@
radudani: nu am incercat sa pun la indoiala expertiza tehnica a nimanui si in nici un caz sa schimb modul in care functioneaza acest DB. Discutia a pornit de la faptul ca al meu Brewtus avea manometrul boiler-ului pentru cafea la 0 inca de la incalzire pe cand la altii (dupa cum au mentionat mai multi) acul fluctua. In plus, dupa cum poti vedea si in ultima poza atasata, dupa ce "problema" s-a remediat, si al meu Brewtus se comporta ca celelalte.
Quote:toretic exista si aceasta posibilitate; dar practic, pe unde se pierde aceasta apa?! intr-un cloud acolo ?
Te rog citeste mai atent ce am scris. Am presupus ca poate pierde presiune daca OPV-ul nu este inchis complet (nu calca garnitura cum trebuie) si, in loc ca apa sa fie pe circuit, gata sa loveasca pucul la prima secunda de la actionare, aceasta s-a intors in rezervor.
Quote:(apropo, pui cumva levierul si in pozitie intermediara, la 45 grd?! asta ar explica multe...)
Nici chiar asa.
Quote:atentie, nu e asa! apa nu ajunge in puc atunci cand creste presiunea; credeam ca m-am facut inteles, mai ales ca am inclus si ceva grafice...
Nu am spus ca espressorului tau cu grup E61 ii trebuie mai mult timp ca apa sa iasa din dus ci vorbeam despre espressorul meu. Eu am afirmat ca, atunci cand nu am portafiltrul montat, ca sa pot vedea dusul, se intampla ca primul strop de apa sa apara dupa cateva secunde, dar intotdeauna cand presiunea creste peste 0. Plecand de la prezumtia ca nu mint, este corecta afirmatia ca: tinand cont de ultima fraza, se poate presupune ca apa atinge pucul atunci cand iese prin dus? Daca da, atunci prin relatia tranzitivitatii, apa atinge pucul de cafea atunci cand presiunea este peste 0? Atentie: Este vorba de comportamentul espressorului meu (cel de acum doua zile)!!!
Quote:vezi mai sus: apa atinge pucul in faza de preinfuzie, imediat ce a pornit pompa, si abia dupa 7-10 sec la pompele vibratoare si grup E61, vezi primii picuri pe sita din PF;
Era vorba de situatia in care nu am portafiltrul pus pentru a observa dusul direct.. vezi mai sus.
Quote:am inteles ca cei de la service n-au gasit nimic; masina s-a compartat asemeni celorlalte masini similare ei; poate, pentru ca cei de la service au facut numai manevrele uzuale, nimic in plus?
Eu am operat espressorul la service. In plus, daca ai fi citit posturile mele anterioare asupra "problemei" ai fi vazut ca un comportament diferit apare inca de la incalzire, fara a fi nevoie de vreo manevra. Acum, dupa self fix, inca de la inceput comportamentul este in ton cu ce au scris ceilalti posesori de Brewtus.
Oricum, exemplific din nou:
Quote:Am citit si eu,preocuparile tale legate de extractie si presiunea in timpul incalzirii aparatului.Am facut si eu niste teste,special pentru tine,poate te ajuta si totodata te linistesc.
Pornit aparatul fara portafiltru : 30gc -presiune 1,5 aparatul a fost preincalzit azi dimineata, si lasat pana pe la 12:00, de aceea temp afisata a fost de la 32 gc
-la 45gc- presiune 10 ridic manerul -presiune 2
-la 60 gc- presiune 10 ridic manerul si las sa se faca extractie,fara portafiltru,presiune 4,inchid manerul presiune 2
-la 85gc presiune 10
-la 94gc presiune 9,5 ridic manerul pt extractie,presiune de 4,inchid manerul presiune 2 si culmea acul nu s-a mai ridicat la 10 a ramas o bucata de vreme la presiune 4
La mine:
-la 45gc- presiune 4
-la 60 gc- presiune 0
-la 85gc presiune 0
-la 94gc presiune 0
Cand ridic manerul, creste presiunea la 2 undeva intre 1 si 5 secunde (cum am mai spus) si cand il inchideam presiunea scadea treptat la 0.
