Welcome Back Log In Create Account

Cafea de la diverse prăjitorii din străinătate?

Salut,
Am avut ocazia să descopăr în Atena o cafea care mie personal mi-a plăcut foarte mult, cu un gust aparte. Este vorba de cafea de la Taf, Etiopia. Știți cumva dacă distribuie vreo cafenea de la noi cafea de la Taf? Sau ca și subiect general, mai există cineva în afară de pretty good coffee care distribuie cafea din diverse locuri?
Mersi!

Reply
transportul vad ca e 12 euro, prin UPS. asta e cafeaua?

https://cafetaf.gr/shop/to-la-reserve-ethiopia.html

nu stiu daca distribuie cineva cafea de la Taf. Dar exista un topic despre cafenele care distribuie cafea din afara:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ele-locale
zp6/v60 

Reply
Asta este cafeaua despre care vorbeam: https://cafetaf.gr/shop/yirgacheffe-to-la-ethiopia.html

Reply
Ahh, Etiopia naturala din Yirgacheffe , varietate Heirloom, se cam gasesc pe toate ”drumurile. Pentru filtru sau espresso? oricum astia vad ca o prajesc omni.

Uite de exemplu asta de la Dropshot: https://www.tastecrafters.ro/brands/etio...rolot.html

Nu mai luasem de ceva vreme de la ei, ca de obicei prajesc mai mult pentru espresso, dar omni-ul asta era decent prajit, atat la vedere cat si in ceasca, pentru filtru. Ai tot fructe de genul ala si un ”finish” foarte dulce. Iar daca faci espresso, cred ca se gasesc enorm de multe optiuni de Etiopia.
zp6/v60 

Reply
Că să răspund la a 2-a întrebare a ta , in afara de Pretty good coffee poți arunca un ochi și la roastersmag (au momentan in portofoliu vreo 5 prăjitorii) sau koffeedesk (Polonia) și kofio (Cehia). Ambele au zeci de prajitorii in portofoliu și un cost de transport relativ mic.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
Ethiopia Yirgacheffe e si cafeua mea preferata, am peste 10kg baute anul asta, rareori ma alint cu altceva, dar aproape tot timpul abia astept sa ma intorc la Yirgacheffe.

Eu o cumpar de la maisonducafe pentru ca e din oras de la mine si nu platesc transport si-mi face si reducere 10%.
Lelit PL41TEM, Kinu M47 Simplicity, Moka pot

Reply
Cum este Dak? Vreau si eu sa incerc
Deocamdata am luat de la Manhattan
de la romanica nu mai iau nicio boaba

Reply
(11-07-2026, 20:18)distrugatorul Wrote: ...

Biggrin cam acelasi feeling il am si eu.
acum 6-7 ani beam niste cafele senzationale. si stai, ca nu costau o mana s-un picior.
acum, doar marketing. boabe de calitate slaba. prajeala de mantuiala. dai un ban, si stai... la fel, in spate.
eu nu inteleg, ceilalti de ce "merg pe burta" si nu se revolta macar un pic. ai mai vechi, care au prins CAFEA!
no offense, dar in Bucuresti, e oarecum jale, fata de anii trecuti.
asa ca zic #metoo la quote si o sa incep sa comand de afara...
si daca si acolo e aceeasi abordare, o sa arunc toate, si o zic ca Brad Pitt - " perfetto" la capsula, defapt nu, o sa trec pe ceai. ce mai negustori... parca, unii te fac sa te simti si vinovat ca ai folosit cuponul de forum. nu inteleg ca tu chiar bei numai cafele bune, si ca totusi conteaza reducerea. Iti arunca bunaciuni, prajite acum 2 luni...
deci acum zece ani, beam cafele mai senzationale ca acum cu un amarat de aeropress si un kkt de rasnita Porlex. acum am setup decent, rasnita peste medie, si ma vad nevoit sa bag rahaturi de boabe in ea. am si uitat cand am baut ultima cafea senzationala ( dar la modul echilibrat, nu fente si figuri cu borhot de fermentare)... cred ca acum 2 ani... deci...

de la romanica nu mai iau nicio boaba ... mda.
Lelit PL41TEM, F74 Navigator, Sage Bambino, Niche Zero

Reply
(11-07-2026, 20:18)distrugatorul Wrote: Cum este Dak? Vreau si eu sa incerc

Delicioasă; cumpăr eu ocazional de la ei și nu am fost dezamăgit niciodată, indiferent de cafeaua comandata.
Ultima comandă la ei, o Etiopia Jazz Fruit care a ieșit senzațional pe setup-ul din semnătura. Recomand PGC oricând și oricui; doar să fiți atenți la data prăjirii, ca mai sunt și loturi vechi, la reducere.
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(11-07-2026, 21:31)GeorgianM Wrote:

