei ...
dev Wrote:... la 33 de lei 500g, au scos la vanzare "cafea" cu pretentii premium care nici macar nu e 100% arabica. O sa spuneti ca nu e nimic gresit intr-un amestec robusta+arabica, prospat prajit, dar e destul de evident ca n-are cum sa fie ok o cafea prajita si ambalata cu luni bune inaintea momentului cand ajunge la raft.
ai probabil dreptate, cand te referi la cafelele comerciale din rafturile supermarketurilor;
sunt pregatit sa fac fata multor oribilitati - e suficient sa intru putin in trafic pe strazile orasului - dar si pe mine m-a luat prin surprindere o cafea Julius Meinl
(aveam si acasa, in copilarie, niste cutii de tabla cu Meinl pe ele...
![[Image: Kftgsh5.jpg]](https://i.imgur.com/Kftgsh5.jpg)
)
la care am recurs intr-un moment de stoc zero;
a fost singura data cand am folosit ceva orez prefiert in disperarea de a scapa de mirosul persistent din rasnita!
deci da, cafeaua comerciala ordinara - practic toata - nu se poate bea pentru ca e veche, e chimizata si pentru ca e un mixaj brutal cu o robusta inferioara!
robusta, care isi face treaba: cafeaua e mai 'tare', boabele se pastreaza cat-de-cat mai mult, costurile sunt mult mai scazute etc.
ce am mai spus de cateva ori, e ca robusta poate fi si in varietati superioare, mai scumpe decat o arabica medie, si ca arabicele au ceva robuste la origine;
ce mai, dupa personajul din lumea cafelei care
alege si cumpara cafeaua verde pentru o firma, cel de-al doilea ca importanta pentru mine, e
cel ce face amestecurile, acel 'blender' care poate face o miscela cu robusta, cat se poate de placut baubila - din nou, pentru mine! - si, important, baubila multe luni dupa ce a fost preparata!
am prajit robusta de multe ori si stiu ca robusta se prajeste peste medium, si se foloseste in blenduri abia dupa 3-4 saptamani! si daca nu e o robusta ordinara, cu miros de closet de tara, blendurile facute cu ea sunt chiar bune...
exista destule miscele de robusta cu arabica la nivele medii de prajire, care ar merita incercate de cei carora nu le place cafeaua din boabe subprajite/subdezvoltate; cei amatori de acele
'caramel bomb' de care se vorbeste mai ales cand e vorba de
spring-levers...
sunt de cautat blenduri de calitate distribuite in afara Italiei si ma limitez la 2 din ce am avut acasa mai multe Kg anul acesta, ambele napolitane:
Passalacqua Harem Coffee (30€/Kg), dar si Espresso Bar,
Kimbo Superior Blend, dar si Kimbo Espresso Bar -
Miscela esclusiva per Autogrill (18€/Kg)
rdumitrescu Wrote:... Poți cere și cafea râșnită de la prăjitorii, va fi mult mai bună decât cea din magazin. Cel mai bine, totuși, este să îți râșnești tu.
o solutie
temporara, de mare compromis pentru espresso, dar superioara oricarei cafele cumparate gata rasnita, este sa-ti cumperi o rasnita modesta, la 180-200 lei (de ex.
Krups GVX2 ), cu care vei obtine oricum macinaturi superioare unei rasnite cu elice!
rasnita era mult mai buna decat parea, acum 5 ani, cand am folosit-o; si acum le mai am (2) si le folosim la condimente... de-atunci au aparut si altele, de-astea de bucatarie ...
nu e nici o rusine sa folosesti asa ceva!

cafeaua conteaza!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)