Hello There, Guest! Login Register


Cafea fructata vs cafea prajita mediu

#1
Tot vad diverse fructe pe pungi de cafea prajite light insa in ceasca simt doar acru. Tot inverc sa ma duc in light dar nu pot bea de placere nimic, mai rau e ca toate seamana ?
 
Reply
#2
Era o gluma: e aciditate daca iti place si acru daca nu iti place. Trecand oeste glume depinde de prajitor, eu caut de obicei chiar partea fructata. Am regasit notele fructate foarte bine la unii prajitori de la noi dar si din strainatate. Recomand Dak si Coffea Circulor
 
Reply
#3
Eu nu am baut pana acum aceasta cafea acra de care se plang unii pe thread-ul cu cafea la punga, inca astept sa dau de ea Big Grin 

Singura care ma gandesc ca poate se apropie de ce zic oamenii ar fi poate Colombia El Diviso, dar prajita de catre Pressco, cand am baut de la alte prajitorii a fost ceva mai domoala.
Lelit Anna, William
 
Reply
#4
@Victorradu, dumneata esti acela care cumva a lansat de curand un topic despre siropuri... "demachiante"... ca sa faca cafeaua mai ... sexy ?

Acum cu topicul asta... chiar ne transformam in softpedia ?
Ca si cum intr-un restaurant cu stele Michelin ai striga la chelner... "garcon, nu mai vine odata hamburgheru ala ?!"
 
Reply
#5
(07-01-2024, 19:37)Victorradu Wrote: Tot vad diverse fructe pe pungi de cafea prajite light insa in ceasca simt doar acru. Tot inverc sa ma duc in light dar nu pot bea de placere nimic, mai rau e ca toate seamana ?

Departe de a fi un cunoscator in ale cafelei, din ce am citit si din putina experienta pe zona asta cafelele de origine prajite light sunt mai dificil de preparat corect decat blendurile si cafelele prajite mai mult. De asemenea, cele light se preteaza mai degraba prepararii tip brew, unii fac si la expresso, dar tot e complicat - ai nevoie de ranita cu nu stiu ce tip de cutite, alti timpi de preinfuzie / presiune / durata de extractie si chiar dozarea e alta.

Nu ai spus aici in ce mod incerci sa prepari cafeaua de-ti iese acida.
 
Reply
#6
In functie de reteta si modul in care ajustezi parametrii extractiei poti duce cafeaua (daca e de calitate) in zona dorita.

[Image: jfds16531-fig-0006-m.jpg]
 
Reply
#7
(07-01-2024, 21:39)Talisker Wrote: Eu nu am baut pana acum aceasta cafea acra de care se plang unii pe thread-ul cu cafea la punga, inca astept sa dau de ea Big Grin 

Singura care ma gandesc ca poate se apropie de ce zic oamenii ar fi poate Colombia El Diviso, dar prajita de catre Pressco, cand am baut de la alte prajitorii a fost ceva mai domoala.

Te invit cu drag la mine ca sa-ti prepar o "acreala". Azi am reusit cu succes sa fac asa ceva. Bine, eu sunt si praf in acest domeniu si ca cireasa de pe tort, ma joc cu un "aparat" DeLonghi EC221. Mi-a luat maxim jumatate de ora dupa ce am intrat pe acest forum ca sa-mi dau seama ca am cumparat o mizerie, pardon de expresie.

Am folosit Columbia, prajita mediu de la The Coffee Shop, 15g in sita depresurizata cu PF naked de 51mm si rasnita la 1.2 intr-un Kinu Phoenix 2024. 45 ml in 40 de secunde de la pornire. Continui sa ma mai "joc" la gramaj, puterea de tampare si granulatia de rasnire, in paralel cu cautarea de experiente similare ale altor membri din forum Smile
 
Reply
#8
ai cam dat-o in bara cu ratia in raport cu rasnita/cafeaua aia.

Fa un shot cum iti zic eu si ne spui cat de acra mai este.

trage 15 grame in- 60 grame out in 25-30 sec max. Gusta si apoi scrie aici ce ai gustat.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#9
Incep sa cronometrez de cand pornesc aparatul sau de cand incepe sa curga ?

Intreb pentru ca am observat ca unele persoane incep de la pornirea aparatului iar altele de cand incepe efectiv sa curga.
Multumesc !
 
Reply
#10
de cand apesi pe buton sa dai drumu la pompa. Nu ai ce cauta cu shoturi de 40 sec. 

15 g in 60g out in 25-30 sec max total.

