Hello There, Guest! Login Register


Cafea air roasted

#1
Am auzit de curand de cafea prajita cu flux de aer fierbinte. A incercat cineva? Exista prajitorii la noi in tara care fac acest lucru?
Multumesc!
 
Reply
#2
(07-01-2020, 09:44)mihaidod Wrote: Am auzit de curand de cafea prajita cu flux de aer fierbinte. A incercat cineva? Exista prajitorii la noi in tara care fac acest lucru?
Multumesc!
Salut. 

La noi baietii de la Spired prajesc asa. www.spired.ro.
AeroPress, ECM S-Manuale 64 | Kinu m47 phoenix , Quick Mill Silvano
 
Reply
#3
Da, există. Rose Cafe de la Arad prăjesc pe astfel de aparate. Ei spun că această modalitate de prăjire este superioară metodei clasice și vin cu argumente pe care le găsiți pe site. Eu am cumpărat de la Selgros o pungă de Rose Cafe Arabica la 32 lei/kg și nu știu cum au reușit, dar rezultatul este superior față de cafele de raft mult mai scumpe. Singura variantă pe care o găsesc ar fi chiar aparatele folosite la prajire pentru că boabele introduse nu pot promite prea mult, luând în calcul prețul produsului. Râșnită pe Honne și extrasă la 94 grade fără preinfuzie am găsit în ceașcă caramel, scorțișoară și o picătură de lime, nuanțe pe care într-o altă cafea de raft nu le-am întâlnit niciodată. Alături de un Julius Meinel mult mai puțin ofertant totuși, este singura cafea de acest tip pe care nu am aruncat-o la gunoi, ba chiar am savurat-o atunci când am simțit nevoia unui espresso italiano veritabil.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#4
(07-01-2020, 10:40)mihneasusan Wrote: Da, există. Rose Cafe de la Arad prăjesc pe astfel de aparate. Ei spun că această modalitate de prăjire este superioară metodei clasice și vin cu argumente pe care le găsiți pe site. Eu am cumpărat de la Selgros o pungă de Rose Cafe Arabica la 32 lei/kg și nu știu cum au reușit, dar rezultatul este superior față de cafele de raft mult mai scumpe. Singura variantă pe care o găsesc ar fi chiar aparatele folosite la prajire pentru că boabele introduse nu pot promite prea mult, luând în calcul prețul produsului. Râșnită pe Honne și extrasă la 94 grade fără preinfuzie am găsit în ceașcă caramel, scorțișoară și o picătură de lime, nuanțe pe care într-o altă cafea de raft nu le-am întâlnit niciodată. Alături de un Julius Meinel mult mai puțin ofertant totuși, este singura cafea de acest tip pe care nu am aruncat-o la gunoi, ba chiar am savurat-o atunci când am simțit nevoia unui espresso italiano veritabil.

Multumesc mult, voi cauta si eu la Selgros, chiar sunt curios sa o incerc.
 
Reply
#5
In afara de marketingul specific, nu exista niciun motiv pentru care prajirea in fluid bed ar fi superiora celei in tambur. Toate metodele au plusuri si minusuri, iar o discutie obiectiva trebuie sa aiba in spate macar cateva kg de cafea consumata de la diversi prajitori, prin cele doua metode. 

Din punctul meu de vedere, evident subiectiv, dupa ce am utilizat ambele metode, prefer rezultatele de pe tambur.
 
Reply
#6
Pe cine intereseaza, poate cauta pe net argumentatia celui care se considera inventatorul metodei fluid bed, Sivetz.
Desi, imaginile boabelor postate pe site-ul companiei ar pune pe fuga pe unii dintre noi. Big Grin
http://www.sivetzcoffeecompany.com

Dar, atentie, flux de aer fierbinte nu inseamna doar FB !
Si eu prajesc majoritar convectiv, si Gene, si Roestmeister la fel... asa ca e foarte relativ, ca si gustul in ceasca Wink
 
Reply
#7
(07-01-2020, 11:43)renatoa Wrote: Desi, imaginile boabelor postate pe site-ul companiei ar pune pe fuga pe unii dintre noi.

