Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua bauta direct dupa prajire....

#1
Salutare Esspresomani 
Am dat de tipul asta in timp ce cautam daca sunt singurul psihopat care bea cafeaua direct dupa ce iese din prajitor,se pare ca nu sunt singurul si chiar imi place sa o beau asa...este extra proaspata si usor de baut chiar daca nu dezvolta din prima zi arome de fructe,flori,zarzavaturi...etc. Sunt curios voi cum o beti? Sau daca o beti asa direct iesita din prajitor. Las aici linkul de pe youtube...Merita vazut!
Prăjeala fie cu voi! Wink
​​​​​​
https://www.youtube.com/watch?v=GvNHArQuuvA
 
Reply
#2
E un motiv pentru care are "decat" 1700 de vizualizari...

Let's put some science on this:

https://towardsdatascience.com/coffee-be...47c8a9d4c9

 
Reply
#3
Si eu o beau in aceeasi zi, maxim o saptamana rezista la mine la cantitatile care le prajesc eu.
Degazare e o vrajeala, ca sa nu zic prostie, care tine tot de prelucrarea industriala, cu vagonul/stocare/etc.
Pentru home roasteri este doar pierdere de arome. Le simt lipsa din ziua a trei dupa prajire. N-am avut rabdarea si curiozitatea sa las niciodata la degazare peste 10 zile, din acest motiv.

Toata stiinta pomentia mai sus (nici n-am deschis articolul) este vax cand te gandesti ca toti artizanii care se duc sa cumpere personal cafeaua direct din ferma o prajesc si se evalueaza pe loc, nici macar o ora nu se lasa dupa prajire.
Sesiunile de licitatie CoE functioneaza la fel, prajire si cupping pe loc.

Chiar ne intereseaza cum se proceseaza cafeaua industrial pentru mase, ca sa le imitam procedurile ?
 
Reply
#4
Nu stiu cine sau ce a aruncat, dar din punctul meu de vedere, e destul de greu sa arunci o plapuma de tipul "degazarea e vrajeala" care sa scoata din ecuatie gradul de prajire, tipul cafelei, tipul prajitorului, timpul de prajire etc.
 
Reply
#5
Pai ma uitati si eu putin pe articol... in primul rand primul link este catre o pagina construita pe baza studiul lui Samo Smrke (and others...)... ce simpatic sa iti faci pagini, si sa culegi vizionari compiland stiinta altora... 
Stiu ca l-a citat la inceput ca sursa a informatiilor, dar as vrea sa vad si ceva contributie personala... 

Apoi, am selectat doua informatii care sunt pe placul meu Big Grin 
 
Quote:The darker the roast, the more gas is created!

Deci, o dam iar in prajire comerciala au ba ?

Si, a doua...
 
Quote:As the authors of the study pointed out, most degassing (70%) occurs in the first 24 hours.

Si, examinand graficul, as adauga ca 60% se duce chiar in primele 5 ore !
Din ziua a treia incolo practic stam dupa mai putin de 5% pe zi ! Si vrem neaparat sa credem ca asta influenteaza cu ceva perceptia...

Si... cel mai important, nicaieri in articol nu se dovedeste clar faptul ca degazarea ar avea vreo legatura cu aromele... nu mai clar decat in paragraful de inceput, singurul loc unde cele doua sunt asociate, dar fara dovezi... doar "I suspected"...:
 
Quote:... noticed an improvement in taste and extraction level. I suspected part of the extraction was due to less carbon dioxide.

Adica i se pare mai buna cafeaua pentru ca are in componenta mai putin gaz inodor, incolor, fara gust si fara miros...
Well, limba mea zice invers, asa ca... e cuvantul lui contra cuvantului meu.
Si ma doare undeva ca parerea asta va culege mai mult de zero vizionari. Cine e in stare sa gandeasca pe limba lui, bine... 

