Hello There, Guest! Login Register


Cafea de lux

#1
Salut,

E prima oara cand aud de asa ceva: cafea de lux - in video-ul asta: https://youtu.be/0zTjMdNkDVE?t=50
Despre ce vorbeste baiatu' asta? Exista asa ceva in Bucuresti?
DeLonghi EC 200.CD + DeLonghi KG89 modificat
 
Reply
#2
Nu cred dar vad ca are un site si din câte observ, România nu e pe lista. În schimb e Bulgaria cu livrare în Ungaria?!
Bănuiesc ca putem face o întrebare, livrarea nu pare sa fie asa mult.

https://bounbeans.com/

O alta chestie, are doua tipuri de prăjiri: medium și dark. După cum am observat cu toții e greu sa obții aceeași calitate în doua prajiri diferite din același sac având utilaje concepute pentru asta. Cu mana e aproape imposibil sa obții același rezultat.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#3
(30-01-2020, 23:48)culeaalex Wrote: Exista asa ceva in Bucuresti?

Daca inteleg eu bine, domnul din video spune ca "de lux" sau "grade 1" inseamna ceea ce SCAA numeste "Specialty Grade Green Coffee".

Si asa aflam ca in Londra majoritatea cafelei este de "grade 3" (spune domnul din video) adica Exchange Coffee Grade, ceea ce ne face pe noi extrem de norocosi, pt ca aproape toate prajitoriile din Bucuresti pe care eu le stiu si care sunt prezentate pe forum folosesc cafea de specialitate (deci "de lux"). Rapid imi vin in minte Guido, Claro, Buimac si Sloane si sigur am uitat pe cativa.

Culmea e ca folosirea denumirilor adecvate (SCAA coffee grades) de catre antreprenorul din film cred ca i-ar fi crescut sansele sa primeasca banii. Bine, daca renunta si la afirmatia cu "numai eu stiu sa prajesc asa".

Insa exista doua curiozitati cand vorbim de aceasta cafea "de lux":

- majoritatea care o incearca la cafenele in espresso spun ca e acra; gustul pentru a putea aprecia aceasta cafea "de lux" se educa in timp; si

- luata "pentru acasa", in espresso, pentru a putea fi percepute notele care ii dau "luxul", e nevoie de o rasnita capabila espresso si de un espressor stabil termic; culmea e ca o cafea de "gradul 3" e mult mai usor de folosit acasa, pt ca espresso poate fi o bautura cu gust puternic (si bun) obtinuta din cafea mediocra.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#4
Cred ca prima data, ar trebui facuta distinctia intre "entertainment" si real life. Nu cred ca ajungem foarte departe daca luam in serios tot ceea ce vedem pe internet sau la tv.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#5
Mie mi s-a parut arogant baiatu'. Dar eram curios daca avea el ceva special. Asa ca nu pot decat sa ma bucur dar si intristez afland ca in Ro avem cam topul cafelei din lume (in cafenelele de specialitate).
DeLonghi EC 200.CD + DeLonghi KG89 modificat
 
Reply
#6
Văd că și negustorul ăsta a inventat punga de 200 g. în loc de 250g. Intră pe lîngă cei cu kilogramul de 800g (zahăr, mazăre, etc.), sticla care de la 1 litru s-a făcut 750ml și acum a ajuns la 700ml (whisky, coniac), la toate  fiind menținut prețul inițial de la care cantitatea a început să scadă. Foarte jmekeri, noi sîntem proști și nu ne prindem cum merge marketingul ăsta, ei sînt deștepți și ne păcălesc. De cîte ori vă măgării de astea le dau stop și nu cumpăr, deși uneori bălesc după cîte ceva (n-aveau coniac Hine VSOP la 1 litru în duty free și n-am luat la 700ml de-al dracu'!)
PL41TEM, PL043MMI, ibric Cu, ibric Ag, french press, spirtieră :D
 
Reply
#7
(31-01-2020, 12:50)culeaalex Wrote: in Ro avem cam topul cafelei din lume (in cafenelele de specialitate).

Si un vicecampion mondial la roasting - Bogdan Georgescu - Sloane.