... Nu fuge nimeni de o prajire corecta ... Cool ... ( ba dimpotriva   Big Grin  ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#8
De ce oare nu am cedat impulsului de a cita pe unul care stiam ca va palpita la vederea boabele alora uleioase...  Tongue
 
Reply
#9
... Heart Ar...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#10
Si origo prajesc pe un fluid bed - loring.
ma gandesc ca poate e mai ok sa incercati de aici sa beti decat de la cineva din selgros... zic si eu...
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#11
Am mai citit această remarcă pe acest forum și o consider cam deplasată. Am cumpărat cafea boabe în ultimile 6 luni, cât am cumpărat în 10 ani de zile, și ce să vezi, cafeaua prezentată mai sus de colegul mihneasusan, e printre cele mai bune și cu cele mai constante rezultate.

Dacă e din Selgros ce are, trebuie musai să fie vânzător pe acest forum și să coste minim 120 Ron kg? Nu are rost să dau nume dar multe boabe cumpărate de la prăjitori de pe forum mi-au dat stare de rău, încât de multe ori mi-a venit să renunț și să mă întorc la cafea la filtru, deci hai să nu mai facem anumite afirmații nefondate, ci doar din auzite și din anumite preconcepții.

Gustul îl găsește fiecare în funcție de preferințe, echipamente, timp, etc.!
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#12
coffeemilk, cred ca exagerezi enorm cu asemenea afirmatii. Nu stiu cate Kg, cate origini, cate blenduri sau cate stiluri de prajire ori grade de prospetime ai incercat in cariera ta de 6 luni de espressoman. Dar daca a fost pe gustul tau acea oribilitate de pe raftul unui hipermarket, nu incerca sa generalizezi si sa combati cu atata stoicism si aciditate o parere cat de cat avizata, exprimata totusi de cel ce a fost recunoscut oficial ca al doilea cel mai bun prajitor din lume. Nu ca ar avea vreo importanta locul mondial, dar munca si abilitatile din spatele podiumului, inclusiv pe parte de sensory skills, nu sunt chiar de neluat in seama.
Ia si tu macar putin in calcul faptul ca parerea gresita s-ar putea sa iti apartina si incearca sa fii mai rezervat pana te mai lamuresti ce si cum stau treburile cu cafeaua. Chiar daca gustul este o notiune subiectiva, macar de amorul artei fa si ceva statistici si compara cele 2-3 pareri (din care una oricum iti apartine) cu celelalte zeci sau sute de pareri impartasite mai direct sau mai "tacit" pe forumul asta.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#13
Loring nu prajeste pe fluid bed, doar hot air si atat. Agitatia e mecanica, nu datorita jetului de aer.
E un Gene pe steroizi, cu filtrarea / recircularea aerului cald, pentru economie de energie.
 
Reply
#14
@KrisssKros, posibil să exagerez, așa cum e cert că majoritatea colegilor sunt mulți mai avizați ca mine, dar nu și pe gustul meu.

Pentru cineva cu un echipament basic, sau nu, depinde cum te raportezi, poșirca a dat rezultate bune, constate, apropiate de boabe mai 'răsărite'. Eu nu am spus că e cea mai bună cafea, că doar din aceasta voi consuma, că nu există nimic mai bun, ci doar că în opinia mea nu e poșircă.

Unde e aciditatea și stoicismul? Ceea ce observ e că userii noi sunt luați peste picior, trași de urechi că nu postează nu știu unde, sau că pun întrebări mai puerile, dar pe de altă parte se vrea ca forumul să crească! Keep going, it's the right way!

În 6 luni am consumat suficientă cafea, inclusiv de la nr. 2 mondial (și nu doar o pungă sau o origine, felicitări oricum, chiar îmi place cafeaua lor) ca să știu ce îmi place sau nu, deci nu cred că e cazul să vorbești ca la prost.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#15
@coffeemilk daca imi permiti o sugestie: un setup cum este al tau este ok pentru un anumit tip de cafea/prajire si destul de inoportun pentru alte tipuri. Din aceasta cauza ar trebui sa intelegi contextul.
 
Reply
#16
@dev, ai perfectă dreptate, cele mai bune rezultate pentru mine, au fost cu origini sud americane (nuanțe de toffee, alune, ciocolată) și prăjite mai binișor și atât cât m-am priceput eu să pregătesc pucul. Sunt conștient că mai am multe de învățat, că încă nu mă pricep, că poate sunt in eroare, dar mă deranjează când se pune eticheta în masă.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#17
Sunt prea multe variabile când vorbim despre o cafea bună. Unii consideră o prăjire siciliană perfectă, alții apreciază variantele de filtru. Unii extrag pe SB, alții pe HX, alții de DB și grupuri saturate. Dacă mai scoatem și râșnițele la joacă atunci suntem în ceață totală. Dacă mai luam în calcul și faptul că unii utilizatori sunt fumători sau băutori ocazionali de băuturi tari sau de mâncăruri extrem de condimentate atunci adio finețuri în determinarea aromelor.