Ha ! Ce imi place stiinta asta, ca poate fi sucita sa dovedeasca exact contrariul... Big Grin
 
Reply
#6
Vezi ca ti-a scapat bonusul din articol:

[Image: 1*rKhQZr7irxOR3_GRI4pAgw@2x.jpeg]
[Image: 1*f-gVaHuQFXSqam4XWYBKkw@2x.jpeg]

Daca te raportezi, tot timpul, la ceea ce faci la tine acasa, fara devieri de la ceea ce crezi ca e bine, e destul de greu sa ajungi la alte concluzii.
 
Reply
#7
Am vazut tabelul, arata aparent clar ca CO2-ul se duce mai repede decat ce numeste el a fi "aromele", adica 4 chimicale. Adica sugereaza ca putem sta linistiti, ca nu se pierde nimic... odata cu CO2-ul.
Cum ziceam, limba mea sustine contrariul.
Si tabelele alea nu dovedesc ca daca s-a dus CO2-ul, s-a adaugat ceva la partea de arome. sau ca CO2-ul ar masca ceva din acele arome... Ceeace articolul pretinde in paragraful de deschidere...

Cum am scris in alt topic, toata poveste cu CO2-ul este ca "ar putea" ingreuna obtinerea unui puc corect, si as adauga eu, banuiesc ca se refera la medii comerciale, de preparare in viteza, la foc continuu.
Daca e sa fiu paranoic pana la cap... nu cumva toata grija asta cu degazarea este legata de obtinerea unui puc rezonabil de "perfect", in conditiile cele mai vitrege, ale unui... automat sau masina de vending? oups... am comis-o Big Grin ... ei ? ce zici, pare ca se leaga, nu ? Wink
In nici un caz nu mi-as face griji de niste resturi de 10% CO2 ramase dupa ziua a treia, la cata paranoie avem sa ne inconjuram cu gadget-uri de nivelare, greblare, afanare, totul numai sa rezulte pucul perfect... chiar si cu cafea nedegazata Wink

Hai sa postam perceptiile si opiniile proprii, asta a cerut @Zozo cand a pornit topicul asta. De studii... numai de bine... 

Asa ca, scurt si la obiect, fara balbaiala si cautare pe google Tongue : esti prajitor profesionist, cat stai dupa o prajire ca sa o evaluezi ?
 
Reply
#8
renatoa si dev sunt prezentze nelipsite in topicurile "fierbatoare" din forum!
si nu pierde nimeni ceva, daca nu mai arunc si eu 2-3 vorbe inflamabile aolo! stiu, nimanui nu-i pasa cat de neplacut e sa te bagi intr-o balta cu continut ce devine uneori... pestilential!

doar ca, de data asta, poate prima data dupa atatea mii de postari (cei doi, au peste 10 mii de postari impreuna - curand vor ajunge probabil fiecare la valoarea respectiva!) sunt si eu exact de aceeasi parere cu renatoa!
minus exprimarea, pe ici pe colo Smile

topicul mi s-a parut interesant aseara si am si scris si eu cele de mai jos, dar nu le-am dat drumul...
intre timp... Smile

2 idei ce-mi vin acum in minte:

- pe vremuri, in perioada premergatoare Christmas-ului in State, am aflat ca producatorii de LP-uri de sezon au o productie mult mai mare decat vanzarile anticipate: dupa ce se termina... magia, topesc vinilurile ramase si fac altele... marketing, by numbers Smile

- s-o fi gandit cumva OP-ul, cati din cei 6000 de membrii ai forumului prajesc acasa cafeaua?! si deci si-ar putea permite experienta cu bautul imediat... acasa?
15-20? probabil mai putini daca-i excludem pe cei ocazionali
(sa incep iarasi? tot mai putini prajitori - nici nu stiu daca mai e vreunul - vand cafea boabe verzi pentru prajit acasa, nu pentru... slabit! si cafeaua verde ce se gaseste e tot mai proasta si tot mai veche!)

ideea in sine merita dezbatuta, asa in... contracurent...