Delicioasă; cumpăr eu ocazional de la ei și nu am fost dezamăgit niciodată, indiferent de cafeaua comandata.
Ultima comandă la ei, o Etiopia Jazz Fruit care a ieșit senzațional pe setup-ul din semnătura. Recomand PGC oricând și oricui; doar să fiți atenți la data prăjirii, ca mai sunt și loturi vechi, la reducere.
Subscriu, Milky Cake e spectacol.
Foarte bună și Rwanda – The Alchemist de la DAK

Reply

De ce nu mai cumperi de la romanica? Cine te-a supărat asa tare? Ce cauți in cafea și nu găsești local? Întreb serios poate chiar pot să îți sau să vă recomand.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Multumesc baieti
Deci nu sunt simgurul
O sa comand si eu :))

Reply
(11-07-2026, 23:24)adiszep Wrote:

De ce nu mai cumperi de la romanica? Cine te-a supărat asa tare? Ce cauți in cafea și nu găsești local? Întreb serios poate chiar pot să îți sau să vă recomand.

3 prajitorii mari am incercat din tara. Obisnuiam sa iau cafelelel lor ceva mai alese, mai scumpe sa zicem. Deci am ceva expunere si la romanica. Apoi acuma 2 ani rugasem pe cineva sa-mi ia de la prajitorie 250 gram cafea. Cand s-a intors inapoi a venit cu un bidon de cafea ethiopia Friedhats. Vrea sa-ati zic ca l-am injurat ca si-a batut joc de mine pe langa ca era mult mai scumpa era si in bidon de plastic. 
Cam aici a fost punctul meu de inflexiune. Doua aspecte am remarcat, primul mirosul extraordinar al boabelor si al doilea uniformitatea acestora. Ei de atunci beau numai friedhats si Dak , niciodata mai vechi de 1 luna maxim data prajire. Dak as zice sunt o idee superioare ca si gust pentru papilele mele gustative. Am mai incercat sa revin la cele 3 mari prajitorii romanesti (sunt renumite) dar nu mai pot. Nici pana in ziua de azi nu sunt un conisseur in cafele, deci ia aceste impresii ca fiind direct de la sursa , date direct de simturiile mele fara alte notiuni stiintifice.
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
(11-07-2026, 23:24)adiszep Wrote:

Sincer?
Nu imi place lipsa de consistenta. Am cumparat de peste tot: sloane, origo, mabo, sarkis etc etc Aceeasi cafea odata buna altadata nasoala nu scot nimic bun
Ceea ce imi confirma opinia mea despre produsele romanesti
Asa ca iau la rand cele mai bune prajitorii din europa si vedem dupa

Reply

Am luat DAK strawberrry kiss si Jazz fruits pentru Espresso lasate la degazat 3 saptamani, cam asa. Trase si ESP si cu lapte. Mie mi-au placut, foarte bune. Jazz Fruits mi-a placut mai mult decat cealalta
(11-07-2026, 23:24)adiszep Wrote: De ce nu mai cumperi de la romanica? Cine te-a supărat asa tare? Ce cauți in cafea și nu găsești local? Întreb serios poate chiar pot să îți sau să vă recomand.

un punct pentru Romania il voi da celor de la Pressco, m-au surprins mereu placut. Pana acum, cea mai buna Ethiopia Guji bauta (Ethiopia Green Spring se numeste). Dupa o luna si-a schimbat profilul total is mi-a placut si mai mult. Ethiopia Sookoo, la fel, mi-a placut. Aciditate mai mare, dar mi-a placut mult.
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Pana cand m-am apucat de prajit acasa, Coffea Circulor si DAK au fost prajitoriile preferate, tot ce am cumparat a fost de la foarte bun in sus. Sunt si vreo doua trei prajitorii romanesti de unde se pot cumpara cafele foarte bune, dar la preturi de multe ori mai mari decat cele de la prajitoriile mentionate anterior asa ca ... Cumpararea de la majoritatea prajitoriilor de la noi a fost in general o loterie, e buna, nu e buna. Am pe lista si vreo doua prajitorii romanesti de la care nu as cumpara nici pe gratis. Pentru un raport echilibrat calitate/pret cu mai multe lozuri castigatoare decat lamai as mentiona Arusha si Guido de la noi. Am nimerit si cafele sub asteptari de la prajitorii externe, cap de lista fiind TW. Am avut si surprize placute, poate pentru ca ma asteptam la ce-i mai rau fiind prajitorii pe stil italian, exemplele fiind Maison du Cafe si Gardelli, ca sa fie una de la noi, una de la ei. Deoarece avem preferinte diferite, aceste (ne)recomandari trebuie luate asa cu un bob de ... cafea. O ocazie buna pentru experimente cu mai multe cafele cumparate dintr-un singur loc este adventul din decembrie, cand se gasesc de cumparat pachete mici cu majoritatea cafelelor din portofoliul vanzatorului respectiv.