Cât despre zeificarea unor prăjitorii... Azi poți bea de la un campion o cafea de 5*, mâine una decentă, ce-i drept niciodată un rebut (nu fac nicio aluzie la cei despre care s-a făcut vorbire mai sus). Am avut și eu experiența unor cafele nasoale de la anumite prăjitorii cu nume (iarăși nu visez neapărat forumul) și am împărtășit aceeași părere cu mai mulți colegi de ceașcă .

Cafeaua Rose NU poate intra în competiție cu vreo cafea reușită a microprajitoriilor dar poate fi preferabilă uneia care ,,a scăpat" la vânzare. Dacă materia primă ar fi premium și prăjirea puțin mai jos ar putea să schimbe clasamente. (Man vs Machine).
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#18
(07-01-2020, 19:11)mihneasusan Wrote: Dacă mai luam în calcul și faptul că unii utilizatori sunt fumători sau băutori ocazionali de băuturi tari sau de mâncăruri extrem de condimentate atunci adio finețuri în determinarea aromelor.

... si daca mai fac si niste chestii noaptea ... atunci sunt exclusi din start ... Dodgy ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#19
Sa nu uitam nici data prajirii, luam azi si merge, data viitoare zici ca e injectie sau la cornet.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#20
(07-01-2020, 19:11)mihneasusan Wrote:  Dacă materia primă ar fi premium și prăjirea puțin mai jos ar putea să schimbe clasamente. (Man vs Machine).

In categoria "daca si parca", te rog sa faci acelasi exercitiu mental si inspre cafeaua verde care ajunge in pungile de la selgros versus cea care ajunge in pungile prajitorilor "zei"... 

Sau altfel spus, cam cat crezi tu ca ar trebui sa coste cafeaua verde ca sa ajunga la raft cu 23 de lei pe kg, prajita mediu? Alt exercitiu ar fi cel prin care ai putea ajunge la concluzia ca ceea gasesti azi intr-o punga denumita generic "arabica" sa nu mai fie de aceeasi calitate intr-o punga cumparata peste o luna sau doua... ( as mentiona ca exemplu, cafeaua kaufland exquiste, care a oferit in primavara o cafea prajita light in timp ce in toamna au schimbat si cafeaua si prajirea ).
 
Reply
#21
Am menționat mai sus că tocmai de aceea este impresionantă, la ce cafea au băgat, nu știu de unde atâta gust. Acum e ștearsă dar am tinut-o în hopper-ul de la William. Mai mult, râșnirea pe Honne oferă o ceașcă echilibrată. Din William au rezultat cafele cu tentă amăruie pronunțată care au starbuck-sat chiar și latte-urile.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#22
(07-01-2020, 15:50)coffeemilk Wrote: Am mai citit această remarcă pe acest forum și o consider cam deplasată.

pacat ca am iscat o revoltie aici pe thread ul asta, n am vrut sa ma iau de tine sau de altcineva ci doar sa punctez ca mai bine bem cafea proaspat prajita (in diferite grade) decat sa laudam catre alti incepatori cafeaua din selgros/metro/lidl/etc... suntem totusi pe un forum de cafea de specialitate si personal vreau sa contribui cu cat pot in convertirea oricarui coleg de aici in a bea proaspat (nu zice nimeni specialitate neaparat) prajit in loc de supermarket.
oricum pasul mare e de la comercial la proaspat prajit, nu de la proaspat prajit la specialty, fara sa ne lasam pacaliti de mirajul 90+ dar nici sa spunem ca e cafea buna la selgros! sorry

(07-01-2020, 16:28)renatoa Wrote: Loring nu prajeste pe fluid bed, doar hot air si atat. Agitatia e mecanica, nu datorita jetului de aer.
E un Gene pe steroizi, cu filtrarea / recircularea aerului cald, pentru economie de energie.


da da, loring ul e un hibrid, n am vrut sa intru in detalii. insa agentul de incalzire in proportie covarsitoare este tot aerul cald, nu tamburul, prajirea fiind mai mult convectiva decat conductiva.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#23
(07-01-2020, 19:54)mihneasusan Wrote: starbuck-sat

cuvantul anului!
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)