Quote:dar asta e simplu de lamurit, fara atata discutie cam pointless (!)
Sunt de acord ca e pointless. In mare parte imi bat gura degeaba spunand ca espressorul meu se comporta diferit fata de celelalte, iar ceilalti ca espressoarele lor se comporta in alt fel. Nu stiu cum din asta a rezultat ca al meu este perfect.
Quote:: testeaza comportamentul OPV cu sita oarba - urmaresti (1) sa ai presiunea maxima reglata, probabil 9-10 bar, care se atinge la vreo 7 sec de la pornirea pompei si (2) masori debitul apei evacuate de OPV in rezervor, conf celor din postul meu precedent sau din alt post, mai detaliat;
Din nou, daca ai fi citit cu atentie posturile anterioare ai fi vazut ca nu am o problema cu presiunea maxima ci cu timpul in care ajunge la presiunea maxima. Din aceasta cauza am banuit ca OPV-ul nu se inchidea complet/corect*. In plus, se vedea cum curge apa pe retur la un flux constant inca de la pornirea pompei lucru care intarzie atingerea presiunii setate. O secunda in plus in cazul blind-ului se transforma in cateva secund in cazul cafelei, o cantitate de apa curgand acum si prin portafiltru (chit ca e mica).
Dar, ca sa nu risc din nou sa vorbesc degeaba si din dorinta de a incheia acest subiect (speram sa-l fi terminat cu anteriorul post si poza), spun ca aparatul se comporta, inca de la incalzire (fara citez:"manevrele uzuale, nimic in plus"), ca si celelalte espressoare asemanatoare lui.
*Nota:
Din cate inteleg eu OPV-ul functioneaza astfel: acesta sta inchis si tensionat de un arc pe care-l comprimi cu ajutorul surubului de setare. In functie de cat il strangi, aceste se deschide mai usor sau mai greu si la o distanta mai mica sau mai mare fata de pozitia inchis. Fiind vorba de un arc si nu de o cama dinamometrica, vorbim de o miscare relativ liniara si nu brusca/instantanee. Daca este setat la o presiune joasa sa deschida, atunci distanta intre inchis si deschis este mai mare (cursa mai mare), iar arcul mai putin tensionat. Invers cand este mai strans/setat la o presiune mai ridicata.
Ca OPV-ul sa functioneze, trebuie sa ai presiune. In cazul nostru generata de o pompa. Dar tot nu-i suficient deoarece, la pornire, apa curge nestingherita prin portafiltru. Cand pui cafea, incepe treptat sa creasca presiunea si arcul din OPV se comprima lasand din ce in ce mai multa apa sa curga inapoi in rezervor si este nevoie de presiune din ce in ce mai ridicata pentru a comprima arcul pana la setarea din surub. De aici si diferenta dintre setarea cu blind si presiunea maxima la extractie (diferenta mai mica la pompa rotativa).
In cazul meu, daca OPV-ul era cu supapa undeva pe la jumate din cursa inchis-setat/deschis, blocata, asta ar fi insemnat ca, pe langa presiunea pierduta cu apa trecuta prin cafea si apoi prin portafiltru, apa mai trecea si prin OPV inapoi in rezervor. Astfel, in loc ca arcul sa se deschida treptat de la inchis la setat/deschis, acesta pornea deja de la jumatatea traseului si pentru a-l comprima mai mult presiunea trebuia intai sa creasca pana la acea valoare. In cazul grupului E61 cu preinfuzie pasiva, era posibil sa nu treci de faza preinfuziei deoarece presiunea pierduta prin OPV era prea mare. Aceasta "pierdere de presiune" trebuia contracarata cu o rasnire mai fina a cafelei ceea ce ar fi afectat rezultatul din ceasca si ti-ar fi limitat intervalul gradului de rasnire min/max.
q.e.d
Din pacate, nu stiu daca asta era problema sau nu.
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.