Welcome Back Log In Create Account

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

Consum cafea de prin 2018, dar la filtru, apoi am descoperit forumul în 2019 și cumva am 'crescut' odată cu el. Espresso am început cu aceste cafele din noul val, se poate vedea din postările inițiale, am încercat tot ce se putea încerca, dar nu e ce trebuie pentru mine, și nu numai, așa că mulțumesc încă odată colegului @Cip, că m-a îndrumat spre acest topic, și lui @Levo că a postat material didactic. :D
Nu e vorba de senzori, ci ce e acru, acru rămâne. Nu poți zice că borșul nu e acru și că de fapt cum îl percepi e greșit. Din boabe prăjite prea puțin iese cafea acră și cu gust astringent. Că se disting și alte arome pe acolo, o fi, nu contest, eu nu le-am găsit, dar senzația de 'gura pungă' e din plin, și nu vreau să jignesc pe nimeni, e părerea mea, o părere formată pe baza la ce am consumat.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Pai la tine si dulceata pare acra… Despre ce vorbim?
Poate fi o sensibilitate, poate fi o interpretare gresita.
Toti cunoscutii simt la fel cafeaua ta?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Toți o percep la fel. Cum am spus, am Meron in oraș, la fel, același lucru, la fel li s-a părut.

Reply
Vorbim aici de cei “educati” de tine…? Adica le-ai spus ca e acra de atatea ori incat nici nu trebuie sa guste ca stiu deja ca asa trebuie sa fie? [emoji12]
La espresso e posibil sa ai o temperatura mai mica daca ai ceva depuneri sau probleme cu sensorul de temperatura, dar la V60 nu prea ai cum. Macar ca pleci de la apa care a dat in clocot si astepti sa mai scada putin temperatura.
Eu o singura cafea mai acida am intalnit in mai bine de 10 ani. Stiam ca e prajita foarte light, dar ceva nu iesea corect. Ulterior am aflat ca trebuia preparata la 98-99-100 grade, dar eu peste 94-95 nu incercasem. Am primit o mostra peste 1-2 luni si da, era alta poveste. Dar la 98–99 grade am preparat-o.
Nu gasesti vreo prajitorie la noi in tara din a carei cafea sa poti scoate o cafea acida la 98-100grade.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
În căutarea unui espresso perfect ::) . Acum ce înseamnă asta … fiecare individ e capabil să își dea seama :) , cu educație sau fără educație .
Nu cred ca acest forum e doar despre cafea de specialitate , dacă e așa , atunci să îi fie schimbat numele :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Am revenit cu pozele! Comparație cu Kaimac de la Dropshot care nu e cea mai prăjită de la ei, au și mai 'dezvoltată" un pic, dar tot insuficient. :D
Calitatea bobalelor e la fel:

[Image: 9KVXArV.jpg][Image: KMLkaK7.jpg][Image: BxS76vA.jpg]

Reply
Am pus si eu pe alt topic, comparativ doua gramezi de boabe de cafea si mi s-a spus pe un ton artzagos ca e irelevant. Ochiometric, fara colorimetru nu se poate estima gradul de prajire, pentru boabe care arata asemanator.

Reply
Dar nu e vorba doar de colorimetru aici. Nu stim pe ce cuptoare s-a prajit, nu stim abordarea prajirii, umiditatea din boabe, nu s-a masurat extractia….
Majoritatea masuratorilor au sens cand folosesti aceleasi boabe in acelasi cuptor si poti compara prajirile.
Practic comparam doua masini la culoare si prespunem ca au aceleasi motoare si echipari daca au aceeasi nuanta. [emoji23][emoji23]

Reply
Până la urmă înțeleg ca , cafeaua de la saka top selection nu e prăjită 3rd wave ? Sau dacă e prăjită 3rd wave tot nu e demnă de acest forum ? M am pierdut , dar dacă saka zice ca e se specialitatate , doar ca e prăjită mai bine ?

Reply
hai ca ma bag si eu, ca mi se pare ca se discuta mult si aiurea.