boabele de cafea, ca sa ramana cat-de-cat bune, trebuie sa compromita o convietuire cu CO2-ul!
o cafea secatuita de CO2, e secatuita si de volatilele aromate si e tot mai aproape de celuloza, de carton!
o cafea complet degazata e o cafea veche, de trecut in raft de supermarket, bine si frumos ambalata!

desfaceti o capsula originala Nespresso (Swiss made) si veti intelege ce vreau sa spun...

nici eu nu dau 2 bani pe teoriile cu CO2-ul devenit acid in apa fierbinte si interactionand cu sutele de componente care cer protectie!
mai mult, pun cafeaua imediat dupa prajire, in borcane ermetice si contez pe CO2-ul ce presurizeaza borcanele, ca... protector al boabelor!
espresso e... un lucru foarte mare, desigur, unul perfect e numai pentru unii, sau unul (  Smile  ); dar ramane inca un compromis enorm, intre atatia parametrii! la fel, sau mai mult chiar, decat atatea alte produse alimentare prelucrate acasa!



cred ca o singura data - fortat oarecum de imprejurari - am extras espresso din cafea prajita imediat inainte;
oricum, ca regula, cand nu mai am cafea, prajesc seara si incep sa beau din ea a doua zi...

mi se pare putin cooperant din partea OP-ului ca nu da nici cel mai mic detaliu legat de procedura folosita, ceea ce-i arunca postul departe de ceea ce s-ar putea numi schimb de experienta si-l duce la threadul cu linkuri/curiozitati despre cafea!

despre ce mod de preparare e vorba: espresso, drip, frenchpress etc.?
ce fel de cafea, varietate, mod prajire?
ce prajitor?
ce echipamente de preparat cafeaua?
s.a.m.d.

incerc sa ma opresc:
de la prajitorii de cafea, primesti cafeaua la cel putin cateva zile dupa prajire... desigur, proaspat prajita...
unii chiar recomanda o perioada mai lunga 7-10 zile de … degazare! la cafelele la moda - de specialitate si prajite "in sange" Smile
nu pe ideea asta, dar Nespresso (iarasi!) vinde un sortiment de capsule, Aged Sumatra... ca si branza, sau vinul Smile

sigur, espresso nu e steak sau... paine, dar toti am simtit diferenta intre o felie de carne proaspat prajita si una reincalzita a doua zi...
cu multe decenii in urma, elev, am vizitat cu scoala o fabrica de biscuiti... imi amintesc si-acum mirosul si gustul unor biscuiti patrati, atat de banal omniprezenti in alimentarele de-atunci, dar proaspat iesiti din cuptor!

dar in clipul la care se refera OP-ul, dl Cafea (Pak Kopi) poate fi suspectat ca face propaganda de marketing, complementara (coffee should be used immediately after roasting) proiectului sau de kickstarter - acel Power Roaster in cutie de lemn, cu sarja lui de 120g: prajesti o sarja si o bei imediat dupa, sau o pui la pastrat pe zilele ce vin?!  Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#9
(30-09-2020, 12:00)renatoa Wrote: Am vazut tabelul, arata aparent clar ca CO2-ul se duce mai repede decat ce numeste el a fi "aromele", adica 4 chimicale. Adica sugereaza ca putem sta linistiti, ca nu se pierde nimic... odata cu CO2-ul.
Cum ziceam, limba mea sustine contrariul.
Si tabelele alea nu dovedesc ca daca s-a dus CO2-ul, s-a adaugat ceva la partea de arome. sau ca CO2-ul ar masca ceva din acele arome... Ceeace articolul pretinde in paragraful de deschidere...

Cum am scris in alt topic, toata poveste cu CO2-ul este ca "ar putea" ingreuna obtinerea unui puc corect, si as adauga eu, banuiesc ca se refera la medii comerciale, de preparare in viteza, la foc continuu.
Daca e sa fiu paranoic pana la cap... nu cumva toata grija asta cu degazarea este legata de obtinerea unui puc rezonabil de "perfect", in conditiile cele mai vitrege, ale unui... automat sau masina de vending? oups... am comis-o Big Grin ... ei ? ce zici, pare ca se leaga, nu ? Wink
In nici un caz nu mi-as face griji de niste resturi de 10% CO2 ramase dupa ziua a treia, la cata paranoie avem sa ne inconjuram cu gadget-uri de nivelare, greblare, afanare, totul numai sa rezulte pucul perfect... chiar si cu cafea nedegazata Wink

Hai sa postam perceptiile si opiniile proprii, asta a cerut @Zozo cand a pornit topicul asta. De studii... numai de bine... 