Incalzeste bine aparatul si pf, ca sa ai temp mare ca scoate multa apa rapid si nu face fata termoblocul vietii.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#11
(03-02-2024, 23:19)Razvan2212 Wrote:
(07-01-2024, 21:39)Talisker Wrote:  
Te invit cu drag la mine ca sa-ti prepar o "acreala". Azi am reusit cu succes sa fac asa ceva. Bine, eu sunt si praf in acest domeniu si ca cireasa de pe tort, ma joc cu un "aparat" DeLonghi EC221. Mi-a luat maxim jumatate de ora dupa ce am intrat pe acest forum ca sa-mi dau seama ca am cumparat o mizerie, pardon de expresie.

Am folosit Columbia, prajita mediu de la The Coffee Shop, 15g in sita depresurizata cu PF naked de 51mm si rasnita la 1.2 intr-un Kinu Phoenix 2024. 45 ml in 40 de secunde de la pornire. Continui sa ma mai "joc" la gramaj, puterea de tampare si granulatia de rasnire, in paralel cu cautarea de experiente similare ale altor membri din forum Smile
Milky Way extras în combinația EC221B+KG79:         
FRED PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#12
Asta a fost de ieri, prima extractie pe care am si filmat-o. Gustul execrabil dar macar a fost frumoasa si fara "squirt"  Smile)
[Image: hVEsFlH.jpg]

Am mai facut acum o ora 3 teste dar tinand cont de ora m-am oprit. O sa revin la final si cu variantele si rezultatele obtinute, asta in speranta ca peste ceva timp o sa fie util cuiva aflat intr-o situatie similara mie.

Pana acum cat de cat ok a fost cu 14 gr, granulatie 1.5, 60 ml in aproximativ 24 sec.
15 gr mi se pare cam mult pentru ca-mi ramane ceva cafea pe garnitura de langa sita superioara cat si pe sita.
 
Reply
#13
Pai cum a fost aia de 14/60 grame! nu 60ml! sa fie 60 grame. ca daca is 30g cu 30ml de spuma nu ai facut nimic.

A fost acra?
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#14
(04-02-2024, 19:15)Razvan2212 Wrote: Pana acum cat de cat ok a fost cu 14 gr, granulatie 1.5, 60 ml in aproximativ 24 sec.
15 gr mi se pare cam mult pentru ca-mi ramane ceva cafea pe garnitura de langa sita superioara cat si pe sita.

Păi la 14g cafea ar trebui un rezultat maxim în ceașcă de 42g în 25 secunde (rația 1:3). Refă testele și ține-ne la curent.

Pune cântarul sub ceașcă în timpul extracției.
FRED PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#15
(04-02-2024, 19:21)Darsidius Wrote: Pai cum a fost aia de 14/60 grame! nu 60ml! sa fie 60 grame. ca daca is 30g cu 30ml de spuma nu ai facut nimic.

A fost acra?
Da, 60 grame, scuze! Involuntar fiind vorba de lichid am transformat in ml. 

A fost mult mai ok, multumesc! Acum, in egala masura nici nu stiu daca am ales tipul de cafea bun (raportat la gusturile mele pe care inca incerc sa le identific) si nici nu stiu exact cam cum ar trebui sa fie gustul ala la care majoritatea sa raspunda afirmativ. 

 
(04-02-2024, 20:02)_R_A_D_U Wrote:
(04-02-2024, 19:15)Razvan2212 Wrote: Pana acum cat de cat ok a fost cu 14 gr, granulatie 1.5, 60 ml in aproximativ 24 sec.
15 gr mi se pare cam mult pentru ca-mi ramane ceva cafea pe garnitura de langa sita superioara cat si pe sita.

Păi la 14g cafea ar trebui un rezultat maxim în ceașcă de 42g în 25 secunde (rația 1:3). Refă testele și ține-ne la curent.

Pune cântarul sub ceașcă în timpul extracției.

Cu cantarul sub ceasca am facut si o buna perioada pe acum incolo doar asa voi proceda. 

Si am mai realizat ceva nou si astazi, respectiv, calculam gresit la cantitatea dorita pe care o doream. Adica la 1:3 opream pe la 56g nu 42g, de parca la final aveam si cafeaua fizic in ceasca. Multumesc !
 
