Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

Cenusa arsa?...pfff, eu credeam ca nearsa:)))
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
La serviciu avem un automat delonghi si sapt asta am cumparat un sortiment de cafea pellini vivace care are 80% arabica si 20% robusta cu boabe mici si ni se pare ca are o anumita amareala...amareala poate fi data de gradul de prajire sau gradul de rasnire sau ambele?...sau din cauza robustei?

Reply
Eu la superautomate (avem 3 bucati la birou) le setez rasnirea pe fin (la maxim) pentru ca nu sunt in stare sa rasneasca suficient de fin pentru espresso nici macar asa, iar de ajustat, ma jos cin dozaj (1,2,3 boabe pe iconitele displayului). Aparatele de acest gen nu pot face espresso decent nici macar din boabe proaspat prajite. Fac ele preinfuzie dar tampeaza superficial si rasnesc mare.
Amareala la espresso poate fi de la:
-supradozaj (nu e cazul superautomatelor adica prea multfea)
-temperatura apei de extractie prea ridicata
-cafea arsa
-robusta (care e pusa acolo pentru crema)
Eu nu am reusit sa scot o crema cu culoare decenta nici din cafele foarte arse, nici din boabe prajite light (Fortuna verde :) ) Am renuntat demult sa am pretentii de la superautomate si am vrut sa vad daca pot obtine macar crema decenta. E pierdere de vreme si de bani. Mai bine un ibric cinstit din boabe proaspat prajite decat un "expreso" jenant.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Pai daca este prea fin nu mai trece apa prin puc...la delonghi sunt mai multe grade de rasnire fata de un saeco de ex sau gaggia

Reply
Nu stiu daca este potrivit aici, sau ar trebui sa facem topic separat... dar poate ar trebui sa pomenim cele mai catastrofice cafele comerciale cu care am avut ocazia sa ne intalnim.

Pentru mine una este Rioba, aparuta de nicaieri acum cativa ani la Metro, cu mari ifose de brand - era plasata pe raft mai avantajos ca oricare... si cel mai oribil non-gust de care am avut parte... brrr...

Reply
La 30 si ceva de lei kg ifose de brand?

Reply
La vremea aparitiei sigur era mai scumpa, comparabil cu Lavazza, a fost unul din factorii care m-a pacalit sa o iau... si ma refeream la asezarea pe raft, daca citesti putin o sa vezi ca e stiinta chestia asta, si taxarea este diferita ;)

Reply
Pai da stiu...la nivelul ochilor sunt produsele cele mai taxate...rioba in schimb este exclusiv la metro

Reply
Rioba e un nume comercial. Dezavantajul consta in faptul ca denumirea e constanta, furnizorul cafelei se mai schimba. Asa ca poti "prinde" un lot destul de bun (la Metro Germania de exemplu) si sa cumperi aceeasi Rio Ba intr-un Metro local si sa zici "ba"
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
A cumparat cineva kimbo?daca da ce sortiment?...am baut in italia un latte facut cu un kimbo espresso napoletano cred pt ca era cafeaua mai prajita care a fost super bun

Sa nu-mi sariti in cap cu cafea prospat prajta ca am de la sarkis

Reply
Kaufland a inaugurat saptamana asta nous sectiune "deluxe" numita Exquisit, in cadrul careia gasim si cafea boabe de origine, Etiopia Sidamo si Costa Rica Tarazzu, impachetata fie in pungi de semicarton alu/plastifiat sau cutii tabla, de 500g.
Data prajirii necunoscuta, expirare cam peste un an in medie, unele pungi chiar in 2017.
Grad prajire 3 din 5 boabe.

Pagina 8 din catalog, link valabil doar saptamana aceasta: http://www.kaufland.ro/webdatenupload/Pd...index.html

Reply
Deci asta inseamna...conservanti  :(
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
(04-11-2015, 20:20)sorin2505 Wrote: Deci asta inseamna...conservanti  :(

Pai nu cred ca-i doare pixu sa scrie ce data de expirare vor ei....cu sau fara conservanti.
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E

Reply
Cred ca e vorba de 2-3 ani, deci cea mai proaspata sa zicem ca e din 2015 si probabil minim 4-6 luni de la prajire. Delicatese! [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pe bune, chiar se pun conservanti in cafeaua boabe ambalata de supermarket ? :s