Asa ca, scurt si la obiect, fara balbaiala si cautare pe google Tongue : esti prajitor profesionist, cat stai dupa o prajire ca sa o evaluezi ?

Daca e sa dam crezare studiului, in special faptul ca prin macinare se pierd aproximativ 75% din gaze, inseamna ca un cupping facut la cateva ore de la prajire, mai ales daca macinatura mai si respira cateva minute inainte de a turna apa, ar trebui sa fie foarte ok. Daca se respecta si recomandarile de prajire pentru cupping, acel 60-65 Agtron, atunci e foarte posibil sa poti face cupping, fara efecte nedorite in ceasca, si la cateva minute dupa prajire. 

Despre espresso pot spune doar atat: din cafeaua prajite de mine, prefer ceea ce obtin la cel putin 7 zile de la prajire. Am incercat si espresso din cafea foarte proaspat prajita si, dincolo de faptul ca apar variatii de timp de la un shot la altul, mi s-au parut notele mult prea inghesuite si prea putin separate. Cam ca un brew facut cu Kinu, cu cutitul de brew.  Smile
 
Reply
#10
(30-09-2020, 12:00)renatoa Wrote: Merci mult,foarte bine scris si punctat!...Sincer tare m-ar interesa pareri sustinute sincer a Esspresomanilor despre acest subiect.(banuiesc ca mai sunt care o fac pe șustache dar nu recunosc Big Grin )Ca sa ma repet,eu beau cafeaua,,proaspat prajita,,si e extrem de buna(ultima prajeala un kg Burundi )....Senzatie!!! Prajita undeva la 1.45 dupa primul crack,la al 6-lea shot m_am oprit sa nu imi cedeze inima!
 
Reply
#11
S ar putea sa va para ciudat ce va zic, dar in general, cu mici exceptii, imi place sa consum cafea prajita de max 5 zile la filtru, aeropress si french press si parjita de peste trei zile la cafflano.

Poate conteaza, printre altele (grad prajire, solubilitate, tip cafea) si metoda de preparare folosita.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#12
Bând predominant espresso, nu pot sa zic ca zic ca sunt mare fan cafea proaspat scoasa din prajitor. Beau intotdeauna un shot imediat cand scot o cafea din prajitor, dar e mai mult sa validez ca nu am o prajire ratata. Sunt si exceptii, cafelele fara mare complexitate le prefer cat mai proaspete.

Ce nu imi place la o cafea foarte proaspata e ca (inca) nu are o aroma placuta, se simte mai degraba o aroma generica de prajit care nu ma incanta in mod deosebit. Plus ca are o aciditate asociata de mine cu CO2-ul din belsug care probabil se transforma in H2CO3 si mareste aciditatea, acopera nuantele mai subtile.

Cafelele complexe imi pare ca sunt mai bune dupa ce s-au degazat 1-2 saptamani, unele (foarte putine) le-am gasit mai bune dupa 3 saptamani de odihna.
Ce am constatat eu e ca anumite origini/procesari/ sunt mai avantajate de o perioada de odihna decat altele. Ca exemplu as zice ca sunt avantajate cafelele procesate natural, prajirea usoara, cafelele de origine Africana (Yemen, Ethiopia..). La fel cu unele varietaluri, cele exotice cum ar fi geisha sau sudan rume imi pare ca sunt avantajate de odihna, posibil sa fie din motiv ca le-am prajit usor.

Cafea filtru fac prea rar sa ma pronunt dar acolo degazarea pare sa fie mai putin importanta.
 