Reply
#16
(04-02-2024, 22:46)Razvan2212 Wrote:
(04-02-2024, 19:21)Darsidius Wrote: Cu cantarul sub ceasca am facut si o buna perioada pe acum incolo doar asa voi proceda. 
Nu doar o bună perioadă ci ÎNTOTDEAUNA! Niciodată nu vei avea ochiul format pe cantitatea scursă deoarece vizual te poate păcăli crema...
Încearcă mai multe tipuri de cafea și vezi care ți se pare mai bună, apoi știi ce ai de făcut.
FRED PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#17
Na, vezi? eu ti-am dat un exemplu extrem de ratie, cum cafeaua asta de o arata cu degetul astia de consuma negroteli/taciune/ingrasamant  nu are doar gust acid, de zeama de lamaie, de acid de baterie, si mai stiu eu ce aiureli.

Daca stii sa tragi cafea, si sa modulezi gustul, iese buna. Daca nu atunci nu cumperi si ramai la ce te pricepi. Nu toata lumea vrea sa toace mii de euro, si zeci de ore sa frece cafea. Unii pt asta traiesc.

In ultimul an de espresso, trageam 15-20 shoturi cand porneam espressorul, gustam 5 si restul mergeau la chiuveta. Si dupa am renuntat, ca am ajuns la un punct in care nu mai faceam progrese nici daca luam echipmanet de 20k euro, si nici nu mai avea sens.

Cafeaua aia trebuia echilibrata/balansata pe echipamentul tau, cu rasnita, apartul si apa ta. Niste manevre din astea simpliste de ratie pot schimba mult perceptia de ce e in ceasca. Sa ajungi la rezustatul in care iti scapi cana din mana cand gusti si zici wow, iti ia timp si incercari.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#18
_R_A_D_U, asta e si planul meu acum, sa incerc mai multe tipuri de cafea, DAR sa le si gust inainte pentru a stii cat de cat in ce directie trebuie sa ma indrept. O sa fac o vizita pe la 2-3 prajitorii care au si cafenea.

In timp ce mai citeam astazi pe forum, am realizat ca pe langa gust mai am o problema, pucul de cafea la final este foarte compact, lipicios rau de sita si nici nu se desprinde integral ci doar in bucati. Acum urmeaza sa ma documentez in privinta posibilelor cauze pentru care intampin acest lucru. Daca o sa-mi ramana lipit de grup, asa cum ai patit si tu anul trecut, am aflat azi ce-am de facut.

Darsidius, si cum ai reusit sa iesi din acel impas si sa ai un progres acceptabil tie ? Tind sa cred ca totusi nu ai renuntat la espresso Smile

Referitor la gust, stau si ma gandesc, in urma celor citite aici care uneori ma fac sa intru mai mult in ceata, daca nu cumva incerc sa ating de ex din mere padurete gustul unui suc de mere din soiul Golden care este super parfumat si dulce. 

Voi incerca 2 3 cafenele pentru a incerca sa gasesc acel gust si aroma pe care o tot aveti aproape toti si sa si cumpar de acolo cafeaua pe care mi-o prepara. Alta varianta nu vad pentru ca nu cred ca as gasi pe cineva care sa-mi prepare o cafea la el acasa.

Astazi mi-am luat aparatul cu mine la birou si am esuat lamentabil la toate cele 4 extractii. Am incercat doar cu 14g la 1.5 si 1.7 pe Kinu, cu 30g si 40g in ceasca. 
(04-02-2024, 23:24)Darsidius Wrote: Cafeaua aia trebuia echilibrata/balansata pe echipamentul tau, cu rasnita, apartul si apa ta. Niste manevre din astea simpliste de ratie pot schimba mult perceptia de ce e in ceasca. Sa ajungi la rezustatul in care iti scapi cana din mana cand gusti si zici wow, iti ia timp si incercari.

Oare mai are rost sa-mi bat capul cu chinezaria asta de aparat ? Poate prin absurd o sa reusesc sa scot ceva baubil cu aparatul asta iar cand o sa-l schimb o iau de la capat, nu ? Smile Oricum, tind sa cred ca intre acest DeLonghi si de ex un Lelit PL41 TEM e o diferenta notabila, nu?
 
Reply
#19
Dupa aproape 0.5 kg de cafea aruncata am ajuns la rezultatele din poza de mai jos. Ambele cafele au fost luate de la The Coffe Shop si prajite de aproximativ 2 saptamani, prima fiind Columbia iar a 2-a Costa Rica.

Sunt ferm convins ca nici aparatul, daca-l pot numi asa, nu ajuta (DeLonghi EC 221) dar sincer sa fiu imi puneam baza in rasnita (Kinu M47, cumparata anul acesta) in speranta ca o sa scot ceva baubil. Am tras cu succes 99% "bors".