1.la blenduri, aka Top Selection si altele, Saka nu zice ca e de specialitate. din ce vad de la ei de pe site, au categorie separata pentru specialitate, aka speciality line.
2.asta e un blend din cafele simple din America Centrala(mai jos zic America de Sud), probabil Guatemala(cea mai intalnita in mixuri de genul), Costa Rica si poate Honduras.  sau poate au mai bagat o Columbia ceva.
3.prajirea e cum e si e treaba lor. nu e ceva special, ceva ce doar ei fac, vreun super-secret s.a.m.d. De pe site zic ca prajesc cu gaz la prajitor cu tambur, presupun ca probat, pana la second crack. da, e probat, puteti sa va uitati la pozele de aici: https://www.reddit.com/r/Coffee/comments...n_roaster/
4.genul asta de cafele le pun prajitoriile(nu de specialitate) in automate.
5.culoarea conteaza si spune adevarul. acum ca sunt diferite tipuri de prajire in sensul ca, unii baga mai multa caldura la inceput sau mai putina, asta e altceva. dar oricum e important stadiul de dezvoltare mai mult, care el da culoarea. acum ca vii din faza de uscare cu mai multa energie, asta doar afecteaza cat de rapid se dezolva cafeaua, adica 1 crack si second crack. tot @Darsidius va poate explica mai bine, din moment ce eu stiu doar din ”carti”
6.mie imi par oarecum neuniforme prajelile, cred ca vad si ”tipping” pe acolo. @Darsidius ar trebui sa stie mai multe.
7.toata lumea a zis ca daca va place genul asta de cafele, va place si asta e. nu e nimic gresit in asta, nu e nici o suparare. doar ca s-au spus lucruri de genul, boabe de calitate, prajire pe care nu o pot replica oamenii din Romania, prajire medie, s.a.m.d.
astea defapt cred ca a ridicat semne de intrebare.

valul al 3-lea e despre cafele prajite cat mai light, alea au faza de dezvoltare de 1 minut dupa first crack, noi vorbim deja de second crack la cafele de genul si chiar lasat un pic second crack. probabil light roast pe probat, e undeva la 11-12 minute, astia(saka) au zis ca le duc la 15 si 20 de minute.
noi deja cred ca suntem in valul 4, de cand au aparut procesarile astea, dar asta e alta discutie.

sper ca-s mai clare un pic lucrurile, inca o data, e treaba voastra ce va place.
zp6/v60 

Reply
Când mai faceți comparații de poze sa se spună și cu cafea e in poze. Din pozele tale coffeemilk compari dropshot prăjire espresso cu ce de la saka? Ca aia au o grămadă de la single origin la blend prăjit tare.

Saka se focusează și vinde mult dark, ce am postat eu, pt asta sunt cunoscuți? Vorbim de 24-30 euro per kg. Pe când la cafeaua light single origin preturile sunt la 50-100 euro per kg. Nu putem să ne așteptăm la aceași calitate de verde. Asta e clar.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Găsesc pe piață din ro cafea gen saka top selection , 100% arabica , ca în pozele lui cofeemilk ? Sa aibă proprietati asemănătoare ? Dacă nu , de ce ?
Ms

Reply
Ai putea incerca o doza de la Proporzioni https://www.proporzioni.ro/shop/, din Craiova, e singurul din tara, cred, dupa stiinta mea, care are ... curaj [emoji12] sa pretinda ca prajeste "italieneste"... cica s-a scolit acolo.
Se pare ca are succes, prezenta in cafenele este mai vizibila decat a lui Hedone, dar nu stiu personal pe nimeni care sa fi gustat cafeaua lui. De invidie, probabil :D

Reply
pai nu ai de ce sa gasesti in Romania o cafea identica cu aia, ca ala e un blend. si doar oamenii aia de la Saka stiu exact ce pun, de te incanta pe tine asa mult:) ce proportie si ce cafele.

poate altuia ii place blendul milky way de la Dropshot. oameni si oameni, gusturi si gusturi.

aici o explicatie a lui Tim Wendelboe, care mi se pare pertinenta, sunt vreo 2 minute. de ce oamenii cred ca o cafea prajita mai mult nu e asa acida sau amara si ca defapt problema e extractia.

https://youtu.be/PI3qxPUJxmo?t=2508
zp6/v60 

Reply
(07-01-2024, 15:01)Darsidius Wrote: Când mai faceți comparații de poze sa se spună și cu cafea e in poze. Din pozele tale coffeemilk compari dropshot prăjire espresso cu ce de la saka? Ca aia au o grămadă de la single origin la blend prăjit tare.

Saka se focusează și vinde mult dark, ce am postat eu, pt asta sunt cunoscuți? Vorbim de 24-30 euro per kg. Pe când la cafeaua light single origin preturile sunt la 50-100 euro per kg. Nu putem să ne așteptăm la aceași calitate de verde. Asta e clar.

Am spus de ieri că pun poză la Top Selection de la Saka!!! Altceva nu am consumat de la ei momentan, mai am un Gran Bar care sper să fie mai dezvoltată, adică și ceva ulei pe boabe.

