Espressoman infocat
Posts: 46
Joined: Apr 2014
Bucureşti
Salut,
E prima oara cand aud de asa ceva: cafea de lux - in video-ul asta:
https://youtu.be/0zTjMdNkDVE?t=50
Despre ce vorbeste baiatu' asta? Exista asa ceva in Bucuresti?
DeLonghi EC 200.CD + DeLonghi KG89 modificat
Espressoman infocat
Posts: 1.218
Joined: Nov 2017
Milano
31-01-2020, 00:26
(This post was last modified: 31-01-2020, 00:33 by vlaicu.)
Nu cred dar vad ca are un site si din câte observ, România nu e pe lista. În schimb e Bulgaria cu livrare în Ungaria?!
Bănuiesc ca putem face o întrebare, livrarea nu pare sa fie asa mult.
https://bounbeans.com/
O alta chestie, are doua tipuri de prăjiri: medium și dark. După cum am observat cu toții e greu sa obții aceeași calitate în doua prajiri diferite din același sac având utilaje concepute pentru asta. Cu mana e aproape imposibil sa obții același rezultat.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman
Posts: 2.576
Joined: Jul 2016
Bucuresti
(30-01-2020, 23:48)culeaalex Wrote: Exista asa ceva in Bucuresti?
Daca inteleg eu bine, domnul din video spune ca "de lux" sau "grade 1" inseamna ceea ce SCAA numeste "
Specialty Grade Green Coffee".
Si asa aflam ca in Londra majoritatea cafelei este de "grade 3" (spune domnul din video) adica Exchange Coffee Grade, ceea ce ne face pe noi extrem de norocosi, pt ca aproape toate prajitoriile din Bucuresti pe care eu le stiu si care sunt prezentate pe forum folosesc cafea de specialitate (deci "de lux"). Rapid imi vin in minte Guido, Claro, Buimac si Sloane si sigur am uitat pe cativa.
Culmea e ca folosirea denumirilor adecvate (SCAA coffee grades) de catre antreprenorul din film cred ca i-ar fi crescut sansele sa primeasca banii. Bine, daca renunta si la afirmatia cu "numai eu stiu sa prajesc asa".
Insa exista doua curiozitati cand vorbim de aceasta cafea "de lux":
- majoritatea care o incearca la cafenele in espresso spun ca e acra; gustul pentru a putea aprecia aceasta cafea "de lux" se educa in timp; si
- luata "pentru acasa", in espresso, pentru a putea fi percepute notele care ii dau "luxul", e nevoie de o rasnita capabila espresso si de un espressor stabil termic; culmea e ca o cafea de "gradul 3" e mult mai usor de folosit acasa, pt ca espresso poate fi o bautura cu gust puternic (si bun) obtinuta din cafea mediocra.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 4.332
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Cred ca prima data, ar trebui facuta distinctia intre "entertainment" si real life. Nu cred ca ajungem foarte departe daca luam in serios tot ceea ce vedem pe internet sau la tv.
Espressoman infocat
Posts: 46
Joined: Apr 2014
Bucureşti
Mie mi s-a parut arogant baiatu'. Dar eram curios daca avea el ceva special. Asa ca nu pot decat sa ma bucur dar si intristez afland ca in Ro avem cam topul cafelei din lume (in cafenelele de specialitate).
DeLonghi EC 200.CD + DeLonghi KG89 modificat
Espressoman infocat
Posts: 40
Joined: Jan 2018
bucuresti
Văd că și negustorul ăsta a inventat punga de 200 g. în loc de 250g. Intră pe lîngă cei cu kilogramul de 800g (zahăr, mazăre, etc.), sticla care de la 1 litru s-a făcut 750ml și acum a ajuns la 700ml (whisky, coniac), la toate fiind menținut prețul inițial de la care cantitatea a început să scadă. Foarte jmekeri, noi sîntem proști și nu ne prindem cum merge marketingul ăsta, ei sînt deștepți și ne păcălesc. De cîte ori vă măgării de astea le dau stop și nu cumpăr, deși uneori bălesc după cîte ceva (n-aveau coniac Hine VSOP la 1 litru în duty free și n-am luat la 700ml de-al dracu'!)
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D
Espressoman
Posts: 2.576
Joined: Jul 2016
Bucuresti
31-01-2020, 13:09
(This post was last modified: 31-01-2020, 13:15 by cradun.)
(31-01-2020, 12:50)culeaalex Wrote: in Ro avem cam topul cafelei din lume (in cafenelele de specialitate).
Si un vicecampion mondial la roasting - Bogdan Georgescu - Sloane.