Reply
#13
" ...fan cafea proaspat scoasa din prajitor. "

din nou: cati din atatea mii de espressomani isi pot permite sa experimenteze si sa se descopere ca fan, sau nu?!
un sondaj pe vremuri scotea vreo 15 prajitori acasa; cred ca numarul lor a scazut!
topicul deci e unul incitant, dar din categoria "si eu am o parere!" (ia toje bagajir Smile ) - nu ma consider o exceptie...

ca sa pot deslusi 'nuantele' subtile ale unui espresso ce-l consum, trebuie sa fiu intr-o stare speciala de liniste interioara, ceva apropiat de beatitudine, cu un zambet interior, eventual si exterior (nu neaparat, tamp Wink ) rasarit pe fata Smile
ca sa parafrazez: nu toti avem parte de o asemenea stare cand ne 'savuram' extractul, unii nu o au niciodata, altii - cine stie - o pot gasi tot timpul, dar toti, tot timpul? nu se poate!

vorbim de educarea simturilor,

(eu nu sunt de acord cu... macarenco, ce-i drept! simturi, insusiri, talente le ai nativ, sau nu le ai! trebe' doar sa dai la o parte materialul de umplutura... descopar, cizelez, nu pot numi asta 'invatare'! nu pot sa 'invat' ce-i aia intuneric si ce-i aia lumina! 'invat' doar cuvintele asociate, pentru ca oamenii sunt fiinte sociale... scuze, acum sunt distantate social! Smile  )

adica sa deslusim, in spatele unui amar brut, diferite nuante, intre grapefruit si pelin etc.
nu s-ar putea atunci, bine 'educati' (sic), sa deslusim trasaturi de terroir ale unei cafele, in spatele 'zgomotului' facut de... COdoi?! si bine-nteles, acestea sa fie mult mai puternice la inceput dupa prajire, decat la 2-3 saptamani dupa, cand da, avem acces cvasidirect, fara ecranare, la trasaturile specifice ale cafelei; trasaturi care in mare parte au palit, nu s-au rafinat in timp ca la branza, vin, whisky s.a.!

si iarasi: trebuie plecat de la cafeaua verde proaspata!
prin prajire, inlesnim reactii care nasc multe sute de alte substante folositoare gustului si mirosului nostru;
prin prajire o transformam in ceva minunat comestibil, dar cu grija mare, sa distrugem cat mai putin din bagajul initial de valori... cafeaua verde proaspata si curata, e cea mai bogata in valori!

si stim doar ca exista o stiinta a conservarii alimentelor; cred ca toate ... comestibilele astea isi pastreaza minunatiile, mai mult la rece, nu la cald... cafeaua nu e o exceptie! recele incetineste o degradare, dar nu o opreste!
sunt reactii chimice in boabele de cafea dupa prajire si racire?
altfel intrebat: ce e cafeaua - friptura sau branza?  Smile