Reply
Uleiul pe boabe nu cred ca indica dezvoltare, ba din contra… [emoji23]

Reply
N-am mai pus ghilimelele de rigoare, am crezut că se înțelege la ce mă refer, dar se pare că trebuie instrucțiuni de utilizare la fiecare postare. :D

Reply
Ne-am cam incins aici, asa ca e cazul sa reamintesc ca acest topic e o oaza unde cei care pot "aprecia" o italiana sa isi impartaseasca entuziasmul.
Pentru "versus" a fost creat un topic separat, la ultimul razbio sfant care s-a purtat inainte de acesta
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ave-coffee

La treaba admini, matura !

Reply
Eu vad diferenta la cafea asemanatoare cu diferenta la masini.
Unii zic ca o masina trebuie sa aiba ecrane in loc de ceasuri si tot felul de alte sisteme, ca restul is vechi, tehnologia evolueaza si bla bla.
Altii zic ca o masina clasica e mai faina decat orice nou.
Toti au dreptate. E ok sa ai din ambele.

Dar acum ca s-au dezinflamat spiritele, facem o comanda? Dintre cei care doresc sa comande de la Saka, stie careva italiana? Sau stiu ei engleza?
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity

Reply
Eu la comanda anterioara am discutat in italiana.

Am primit ieri si celelalte 2 tipuri de prajiri GranBar(asa cum le considera cei de la saka light si mediu prajit), odata cu 2 pachete de Positano ce nu au fost trimise cu prima comanda pentru colegi.

Pozele sunt orientative, culoarea nu e chiar ceea ce vad eu, dar e pe aproape. Mirosul in punga este complet diferit la cele 2 vs cea prajita napoletan-dark. Pentru gustul meu(partea italiana:)) as merge pe varianta prajita mediu, dar scuro este pentru cei puternici clar.

Mai facem o comanda daca se strang cativa musterii.

[Image: 0e41bcc13c3c3055850ca176fbfbda03.jpg]
dark, mediu, light

[Image: 8a904fa533fc61483d6a04f37e41bde5.jpg]
dark
[Image: f583b8116440fed23ac42efea759a820.jpg]
mediu
[Image: a89a1eb4fe62f381be9e2b2ddb30657f.jpg]
light

[Image: 5956e470bf97d6f01691c2c0909312b9.jpg]
dupa extractie - cea light

[Image: 1bac47dbd9ed658ad5997394b181a588.jpg]
dupa amestec tot light
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic

Reply
Ma bag la cele prăjite medium . Care ar fi cele prăjite medium și 100% arabica ?

Reply
Ultimele boabe de Kenon Napoletano DOK (90/10 A/R) si primele boabe de Saka Gran Bar (80/20 A/R). Super bune amandoua!
[Image: jSIKTu3.jpg]

Seara ajustat pe reteta recomandata de Saka... Espresso absolut decandent, corp de zici ca e mousse de ciocolata, dulce - miere de mana, vanilat, nutty si un aftertaste de dark chocolate care m-a facut imediat sa mai trag un shot.

NU este nevoie de zahar, miere, sirop whateva'...

[Image: peIMnsK.jpg]

Zicea @Levo mai de mult.. "unii se prind din prima, altii niciodata".
Totusi unii se mai prind si pe parcurs :D
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
(21-01-2024, 23:59)mmariusc Wrote: ....

Zicea @Levo mai de mult.. "unii se prind din prima, altii niciodata".
Totusi unii se mai prind si pe parcurs :D

:D :D :D

Reply
Neața ,
Când mai dați o comandă la saka , vă rog să mă anunțați :)
Ms

Reply
La Saka au si pungi mai mici, de 250gr, sau doar la 1kg?
Lelit PL62X MaraX | Niche Zero | Logo Cups

Reply
https://sakacaffe.it/en/prodotti/#specialty
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic

Reply
(22-01-2024, 17:50)bogono Wrote: https://sakacaffe.it/en/prodotti/#specialty
Eu ma refeream la Gran Bar, specialty luam de la noi :)

Reply
doar asa daca vrei:)
[Image: 84461ee406e37136c29319ec659cdbe1.jpg]

Reply
(04-01-2024, 18:44)d2florin Wrote: Eu cred ca puțin prăjituri de la noi pot scoate așa ceva … de îndată ce pe piața noastră sunt doar cafele scumpe plus acide , plus ai nevoie de nu știu ce profilare , scuzați generalizarea ..
Cum zicea și coffemilk , mai iau și eu câteodată cafea proaspăt prăjită , exact ca unu alcoolic , după ce văd ca e acră … promit să nu mai beau :)))
Gandeste-te cat de dulce este cu apa de 80 de grade,bloom cu apa rece etc.

Reply
(22-01-2024, 18:35)bogono Wrote: doar asa daca vrei:)
[Image: 84461ee406e37136c29319ec659cdbe1.jpg]

M-as baga la o portie de 250gr daca cineva are prea multa, ca prea ati laudat-o :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)