E drept ca unele cafele aratate in video - Kona, Blue Mountain sunt foarte scumpe prin prisma disponibiltatii scazute, nu prin prisma calitatii sau notelor, insa ele nu sunt reprezentative pentru cafeaua de specialitate (grade 1).
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 998
Joined: Dec 2015
Bucuresti
31-01-2020, 16:26
(This post was last modified: 31-01-2020, 16:47 by mihneasusan.)
(30-01-2020, 23:48)culeaalex Wrote: Salut,
E prima oara cand aud de asa ceva: cafea de lux - in video-ul asta: https://youtu.be/0zTjMdNkDVE?t=50
Despre ce vorbeste baiatu' asta? Exista asa ceva in Bucuresti?
După cum vezi niciunul dintre investitori nu a crezut în ideea omului. În plus, din ceea ce am văzut în coșuleț, cafeaua era cam uleioasă. Punctajele sunt 0 fără o abordare corectă a prăjirii. Dacă beneficiezi de un marketing agresiv poți vinde orice până la urmă. Gustul se (de)formează dacă există suficientă motivație pentru a crede în ceea ce consumi. Am ascultat de multe ori prelegeri susținute de argumente ridicole în favoarea cafelei Jacobs urmate de anularea mitului cafelei de specialitate. Semnul de egalitatea pus într-o spălătură de vase în care a curs și conținutul unei rămășițe de cafea și gustul plin de nuanțe și dulceață al unei cafele de specialitate este greu de anulat prin argumente logice. Eu am convingerea că între prăjitorii de specialitate de la noi din zona celui de-al treilea val, liniile de demarcație sunt extrem de subțiri și țin doar de decizia de a renunța sau de a pune în vânzare o șarjă cu mai mici sau mai mari defecte. În rest, cam toți prăjitorii noștri sunt în zona primelor trei locuri mondiale, unii chiar pe primul loc dacă vorbim despre versatilitatea modului de abordare al extracției cafelei. Am băut cafele care pot fi extrase de la 85 grade cu profilare sau fara profilare până la 96 grade (fără preinfuzii lungi) și care pe toată plaja oferă gusturi diferite dar niciun defect. Am băut și cafele pentru care a trebuit să muncesc până am găsit temperatura și modul de extracție optim pentru a reuși corectarea defectelor de prăjire. Prima categorie tinde din punctul meu de vedere spre perfecțiune și există printre noi cel puțin o prăjitorie unde perfecțiunea tinde să devină o constantă.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Posts: 1.218
Joined: Nov 2017
Milano
31-01-2020, 23:39
(This post was last modified: 31-01-2020, 23:41 by vlaicu.)
M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria. În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată. Nu spun ca au scos mereu același lucru din aceleași cafele dar au fost bune. Și na, eu personal am tot incercat: Claro, Guido, Madison, Bob, Narcoffee, Sloane, ultimele încercări au fost de la DropShot și, probabil, multe altele pe care le-am uitat.
Sunt convins ca mai am de lucrat la tehnică dar nu pot sa nu observ ca unele sunt mult mai ușor de extras decât altele folosind aceleași echipamente.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 998
Joined: Dec 2015
Bucuresti
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.
Îmi pare tare rău dar va trebui să o descoperi singur. Oricum, cam tot ce ai menționat este în top dar poți să mai cauți până identifici singur cafeaua pe gustul tău.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Posts: 13
Joined: Jan 2020
Cluj-Napoca
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.
Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.
In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Espressoman infocat
Posts: 1.218
Joined: Nov 2017
Milano
(01-02-2020, 16:39)ludusanm Wrote: (31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.
Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.
In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Salut. Am luat de la Beans & Dots. Eu am drum pe lângă Cișmigiu asa ca merg acolo.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 13
Joined: Jan 2020
Cluj-Napoca
(01-02-2020, 20:42)vlaicu Wrote: (01-02-2020, 16:39)ludusanm Wrote: (31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.
Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.
In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Salut. Am luat de la Beans & Dots. Eu am drum pe lângă Cișmigiu asa ca merg acolo.
Multumesc pentru informatie. Am vazut ca nu vand la ei pe site, dar macar stiu unde ii gasesc cand o sa trec prin Bucuresti.
Espressoman infocat
Posts: 60
Joined: Apr 2020
Bucuresti
(01-02-2020, 23:11)ludusanm Wrote: (01-02-2020, 20:42)vlaicu Wrote: (01-02-2020, 16:39)ludusanm Wrote: (31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: M-aș bucura tare mult dacă ai mentiona prajitoria.