'cafea proaspat prajita' e sintagma forumului, dar ea exprima o justificata convingere si ingrijorare: perisabilitatea!
degradarea calitativa a cafelei o vad exprimata invers proportional cu procentul de COdoi ramas in cafea!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
Eliberarea de CO2 după 48 de ore, la cafelele prăjite ușor, este neglijabilă, iar degazarea și odihnirea cafelei au scopuri diferite.
Se poate bea espresso din cafea abia scoasă din prăjitor fără a întâmpina probleme majore, dar din experiențele și experimentele noastre, nu acolo se obține potențialul maxim al unei cafele. Cafelele prăjite ușor și extrase în primele două sau trei zile au un gust de celuloză, care în funcție de gusturile personale poate deranja sau nu. Unele arome enzimatice se pot detecta imediat, iar altele mai puțin sau deloc.
Mai ales în prepararea espresso, datorită timpului scurt de preinfuzie, o cafea abia scoasă din prăjitor nu se va infuza uniform, din cauza efervescenței produse de eliberarea CO2.
Odihnirea cafelei este indicată pentru a avea acces la mai mulți compuși aromatici.
Vă rog să priviți imaginea atașată. Este un bob de cafea prăjită, în secțiune, sub obiectivul unui microscop foarte puternic.
Cavitățile mari, numite macropori, sunt pline de alveole/săculeți conținând compuși aromatici volatili. O parte din acești săculeți se deteriorează la first crack, iar uleiurile încep ușor să impregneze pereții de celuloză. Numărul de alveole deteriorate la first crack este direct proporțional cu intensitatea gradului de prăjire. Simultan, o cafea prăjită mai intens va avea o densitate volumetrică mai redusă, cu o structură de celuloză mai deschisă, mai poroasă, iar uleiurile volatile vor impregna mult mai repede pereții boabelor. Fenomenul acesta este evident mai lent la cafele prăjite ușor, cu densitatea volumetrică mai ridicată. Duritatea boabelor afectează și ea acest aspect, Kenya fiind originea cu cele mai dure boabe. 
Accesul la cât mai mulți compuși este posibil atunci când ei au saturat structura boabelor, fără a începe să se volatilizeze de pe suprafața lor, moment de la care începe și un proces de oxidare mai accelerat.
În consecință, fiecare cafea are un interval ideal de utilizare, în funcție de proprietățile fizice și gradul de prăjire, dar depinde mult și de distribuția granulației oferită de râșniță.
Gusturile individuale joacă un rol major în alegerea intervalului de odihnă și perspectiva unui prăjitor comercial este diferită față de cea a unui prăjitor amator, deoarece în recomandările de odihnire este obligat să ia în considerare gusturile, cunoștințele și echipamentele majorității, pentru că oricum clienții educați și cu experiență nu au nevoie de astfel de indicații.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#15
Multumesc Razvan pentru explicatiile clare si la obiect, ca intotdeuna. Se coreleaza destul de bine cu ce am observat eu, chiar daca am folosit interschimbabil - incorect - temenii de degazare si odihna.
Interesant ca tocmai la cafeaua cea mai densa (Kenya) nu prea am observat o mare diferenta, in bine, dupa o perioada de odihna. Acuma ca ma gandesc realizez ca in ultima vreme consum tot mai putina cafea din Kenya. Oare numai mie mi se pare ca pentru cat costa cafeaua de origine Kenyana se gasesc alternative mai ieftine si mai complexe/interesante?
 
Reply
#16
Salutare,

Si eu sunt un psihopat Big Grin caruia ii place cafeaua proaspat prajita (preparata acasa, nu am prajitor). E drept ca tine foarte probabil si de espresorul meu, si de modul cum o prepar, macin, etc dar cea mai aromata, placuta si potenta cafea facuta acasa a fost cea mai recent prajita (1-2-3 zile maxim). Intr-o saptamna, simt ca e foarte fada si nu mai pot scoate din ea deloc arome, doar cofeina mai e din ea. Mai mult, din cauza ca se usuca atat de mult timp de 1-2 saptamani, in loc de ~18 grame cat pun ca sa incapa in puc si sa am o extractie, nici 21 nu imi ajung, ca, la aceeasi macinatura, sa am o extractie echilibrata si, in plus, nici nu mai incape in puc.

Eu o beau cu lapte in 90% din cazuri dar imi place sa o gust proaspat extrasa, inainte sa o amestec cu laptele. Ocazional, beau cafea gatita la ibric, concluzia personala fiind aceeasi legata de prosptime.

Recent am vazut intamplator si o prezentare pe TEDx legat de cafeaua proaspata care tinde catre aceeasi idee:
  

Partea ciudata ca eu chiar sunt un sustinator al studiilor in ceea ce priveste majoritatea topic-urilor din orice domeniu dar tind sa-i dau dreptate prezentatorului cu privire la argumentele prezentate chiar daca sunt in lipsa de studii tehnice sau chiar daca pare reclama la propriul prajitor.
 
Reply
#17
(04-11-2020, 03:09)dumghen Wrote: Intr-o saptamna, simt ca e foarte fada si nu mai pot scoate din ea deloc arome, doar cofeina mai e din ea.