Orice sfat/recomandare , daca exista, este binevenita. In egala masura daca cineva (sub forma de gluma) vrea sa-si verifice abilitatile de barista sau vrea o provocare in a incerca de a scoate ceva baubil pe acest set-up, ma deplasez eu la adresa lui Smile

Cel mai probabil pana la finalul acestui luni o sa incerc sa-i gasesc domnisoarei Kinu un nou proprietar.
Multumesc!

[Image: YRBDVBO.png]
 
Reply
#20
Eu cred că espressorul tău fără OPV nu merge cu cafeaua asta. Totodată nu se văd rezultatele cu 60g out (cu râșnița la 1.5 aș zice). Mai ai pungile? Poți să pui o poză cu ele?

Ai o procedură legată de martorul ready?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#21
Ce descrii tu acru nu e acreala este aciditate. si oarecum harsh pentru ca:

pe masura ce scazi ratia descrii tot mai acru, defapt nu e acru e tds (solubile) mai multe in ceasca si o senzatie de cafea mai tare dar tu o percepi acra.

Acru inseamna, zeama de varza, lamaie, fruct necopt.
Aciditate inseamna cand musti dintr-un fruct proaspat copt care are aciditate: gen mar, sau coacaze.

Problema nu este la aparat, nici la rasnita. Este la utilizator sau la cafea. Ori tu te astepti ca sa aiba un anumit gust cafeaua si cauti gustul ala. este foarte posibil sa nu il intalnesti niciodata, decat daca treci pe niste napoletane.

Sfatul meu, ca la oricare alt membru la inceputuri, sa mergi ori la o cafenea care face cafea cat de cat: boiler, fluid, slower.

Mergi acolo, spune ca esti la inceput de espresso, si ca vrei sa bei o doua espresso fara lapte fara nimic.
Una cu aciditate mare, una cu aciditate mai mica (gen o brazilia si o kenya/ethiopia)
Apoi compara si vezi daca gustul ala acru de care nu scapi nici in draci e fix aciditatea.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#22
Sunt câteva clipuri pe YT în care se explică notele de gust, vă vor ajuta în alegerea cafelei.
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
 
Reply
#23
Intamplator am gustat sambata o cafea de la The Coffee Shop pt ca i-a fost lene prietenei sa mai mearga 300m pana la Sloane si daca pe rasnita aveau aceeasi cafea pe care o si comercializeaza la punga te sfatuiesc sa o arunci si sa iti iei o cafea buna, ce am baut era la nivel de 5togo. In trecut se recomanda "incepatorilor" sa-si faca mana pe Sarkis Sweet, o cafea foarte iertatoare cu echipamentele si de o calitate garantata si probata de-a lungul timpului (din pacate s-a scumpit destul de mult) sau Milky Way de la Dropshot. Este foarte probabil ca pur si simplu sa nu iti placa cafeaua de specialitate, si ca sa verifici poti incerca o cafea intr-un coffee shop (recomand Sloane, Saint sau GuidoxBoiler unde de fiecare data am baut cafea delicioasa spre deosebire de alte locuri unde nu am intalnit aceasta constanta). Ia un espresso si un flat white si daca ambele iti par acre ai gasit raspunsul, iar daca iti place rezultatul ia o punga pt acasa si vezi ce iese.
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#24
Am confundat lanțul de cafenele The Coffe Shop cu "Coffee Store" de le Victoriei la Amzei unde aveau Gardelli. N-am mai fost de mult.

Am luat azi Columbia de la The Coffe Shop, cu data prăjirii 22 ianuarie. Costa Rica avea 29 ianuarie, astfel am preferat-o pe prima.

M-am dus cu punga la birou și am avut o zi cam aglomerată, deci nu am avut timp de poze. Boabele sunt destul de deschise la culoare, au pleava specifica spălării. Se simte un miros de cenușă, dar este slab, am întâlnit mai rău, nimic altceva. Am făcut 4 extracții pe combinația Arco motorizat cu Europiccola. Am gustat-o pe a treia, mi s-a părut supraextras, harsh, deloc acru sau acid. Restul le-am făcut cu lapte pentru colegi.

Ca termen de comparație cealaltă pungă deschisă la birou este Guatemala Tzikin de la Sloane, a costat 10% mai mult (cu reducere), culoarea boabelor este un pic mai închisă, ceva mai multe defecte, dar fără mirosul de cenușă și cu un gust plăcut în ceașcă.

Mai încerc și luni, dar nu am așteptări mari.

@dijon, dacă erai pe Mendeleev, sunt foarte aproape Ototo și M60
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)