In cazul cafelei de specialitate este ceva normal ca atunci cand se schimba lotul, recolta, etc. chiar daca denumirea cafelei este aceeasi, sa fie diferente intre loturile respective. Pentru mine acest aspect al consistentei nu a avut importanta, pentru ca foarte rar am cumparat mai multe pungi din aceeasi cafea.

Reply
Stiu ca ne indepartam din ce in ce mai mult de topicul acestui Thread dar las si eu acest video aici, poate este cineva interesat sa il asculte : https://www.youtube.com/watch?v=DBbLrH_Kkg8&t=4401s

Cat despre calitatea prajirii in Romania nu m-as grabi sa arunc asa tare cu oua stricate in ei, sunt destule prajitorii care investesc constant atat in aparatura cat si in loturi bune de cafea. Pana la urma si ei platesc la fel cafeaua si transportul ca si restul europei, deci nu as avea pretentii ca la noi produsul final sa fie mai ieftin cu 40% doar pentru ca e prajit local.

Un alt aspect de care nu se discuta prea multe (spre deloc) este filosofia prajitorului si faptul ca uneori acesta se mai schimba. Dak spre exemplu are o abordare foarte comerciala , "mass appealing" , fiind prezenta prin preturi mici b2b in foarte multe cafenele si cu o gama larga de cafele "expresive" prin fel si fel de procesari.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
(12-07-2026, 13:14)AlexDeedy Wrote: Stiu ca ne indepartam din ce in ce mai mult de topicul acestui Thread dar las si eu acest video aici, poate este cineva interesat sa il asculte : https://www.youtube.com/watch?v=DBbLrH_Kkg8&t=4401s

Cat despre calitatea prajirii in Romania nu m-as grabi sa arunc asa tare cu oua stricate in ei, sunt destule prajitorii care investesc constant atat in aparatura cat si in loturi bune de cafea. Pana la urma si ei platesc la fel cafeaua si transportul ca si restul europei, deci nu as avea pretentii ca la noi produsul final sa fie mai ieftin cu 40% doar pentru ca e prajit local.

Un alt aspect de care nu se discuta prea multe (spre deloc) este filosofia prajitorului si faptul ca uneori acesta se mai schimba. Dak spre exemplu are o abordare foarte comerciala , "mass appealing" , fiind prezenta prin preturi mici b2b in foarte multe cafenele si cu o gama larga de cafele "expresive" prin fel si fel de procesari.

Legat de Dak eu m-am dus catre ei pentru calitatea boabelor, gust si miros. Nu pentru ca e mass appealing sincer. Si mi se pare scumpa daca ma intrebi pe mine. Legat de yume si meron ca e in podcast,  nu mi-au mai placut, am gasit boabe neuniforme, gust fara arome , si asta pe cafelele lor scumpe. Nu stiu , eu unul cand vad marketing puternic mi se ridica parul pe spate (referitor la dak) dar momentan asta e experienta mea. Voi mai incerca de la ei iti,  dai seama doar ca dupa umila mea parere intre dak si yume sau meron pentru mine unul e diferenta foarte mare

Reply
(12-07-2026, 13:14)AlexDeedy Wrote: Stiu ca ne indepartam din ce in ce mai mult de topicul acestui Thread dar las si eu acest video aici, poate este cineva interesat sa il asculte : https://www.youtube.com/watch?v=DBbLrH_Kkg8&t=4401s

Esti departe de topicul asta
Pretul se justifica la aceeasi calitate. Punct

Reply
(12-07-2026, 13:14)AlexDeedy Wrote: ....Pana la urma si ei platesc la fel cafeaua si transportul ca si restul europei, deci nu as avea pretentii ca la noi produsul final sa fie mai ieftin cu 40% doar pentru ca e prajit local....