Cred ca trebuie sa iei în calcul și acomodarea gustului la soiul de cafea respectiv. Dacă bei aceeași boaba o săptămâna, paleta capătă rezistenta la aromele prezente în boaba respectiva și o sa ți se para ca și-a pierdut aroma. 

Sa crești de la 18 la 21 în 1-2 sapt doar de la degazare e cam mult. Poate se întâmplă altceva...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#18
am o întrebare care nu-i tocmai în subiect. a încercat cineva un amestec din aceiași cafea, prăjita in aceiași zi, dar cu grade consecutive de prăjire?
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#19
La mine degazarea nu inseamna decat cateva ore cu un capac pus pe recipientul de cafea (nu inchis ermetic), apoi inchid ermetic prin vidare (cafeaua nu sta deschisa decat f. putin, cat masor cantitatea, in fiecare dimineata. A doua zi incep sa beau din ea. Poate doar in prima zi de dupa prajire exista o curgere mai neuniforma a cafelei, dar gustul e mai bun cu cat e mai proaspat prajita. Nu prajesc decat pentru 5 zile, si tot asa.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
#20
(04-11-2020, 13:29)lisimah Wrote: am o întrebare care nu-i tocmai în subiect. a încercat cineva un amestec din aceiași cafea, prăjita in aceiași zi, dar cu grade consecutive de prăjire?

Da, mai fac asta ocazional, cu rezultate bune. De obicei cand am o cafea noua fac cateva prajiri de profilare, una dupa alta. Dupa ce le gust si imi gasesc profilul preferat amestec toate sarjele rezultate, mai putin cele care nu au iesit baubile, daca e cazul Wink.
In general iese o cafea ceva mai complexa daca profilele de prajire au fost corecte.
 
Reply
#21
Cum procedezi? mai multe prajiri, sau extragi progresiv boabe din prajirea curenta ?
Nu vad pe ce masina prajesti, de asta intreb...
 
Reply
#22
(29-09-2020, 23:07)Zozo Wrote: Salutare Esspresomani 
Am dat de tipul asta in timp ce cautam daca sunt singurul psihopat care bea cafeaua direct dupa ce iese din prajitor,se pare ca nu sunt singurul si chiar imi place sa o beau asa...este extra proaspata si usor de baut chiar daca nu dezvolta din prima zi arome de fructe,flori,zarzavaturi...etc. Sunt curios voi cum o beti? Sau daca o beti asa direct iesita din prajitor. Las aici linkul de pe youtube...Merita vazut!
Prăjeala fie cu voi! Wink
​​​​​​
https://www.youtube.com/watch?v=GvNHArQuuvA
Stiu ca e vechi dar e de actualitate,cafeaua veche nu e amara cumpara un jaf de jacobs si tinel in borcar cu aer mult o luna si vezi daca e amar,cafeaua veche nu e amara e mai rau de atat
 
Reply
#23
Observ mai multe persoane care vorbesc despre parijire dar nu vad ce echipament aveți la semnatura. De curand am dat comanda pentru un Kaleido SNIPER M2S Pro din același motiv ca altor bautori de cafea si anume faptul ca imi place sa beau un espresso din cafea proaspăt prajite si maxim la o saptamana dupa prajire. Am întâmpinat dificultăți la unii producători precum Mabo care desi spuneau ca prajesc proaspăt martea si joia(chiar in acele zile faceam comanda) am primit cafea veche si de o săptămână si peste. Cum luam cate 500 de grame...ajungeam sa o beau chiar si la 20 de zile de la prajire. Eu prefer sa o beau cafeaua in format espresso 1:1 si 1:1,5 atat light cât si mediu prăjit si in opinia mea cafeaua este mai fina, mai matasoasa si are potentata dulceata si aromele mult mai bine decat o cafea veche(2 -3 săptămâni).
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#24
Eu înainte de 14-20 zile nici nu desfac o pungă… unul din noi sigur nu face ceva bine Big Grin
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#25
Cafeaua prajita prost (cu supra-caldura) rezista putin. Cafeala prajita cum trebuie si cu verde de calitate iti rupe nasu cand macini si are 2-3 saptamani.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#26
(19-02-2024, 15:27)adiszep Wrote: Eu înainte de 14-20 zile nici nu desfac o pungă… unul din noi sigur nu face ceva bine Big Grin

