renatoa si
dev sunt prezentze nelipsite in topicurile "fierbatoare" din forum!
si nu pierde nimeni ceva, daca nu mai arunc si eu 2-3 vorbe inflamabile aolo! stiu, nimanui nu-i pasa cat de neplacut e sa te bagi intr-o balta cu continut ce devine uneori... pestilential!
doar ca, de data asta, poate prima data dupa atatea mii de postari (cei doi, au peste 10 mii de postari impreuna - curand vor ajunge probabil fiecare la valoarea respectiva!) sunt si eu
exact de aceeasi parere cu
renatoa!
minus exprimarea, pe ici pe colo
topicul mi s-a parut interesant aseara si am si scris si eu cele de mai jos, dar nu le-am dat drumul...
intre timp...
2 idei ce-mi vin acum in minte:
- pe vremuri, in perioada premergatoare
Christmas-ului in State, am aflat ca producatorii de LP-uri de sezon au o productie mult mai mare decat vanzarile anticipate: dupa ce se termina... magia, topesc vinilurile ramase si fac altele...
marketing, by numbers
- s-o fi gandit cumva OP-ul, cati din cei 6000 de membrii ai forumului prajesc
acasa cafeaua?! si deci si-ar putea permite experienta cu bautul imediat... acasa?
15-20? probabil mai putini daca-i excludem pe cei ocazionali
(sa incep iarasi? tot mai putini prajitori - nici nu stiu daca mai e vreunul - vand cafea boabe verzi pentru prajit acasa, nu pentru... slabit! si cafeaua verde ce se gaseste e tot mai proasta si tot mai veche!)
ideea in sine merita dezbatuta, asa in... contracurent...
boabele de cafea, ca sa ramana cat-de-cat bune, trebuie sa compromita o convietuire cu CO2-ul!
o cafea secatuita de CO2, e secatuita si de volatilele aromate si e tot mai aproape de celuloza, de carton!
o cafea complet degazata e o cafea veche, de trecut in raft de supermarket, bine si frumos ambalata!
desfaceti o capsula originala Nespresso (
Swiss made) si veti intelege ce vreau sa spun...
nici eu nu dau 2 bani pe teoriile cu CO2-ul devenit acid in apa fierbinte si interactionand cu sutele de componente care cer protectie!
mai mult, pun cafeaua imediat dupa prajire, in borcane ermetice si contez pe CO2-ul ce presurizeaza borcanele, ca... protector al boabelor!
espresso e... un lucru foarte mare, desigur, unul perfect e numai pentru unii, sau unul (
); dar ramane inca un compromis enorm, intre atatia parametrii! la fel, sau mai mult chiar, decat atatea alte produse alimentare prelucrate acasa!
cred ca o singura data - fortat oarecum de imprejurari - am extras espresso din cafea prajita imediat inainte;
oricum, ca regula, cand nu mai am cafea, prajesc seara si incep sa beau din ea a doua zi...
mi se pare putin cooperant din partea OP-ului ca nu da nici cel mai mic detaliu legat de procedura folosita, ceea ce-i arunca postul departe de ceea ce s-ar putea numi schimb de experienta si-l duce la threadul cu linkuri/curiozitati despre cafea!
despre ce mod de preparare e vorba: espresso, drip, frenchpress etc.?
ce fel de cafea, varietate, mod prajire?
ce prajitor?
ce echipamente de preparat cafeaua?
s.a.m.d.
incerc sa ma opresc:
de la prajitorii de cafea, primesti cafeaua la cel putin cateva zile dupa prajire... desigur, proaspat prajita...
unii chiar recomanda o perioada mai lunga 7-10 zile de … degazare! la cafelele la moda - de specialitate si prajite "in sange"
nu pe ideea asta, dar Nespresso (iarasi!) vinde un sortiment de capsule,
Aged Sumatra... ca si branza, sau vinul
sigur, espresso nu e steak sau... paine, dar toti am simtit diferenta intre o felie de carne proaspat prajita si una reincalzita a doua zi...
cu multe decenii in urma, elev, am vizitat cu scoala o fabrica de biscuiti... imi amintesc si-acum mirosul si gustul unor biscuiti patrati, atat de banal omniprezenti in alimentarele de-atunci, dar proaspat iesiti din cuptor!
dar in clipul la care se refera OP-ul, dl Cafea (Pak Kopi) poate fi suspectat ca face propaganda de marketing, complementara (
coffee should be used immediately after roasting) proiectului sau de kickstarter - acel
Power Roaster in cutie de lemn, cu sarja lui de 120g: prajesti o sarja si o bei imediat dupa, sau o pui la pastrat pe zilele ce vin?!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)