Nimeni nu a zis pe aici de 40% mai ieftin, dar totusi pana la client transportul e mai ieftin pe teritoriul Romaniei decat de nu stiu unde din Europa. Si salariile platite sunt ca in restul Europei? Posibil ca nefiind jucatori de anvergura pe piata europeana prajitoriile din Romania sa plateasca mai mult pentru cafeaua verde, accesul la cafea verde de calitate sa fie mai restrictiv, etc. Pana la urma e treaba fiecaruia la ce pret vinde si cum isi gestioneaza afacerea. Mai e si prajirea locala omniroast, zice-se ca asa cere poporul si atunci iese o cafea buna la toate dar care nu-i foarte buna nici asa nici altfel.

Reply
[Image: ySvMwHW.jpeg]

Cu totul alta calitate decat in romanica
Nu ma credeti pe cuvant… incercati

Reply
[Image: vM2NpTN.jpeg]

Te credem….  ca d-aia am recomandat DAK și Friedhats ..
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(16-07-2026, 13:28)distrugatorul Wrote: [Image: ySvMwHW.jpeg]

Cu totul alta calitate decat in romanica
Nu ma credeti pe cuvant… incercati
Ce e-n pungă?

Reply
Dak Cream Donut…delicioasa
Pt cei care doresc mai mult corp recomand Dak Milky Cake sau Jazz Fruit.
oricum toate sunt aromate nu ai cum sa gresesti

Reply
Ce imi place mult la Dak este ca exista 2 profile de prajire: espresso si filtru. 
La romanica nu am vazut la nicio prajitorie asa ceva. A mai incercat Sloane pe ici pe colo dar in realitate profilul e acelasi indiferent ce scrie pe punga. La noi se prajeste omniroast bune pt tot si pt nimic :))))
In plus la Dak te loveste aroma de cand deschizi punga
In pungile autohtone te loveste mirosul de acru

Reply
(12-07-2026, 14:26)edri Wrote:
(12-07-2026, 13:14)AlexDeedy Wrote: ....Pana la urma si ei platesc la fel cafeaua si transportul ca si restul europei, deci nu as avea pretentii ca la noi produsul final sa fie mai ieftin cu 40% doar pentru ca e prajit local....

Nimeni nu a zis pe aici de 40% mai ieftin, dar totusi pana la client transportul e mai ieftin pe teritoriul Romaniei decat de nu stiu unde din Europa. Si salariile platite sunt ca in restul Europei? Posibil ca nefiind jucatori de anvergura pe piata europeana prajitoriile din Romania sa plateasca mai mult pentru cafeaua verde, accesul la cafea verde de calitate sa fie mai restrictiv, etc. Pana la urma e treaba fiecaruia la ce pret vinde si cum isi gestioneaza afacerea. Mai e si prajirea locala omniroast, zice-se ca asa cere poporul si atunci iese o cafea buna la toate dar care nu-i foarte buna nici asa nici altfel.
In UE transportul nu e asa de scump. Am vazut destui prajitori care dau transportul gratis in UE de la 35-40 euro/comanda. Din 3-4 pungi ai strans suma. Si la noi am vazut transport gratuit la 200 lei.
Salariile…? Pai daca nu ai sute de angajati, probabil nu se simt. Plus ca cel mai probabil taxarea muncii la ei este mai mica.
Accesul la cafea…? Este, dar problema zic eu ca este de volum. Cei mai mari isi permit sa ia loturi intregi, cei de la noi incearca sa rezolve cu preturi bune. Sa ridice mana cine ar cumpara un plic cu 50g cafea boabe la 350 lei.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cafeaua de specialitate din ziua de azi, cu tot ce se intampla in ferme pana la a avea bobul de cafea in sac ( mai ales cu procesarile nenumarate din ultima vreme, inclusiv experimentale), alaturi de stilurile de prajire aferente fiecarui prajitor unde vedem cum stie fiecare sa "slefuiasca mai departe "diamantul, zic eu ca ar trebui sa ne faca mai modesti, mai retinuti in opinii generaliste si verdicte radicale. 
Cand spunem acum cateva zile ca nu exista dulceata in cafea, ca bem doar cu lapte, apoi aruncam verdictul ca  "In pungile autohtone te loveste mirosul de acru" sau altele si mai tari ca in Romania avem "doar marketing. boabe de calitate slaba. prajeala de mantuiala.", generalizand la scara nationala (adica 100 de prajitorii) niste patatii personale inerente in domeniul artizanal, oare nu ne gandim ca suntem prizonierii unui bias cognitiv (confirmation bias mai exact) care ne face sa traim intr-o bula a opiniilor noastre?