E drept ca unele cafele aratate in video - Kona, Blue Mountain sunt foarte scumpe prin prisma disponibiltatii scazute, nu prin prisma calitatii sau notelor, insa ele nu sunt reprezentative pentru cafeaua de specialitate (grade 1).
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#8
(30-01-2020, 23:48)culeaalex Wrote: Salut,

E prima oara cand aud de asa ceva: cafea de lux - in video-ul asta: https://youtu.be/0zTjMdNkDVE?t=50
Despre ce vorbeste baiatu' asta? Exista asa ceva in Bucuresti?
După cum vezi niciunul dintre investitori nu a crezut în ideea omului. În plus, din ceea ce am văzut în coșuleț, cafeaua era cam uleioasă. Punctajele sunt 0 fără o abordare corectă a prăjirii. Dacă beneficiezi de un marketing agresiv poți vinde orice până la urmă. Gustul se (de)formează dacă există suficientă motivație pentru a crede în ceea ce consumi. Am ascultat de multe ori prelegeri susținute de argumente ridicole în favoarea cafelei Jacobs urmate de anularea mitului cafelei de specialitate. Semnul de egalitatea pus într-o spălătură de vase în care a curs și conținutul unei rămășițe de cafea și gustul plin de nuanțe și dulceață al unei cafele de specialitate este greu de anulat prin argumente logice. Eu am convingerea că între prăjitorii de specialitate de la noi din zona celui de-al treilea val, liniile de demarcație sunt extrem de subțiri și țin doar de decizia de a renunța sau de a pune în vânzare o șarjă cu mai mici sau mai mari defecte. În rest, cam toți prăjitorii noștri sunt în zona primelor trei locuri mondiale, unii chiar pe primul loc dacă vorbim despre versatilitatea modului de abordare al extracției cafelei. Am băut cafele care pot fi extrase de la 85 grade cu profilare sau fara profilare până la 96 grade (fără preinfuzii lungi) și care pe toată plaja oferă gusturi diferite dar niciun defect. Am băut și cafele pentru care a trebuit să muncesc până am găsit temperatura și modul de extracție optim pentru a reuși corectarea defectelor de prăjire. Prima categorie tinde din punctul meu de vedere spre perfecțiune și există printre noi cel puțin o prăjitorie unde perfecțiunea tinde să devină o constantă.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Honne - first home use version sold on forum, Kinu M47 with classic and brew burr, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60 setup, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza - espresso pods machine, Electric Handpresso.
 
Reply
#9
M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria. În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată. Nu spun ca au scos mereu același lucru din aceleași cafele dar au fost bune. Și na, eu personal am tot incercat: Claro, Guido, Madison, Bob, Narcoffee, Sloane, ultimele încercări au fost de la DropShot și, probabil, multe altele pe care le-am uitat.
Sunt convins ca mai am de lucrat la tehnică dar nu pot sa nu observ ca unele sunt mult mai ușor de extras decât altele folosind aceleași echipamente.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#10
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.

Îmi pare tare rău dar va trebui să o descoperi singur. Oricum, cam tot ce ai menționat este în top dar poți să mai cauți până identifici singur cafeaua pe gustul tău.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Honne - first home use version sold on forum, Kinu M47 with classic and brew burr, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60 setup, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza - espresso pods machine, Electric Handpresso.
 
Reply
#11
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.

Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit  mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
 
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.

In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
 
Reply
#12
(01-02-2020, 16:39)ludusanm Wrote:
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.

Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit  mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
 
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.

In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Salut. Am luat de la Beans & Dots. Eu am drum pe lângă Cișmigiu asa ca merg acolo.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#13
(01-02-2020, 20:42)vlaicu Wrote:
(01-02-2020, 16:39)ludusanm Wrote:
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.

Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit  mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
 
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.

In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Salut. Am luat de la Beans & Dots. Eu am drum pe lângă Cișmigiu asa ca merg acolo.

Multumesc pentru informatie. Am vazut ca nu vand la ei pe site, dar macar stiu unde ii gasesc cand o sa trec prin Bucuresti.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)