Reply
Orice substanta adaugata va creste pretul cafelei si implicit va scadea profitul. Poate baga putin azot ca sa inlocuiasca oxigenul din ambalaj sau videaza pachetul. Nu baga conservanti, pur si simplu lasa boabele asa arse. Oricum macar vezi boabele cand desfaci pachetul, negre, crapate etc. Daca iei cafea macinata nu stii cat porumb, cata mazare sau (in cel mai bun caz) cat naut ai prajit impreuna cu cele mai mici si mai sparte boabe din toata recolta. Sa cumperi doua vagoane de spartura de cafea sau boabe neuniforme si stafidite in loc de doua vagoane de arabica 100% single origin, single farm, asta inseamna sa fii mafiot si sa faci profit.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(04-11-2015, 21:51)renatoa Wrote: Pe bune, chiar se pun conservanti in cafeaua boabe ambalata de supermarket ?  :s

o conservare propriu zisa, cu ceva chimicale (gen salicilatul ce-l punea bunica in gemul de prune...) nu cred ca da rezultate rentabile; dovada ca cei mai scumpi, aplica metode clasice de lupta impotriva oxidarii, cum ar fi cele amintite: mediu de azot, sau chiar - artizanal - CO2;
mai degraba se aplica metode de neutralizare in gustul produsului a efectelor invechirii; si aici chimia si genetica sunt la ele acasa... sunt sute de aditivi pe care-i poti intalni in cafeaua boabe comerciala, in primul rand aromatizanti sintetici (de ex. uleiuri aditive pentru impregnarea boabelor prajite cu arome, cum ar fi aici; dar si enzime si specii modificate genetic etc.)

doar s-a vorbit de muncitorii de la o "fabrica" de aromatizat cafeaua, care au murit de boala pulmonara obstructiva, ca sa amintim numai de untos mirositorul diacetyl, printre cauze;

cum mai spuneam: nu numai gustul si mirosul oribil al cafelei comerciale comune, ar trebui sa ne faca sa renuntam la ea... pana la urma exista cafele comerciale - totdeauna mai scumpe, si nu neaparat de gasit la noi - care pot fi baute fara prea multe fasoane;
acei aditivi - chimicale in majoritate nealimentare - cu sutele, care impregneaza boabele, sunt pentru mine adevaratul motiv de refuz!

drept pentru care cumpar cafea verde si o prajesc acasa; e mai "curat" asa, mai natural?
oarecum, atunci cand cafeaua respectiva are oferite de vanzator toate datele de trasabilitate;

dar stim ca o cafea verde decafeinizata este dupa procesare (chimica uneori) tot...verde;
si mai stim ca o cafea verde poate fi purtatoarea unor toxine chiar fatale, datorate mucegaiurilor si ciupercilor care au putut afecta recolta depozitata; care toxine rezista la temperaturile inalte din extractia espresso...

dar cine rezista la atatea vesti proaste :)

si, apropo de, "conservant" natural al cafelei arabica prajite si revigorant al cafelei vechi, statute?  Robusta de calitate! 5-15% in blenduri...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
@radudani
Legat de cafeaua verde, ai cunoștințe cu privire la tratarea acesteia de către producători /vânzători cu conservanți?
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI

Reply
(05-11-2015, 10:16)palado Wrote: @radudani
Legat de cafeaua verde, ai cunoștințe cu privire la tratarea acesteia de către producători /vânzători cu conservanți?

nu ceva concret - daca m-ar interesa subiectul as face ceva survey-uri pe net;
dar, apar din cand in cand pe forumuri sau in media, persoane cu reactii mai isterice la efectele nocive ale cafelei, inclusiv felul in care si cea verde poate fi toxica (How best to finish processing coffee greens);

pe de alta parte, sunt convins ca in culturile industriale de cafea se aplica metode similare altor culturi agricole: impotriva daunatorilor, pentru ingrasarea solului etc.
in plus, o mare parte a procesarii, de la fruct la boabe verzi, se face de multe ori afara, intr-un mediu expus...

ideea fiind ca nici macar cafeaua verde, fara n certificari si trasabilitate - care toate costa bani, nu reprezinta un produs pur natural;
in plus, nu toti accepta ca justificata, interventia la nivel genetic;
dar sigur, din noianul de aditivi cu care se impregneaza boabele de cafea in traseul lor din arbore in ceasca, boabele verzi au sansa de a fi mai putin "botezate"...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(04-11-2015, 21:59)stefandinescu Wrote: Poate baga putin azot ca sa inlocuiasca oxigenul din ambalaj sau videaza pachetul

Se foloseste un gaz inert (Argon de exemplu) nicidecum azot.
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Ca au distrus spiritul cafelei vad ca nu se scandalizeaza nimeni, dar de amanunte religioase sarira in sus... :@

http://money.cnn.com/2015/11/08/news/com...index.html

Reply
Dupa propunerea de banner publicitar Kimbo mai primesc una premium :)

"Buna ziua,

Davidoff Café lanseaza in luna noiembrie editia limitata Création Supérieure Azur. Cu aceasta ocazie, ne-ar face mare placere sa ne cunoastem.  
Va rog sa ma ajutati cu un numar de telefon, pentru a va putea povesti mai multe despre gama Davidoff.