Dar sutele de cafele degustate la targurile de cafea din Romania, de la prajitorii din toata tara? Putem sa ne uitam in oglinda si sa spunem "da frate, toti prajitorii astia romani sunt praf broooo, habar n-au, doar afuma niste acrituri" ?! Nu vreau sa creez o polemica, doar observ ca ne place sa ne mintim singuri si inca este "cool" sa fii contra ce mai este bun in tara asta. Intrebati oriunde in Europa despre nivelul de cafele care se beau in Romania si veti obtine singuri impresia celor din domeniu. 

Atentie, ce am scris mai sus nu exclude faptul ca dintre cele 100 de prajitorii din RO multe poate sunt slabute, altele au personal nepregatit, preturi mari nemeritate, probleme de control in calitate si in relatia cu clientul, probleme cu datele de prajire etc. Ce zgarie ochiul este autosuficienta in exprimarea opiniilor, fara sa mai spun ca avem tendinta sa comparam Romania cu o selectie a celor mai tari prajitorii din lume :) Deci joaca Steaua cu Argentina la mondiale...

Ce pot intui este ca preturile crescute ale cafelei din ultimii ani au restrans cat se poate de mult setea de incercare, pentru a ajunge in final la un set de prajitorii, origini sau procesari care sa ne placa in mod deosebit. Si atunci incercam sa ghicim ce ni se potriveste, ramanem dezamagiti uneori pentru ca nu ne potrivim, a doua oara poate nu mai riscam si tot asa.  

Eu ma bucur mult ca avem parteneri in forum ca PGC (din ce am vazut in pozele voastre) si avem acces la selectii foarte misto de cafele din afara, la suport pentru espressomani si atitudine de colegi nu de furnizor-client, ma bucur de asemenea ca avem review-uri pe cafele cumparate de voi din strainatate si sper sa se inmulteasca aceste opinii. Atat va rog, asa cum am inceput, sa avem o oarecare modestie fata de fenomenul cafelei de specialitate si sa nu generalizam un domeniu atat de mare, de complex si plin de stiinta cum este acesta. Ne ajuta pe noi ca pasionati in evolutia proprie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Nu te supara nu mi se pare corecta abordarea ta. Vorbesti de parca esti autoritate in materie iar eu am inceput sa beau cafea de
ieri.

Si pana la urma chiar daca nu as avea experienta, daca unui neexperimentat i s-a parut atat de mare diferenta de calitate intre prajitoriile locale si o prajitorie renumita din afara ma indoiesc ca voi marii experti nu o remarcati.

Ceea ce mie mi se pare deranjant pentru pretentiile de obiectivitate si caracter educativ al forumului este reclama asta agresiva pe care chiar tu o faci prajitoriilor locale in conditiile in care tu, ca un cunoscator fin stii foarte bine la ce nivel sunt ei si la ce nivel este cafeaua din afara. 

Cu alte cuvinte promovam prajitoriile locale chiar daca chiar tu spui ca sunt modeste si nu cumva sa auda si altii ca in afara aia chiar stiu sa prajeasca cafeaua.  

E aceeasi poveste romaneasca… merg afacerile voastre bine..imi merge si mie bine. 
Mie chestiile astea nu imi plac. 

Daca tot ne laudam ca suntem obiectivi si forumul are valente educationale pai haide sa spunem totul asa cum este in realitate si nu sa scriem povesti aici ca sa le umflam afacerile alor nostri
Parerea mea…

In opinia ta sunt autosuficient? Uita-te in oglinda te rog

Nu… eu doar ma minunez cati bani am dat pe o cafea slab calitativa cand puteam foarte bine sa beau o cafea mult mai buna. 
Si cati sunt in pozitia mea? Asta te intrebi? La asta ar trebui sa te gandesti ca doar este educativ forumul.

Reply
A baut cineva cafele de la Boo Cofee roasters? Vad ca proprietarul a castigat campionatul mondial ca prajitor , a facut-o cu un blend. Pana acuma m-am abtinut sa beau orice blend , ma gandeam ca innebunesc adica mi-a luat ani sa-mi dau seama de diferente intre ethiopia , columbia etc , daca ma apuc sa incerc blenduri ma internez la psihiatrie. Totusi acuma sunt curios si ma gandeam sa comand de pe situl lor (pgc vad ca nu are pe stoc). Are coneva o recomandare in acest sens? https://boocoffeeroasters.com

Reply
Propun sa iesim din generalitatile expuse mai sus si sa facem fiecare un top al prajitoriilor preferate, eventual tragand o linie si unde consideram ca unele nu isi merita banii pe care ii cer.

Aici, personal, deocamdata as remarca progresul celor de la Mabo, poate am nimerit eu mai bine, dar am nimerit cafele din ce in ce mai bune de la ei.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)