Hello There, Guest! Login Register


Cafea acra

#1
Salutare tuturor!
Inca de la inceput vreau sa va rog sa nu aruncati cu pietre si sa aveti putina rabdare. Stiu ca un espressor automat nu face espresso, stiu ca aici sunt in general discutii despre espresso adevarat. Dar, chiar nu stiu unde sa intreb si, deoarece nu am avut de lucru si m-am insurat (acum multi ani), nu am mai avut pace pana nu am cumparat un Delonghi Magnifica S ECAM 22.110B. Eu voiam sa-mi iau un Lelit manual cu rasnita, dar..... nevasta vrea sa apese pe buton si gata!
Cand am luat espressorul am cumparat din magazin o punga de cafea boabe Davidoff Café Espresso 57. Am reglat rasnita cat mai fin posibil (incat sa curga uniform), temperatura apei am reglat-o pe maxim si a iesit o cafea....bunicica sa zic, putin cam prea amara. Am zis, in mod logic, este cafeaua proasta. Am intentionat sa ajung la Claro Cafe sa cumpar cafea proaspat prajita, dar neavand timp am cumparat iar din magazin Illy Colombia. Acest soi de cafea a iesit acrisor, chiar acru binisor. Am zis: asa e cafeaua asta, trebuie sa ajung la Claro.
Ajungand in sfarsit ieri la Claro, am cumparat 4 pungi a cate 250 de grame din urmatoarele: Claro blend espresso, Brazilia Santos, Peru Cajamarca si Brazilia Mogiana Sertãozinho. Buuun!
Fericit nevoie mare, desfac Claro blend espreso, fac o cafea pe setarile vechi si abia curgea cafea in cana. Am mai facut una, regland rasnita 1 data spre mare, curgerea a fost aproximativ ok, spuma super ok, dar cafeaua a iesit acra. Dar acra, acra, nu acrisoara. Am zis ca e tipul de cafea care nu este pe gustul meu (desi am cerut si am ales tipul de cafea cel mai putin acida). Am desfacut si Brazilia Santos, a iesit ceva mai buna, dar tot acra (nu chiar asa de acra ca cealalta, dar suficient de acra pentru mine). Am incercat sa micsorez „taria” cafelei din butonul rotativ, iese mai putin acra, dar si mult mai slaba. Am micsorat temperatura, dar nu am sesizat nicio diferenta.
Puteti, va rog, sa ma ajutati cumva?
Inca nu au trecut 30 de zile si nu stiu daca gresesc eu undeva sau.... e aparatul prost si il returnez. (dar retur = certuri cu nevasta.....)
Va multumesc pentru rabdarea de a citi si imi cer scuze anticipat daca am deranjat cu espressorul meu automat, dar chiar nu stiu unde sa intreb.
 
Reply
#2
(09-01-2021, 14:16)cristi_negru Wrote: ...Ajungand in sfarsit ieri la Claro, am cumparat 4 pungi ...

Ce vreau sa intreb acum nu iti va oferi din pacate un raspuns, ci doar am devenit curios sa aflu in timp ce citeam mesajul tau.
Deci ai fost in persoana la Claro, nu ai cumparat online.
Ca o regula generala, cand cumperi direct din prajitorii, ai posibilitatea sa gusti ce cumperi, preparat pe aparatele lor ?
Ca sa ai o referinta, cu ce compara cand ajungi acasa... 

