Hello There, Guest! Login Register


Cafea la filtru - solutie de birou

#1
De cand am descoperit cu adevarat cafeaua, am tot incercat sa conving (sa lamuresc, mai precis) colegii si prietenii. Le-am explicat, le-am dat sa vada cum este, i-am mai trimis la degustari, evenimente, etc... Destui au trecut pragul in partea cealalta, altii au ramas ca la inceput, fiecare e liber sa decida. Multi au fost la fel de uimiti ca si mine (unii la munca inca mai cred si acum ca este cu arome cafeaua... Tongue  ).
Ei, in toti acesti ani am cautat si o solutie de birou. Solutiile "eXpressor cu cafea proasta inclusa" au fost eliminate din start. Pentru filtru (solutie decenta si acceptata de majoritatea colegilor) nu erau variante la volum mare. Maxim cunoscut, decent calitativ, ar fi fost doar Chemex, dar inutil la o firma cu 40-70 oameni zilnic. Nici varianta cu espressor/rasnita nu se potriveste (ar fi trebuit 1-2 barista dedicati).
Acum aproape 1 an am vazut la standul lui Radu (PJ) de la Bucharest Coffee Festival o solutie interesanta, de volum mai mare, de la Fetco. Promitea, am retinut varianta. Prin vara am trecut intr-o zi pe la prajitorie si am testat ce am obtinut eu la V60 cu ce a facut Radu la aparat. Destul de apropiate rezultatele, as zice ca am fost placut surprins. Ca idee, zic ca pot face mai bine cafeaua la V60, dar ca volum si repetabilitate n-am nicio sansa...  Tongue
In fine, am facut niste calcule (am avut noroc ca si conducerea aprecia cafeaua buna) si prin toamna am facut un pas inainte. Radu ne-a adus un aparat la birou si cafea sa-l testam o vreme. Initial am avut ceva retineri, fiind totusi de volum relativ mare raportat la cerintele noastre - la acea vreme, uzual se consumau 7-8l cafea de filtru pe zi, se lucra cu 2 sau chiar 3 filtre (cand erau sedinte). "Animalul" asta insa facea aproape 4l de cafea in cca 6 minute, legat si la reteaua de apa (solutia vazuta initial era mai aproape de un filtru clasic - se turna apa in rezervor, era ceva mai simpla si de volum mai mic)...
Ca idee, permite setarea multor parametri necesari unui brew (temperatura, timpi, cat de des sa dea drumul la dus, cat sa astepte la final, etc). Se pot face "retete", este cu touch screen - eu de exemplu am adaugat retete de 2l si de 1l (pentru sfarsit de program, zile in preajma sarbatorilor). Am testat si rezultatul cu un refractometru de la Radu - ii trimiteam masuratorile si imi dadea poza cu situatia extractiei, dupa care vedeam ce sa schimb ca sa ajungem la rezultatul dorit.
Acum sunt cam 4 luni de cand il folosim. Consumul zic eu ca a crescut undeva spre 11-12l/zi (cu varfuri chiar si de 16-17l!!!), cu rare exceptii colegi sunt multumiti. I-am incurajat sa o incerce fara zahar si lapte (multi continuau asta in virtutea obisnuintei  :D ). Unii au zis  surprinsi ca e mai OK fara.  :D
Pentru mine e ciudat ca desi am mers pe o singura cafea de atata vreme (Columbia), nu pot spune ca m-am plictisit. Inca facem si separat la V60 alte sortimente, dar semnificativ mai rar. Si apreciez ca pot ajunge la munca si sa iau cafea direct, fara sa mai fiu nevoit sa o prepar. Iarasi, fiind sediul mare al firmei, sedintele de 20-30 oameni din alte zone/tari nu sunt rare. Plus vizitatori destui zilnic. Insa nu mai reprezinta o problema de logistica pentru cafea.

Mi-am adus aminte acum de alta faza: la un moment dat colegii de la Achizitii au facut licitatie pentru aceste servicii (chestii uzuale la noi). Printre alte solutii de la ofertanti, ce-mi vad ochii? Unul oferea espressor si ne furniza cafea importata in Bucuresti si coapta proaspat... :D :D :D
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)