Va multumesc,"

Telefon: 072NE.INTERE.SANT
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Au si verde ? :D

Reply
Lyvyoo: "Dupa propunerea de banner publicitar Kimbo..."

banner? nu stiu, dar un post pe bursa cu ofertele distribuitorului Kimbo - daca exista asa ceva in RO - nu facea rau nimanui; eu as cumpara unele blenduri de Kimbo, daca ar fi acceptabile ca pret si usor de procurat...

discernamantul trebuie cultivat, nu?

cred ca 2-3 oferte de cafea de brand premium, acceptata in alte medii de entuziasti espresso (2 month old Kimbo from Italy produces great espresso. I'm confused!), ar face bine si la noi...
poate ar mai domoli... gradientul de crestere preturi pe la prajitorii nostrii :)

btw, incerc sa nu dezvolt, dar constat cu tristete (stiu, motive/justificari sunt cu duiumul) ca pretul promotie la un moment dat, depaseste pretul standard in oferta cu cateva luni in urma!
criticam? pietricele printre boabe, in rest totul e ok (?) 
o anume doza de atitudine critica si concurenta ar face bine pe piata cafelei proaspat prajite... 

cei ce prajesc acasa in primul rand, dar si ceilalti, ar trebui sa pretinda informatii complete de trasabilitate, macar la cafeaua zisa de specialitate; informatii ascunse in numele secretului comercial, sau uneori - am dreptul sa suspectez - pur si simplu nestiute nici de prajitori...

uite unde-am ajuns de la Kimbo...

Reply
Eu am renuntat demult la ideea ca vreun brand de cafea comerciala sau nu stiu cum sa-i spunem, mai poate oferi ceva satisfacator. Sincer de cand am dat la rate dupa un Julius Meinl, plus alte experiente triste in spate, efectiv mi s-a taiat de "marci". Anul trecut totusi, din cauza unor insistente prea mari, am acceptat sa primesc un colet din Italia de la Bazzara Cafe, direct de la sursa cum se spune. Rezultat: boabe lucioase, duse in SC probabil, fara crema pe arabica, cu crema pe blend de robusta dar cu pretul gustului de carbune etc.  Fara data de prajire, cum ma asteptam.

Daca vrei, pot sa te pun in legatura cu ei (lucreaza o romanca acolo) caci daca te uiti pe site par oameni seriosi, cu academie, carti, educatie prin scoli etc. si sa iti trimita niste pachete de test cat de proaspat prajite pot ei. Nu cred ca nu ar intelege imperativul acesta si ceva intre 4 si 8 saptamani cred ca ar putea, ca in exemplul tau. Zic asta pentru ca am observat ca avem gusturi oarecum opuse, tu suportand pana la placere inclusiv o robusta buna sau un corp mai pronuntat. 

Eu am degustat obligat fortat si la targul de cafea de la noi aceasta cafea, la un stand unde cineva prepara cu un La Cimbali M100, si rezultatul in ceasca a fost... no comment.  E drept ca veneam si din standul Yume, niste maestri ai prajitului.

Cea mai "light" prajire a lor (imagine stanga) a fost acest blend de 12 arabice. In dreapta avem o Ethiopia Sarkis: Click
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Boend din 12 origini? La blenduri cu mai mult de 3 origini nu mai simti ce aduce fiecare i plus acelui blend. De ce sa combini 12? Marketingul asta [POUTING FACE]

Reply
Intreaba-l pe Cornel Inga, membru SCAE, reprezentant al cafelei amintite :)

Reply
Are in portofoliu si Lazzarin..... nu am baut dar nu imi doresc :)

Reply
(10-11-2015, 14:47)renatoa Wrote: Au si verde ? :D

DA!  Cool

Reply
lol... verde la suflet , am uitat sa precizez :D

Intrasem de fapt sa postez de altceva, cand am vazut reply-ul tau...

Tocmai am fost spamuit de acesti domni, stie cineva despre ei ?
http://www.nobu.ro/

"Prajim cafea cu suflet pentru orasul si oamenii iubitori de ea."... deci tot numai capitala are iubitori de cafea... mai, mai... :@

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)