Cat despre automate... am auzit ca sunt locatii, rare ce-i drept, unde il poti testa inainte de cumparare, cu cafeaua lor.
Dar macar iti faci o idee ce poate apasarea aia pe buton Smile
 
Reply
#3
... Daca tot esti din Buc. - da o fuga pana jos si cumpara o cutie de Izzo Gold ( ... sau Silver ) pret  max. 30 lei / 250gr. - dar cu termen de ambalare cat mai apropiat de data de azi - apoi curatza rasnitza si espressorul si trage un rand de espresso ( ... si ptr. doamna ) ... apoi trageti o concluzie , iar daca nu ... trageti in espressor.
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#4
renatoa e cam tarziu acum pentru ambele variante.
Cert e si ca am multe necunoscute. Nu stiu nici daca este cafeaua de vina.
Inainte de „scula” asta am avut un espressor manual, ceva ieftin, o chinezarie si cumparam cafea macinata in prajitorie (stiu ca nu mai e ok dupa cateva ore/zile, dar era mai buna decat cea din comert). Am cumparat de la Guido si de la Sarkis. De la Sarkis mi s-a parut atunci prea „arsa”, poate ca acum ar fi buna.  Big Grin  Nu stiu, chiar sunt in ceata si total dezamagit. Adica, da, stiam ca nu voi avea taria si cremozitatea unui espresso, dar chiar... acra.... asta nu prea pot. Incep sa regret acel espressor manual cu cafea macinata..... Sau ca m-am insurat....
Cred ca am gasit solutia: DIVORTEZ! si imi iau un Lelit.  Big Grin

(09-01-2021, 14:36)Levo Wrote: ... Daca tot esti din Buc. - da o fuga pana jos si cumpara o cutie de Izzo Gold ( ... sau Silver ) pret  max. 30 lei / 250gr. - dar cu termen de ambalare cat mai apropiat de data de azi - apoi curatza rasnitza si espressorul si trage un rand de espresso ( ... si ptr. doamna ) ... apoi trageti o concluzie , iar daca nu ... trageti in espressor.

Jos unde? La Mega? Sa inteleg ca din asta (Izzo Gold) trebuie sa iasa ceva mai ok? Cand am fost de acord cu apasarea pe buton, am sperat macar ca voi  bea cafea sanatoasa, proaspat prajita. Se pare insa ca nu am parte
 
Reply
#5
(09-01-2021, 14:39)cristi_negru Wrote: Cred ca am gasit solutia: DIVORTEZ! si imi iau un Lelit.  Big Grin

... Nu e bine ... ptr. ca nu mai ai cu cine bea cafeaua . Angel
Mai bine schimba cafeaua ... ( la espressoarele automate NU se preteaza deloc cafeaua prajita light / omniroast / 3rd wave ).
 Cauta o cafea buna , cu termen de ambalare cat mai apropiat de data cumpararii si fitzi fericitzi impreuna.
Smile

P.S.  - Lelit nu este ptr. oameni singuri Big Grin  ... ( se face prea multa risipa  Sleepy ).
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#6
(09-01-2021, 14:49)Levo Wrote:
(09-01-2021, 14:39)cristi_negru Wrote: Cred ca am gasit solutia: DIVORTEZ! si imi iau un Lelit.  Big Grin

... Nu e bine ... ptr. ca nu mai ai cu cine bea cafeaua . Angel
Mai bine schimba cafeaua ... ( la espressoarele automate NU se preteaza deloc cafeaua prajita light / omniroast / 3rd wave ).
 Cauta o cafea buna , cu termen de ambalare cat mai apropiat de data cumpararii si fitzi fericitzi impreuna.
Smile

P.S.  - Lelit nu este ptr. oameni singuri Big Grin  ... ( se face prea multa risipa  Sleepy ).

M-au distrat comentariile, multumesc. Deci, daca inteleg bine, desi nu am vrut asta, pentru automat trebuie sa iau tot cafea din magazin.
 
Reply
#7
Domolirea acrului se face pornind de la cea mai fină măcinătură și la cea mai mare temperatură disponibilă. Apoi se crește gradul de măcinare spre gustul dorit.

Încă o chestie, automatele nu fac espresso dar pot face o cafea lungă rezonabilă. Preparatele foarte scurte, ca timp, și foarte mici cantitativ, nu fac decât să accentueze limitările constructive. Cu alte cuvinte, trebuie găsit sweetspotul prin metoda trial and error.