Fiind la inceput de drum exact asta voiam sa intreb si eu. Gustul poate sa fie subiectiv, dar calitatea ma gandesc ca e o chestiune mai constanta (sau cel putin asa ar trebui sa fie) cand vine vorba de prajitoriile de cafea. Fiind din Cluj am cumparat destul de multa cafea de la Yume si toate mi-au placut (recunosc ca am folosit mai mult pentru v60, frenchpress, aeropress). Poate ca ar merita sa o incerci daca inca nu ai gustat ceva de la ei.
(31-01-2020, 23:39)vlaicu Wrote: În ultima perioada a tot fost hit and miss, una calda, trei amare. Cu Gardelli sau The Barn, în schimb, situația a stat altfel, aproape de fiecare dată.
In alta ordinde de idei si in speranta ca nu ma abat prea mult de la subiectul topicului, as vrea sa te intreb unde ai gasit in RO The Barn de cumparat? sau ai comandat direct de la ei de pe site? Ma tot bate gandul si pe mine sa incerc ceva cafea de la ei.
Salut. Am luat de la Beans & Dots. Eu am drum pe lângă Cișmigiu asa ca merg acolo.
Multumesc pentru informatie. Am vazut ca nu vand la ei pe site, dar macar stiu unde ii gasesc cand o sa trec prin Bucuresti.
Cere mereu cea mai proaspata punga din originea pe care o doresti. Se intampla sa aiba pe stoc si pungi cu pana la 3-4 luni de la data prajirii.
Espressoman infocat
Posts: 26
Joined: Apr 2024
Floresti, Cluj-Napoca
Salutare tuturor,
Deoarece in curand imi va ajunge espressor-ul si is curios de acest subiect, al cafelelor mai rare/speciale/deluxe, am zis sa mai scriu aici.
Din ce experiente ati avut voi, ce tipuri ar merita incercate pentru un espressoman (poate si filtroman)? Yemen/Hawaii/Jamaica/Sfanta Ana/etc?
Hedone Honne Home | AVX DB1 Plus (urmeaza) | Kingrinder K6
Membru Anonim
Posts: 322
Joined: Nov 2017
Calafat
Etiopia, Columbia, Guatemala și Costa Rica:
PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM & Staresso Mirage Pro 2023
Espressoman infocat
Posts: 966
Joined: Oct 2022
Timisoara
05-09-2024, 16:08
(This post was last modified: 05-09-2024, 16:10 by edri.)
https://www.espressoman.ro/forum/Forum-D...r-de-cafea
Aici este o lista cu diverse prajitorii de cafea de la noi, unele prezinta cafeaua si pe categorii, vezi care-i de "lux". Exista acolo si un link, dupa accesarea acestuia se pot cumpara cafele de la cateva prajitorii de top la nivel european.
Espressoman infocat
Posts: 117
Joined: May 2023
București
O cafea mai premium tine mai mult de varietal si modul de procesare si mai putin de originea propriu zisa. Sigur exista si gesha cultivata in China ce este foarte scumpa doar pentru ca este adusa din Panama dar asta nu o face cu nimic mai specialaa, doar scumpa pentru ca este un lot foarte mic.
In alta ordine de idei, nu iti recomand cafele scumpe pentru espresso. Sunt bune dar nu cred ca vrei sa iei 100g cu 130 lei si apoi sa scoti 3-4 espresso asta daca nimeresti granulatia dupa prima incercare. Astfel de cafele se preteaza mai mult pentru filtru unde folosesti o cantitate mai mica de boabe si granulatia nu este atat de cruciala.
Vad ca esti din Cluj, da o tura pe la cei de la Meron, au cateva loturi interesante de cafele premium. Din cate stiu sunt roast on demand, dar poate iti pot prepara ceva si in cafenea sau daca nu macar ai un punct de inceput mai local sa zic asa.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special
Espressoman infocat
Posts: 26
Joined: Apr 2024
Floresti, Cluj-Napoca
Mersi frumos tuturor pentru sugestii, cel mai probabil voi consulta "catalogul" Meron să văd cu ce m-aș putea juca și vedem cu ce impresie rămân ?
Hedone Honne Home | AVX DB1 Plus (urmeaza) | Kingrinder K6
Espressoman infocat
Posts: 184
Joined: Feb 2022
Cluj-Napoca
in Cluj iti recomand Meron sau gama Obsession de la Yume. poti arunca o privire online si la PrettyGoodCofee, aduc cafele de la prajitori dinafara Romaniei si livrarea se face repede. Ai putea incerca de ex ce au adus de la Tim Wendelboe