Hai sa ghicim cine e"unul", singurul din cei care au postat aici care nu prajeste acasa, si ce zic restul, adica "noi"
Cum ai putea face diferenta intre ce cumperi, presupusa "prajita ieri", si una cu adevarat proaspat prajita, daca nu prajesti, macar la tigaie ? Smile
 
Reply
#27
(19-02-2024, 15:27)adiszep Wrote: Eu înainte de 14-20 zile nici nu desfac o pungă… unul din noi sigur nu face ceva bine Big Grin

sunt in asentimentul tau si eu fac la fel. Daca cafeaua este asa de veche ori o pasez mamei mele(desi a început si ea sa facă nazuri) ori o arunc.
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#28
(19-02-2024, 15:51)renatoa Wrote:
(19-02-2024, 15:27)adiszep Wrote: Eu înainte de 14-20 zile nici nu desfac o pungă… unul din noi sigur nu face ceva bine Big Grin

Hai sa ghicim cine e"unul", singurul din cei care au postat aici care nu prajeste acasa, si ce zic restul, adica "noi"
Cum ai putea face diferenta intre ce cumperi, presupusa "prajita ieri", si una cu adevarat proaspat prajita, daca nu prajesti, macar la tigaie ? Smile


E simplu… Exista multi prajitori, inclusiv din afara.
Iar cafeaua proasta/veche o elimini singur. La primul rateu se ridica un semn de intrebare, de la al doilea nu mai comand de acolo.
Bine, acum avem si colegi care adora cafeaua arsa, care e OK sa o prepari oricand.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
Am vazut ca in general cei care prefera cafeaua proaspat prajita, in general espresso imediat dupa prajire in urmatoarele zile prefera si au o afinitate pt bauturi usor amare. De exemplu, le place spuma de bere.

Espresso facut dupa prajire are o crema mai mare, un mouthfeel mai altfel/fizzy/bogat, insa in termen de intensitate arome/claritate, arome usor de identificat si separat este mai slaba cafeaua facuta dupa prajire.

Pt espresso minim 7-10 zile de la prajire, iar ca si peak de arome in functie de gradul de prajire, densitate, poate sa dureze si 20-30 zile.

Intr-un fel este normal, cand prajesti creezi gaz care o parte ramane in bob, gazul are gust amarui asa ca trebuie sa scapi de el. In procesul de macinare scapi de o parte din gaz, insa nu de tot (vedeti granule macinate sub microscop sa vedeti cate camere au).

Chiar acum beau un v60 din panama auromar  best of panama prajita pe 19 ianuarie. Este mult mai buna acum decat era acum 10 zile. Insa boabele sunt super dense, prajire usoara.

Cafele light- porozitate mica- nu s-au umflat mult- au permeabilitate proasta nu au crapaturi multe- deci gazul scapa mai lent
cafele med-dark- porozitate mare- boabele sunt mai umflate- au porozitate si permeabilitate mare- gazul scapa mai rapid.

Eu prajesc in segmentul de 9.5-11% weight loss si rareori ajung la 12% doar cand boabele au umiditate mai mare.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#30
Co2 este un gaz inodor, nu are nici o amareala.
Si se duce 70% in primele 24 ore, se stie... e scris... in stele Smile

Oare cum de se judeca in bransa asta tot ce inseamna punctaj, pe baza de cupping, efectuat la nici jumatate de ora dupa prajire, de multe ori chiar pe plantatie, iar consumatorilor li s-a reusit implanatarea asa vartoasa a mitului asta cu degazarea, raspandit de aceeasi industrie, mai mult ca sa isi justifice tonele de cafea din depozite, care e clar ca nu au cum sa le vanda in flux constant in prima saptamana dupa prajire... Confused
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)