PS: contrar părerilor unor anumiți colegi, nu exista cafea "bună" din cafea verde proastă. Brandurile de supermarket fac o uniformizare foarte bună, din prăjire sau alte metode, a materiei prime inferioare. Ceea ce un prăjitor artizanal nu prea poate face, in parte și pentru că nici un prăjitor respectabil nu achiziționează cafea atât de proastă,
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#8
(09-01-2021, 14:54)cristi_negru Wrote: Deci, daca inteleg bine, desi nu am vrut asta, pentru automat trebuie sa iau tot cafea din magazin.

... Nu neaparat ... dar trebuie sa fie bine prajita (  ... cu bobul moale , k sa solubilizeze bine  si sa poata fi si rasnita ) ... si mai proaspata - sau ambalata in vid - ptr. k sa mai contzina si ceva aroma ... nu ? Cool
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#9
E o parare pur subiectiva, dar tot ce face DeLonghi mi se pare o mare teapa.
Eu era sa o patesc, dupa o vizita impreuna cu sotia la Altex, am cumparat o plasticosenie de Delonghi cu portafiltru presurizat, care mai costa si vreo 3000 lei.
Noroc ca ceva nu-mi dadea pace si m-am pus pe citit review-uri, iar cand a venit curierul am refuzat comanda.
Eu zic sa-l returnezi, mai bine bei Moka decat borsul pe care zici ca il scoate espressorul Smile
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#10
(09-01-2021, 15:01)Levo Wrote:
(09-01-2021, 14:54)cristi_negru Wrote: Deci, daca inteleg bine, desi nu am vrut asta, pentru automat trebuie sa iau tot cafea din magazin.

... Nu neaparat ... dar trebuie sa fie bine prajita (  ... cu bobul moale , k sa solubilizeze bine  si sa poata fi si rasnita ) ... si mai proaspata - sau ambalata in vid - ptr. k sa mai contzina si ceva aroma ... nu ? Cool

Cred ca o sa incerc de la Sarkis, ca stiu ca ei prajesc mai bine.
 
Reply
#11
(09-01-2021, 15:08)cristi_negru Wrote: Cred ca o sa incerc de la Sarkis, ca stiu ca ei prajesc mai bine.

... Intzeleapta alegere ... Cool ... Spor !
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#12
(09-01-2021, 15:08)cristi_negru Wrote:
(09-01-2021, 15:01)Levo Wrote:
(09-01-2021, 14:54)cristi_negru Wrote: Deci, daca inteleg bine, desi nu am vrut asta, pentru automat trebuie sa iau tot cafea din magazin.

... Nu neaparat ... dar trebuie sa fie bine prajita (  ... cu bobul moale , k sa solubilizeze bine  si sa poata fi si rasnita ) ... si mai proaspata - sau ambalata in vid - ptr. k sa mai contzina si ceva aroma ... nu ? Cool

Cred ca o sa incerc de la Sarkis, ca stiu ca ei prajesc mai bine.

Culmea e ca am incercat si eu pt prima data Claro espresso blend si mi se pare f ok prajita, vizual arata la fel de prajita ca sarkis (am ambele acasa) si la gust nu am prins deloc aciditate, trasa la 93-94grade!
Concluzia mea e ca aceste autonomate nu se încălzesc destul (degeaba au 93 gr in bolier daca trece apa prin plastic caldut) si merg doar cu cafea comerciala.
Stiu ca asa pățeam si eu la Poemia, care nu era superautomat, dar se încingea asa putin incat puteam fara probleme sa pun mana pe poltafiltrul ala anemic de aluminiu, acum daca nu sunt atent la Lelit ma frig de nu ma vad
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#13
Nu persista in ideea ca nu stii ce inseamna cafeaua adevarata si incerci sa te convingi ca un gust ce nu-ti place va ajunge intr-o zi sa fie pe placul tau.
Cauta o cafea prajita si vezi ce iese.
Te poți inspira si de aici https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D124&share_tid=124&share_fid=56105&share_type=t&link_source=app
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)